De gemeente Bangkok en de regering liggen weer eens in de clinch met elkaar. De regering verwijt de gemeente dat ze veel te langzaam water heeft gedraineerd na de zware regens van dinsdagmiddag.

De gemeente Bangkok geeft de schuld aan de extreem zware regen. In vier dagen viel 400 mm water, de helft van wat tot nu toe deze maand viel.

Dinsdagmiddag was er op 23 plaatsen in Bangkok sprake van wateroverlast, de ernstigste voor de Army Club aan de Vibhavadi Rangsit Road en op de Sutthisan intersection, tot ergernis van automobilisten en andere weggebruikers. Volgens Royol Chitradol, voorzitter van een flood monitoring panel, is de riolering voor de Army Club te klein en zou de riolering op de andere plaats verstopt zijn.

Ook premier Yingluck deed weer eens een duit in het zakje. De trage regenwaterafvoer zou volgens haar veroorzaakt kunnen zijn door verstopte rioleringen en kanalen en de mogelijkheid dat de ondergrondse tunnels niet adequaat functioneren. Ze verdedigde de rol van de regering en zei dat die met de gemeente had samengewerkt om overstromingen te voorkomen. ‘Maar we kunnen de gemeente niet dwingen onze bevelen op te volgen.’

Royol zegt dat de tunnels niet goed functioneren omdat het grondgebied van Bangkok grotendeels vlak is. ‘We hebben de gemeente gezegd dat ze de waterafvoer moet verbeteren. Maar ze heeft niks gedaan en beweert dat het werk op sommige plaatsen de verantwoordelijkheid is van het Highway Department.’

Bangkok heeft zeven tunnels met een diameter variërend van 3 tot 5 meter. Vice-gouverneur Wallop Suwandee zegt dat eerder water uit de stadskanalen is afgevoerd om ruimte te maken voor vloedwater, maar de tunnels raakten door de regen zo snel vol dat de afvoer werd gehinderd.

Inmiddels beginnen volgens de krant ‘veel mensen’ zich af te vragen of de autoriteiten wel in staat zijn om mogelijke overstromingen te beheersen.

Ander overstromingsnieuws

  • De Rajaprajanugroh stichting (beschermheer: koning Bhumibol) heeft gisteren aan 1.000 dorpelingen in Bang Rakam (Phitsanulok) noodpakketten uitgedeeld. Water uit Sukothai heeft daar 50.000 rai rijstvelden vernield.
  • Prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft boten en overlevingskits ter beschikking gesteld voor de slachtoffers in Bang Ban (Ayutthaya). Dit district is uitgeroepen tot rampgebied.
  • Parlementsleden van Pheu Thai praten vandaag met de gouverneur van Bangkok over de vertraging bij het uitbetalen van compensatie aan de bewoners van het district Muang voor de vorig jaar geleden waterschade. Dinsdag blokkeerden boze bewoners de Vibhavadi Rangsit Road om hun eisen kracht bij te zetten. Ze willen dat ieder gezin nu snel 20.000 baht krijgt.

– Een studiereisje of een snoepreisje? Het tweede lijkt waarschijnlijk gezien het programma van het negendaags uitstapje dat 39 in de media werkzame personen onder leiding van de parlementsvoorzitter maken. In Engeland zitten ze onder meer op de tribune bij voetbalwedstrijden van de Engelse Premier League. Verder gaan ze naar Frankrijk en België, waar bezoeken worden gebracht aan het Franse parlement, het Louvre en het Europese parlement in Brussel.

Het reisje kost 7 miljoen baht en vindt niet toevallig plaats vlak voordat het begrotingsjaar 2011-2012 op 30 september afloopt. Kritiek is er niet alleen op de kosten en het programma, maar ook op het feit dat de parlementsvoorzitter mee is gegaan, terwijl het parlement in sessie is.

