De staking van de 400 man grondpersoneel van Thai Airways International (THAI) is zaterdagavond afgeblazen. Maar de staking krijgt nog wel een staartje. 

De minister van Transport heeft de spoorwegen en het openbaar vervoer in Bangkok (bus en metro) opdracht gegeven noodplannen te maken voor het geval hun personeel staakt. Het ministerie gaat met het ministerie van Defensie overleggen over de inzet van soldaten bij stakingen.

Zaterdagavond gingen de 400 stakers, die de bagageafhandeling op Suvarnabhumi verzorgen, weer aan het werk nadat THAI-president Sorajak Kasemsuvan akkoord was gegaan met de geëiste loonsverhoging van 7,5 procent in plaats van de aangeboden 4 procent. Maar die toezegging moet nog wel bevestigd worden door de raad van bestuur en die vergadert pas weer op 8 februari. Over de andere eis, een bonus van 2 maanden in plaats van 1 over 2012, werd geen overeenstemming bereikt.

Minister Chadchat Sittipunt (Transport) heeft de andere openbaarvervoerbedrijven opgeroepen lessen te trekken uit de staking. ‘Passagiers moeten niet gegijzeld worden. Een werkonderbreking mag niet passagiers treffen, schade aan de organisatie en schade aan het land als geheel toebrengen. De staking had niet mogen plaatsvinden. Hun eisen zijn niet urgent. Het is geen zaak van leven of dood. Er kan over onderhandeld worden.’

Als gevolg van de staking liepen circa dertig THAI-vluchten vertraging op en moesten passagiers vaak meer dan een uur op hun bagage wachten. Ook gisterochtend zouden vluchten nog vertraagd zijn, aldus Sorajak, ondanks het feit dat de staking was geëindigd, maar rond het middaguur zou alles weer normaal functioneren.

– Geen vluchtelingenkamp in Rayong. In de provincie wonen al 100.000 migranten en die veroorzaken al meer dan genoeg sociale, veiligheids- en gezondheidsproblemen. Dit zegt Sucheep Patthong namens een groep bewoners in antwoord op de oproep van mensenrechtengroepen [?] om in Rayong een kamp voor de gevluchte Rohingya in te richten. De afgelopen twee weken zijn ruim 900 Rohingya aangehouden in de zuidelijke provincie Songkhla.

‘Alhoewel we sympathie hebben voor de Rohingya migranten, maken we ons grote zorgen over de mogelijke negatieve gevolgen die het opzetten van een vluchtelingenkamp hier heeft. Wanneer die mensenrechtenorganisaties doorgaan met hun pleidooi voor een kamp, komen we in actie.’ Sucheep vindt dat de regering zich moet concentrereren op het oplossen van de problemen van Thaise burgers alvorens ze zich met migrantenkwesties bezighoudt.

In Songkhla trokken bewoners van twee dorpen de bossen in op zoek naar Rohingya die zich verstopt zouden hebben in het grensgebied, maar ze kwamen met lege handen thuis. Ze hadden een aangehouden Rohingya meegenomen om met de zoektocht te helpen. Hij moest in hun eigen taal roepen dat het veilig was tevoorschijn te komen.

Het Islamic Committee of Narathiwat, Yala, Songkhla, Pattani en Satun heeft een centrum opgezet om donaties te ontvangen, waarmee spullen voor de Rohingya kunnen worden gekocht.

– Het kabinet vergadert vandaag tijdens zijn vergadering in Uttaradit over ontwikkelingsplannen voor vijf provincies in het Noorden ter waarde van 6,5 miljard baht. Ze zijn ingediend door de provincies Tak, Sukothai, Phitsanulok, Uttaradit en Phetchabun en betreffen onder andere de instelling van een speciale economische zone in Mae Sot in 2015, de upgrading van de grenspost Phudu, de verlenging van een snelweg, de aanleg van een dijk langs de Nan rivier in Phitsunalok en verbetering van de gezondheidszorg.

Voorafgaand aan de vergadering bezochten premier Yingluck en ministers het Srisatchanalai historische park in Sukothai. Yingluck legde ook de eerste steen voor een nieuw gebouw van het Lap Lae ziekenhuis in Uttaradit.

