Vanaf morgen is Bangkok een jaar lang World Book Capital, de dertiende hoofdstad die door Unesco deze eretitel is gegeven. De plannen van het gemeentebestuur behelzen de bouw van een stripmuseum, een centrale bibliotheek en uitbreiding van het aantal wijkbibliotheken.

Bij haar campagne om het lezen te bevorderen, krijgt de gemeente de steun van 98 partners, waaronder het openbaarvervoerbedrijf, districtskantoren en koffieshops. Die gaan leeshoekjes in hun shop inrichten.

Bangkok telt 37 openbare bibliotheken en is van plan er elk jaar 10 aan toe te voegen. De nieuwe centrale bibliotheek is binnen 2 jaar klaar, verwacht gouverneur Sukhumbhand Paribatra. Sommige bibliotheken specialiseren zich. Een bibliotheek in Huai Khwang heeft een grote verzameling stripboeken en een bieb in Ratchathewi heeft veel klassieke literatuur.

Behalve de 37 grote bibliotheken telt Bangkok 116 kleinere wijkbibliotheken. Daarvan moeten er 20 per jaar bijkomen. Verder beschikt de stad over zeven mobiele bibliotheken.

– Het was verwacht en voorspeld. Yaowapa Wongsawat, de jongere zuster van Thaksin en oudere zuster van premier Yingluck, heeft de vrijgevallen parlementszetel in Chiang Mai in de wacht gesleept. Ze scoorde driemaal zoveel stemmen als haar belangrijkste rivale, de Democraat Kingkan Na Chiang Mai, bij een niet verwachte hoge opkomst van 74,5 procent.

Maar niet iedereen is blij met de terugkomst in de politiek van Yaowapa, die bij de ontbinding van Thaksin’s partij Thai Rak Thai een politieke ban van 5 jaar kreeg. Sommigen verwachten dat ze meer weerstand zal oproepen tegen de regerende Pheu Thai partij en de familie Shinawatra.

Ook binnen haar eigen partij zijn diverse parlementsleden niet blij met haar. Thaksin heeft haar de opdracht gegeven de Pheu Thai fractieleden in het gareel te houden, maar sommigen zijn ongelukkig met het vooruitzicht dat ze gedwongen worden voor controversiële wetsvoorstellen te stemmen. Het gaat dan om het voorstel tot wijziging van de grondwet, het amnestievoorstel en het voorstel om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken.

Minder aandacht trekt een tweede tussentijdse verkiezing in Ranong. Bangkok Post besteedt er slechts een klein berichtje aan. Chaipatara Setthayukanont werd er in de Senaat gekozen bij een opkomst van 43,6 procent. Hij neemt de plaats in van de overleden Pornpote Kangwan, en heeft beloofd diens werk voort te zetten, waaronder Pornpote’s pleidooi voor de aanleg van een 4-baansweg tussen Ranong en Chumphon om de verbinding met Myanmar te verbeteren.

– Voordat volgende maand een eind komt aan de zomervakantie, dienen scholen stilstaand water te verwijderen en muskieteneitjes en larven te vernietigen. Verder dienen watertanken te worden gereinigd. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert dat in een campagne ter voorkoming van de verspreiding van dengue fever (knokkelkoorts).

Sinds januari zijn 22.495 gevallen van dengue fever geconstateerd in 16 provincies in het Noordoosten en Zuiden. Vijfentwintig personen zijn eraan bezweken. De meesten slachtoffers waren jonger dan 15 jaar. Tijdens het regenseizoen dat volgende maand begint, loopt het aantal vermoedelijk op.

– Het district Ngao (Lampang) en Pong (Phayao) zijn gisteren getroffen door vijf lichte aardbevingen met een kracht van 1,7 tot 3,1 op de schaal van Richter. Schade en slachtoffers zijn niet gemeld.

– De lichaamsdelen die donderdag in een drooggevallen kanaal in Manorom (Chai Nat) zijn gevonden, zijn van een 24-jarige man uit Bangkok, die werkzaam was bij een commerciële bank in Lat Phrao. De vader van het slachtoffer heeft hem geïdentificeerd. Bij het Lat Yao ziekenhuis in Nakhon Sawan heeft de politie inmiddels de auto van het slachtoffer gevonden.

– De politie denkt de man gearresteerd te hebben, die verantwoordelijk is voor de dood van drie politieagenten waaronder het adjunct-hoofd van de politie van Rueso. Ismae-ae Useng werd gisterochtend tijdens een inval in zijn huis in Muang (Yala) in de boeien geslagen.

Hij wordt ervan verdacht op 15 maart een bom tot ontploffing te hebben gebracht toen het voertuig met de drie agenten op het punt stond een kanaal over te steken. De ontploffing was dermate krachtig dat de wagen in het kanaal terecht kwam.

Een werknemer van de Tabing TAO (Tambon Administration Organisation) is doodgeschoten terwijl hij op het balkon van een moskee in Sai Buri (Pattani) aan het bidden was. Twee mannen waren de moskee binnengedrongen en openden het vuur op hem. De andere moslims moesten van hen hurken, waarna ze naar het slachtoffer liepen en hem in zijn hoofd schoten. Sommige moslims ontvluchtten in paniek de moskee.

Bij een aanslag in Khok Pho is een 42-jarige vrouw doodgeschoten en een ander gewond. Ze reden op de motorfiets naar huis en werden vanaf een passerende motorfiets onder vuur genomen.

– Onder een luxueuze villa op Koh Samui is door Hongaarse privé detectives en politie het skelet gevonden van een Hongaarse zakenman die al 2 jaar werd vermist. De detectives en politie waren ingehuurd door de familie. Een tip van de echtgenote van een Hongaarse verdachte leidde hen naar de vindplaats. Die man werd vorig jaar in Phuket gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een andere Hongaarse zakenman te hebben vermoord.

– Hij kan het niet meer navertellen, maar je kunt maar beter met je handen afblijven van een granaat die je hebt gevonden. Een 19-jarige jongen vond een granaat op de luifel van een snookerhal in Tha Hin (Lop Buri) en dacht ermee te kunnen spelen. Het ding ontplofte waardoor niet alleen hij maar ook een 18-jarige jongen werd gedood en vijf anderen gewond raakten.

– Regeringspartij Pheu Thai distantieert zich van een actie van (eigen) parlementsleden en senatoren, die de rechters van het Constitutionele Hof willen wraken. Partijwoordvoerder Prompong Nopparit zegt dat dit een actie is van individuele partijleden. De desbetreffende politici vinden dat het Hof zijn bevoegdheden heeft overschreden door een bepaalde petitie in behandeling te nemen [ik laat de details achterwege].

– Drie soldaten zijn gewond geraakt toen gisteren in het munitiedepot van het leger in Dusit (Bangkok) een anti-tank mortier ontplofte. De ontploffing vond plaats toen de soldaten met schoonmaakwerkzaamheden bezig waren. Mogelijk oorzaak: een menselijke fout of de hitte.

– Zestien Zuid-Koreaanse toeristen zijn gewond geraakt, waaronder twee ernstig, bij een aanvaring tussen twee speedboten die hen naar het strand van Tawaen op Koh Larn (Pattaya) brachten. Eén Koreaan verloor een been, de ander werd ernstig aan zijn benen gewond. De twee bestuurders gingen er na de aanvaring vandoor.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website