De gezamenlijke vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat werd gisteren ontsierd door schermutselingen tussen oppositieparlementsleden en politieagenten. De voorzitter had de agenten opgeroepen om oppositieleden uit de vergaderzaal te verwijderen.

‘Parlement van dienstknechten’ riepen twee Democraten en twee vrouwelijke Democraten begonnen te gillen toen agenten hen beetpakten. De sfeer werd er ook niet beter op toen oproerpolitie buiten het parlement werd gestationeerd. Volgens de oppositie een duidelijk gevalletje van intimidatie.

De hoogedelgestrenge volksvertegenwoordigers debatteerden gisteren in tweede lezing over de verkiezing van de Senaat. Die wordt nu voor de helft benoemd, maar daar wil de Pheu Thai-regering een eind aan maken. De vergadering werd talloze malen verdaagd om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Het begon er al mee dat de oppositie bezwaar maakte tegen de voorzitter omdat die het voorstel mede had ondertekend en dus niet neutraal was. Maar nadat de vice-voorzitter de hamer had overgenomen, ontstonden opnieuw problemen. 57 Democraten hadden het woord willen voeren, slechts twee kregen daarvoor toestemming.

Afijn, uiteindelijk werd artikel 1 van het voorstel aangenomen. De vergadering werd om kwart voor tien ´s avonds verdaagd en gaat vandaag verder met de behandeling van artikel 2.

– Elf scholen in de provincie Pattani gaan tot volgende week dicht en één wordt definitief gesloten, nadat maandag een gymnastiekleraar was doodgeschoten. De sluiting stelt het personeel in de gelegenheid om de begrafenis van de man bij te wonen. Sommige onderwijzers hebben ook tijd nodig om de dood van hun collega te verwerken. Sinds de aanval is het moreel van het personeel tot een nulpunt gedaald, zegt directeur Waemasna Sahdeng van de Ban Prajan school, waar het slachtoffer werkte.

In Waeng (Narathiwat) werden gisteren vier dorpelingen door een bomaanslag gewond. De bom ontplofte toen defensievrijwilligers bezig waren kraaienpoten van de weg te verwijderen. De bom was gemonteerd in een brandblusapparaat, maar kwam niet volledig tot ontploffing, waardoor de slachtoffers slechts lichte verwondingen opliepen.

Tijdens een inval in een woning in Rueso (Narathiwat) zijn twee verdachten aangehouden. Ze werden gezocht in verband met de moord op vier agenten op vrijdag.

– Ook de tweede Canadees die door de VS werd gezocht in de penny stock zaak, een zwendel met aandelen, is door de Thaise politie aangehouden. Hij werd gisterochtend in een huis in Prachin Buri in de boeien geslagen. De andere verdachte was maandag al aangehouden in Bangkok. Beiden behoren tot een bende van negen Amerikanen en Canadezen die investeerders in 35 landen waardeloze aandelen in de maag splitsten. Ze verdienden daarmee US$140 miljoen. Beide mannen worden naar de VS uitgewezen.

– Een kwikconcentratie van 29 maal de veiligheidsnorm, dat is onmogelijk. Het kabinet heeft om die reden een rapport van het Pollution Control Department (PCD) gisteren niet willen goedkeuren. De PCD had die hoge concentratie begin deze maand na de olielekkage gevonden in het zeewater voor het Ao Phrao strand op Koh Samet.

Minister Pongsak Raktapongsaipal (Energie) zette tijdens de kabinetsvergadering vraagtekens achter de betrouwbaarheid van de cijfers, aldus een bron. Kwikconcentraties in ruwe olie zijn nooit zo hoog, hield hij het kabinet voor, om de simpele reden dat de olie in het zeewater verdund wordt. Hij wilde wel eens weten hoe de PCD aan dat cijfer was gekomen. Volgens de minister, aldus de bron, zouden ook experts van de Chulalongkorn en Kasetsart universiteit twijfels hebben.

De eerste test is inmiddels door twee latere gevolgd. Daarin was de concentratie onder de veiligheidslimiet gezakt.

– De aanleg van een diepzeehaven plus kadefaciliteiten gaat niet door, maar de Independent Commission on Environment and Health buigt zich toch over de milieu- en gezondheidseffect rapportages die van het project zijn gemaakt.

Het project in Nakhon Si Thammarat werd in december door Chevron afgeblazen vanwege langdurige vertragingen en gestegen aanlegkosten. Tegen de aanleg bestond veel weerstand van bewoners.

De commissie behandelt de rapportages omdat die niet door het bedrijf zijn teruggetrokken. Experts van de ICEH brengen volgende maand een bezoek aan de beoogde bouwplaats en er wordt een openbare hoorzitting gehouden. Wanneer de ICEH het project goedkeurt, kan Chevron het elk ogenblik uit de kast halen.

– Er moeten meer treinen over de Airport Rail Link (ARL) gaan rijden, met name in de ochtend- en avondspits, zegt minister Chadchat Sittipunt (Transport). Gisteren maakte hij met de trein een ritje naar Suvarnabhumi. Op de terugweg constateerde hij dat de trein al na het eerste station barstenvol zat en passagiers op volgende stations grote moeite hadden in te stappen. De minister heeft nog meer suggesties: het management moet beter en op sommige stations zijn meer roltrappen nodig.

De ARL is thans een dochter van de State Railway of Thailand. Dat maakt de bedrijfsvoering niet flexibel, zegt Chadchart, die ervoor pleit het onder te brengen bij het ministerie van Financiën.

Dagelijks maken 43.00 forenzen gebruik van de City Line en 1.500 van de Express Line, een nonstop dienst tussen de luchthaven en Phaya Thai.