– Politieke koffiedikkijkers veronderstellen dat de regering de dreiging van strafrechtelijke vervolging van de leiding van oppositiepartij Democraten wil gebruiken als ruilmiddel tegen amnestie voor oud-premier Thaksin.

Democratisch parlementslid Suthep Thaugsuban, die het doelwit is van zo’n vervolging, zegt dat zijn partij voet bij stuk zal houden en niet van plan is een algehele amnestie te steunen, waarvan Thaksin zou kunnen profiteren. Suthep had in 2010 de leiding van het CRES, het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand.

De mogelijkheid van een vervolging wegens moord met voorbedachten rade is geopperd door Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation, omdat Suthep en toenmalig premier Abhisit het gebruik van vuurwapens door het leger zouden hebben bevolen.

Suthep wijst er echter op dat de regering pas het gebruik van vuurwapens heeft goedgekeurd, nadat op 10 april 2010 gewapende ‘mannen in het zwart’ soldaten en onschuldige mensen hadden gedood. ‘Het leger was gedwongen wapens te gebruiken om zichzelf en de mensen te beschermen’, aldus Suthep.

– Zo’n dertig moslims hebben woensdag voor het Amerikaans consulaat in Chiang Mai geprotesteerd tegen de film Innocence of Muslims, waarin de draak wordt gestoken met Mohammed. Een verklaring werd overhandigd aan een vertegenwoordiger van het consulaat. Incidenten vonden niet plaats.

De Amerikaanse ambassadeur in Thailand hield gisteren op de faculteit politicologie van de universiteit van Chiang Mai een toespraak over de Amerikaanse verkiezingen. Er waren extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar ook hier bleven incidenten uit.

Premier Yingluck denkt dat de huidige anti-Amerikaanse sentimenten geen invloed hebben op de relatie tussen Thailand en de VS. Ze riep de demonstranten op geen geweld te gebruiken.

– Het hoofd van de gemeentepolitie van Bangkok heeft mogelijk een disciplinair onderzoek aan zijn broek omdat hij zijn ondergeschikten heeft aangespoord dinsdag voor het hoofdkwartier van de Democraten te demonstreren. De Democratische partij heeft de kamercommissie voor politiezaken gevraagd onderzoek te doen.

Dinsdag verzamelden zo’n 500 agenten zich voor het Democratisch hoofdkwartier om steun te betuigen aan hun chef Kamronwit Thoopkrachang die aangekondigd had er een protest in te dienen. Kamronwit wilde protesteren tegen de aanval van de Democraten op hem, omdat hij een foto in zijn kantoor heeft hangen van hemzelf en premier Thaksin. Uiteindelijk kwam Kamronwit niet zelf naar het hoofdkwartier maar stuurde hij een vertegenwoordiger.

– De E-Sarn universiteit in Khon Kaen is gesloten nadat gebleken was dat ze vorig jaar onderwijsaktes aan studenten had verkocht. De minister van Onderwijs zette gisteren zijn handtekening onder intrekking van de universiteitsvergunning. De sluiting gaat eind oktober in, zodat de huidige 8.565 studenten hun semester kunnen afmaken. De rector van de universiteit gaat bij de bestuursrechter in beroep tegen de sluiting.

De Teacher Council of Thailand ontdekte vorig jaar het gesjoemel. Ze trok de akte van honderden afgestudeerde studenten in. Vervolgens nam de Higher Education Commission de administratie van de school in beslag en dook verder in de zaak. Gebleken is dat de vergunninghouder nog collegegelden tot een totaalbedrag van 42,6 miljoen baht aan de universiteit moet terugstorten.

– Het is al eerder beweerd, maar nu zegt het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) het ook: in de strijd tegen drugs zijn aanzienlijke successen geboekt. Het aantal inbeslaggenomen methamphetamine pillen steeg vorig jaar van 45 naar 73 miljoen stuks en crystal methamphetamine ging van 1.058 naar 1.446 kilo.

