De gemeente Bangkok heeft gisteren het startsein gegeven voor een serie hoorzittingen over de aanleg van een monorailverbinding tussen Watcharaphol Road en de Rama IX brug. Ontwerp en haalbaarheidsstudie zijn afgerond, maar wijzigingen zijn nog mogelijk, zegt gouverneur Sukhumbhand Paribatra. In februari of maart worden knopen doorgehakt.

Volgens de gouverneur is een monorail de meest geschikte optie voor een grote stad gezien de gevolgen voor het milieu en de constructie. De lijn staat bekend als Grey Line en maakt deel uit van een masterplan voor Bangkok en buurprovincies dat het kabinet in 2010 heeft goedgekeurd.

De 40 kilometer lange lijn krijgt 38 stations. Het tracé is verdeeld in drie secties. Het deel tussen Watcharaphol de Rama IX brug meet 16 kilometer. De aanleg kost 26 miljard baht. Voor deze sectie hoeft geen land te worden onteigend.

– De voorkeur gaat uit naar leningen door binnenlandse instituten, maar als die onvoldoende opleveren wordt een beroep gedaan op buitenlandse instituten. Het Japan International Cooperation Agency en een Chinese bank hebben al aangeboden leningen te verstrekken voor de uitbreiding van luchthaven Suvarnabhumi. Maar eigen volk eerst, zegt de minister van Transport.

Vandaag brengt hij een bezoek aan Suvarnabhumi en de Airport Rail Link, de lightrail verbinding tussen de luchthaven en het centrum van Bangkok, om te worden bijgepraat. De uitbreiding bestaat onder meer uit 28 nieuwe parking bays en de bouw van een nieuwe terminal. De capaciteit van de luchthaven stijgt daardoor van 45 naar 65 miljoen passagiers per jaar.

– Geen The Hunger Games: Mockingjay, Part 1 in de biscopen Scala en Lido. De filmvoorstelling wordt door de League of Liberal Thammasat for Democracy aangegrepen om te protesteren tegen de junta en dat vindt Apex, die beide complexen exploiteert, niet gewenst.

De liga deelt gratis kaartjes uit voor de première in Scala onder het motto ‘Raise Three Fingers, Bring Popcorn and Go to the Theatre’. Het drievinger gebaar is ontleend aan de film en eerder gebruikt als protestteken tegen de machtsovername door het lager. En verboden door datzelfde leger.

– De Lawyers Council of Thailand (LCT) begrijpt niet waarom de politie van het bureau Bang Pong Pang de twee Amerikanen heeft vrijgelaten, die menselijke organen naar de VS wilden versturen.

De LCT dringt erop aan de procedures bij het aanhouden van buitenlandse verdachten aan te scherpen. ‘De politie wil misschien buitenlanders beleefd behandelen, maar voor de wet dient iedereen gelijk te zijn’, zegt de LCT-voorzitter.

De politie liet de Amerikanen vrij omdat, zegt het hoofd van politiedivisie 5, de douane onbereikbaar was en dus niet kon worden vastgesteld of ze de Customs Act hadden overtreden. Bovendien hadden ze geen strafblad.

Volgens de documenten bij de pakketten, onderschept door de DHL, zou er speelgoed in gezeten hebben. Inmiddels is gebleken dat de organen waren gestolen uit twee musea van het Siriraj ziekenhuis, maar de twee vogels zijn gevlogen. Ze hebben de wijk genomen naar Cambodja.

De politie vermoedt dat de yankees de organen niet op de markt hebben gekocht, zoals ze hebben verklaard, maar zelf hebben gestolen.

– Het Royal Irrigation Department is bereid de controversiële Mae Wong dam te schrappen indien er voldoende alternatieven zijn. Over het nut van de dam lopen de meningen sterk uiteen. De RID is voor, het Department of National  Parks, Wildlife and Plantconservation heeft bezwaren en milieuactievoerders, verenigd in de Seub Nakhasathien Foundation, zijn mordicus tegen.

Gisteren kwam een panel, dat een besluit moest nemen over de gezondheids- en milieu-effectrapportage die voor de dam is gedaan, er niet uit. Besloten is een onafhankelijke organisatie naar de pro’s en contra’s te laten kijken.

De stichting heeft een alternatief voorstel ingeleverd dat goedkoper en effectiever zou zijn. Nationaal park Mae Wong zou daardoor gespaard worden en overstromingen zouden voorkomen worden.

– Op verschillende plaatsen in Pattani en Yala zijn banners aangetroffen waarop gedreigd wordt met meer aanvallen op boeddhisten en onderwijzers.

– Voor de zestiende keer gaat de advocaat van Somyos Prueksakasemsuk proberen hem op borgtocht vrij te krijgen. Somyos wordt beschuldigd van majesteitsschennis vanwege twee artikelen in het tweemaandelijkse tijdschrift Voice of Taksin waarvan hij redacteur is.

– Volgelingen van wijlen monnik Luangta Maha Bua Yannasampanno vinden het geen goed idee wanneer boeddhistische abts en senior-monniken financiële controle krijgen. Dit voorstel is gedaan door de bekende monnik-actievoerder Phra Bhuddha Issara. Hij wil dat de nieuwe grondwet de controle van de financiën van tempels en monniken regelt. De tegenstanders vinden het voorstel een schending van religieuze regels. Ze wijzen erop dat de tempels geen belastingsgelden krijgen maar donaties van gelovigen.

– De politie van Bangkok heeft gisteren 700 bekeuringen uitgedeeld aan motorfietsers die op voetpaden reden.

– De VS hebben gisteren officieel 554 antieke en prehistorische voorwerpen overgedragen die jaren geleden zijn ontvreemd, de meeste in Bang Chiang, een dorp dat dateert uit de Bronstijd (foto homepagina). Over de overdracht is voor het eerst in 2009 gesproken. Teruggegeven zijn aardewerk, bronzen ornamenten, bronzen gereedschap, kralen, stenen, dissels en zandsteen gietmallen. Ze bevonden zich in ruim honderd particuliere instituten in California en Illinois.

– De nabestaanden van een verkeersslachtoffer dat door een medische fout in het Phrae Provincial ziekenhuis gehandicapt is geraakt, krijgen een smartegeld van 3,1 miljoen baht. Dit heeft het hooggerechtshof gisteren besloten. Met de uitspraak komt een eind aan een juridische procedure van 8 jaar. In eerste instantie had het ziekenhuis 150.000 baht geboden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Vier doden bij aanrijding op spoorwegovergang
Premier Prayut probeert roodhemden voor zich te winnen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 november 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik begrijp niet goed waarom die protesten moeten plaatsvinden tijdens de filmvoorstelling van de ‘Hunger Games’ en waarom het drie-vinger protest gebaar uit die film zo populair is.
  De ‘Hunger Games’ gaan over een verzonnen land ‘Panem’ waar een rijke gemilitariseerde elite uit de hoofdstad heerst over de hongerige arme bevolking in twaalf districten er om heen. Wat heeft dat nou met Thailand te maken?

 2. wibart zegt op

  Ik denk dat je ook kan afvragen waarom de Thaise coup regering een volstrekt verzonnen gebaar verbiedt. Aangezien het, zoals je zojuist hebt aangegeven gaat om een fantasieland in de film.
  Enfin vrijheid van meningsuiting is op dit forum toegestaan gelukkig lol

  • bohpenyang zegt op

   Waarom?! Angst !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website