Voormalig regeringspartij Pheu Thai en de roodhemdbeweging zien af van provocerende acties tegen de regering. Pheu Thai secretaris-generaal Phumtham Wechayachai zegt dat zijn partij een ‘wait and see’ benadering kiest en de regering in de gelegenheid stelt hervormingen door te voeren. ‘Voormalig premier Thaksin wil verzoening zien en hij wil dat het land vooruit gaat.’

Phumtham zei dit gisteren toen hij in Wat Bang Phai de crematie bijwoonde van Apiwan Wiriyachai, voormalig vice-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en kernlid van de roodhemd beweging. En hij was daar niet de enige. Vele honderden roodhemden, voornamelijk uit het Noorden en Noordoosten, waren naar de tempel in Nonthaburi getrokken om Apiwan de laatste eer te bewijzen.

Apiwan overleed aan een longinfectie op de Filipijnen, waarheen hij na de militaire coup van 22 mei was gevlucht. Hij werd 65 jaar.

– Minister Prajin Juntong (Transport) wil een eind maken aan de monopolitiepositie van King Power op de vijf grote Thaise luchthavens: Suvarnabhumi, Don Mueang, Chiang Mai, Phuket en Hat Yai. Prajin gaat de zaak aan de orde stellen tijdens de eerstkomende vergadering van de economische divisie van de NCPO (junta), waarvan hij voorzitter is.

Een tweede wens van hem is een online informatiesysteem op basis waarvan luchthavenbeheerder Airports of Thailand (AoT) zijn winstaandeel kan berekenen. Volgens Prajin wordt op beide aangedrongen: concurrentie en informatie. Diverse ondernemers hebben belangstelling voor een belastingvrije winkel en de AoT wil van dag tot dag inzicht hebben in de belastingvrije transacties.

Volgens AoT-voorzitter Prasong Poontaneat is er weliswaar kritiek op de monopoliepositie van King Power, maar klanten zijn tevreden. De prijzen zijn concurrerend vergeleken met die op luchthavens in andere landen. Wat King Power ervan vindt, komen we niet te weten, want de directie was gisteren voor commentaar onbereikbaar. Misschien was ze naar de crematie van Apiwan (zie vorige bericht).

– De vrouw, die verdacht wordt van de diefstal van 700.000 baht van haar vermiste Japanse partner, heeft met haar dochter de benen genomen. Niet zo moeilijk want vrijdag werd ze op borgtocht vrijgelaten na het storten van een borgsom van 100.000 baht. De politie is buiten Bangkok naar haar op zoek.

De Japanner (79) is sinds 21 september spoorloos. De vrouw werd in zijn appartement aangehouden, terwijl ze bezig was haar tassen [koffers?] te pakken. De afgelopen twee weken had ze in veertien transacties 700.000 baht aan de bankrekening van de man onttrokken.

Gisteren meldde de krant dat ze eerder ook al een relatie met een Japanner heeft gehad. Die is overleden na een val van de trap. De familie vertrouwt het niet omdat de man een levensverzekering had afgesloten.

– De vrouw die zichzelf in het klachtencentrum van de regering in brand heeft gestoken, verkeert in kritieke toestand. Ze heeft een bloedinfectie ontwikkeld. Eerder kampte ze al met een hoge koorts.; die schommelde gisteren nog rond de 39 graden.

De vrouw stak zichzelf woensdag in brand vanwege een schuld van 1,5 miljoen baht die ze bij een kredietverleenster (eufemisme voor loan shark) heeft en dreigementen. Althans zou hebben, want haar verhaal wordt bestreden door een familielid van de crediteur.

– Het hoofd van het politiebureau Phangan, Prachum Ruangthong, zegt dat de politie bereid is samen te werken met de waarnemers van de Britse Scotland Yard, die naar Thailand komen. Maar ze mogen het politieonderzoek naar de dubbelmoord op Koh Tao alleen volgen en er niet aan deelnemen, aldus woordvoerder Prawuth Thawornsiri van de Royal Thai Police. Want dat zou in strijd met de wet zijn. Wel mogen de Engelsen om aanvullend onderzoek vragen.

Het moorddossier ligt inmiddels bij het Openbaar Ministerie. Van de moorden worden twee gastbeiders uit Myanmar verdacht.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) zit er wel bovenop: de vermeende corruptie bij de aanleg van futsalvelden twee jaar geleden bij 358 scholen in 17 provincies. De commissie wil nu weten welke parlementsleden destijds op het budget hebben aangedrongen. Als ze bij het schandaal betrokken zijn, krijgen ze de wind van voren van de PACC.

De PACC richt ook haar pijlen op het personeel van het Office of the Basic Education Commission, dat het budget van 689 miljoen baht heeft verdeeld, en op onderwijzers die op de aanleg toezicht moesten houden. Naar verluidt heeft het bedrijf dat de velden aanlegde, een te hoge prijs berekend en ondeugdelijk materiaal gebruikt, in ieder geval bij 101 scholen.

– Twee toeristen worden vermist na een aanvaring tussen een speedboat en een vistrawler, zo’n vijf nautische mijl vanaf het eiland Yao Yai. Acht toeristen raakten gewond . De speedboat was met 45 passagiers onderweg van het eiland Phi Phi naar Phuket

– Leuk ideetje van de gouverneur van Tak: een golfbaan met negen holes in Thailand en negen in Myanmar en een clubhuis in beide landen. De gouverneur lanceerde het idee gisteren tijdens een vergadering met werkers uit de particuliere sector. Hij denkt dat er wel investeerders voor te porren zijn.