– Het ultranationalistische Thai Patriots Network houdt vandaag een rally op de Royal Plaza als protest tegen de beslissing van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) te Den Haag om Cambodja’s verzoek om een ‘herinterpretatie’ van het Preah Vihear-vonnis van 1962 in behandeling te nemen. In 1962 wees het Hof de Hindu-tempel aan Cambodja toe, maar nu wil Cambodja het Hof ook een uitspraak ontlokken over de betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. De politie zet 100 man extra in om de verwachte verkeersopstoppingen in goede banen te leiden.

Oppositiepartij Democraten heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken opgeroepen een verklaring uit te geven waarin Cambodja’s claim wordt verworpen dat Thailand Cambodjaans grondgebied bij de tempel is binnengedrongen [bedoeld wordt de 4,6 vierkante kilometer].

In april geven Thailand en Cambodja in Den Haag een mondelinge toelichting op de zaak. Naar verwachting doet het Hof over zes maanden een uitspraak. Volgens oppositieleider Abhisit is Thailand in het nadeel wanneer het ministerie er het zwijgen toe doet.

– Van de 800.00 gehandicapte kinderen in Thailand gaan 200.000 naar school. De overigen krijgen een of andere vorm van huisonderwijs [als ze dat al krijgen]. De Disabilities Thailand Association roept daarom het ministerie van Onderwijs op om te voorzien in meer onderwijsvoorzieningen voor gehandicapte kinderen. Onlangs spraken vertegenwoordigers van belangenorganisaties met de minister van Onderwijs.

Doorgaans weigeren scholen gehandicapte kinderen omdat ze niet de geschikte faciliteiten hebben. Veel ouders zijn daarom genoodzaakt hun kinderen naar het speciaal onderwijs te sturen. Thailand telt circa 42 scholen voor speciaal onderwijs.

– Een man in Prachin Buri heeft een ID-kaart ontvangen met de geboortedatum 31 februari 1961, ‘a date which does not exist’, voegt de krant er voor alle duidelijkheid aan toe. Eerder werd bekend dat een assistent-dorpshoofd uit Khlong Thap Chan volgens zijn ID-kaart op 30 februari was geboren (zie Vijf vreemde verhalen uit Thailand, 19 januari). 31 februari moet 31 januari zijn, zegt het districtshoofd. De fout zal worden hersteld.

– Hoeveel fietsers aan de start verschenen, vermeldt de krant niet, wel dat de uitgever van Bangkok Post en de gemeente Bangkok gisteren een fietsevenement organiseerden ter promotie van Bangkok als World Book Capital 2013, een eretitel toegekend door Unesco.

– Mistlampen moeten uitblijven wanneer het niet mist, want dan verblinden ze motorfietsers. Op zijn Facebookpagina waarschuwt Worasak Nopasithiporn, adjunct-hoofd van de gemeentepolitie Bangkok, dat automobilisten een boete van 500 baht riskeren wanneer ze hun mistlamp toch aanzetten.

– Zo’n 45 bewoners en actievoerders uit Nakhon Si Thammarat zijn een mars van 800 kilometer naar het Government House in Bangkok begonnen als deel van een anti-drugs campagne. Ze dringen er bij de regering op aan de strijd tegen drugs op te voeren. De wandelaars hopen op 9 februari in Bangkok aan te komen.

– Een 47-jarig lid van de Tambon Administration Organisation in Pitumudee (Pattani) is gisteren beschoten en gewond geraakt aan heup en rechterbeen. De duopassagier van een passerende motorrijder nam hem onder vuur.

Ook in Pattani heeft de politie twee mannen aangehouden die voor een drugsnetwerk werkten dat vanuit de Pattani Central Prison werd geleid. De een was in het bezit van 68.800 methamphetamine pillen, de ander van 3.000 speed pillen.

In Yala zijn zaterdagavond twee bewakingscamera’s in brand gestoken. Op 14 januari werden in dezelfde provincie op 43 verschillende plaatsen op één avond 76 camera’s in brand gestoken. Op 22 december gingen in Pattani 26 camera’s in vlammen op. Verdachten zijn tot nu toe nog niet aangehouden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website