– De politie gaat met behulp van een leugendetector de verklaringen van de voormalige vriend van een dode vrouw en agenten controleren. Aan de door de lokale politie vastgesteld doodsoorzaak wordt ernstig getwijfeld. Volgens het bureau Bo Phud zou de vrouw zich in november opgehangen hebben, maar de verwondingen die de vrouw had, wijzen op een andere doodsoorzaak.

Gisteren vergaderde de kamercommissie politiezaken over de zaak. Het hoofd van de politieregio 8, die de zaak opnieuw onderzoekt, zei dat de desbetreffende agenten nalatig waren geweest. Twee zijn inmiddels overgeplaatst.

[Voor achtergrondinformatie zie: Gedwarsboomd door de politie, onterecht beschuldigd? De Club for Justice helpt]

– De verspreiding van het influenza vaccin door de regering gaat dermate traag dat gevreesd moet worden voor een influenza pandemie, zegt het Department of Disease Control. Eind deze maand hadden twee miljoen doses moeten zijn uitgegeven aan groepen met een hoog risico, maar tot nu toe staat de teller op 1,6 miljoen. In totaal is het de bedoeling 3 miljoen personen te vaccineren: personen ouder dan 65 jaar, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een crhonische ziekte.

Tussen januari en 12 augustus zijn 25.926 gevallen van influenza geconstateerd. Op basis van een rekenmodel schat de DDC dat er dit jaar meer dan 100.000 gevallen zullen zijn, waarvan 3.000 tot 5.000 met een dodelijke afloop, indien niet gevaccineerd. Het aantal risicogevallen bedraagt meer dan 3 miljoen, maar de regering wil niet meer doses kopen omdat er elk jaar veel overblijven.

‘De regering heeft gratis vaccins, maar de mensen maken er geen gebruik van. We hebben betere public relations nodig om de bevolking duidelijk te maken dat ze zich moeten laten vaccineren’, zegt DDC directeur-generaal Pornthep Siriwanarangsan.

– In de vroege ochtend van dinsdag zijn 86 Rohingya uit het immigratiekantoor van Sadao (Songkhla) gevlucht. Daar werden 137 vluchtelingen gevangen gehouden. Honderd agenten en defensievrijwilligers zijn met een klopjacht begonnen. Het is de tweede keer in twee weken dat een groot aantal Rohingya de benen neemt.

De Rohingya hebben kans gezien de tralies van hun cel door te vijlen. Langs aan elkaar gebonden sarongs lieten ze zich acht meter naar beneden zakken en vluchtten een rubberplantage achter het kantoor in. Twee zijn inmiddels aangehouden. De anderen zouden zich daar nog verstoppen en proberen naar Maleisië over te steken.

Thailand heeft sinds begin dit jaar circa 17.000 Rohingya onderschept en in kampen en immigratiekantoren ondergebracht. Circa 300 zijn gevlucht. Human Right Watch in New York heeft de overheid opgeroepen de vluchtelingen vrij te laten vanwege zorgen over de ‘inhumane en ongezonde’ omstandigheden waaronder ze worden gevangen gehouden. Ze pleit ervoor dat de VN organisatie voor vluchtelingen en andere internationale organisaties volledig toegang tot hen krijgen om bescherming en hulp te bieden.

– Gary Bolton, de maker van de GT200 bomdetector, is in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar. De bomdetector, die niet beter werkt dan een wichelroede of tossen, werd ook aangeschaft door tal van diensten en het leger in Thailand. Met de detector zouden bommen, drugs, tabak en ivoor kunnen worden opgespoord. Een andere Brit kreeg eerder 10 jaar voor de productie en verkoop van een soortgelijk apparaat.

Economisch nieuws

– Het gaat voor de wind met de zogeheten LCC’s (low-cost carrier) oftewel budgetvliegmaatschappijen. In het eerste half jaar vervoerden ze 28,65 procent meer passagiers. Het percentage is tevens een indicatie van de erodering van het marktaandeel van full-service luchtvaartlijnen.

De LCC’s vervoerden 13,58 miljoen passagiers, wat 31,08 procent is van al het passagiersvervoer via de zes luchthavens van Airports of Thailand in het land. Het aantal vluchten steeg met 19,61 procent; het vormt 33,08 procent van alle vertrek- en landingbewegingen. In totaal stapten 43,68 miljoen passagiers in een vliegtuig tegen 37,03 miljoen een half jaar eerder. De succescijfers komen voornamelijk voor rekening van Thai AirAsia en Nok Air.

– Ook met het privé vliegverkeer gaat het goed. In de eerste zeven maanden van dit jaar nam het verkeer per privéjet met 50 procent toe. En dat is niet eerder voorgekomen.

De grootste chartermaatschappij Mjet maakte van januari tot juli 1.350 vluchten tegen 849 in dezelfde periode vorig jaar. Dit jaar hebben vijf Thaise biljonairs een jet aangeschaft.

Sinds Myanmar niet meer potdicht zit, vliegen investeerders die kant op, op zoek naar commerciële kansen. Ook zakenlui uit het Westen gebruiken deze mogelijkheid omdat Nay Pyi en Yangon moeilijk bereikbaar zijn met normale vluchten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 21 augustus 2013”

  1. GerrieQ8 zegt op

    Het prive vliegverkeer zal wel weer gaan dalen nu de jet-set monnik niet meer in Thailand is.
    Gebruikt het Thaise leger nog steeds de GT200 bomdetector? Waarschijnlijk wel, anders zou het gezichtsverlies een flinke klap krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website