Er werden ook meer bezittingen inbeslaggenomen. Gevangenen die vanachter de tralies drugstransacties verrichtten, zijn overgeplaatst naar EBI’s, onder andere naar de Khaobin Central gevangenis in Ratchburi die beschikt over apparatuur die telefoonverkeer van mobieltjes stoort.

De ONCB heeft de samenwerking met counterparts in buurlanden geïntensiveerd, met name in Myanmar, waar het de verbouw van kasgewassen heeft gepromoot ter vervanging van opium. Verder is een eind gemaakt aan de smokkel van pillen met pseudoephedrine, een stof die bij de productie van methamphetamine wordt gebruikt. De pillen werden onder andere uit ziekenhuisapotheken ontvreemd.

– Tot nu toe zijn in de vier beneden-noordoostelijke provincies negen personen overleden aan leptospiroris en 466 personen zijn geïnfecteerd. In Surin zijn de meeste doden gevallen. Het aantal infecties ligt dit jaar onder dat van vorig jaar, toen 1.062 personen besmet raakten. Mensen die in water werken, wordt gadviseerd laarzen te dragen ter voorkoming van een infectie.

Economisch nieuws

– Het wetsvoorstel voor investeringen ter waarde van 2 biljoen baht wordt waarschijnlijk aan het eind van het jaar behandeld door het parlement. Het Fiscal Policy Office (FPO) werkt momenteel hard aan het voorstel. Wanneer het parlement het groene licht geeft, kan de regering de komende 7 jaar buiten de jaarbegroting om geld lenen voor investeringen in transportnetwerken en internationale handelsvoorzieningen.

Het voorstel is in essentie een bundeling van de projecten die door de National Economic and Social Development Board en aanverwante diensten gedurende de afgelopen jaren zijn gepland. De FPO schat dat de staatsschuld in 2016 omhoog zal gaan naar 49 procent (thans 42 procent) van het bruto binnenlands product. Maar deze schatting gaat ervan uit dat de economie jaarlijks met 7,5 procent groeit, inclusief inflatie. Ook is al rekening gehouden met verlaging van de bedrijfsbelasting.

– Met blijdschap geven wij u kennis: de eerste biogasinstallatie voor huishoudens. Hij is in 2006 uitgevonden door het Thailand Institute of Science and Technology Research, in 2010 gepatenteerd en hij wordt vandaag tijdens de Investor Day gepresenteerd.

De installatie, simpel gezegd een emmer, verwerkt 15 kilo bakolie, etensresten en afvalwater tot methaangas in een hoeveelheid die de helft van het gasgebruik van een gemiddeld gezin bedraagt. De van roestvrij staal gemaakte eenheid kost 50.000 baht, een fiberglas of plastic uitvoering komt op 20.000 baht. Het ruimtebeslag is even groot als van een koelkast of wasmachine.

– China oefent druk uit op Thailand om de import van gekookte en voorbewerkte kippen uit China toe te staan. Het land probeert dat al enkele jaren, waarschuwt Anan Sirimongkolsakem, president van de Thai Broiler Processing Exporters Association. ‘Onze verliezen zouden gigantisch zijn, wanneer de regering aan dat verzoek voldoet.’ Tegenover de openstelling voor Chinees pluimvee, zou geen enkel voordeel voor Thailand staan.

China exporteert jaarlijks 200.000 ton drumsticks naar Japan en slechts 10.000 ton kippenborst naar de EU. Omdat kippenborst niet erg populair is in China, probeert Beijing andere markten te vinden. De EU verbiedt de import van onbewerkt pluimvee uit China, omdat het vlees nog steeds als onveilig wordt beschouwd vanwege een recente uitbraak van vogelpest en het doorgaand vaccineren in de pluimveehouderij.

Thailand’s jaarlijkse pluimveeproductie bedraagt 1,92 miljoen ton. Daarvan wordt 520.000 ton geëxporteerd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website