– ’t Is een bekend gezicht voor wie wel eens langs een kanaal rijdt of loopt: waterhyacint. Vaak zelfs zoveel dat het water niet te zien is. De minister van Binnenlandse Zaken wil dat 6,25 mijoen ton verwijderd wordt. Die hoeveelheid ontleent hij aan een recent onderzoek van het Department of Public Works and Town & Country Planning. Deze dienst telde in 3.955 wateren in 60 provincies zoveel waterplanten. En mocht u zich afvragen waarom ze weg moeten: ze hinderden het scheepvaartverkeer, de doorstroom van het water en blokkeren stuwen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Waterbeheerplannen stagneren, maar nu dreigt droogte

12 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 oktober 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik heb meer foto’s gezien van de crematie van oud-parlementarier Apiwan Wiriyachai, en dat zijn beelden die wat in tegenspraak zijn met de verzoenende toespraak van Phumtham.
  Heel veel deelnemers maakten het ‘drie-vinger gebaar’ wat staat voor ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’, een gebaar dat de junta heeft verboden.

  • Tino Kuis zegt op

   Een kleine toevoeging. Oud-premier Yingluck leidde de crematie. Zij werd toegejuicht, er werd geapplaudisseerd en สู้ สู้ soe soe ‘Vecht! Vecht!’ geroepen.

   • Tino Kuis zegt op

    Van de tv zender Peace TV en televisiebeelden

  • chris zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

 2. Daniel zegt op

  I zie dat het een verzameling was van vele honderden roodhemden Was dit niet verboden?

 3. Realist zegt op

  Deze zin klopt niet helemaal ,,• Pheu Thai en roodhemden wachten braaf hervormingen af” dit moet zijn ,,•”Pheu Thai en roodhemden moeten braaf de hervormingen afwachten”.
  En dan dit ‘Voormalig premier Thaksin wil verzoening zien en hij wil dat het land vooruit gaat.’
  Vreemde uitlating voor een voortvluchtige persoon, deze man moet eerst nog 2 jaar de bajes in.
  Laat het voorlopig nog maar een paar jaar blijven als nu, niemand zit te wachten op de confrontaties tussen Rood en geel hemden.
  Realist

 4. marcus zegt op

  Goede zaak eens wat te doen aan de monopolie positie van Kingpower. Er is geen concurentie en belasting voordeel wordt opgegeten door winstmages. Ook nogal wat maffiaachtige toestanden waar mensen flink afgepesrt worden , google dit maar eens. Dit gezegt hebbende , we hebben op schiphol iets dergelijks, Gassan?

 5. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Na van verbazing te zijn bijgekomen heb ik even in mijn grijze massa gegraven, want ik meen me te herinneren dat er ooit gezegd was dat Mr. T. zich nergens mee bemoeide, politiek gezien,
  Sterker nog, niemand van P.T. sprak met hem over regeringszaken.
  Dus wat moet ik nu van S.G. Phumtham denken.

  Dat een krant zo over iemand schrijft, bijna bewonderend, die eerst nog een aardig duitje in het thaise (schat)zakje moet doen en dan nog even zijn gevangenisstraf uitzitten.

  King Power?????? Wie zou dan zijn doceurtje moeten inleveren?

  Na het storten van die borgsom ad 100.000.– had de politie net zo goed de dame zelf naar het vliegveld kunnen brengen.
  Ik denk dat er geen mens is die dit niet verwacht had.
  Gebakje bij de thee?

  Samenwerken met de polite, houdt bij jmij in dat er over en weer ervaringen/feiten/bedenkingen etc. worden uitgeewisseld.
  In deze staat Thailand eigenlijk al wereldwijd in zijn hemd, daar vanaf dag een het hele onderzoek een grote kluwen verwarring was.
  De diplomaten er bij, die dus alleen vanaf de tribune de boel mag volgen is dus de tweede blamage.
  En nu Scotland Yard hier komt, maar ook deze zou eigenlijk naast de 2 diplomaten kunnen plaatsnemen, Maar ik denk in deze dat Thailand zich iets te veel op de borst heeft geklopt.
  ik denk dat S.Y.hier toch geen genoegen mee neemt.
  Dit is natuurlijk een wereldwijd bekende instantie die zich niet zo maar in een hoek laat schuiven.

  Uh golfcourse met 9 holes??
  Die hebben wij toch al zeer lange tijd hier in Pattaya?

  LOUISE

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Louise Een 18-holes golfbaan met 9 holes op Thais grondgebied en 9 holes op het grondgebied van Myanmar. Zo staat het in het bericht.

 6. LOUISE zegt op

  Hi Dick,

  Soms.in mijzelf mompelende als ik de reakties van TB zit te lezen van: ” mensen, lees toch eens goed”

  Er was een uitspraak die iets met stenen te maken had!!! Toch?? 🙂

  Sorry Dick, Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

  LOUISE

 7. theobkk zegt op

  Komt er ook een grenspost op die golfbaan ? Als buitenlander moet je dus wel over het juiste visum beschikken om daar te golfen. Want je verlaat op gegeven moment toch het Thais grondgebied en zorgen voor een visum voor Myanmar. Of kan dit dit bij de toegang geregeld worden ?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ theobkk De golfbaan op de grens van beide landen is niet meer dan een ideetje, misschien een luchtballon, een oprisping.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website