Komt er een einde aan de politieke loopbaan van Yingluck Shinawatra, Thailand’s eerste vrouwelijke premier? Haar positie wankelt nu de National Anti-Corruption Commission onderzoek naar haar doet. Ze zou een lening van 30 miljoen baht aan het bedrijf, waarin haar echtgenoot aandeelhouder is, verzwegen hebben. Indien ze schuldig wordt bevonden, zal de NACC haar voordragen voor ontslag.

Yingluck zegt de zaak aan de NACC te hebben uitgelegd. Haar echtgenoot zegt dat Yingluck eerlijk is en niets verkeerd heeft gedaan. Maar Yingluck ziet blijkbaar de bui al hangen, want ze zei gisteren: ‘Geef me alsjeblieft nog een kans. De kiezers hebben me de kans gegeven premier te worden en dat ben ik nu pas iets meer dan een jaar. Laat me alsjeblieft werken tot het eind van mijn zittingsduur.’ Gevraagd of ze denkt het NACC-onderzoek te overleven, zei ze: ‘Ik kan alleen maar op gerechtigheid hopen.’

Mocht Yingluck het veld moeten ruimen, dat wordt haar zuster Yaowapa getipt als opvolgster, alhoewel niet alle Pheu Thai-leden daarover enthousiast zijn. Zusje Yaowapa is bij sommigen niet erg populair omdat ze in het Noorden de lakens uitdeelt. In 2006 bij de ontbinding van Thaksin’s Thai Rak Thai kreeg ze met 110 anderen een politieke ban opgelegd van 5 jaar.

Yaowapa is door Pheu Thai genomineerd als kandidaat bij de tussentijdse parlementsverkiezingen in Chiang Mai. De parlementszetel voor Chiang Mai is vrijgekomen door het vertrek van Kasem Nimmonrat, naar eigen zeggen wegens gezondheidsproblemen. Hij zegt zich te willen concentreren op lokale problemen, maar politieke waarnemers denken dat hij zijn zetel heeft opgegeven om ruimte te maken voor Yaowapa. Yaowapa zou op deze manier worden klaargestoomd voor de functie van minister-president. Yaowapa was al eerder een keer parlementslid voor Chiang Mai.

– Het bruto binnenlands product gaat met 1 procent per jaar omhoog, bovenop de de geschatte jaarlijkse economische groei van 5 tot 6 procent, en er komen 500.000 banen bij. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) rekent zich alvast rijk nu de regering toestemming aan het parlement gaat vragen om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken.

Maar de staatsschuld, zegt hij, zal niet boven de 50 procent van het bruto binnenlands product stijgen, wat een acceptabel niveau is. De 2 biljoen baht wordt over een periode van 50 jaar terugbetaald, waarbij de eerste 10 jaar alleen rente wordt betaald. Volgens Kittiratt is deze wijze van financieren de enig mogelijke, omdat de jaarlijkse begroting geen ruimte biedt de megaprojecten te financieren; projecten die hoognodig zijn omdat Thailand al vele jaren niet in infrastructuur heeft geïnvesteerd.

Oppositieleider Abhisit wijst erop dat regeringspartij Pheu Thai tijdens haar verkiezingscampagne heeft beloofd niet te lenen ‘en nu doet ze precies het omgekeerde’. ‘De lening legt een zware last op de staatsschuld van het land.’ Abhisit  voorziet negatieve gevolgen voor binnenlandse fondsen, omdat de 2 biljoen op de binnenlandse markt wordt geleend. ‘Dat betekent concurrentie om leningen met andere partijen. Als er een grote vraag naar leningen is, gaat de rente omhoog.’

Maar Kittifratt ziet het niet zo somber in: de binnenlandse geldmarkt heeft meer dan 2 biljoen baht in liquiditeit en de regering leent over een periode van 7 jaar elk jaar maar 300 miljard baht.

– Een discussie over de monarchie is nu niet gepast in een tijd waarin politieke conflicten scherp blijven, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha naar aanleiding van het discussieprogramma Tob Jote, waarvan de laatste aflevering, gepland voor vrijdag, door tv-station PBS abrupt is geschrapt, maar na protesten alsnog maandagavond is uitgezonden. Volgens de generaal zijn er dringender problemen, zoals de vechtpartijen tussen leerlingen van beroepsopleidingen en drugsgebruik door jongeren.

In het programma werd gediscussieerd over de vraag of de monarchie wettelijk beschermd moet worden tegen majesteitsschennis. Het desbetreffende wetsartikel voorziet in een gevangenistraf van drie tot vijftien jaar. Volgens de generaal maakt de monarchie deel uit van ’s lands geschiedenis en prestige en dient ze daarom beschermd te worden. ‘Wanneer mensen het daarmee niet eens zijn, moeten ze ergens anders gaan wonen. Als je weet dat je vervolgd wordt, wanneer je de monarchie belastert, dan moet je het niet doen.’

– In het hoofdkwartier van regeringspartij Pheu Thai is een expositie ingericht, waarin vermeende onregelmatigheden bij projecten van de vorige  (Democratische) regering worden belicht. De expositie is een reactie op kritiek van de Democraten over het plan van de regering om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken.

In de expositie wordt ingegaan op het zogeheten Thai Khem Khaeng (Thailand: Investing from Strength to Strength) programma, waarmee een bedrag van 800 miljard baht was gemoeid. Die gelden waren bestemd voor de bouw van 396 nieuwe politiebureaus, stofvrije wegen, een gemeenschaps duurzaamheidsproject en medische voorzieningen voor het ministerie van Volksgezondheid.

– Een geeldhemdgevangene, veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf wegens poging tot moord op politie, krijgt de steun van twee roodhemd gevangenen bij zijn aanvraag om vrijlating op borgtocht. Preecha Treecharoon (56) denkt een goede kans te hebben omdat hij aan één oog blind is en zich kwetsbaar voelt in de gevangenis.

Hij verloor zijn oog door een kogel toen politie in oktober 2008 bij het parlement demonstranten verspreidde met traangas. Toen hij met zijn auto wegreed, raakte hij enkele agenten. De twee roodhemden die Preecha steunen, denken dat hij de agenten niet expres aanreed, omdat hij maar met één oog kon zien.

– De Royal Thai Marine Taskforce heeft inwoners van Ban Duku Surao in het district Bacho (Narathiwat) medisch onderzocht, heeft er motorfietsen geserviced en onderwijsmaterialen en verbruiksartikelen uitgedeeld. De actie had tot doel goodwill te kweken na de aanval van militanten vorige maand op een mariniersbasis in Bacho, waarbij zestien militanten omkwamen. Een van hen was Maroso Chantrawadee, die in het dorp had gewoond. De marine financierde ook de bouw van het Tadika Building, dat voor religieuze studies gebruikt gaat worden.

– Een assistent dorpshoofd uit Ban Jurea Bongo (Pattani) is gisteren doodgeschoten terwijl hij op zijn motorfiets onderweg was naar zijn dochter. Hij werd door de duopassagier van een motorrijder onder vuur genomen. De man probeerde te vluchten, maar hij werd door de moordenaar in zijn hoofd geschoten. Op maandag werd ook al een assistent dorpshoofd doodgeschoten.

– Zeven dagen hebben bewoners van Mae Hong Son nu al last van een verstikkende rook, veroorzaakt door bosbranden en brandende oogstresten. Het Pollution Control Department (PCD) heeft PM10-niveaus van 142 tot 219 ug/cu m gemeten. [PM10=stofdeeltje kleiner dan 10 microns; ug/cu m=microgram per kubieke meter] Het veiligheidsniveau bedraagt 129 ug/cu m.

De PCD heeft bewoners geadviseerd buiten een mondkapje te dragen. Kinderen, ouderen en astmatici dienen binnen te blijven. De PCD heeft de lokale autoriteiten gevraagd bosbranden actiever te bestrijden en boeren te verbieden hun oogstresten te verbranden.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation zegt dat over het gehele land de afgelopen zes maanden 1.682 bosbranden hebben gewoed, waarbij 17.000 rai aan bossen verloren is gegaan. Vorig jaar ging in dezelfde periode 27.000 rai verloren.

– Van 1 april tot 30 juni moeten passagiers die buiten de spits de ondergrondse metro nemen, naar beneden lopen. De roltrappen worden tussen 9 en 16 uur uitgezet. Exploitant BMCL reageert hiermee op de oproep van de regering energie te besparen. Het gaat om 80 roltrappen in 18 stations. De BMCL is per dag 1 miljoen baht kwijt om de roltrappen te laten rollen.

Politiek nieuws

– Oud-premier Thaksin en coalitiepartij Chartthaipattana steunen het initiaitief van zestig senatoren die drie wetsvoorstellen willen indienen om enkele artikelen in de grondwet te veranderen. Thaksin heeft dat gisteren via Skype laten weten, aldus een bron bij regeringspartij Pheu Thai.

Thaksin vindt een artikelgewijze wijziging van de grondwet realistischer dan wijziging van de gehele grondwet, want dat zou tot juridische problemen bij het Constitutionele Hof kunnen leiden. De coalitiepartijen zouden ook het risico van ontbinding lopen en de regering zou kunnen vallen.

Zie verder Politiek nieuws in Nieuws uit Thailand van dinsdag 19 maart.

Economisch nieuws

– Het hypotheeksysteem voor rijst vernielt de verbouw van organische rijst en dupeert gemeenschappelijke rijstmolens en coöperaties, schrijft Prapas Pintobtaeng, assistent-hoogleraar politicologie aan de Chulalongkorn universiteit, in Bangkok Post. Die molens sluiten een voor een omdat ze het zich niet kunnen veroorloven de rijst op te kopen tegen dezelfde prijs die de overheid biedt.

De molens en coöperaties zijn destijds met steun van de overheid opgezet om het probleem van de fluctuerende rijstprijs te ondervangen. Ze zijn ook een middel om de onderhandelingspositie van de boeren tegenover de tussenhandel te versterken. Het hypotheeksysteem heeft die positie ondermijnd.

Prapas geeft in zijn artikel het voorbeeld van de Kud Chum gemeenschapsmolen in Yasothon, die gespecialiseerd is in organische rijst. De pelmolen heeft een capaciteit van 60 ton per dag. Er waren 600 boeren lid van, die organische rijst verbouwden, nu nog 379. De rest is overgestapt op chemisch verbouwen en verkoopt de rijst aan de regering.

Boeren in geïrrigeerde gebieden zijn overgestapt op snel groeiende rijstsoorten om hun oogst te vergroten. Het maakt hen niet uit welke rijstsoorten ze verbouwen. Het maakt hen ook niet uit hoe armzalig de kwaliteit is, want ze krijgen hoe dan ook dezelfde prijs.

De rijstkwaliteit is belangrijk, stelt Prapas. De afgelopen 20 à 30 jaar hebben regeringen boeren aangemoedigd om de rijstkwaliteit te verbeteren. De verbouw van organische rijst werd in tal van ontwikkelingsplannen genoemd. Helaas is de rijstkwaliteit nooit een zorg van deze regering geweest.

– Megaprojecten dienen eerst naar de National Economic and Social Development Board gestuurd te worden alvorens het kabinet zich erover buigt. Dit stelt de NESDB in een maandag aan de regering overhandigd rapport.

Elk publiek-privaat project dat meer dan 1 miljard baht kost, dient ook te voldoen aan de Public-Private Partnerschip  Act. De projectdirectie is verplicht een milieu-effectrapportage uit te voeren en alleen projecten die zijn goedgekeurd, mogen doorgaan.

Met haar aanbevelingen loopt de NESDB vooruit op de plannen van de regering om 2,2 biljoen baht te investeren in infrastructurele werken, voornamelijk spoorwegen en wegen. Het gaat in totaal om zo’n 100 projecten die over een periode van 7 jaar worden uitgesmeerd. Op 27 en/of 28 maart buigt het parlement zich over het wetsvoorstel 2,2 biljoen baht te lenen.

– Luchtvaartmaatschappij AirAsia X (AAX) wil haar vleugels naar Thailand uitslaan. Ze heeft toestemming gevraagd voor vluchten tussen Bangkok en Zuid Korea en Japan, te beginnen in oktober. Op beide routes is de concurrentie groot vanwege de grote vraag en het groeipotentieel. AAX is van plan twee toestellen van het type Airbus 330-300 met 377 stoelen in te zetten.

Thai Airways International kan niet erg blij zijn met de komst van de AAX want die heeft zich alle jaren verzet tegen de komst van de in Maleisië gevestigd maatschappij. AAX kijkt al sinds 2007 met begerige ogen naar Thailand. Wanneer het AAX lukt Thailand binnen te dringen, wordt de positie van de AirAsia groep aanzienlijk versterkt.

AAX werd in 2007 opgericht en maakte haar maidenvlucht naar Gold Coast in Australië. De vloot bestaat uit negen A330-300 en twee A340-300 toestellen. De tarieven liggen 20 tot 30 procent lager dan bij lijndiensten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 maart 2013”

  1. Lije Vanonschot zegt op

    Ik eet in Thailand geen rijst meer. Met rijst van slechte kwaliteit krijg je alleen maar een bulk koolhydraten naar binnen. Daar word je ziekelijk dik van.

  2. willem zegt op

    Dick;je ziet het. It”s all in the family al had ik Yingluck wat slimmer ingeschat dan Thaksin! Maar helaas;en dat aan haar man [30 miljoen bath]. Ik ben bang dat haar dagen als premier voorbij zijn. Helaas;dom dom dom!!! Thaksin zal hier ook beslist niet blij mee zijn. Geen aansturing meer of Yaowapa zou het wiel over moeten nemen,maar ik denk dat de Thai geen “feeling”voor haar hebben. We wachten maar af.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website