Evenals gisteren opent Bangkok Post vandaag met een groot verhaal over de vliegramp. Omdat U, lezer van Thailandblog, vermoedelijk het nieuws over de ramp via andere nieuwskanalen volgt, sla ik dit artikel over. Bovendien is het niet toegespitst op Nederland en daar gaat toch onze meeste belangstelling naar uit.

– De Thai Journalists Association (TJA) is bezorgd over verdere beperkingen van de vrijheid van meningsuiting. TJA-president Pradit Ruangdit zei gisteren met media-organisaties te hebben overlegd over announcement 97 van de junta. Volgens hem kan door dit edict het recht van mensen op informatie beperkt worden.

Announcement 97  verbiedt het interviewen van personen op een dusdanige wijze dat het vraaggesprek conflicten kan creëren of kan verergeren. Feiten mogen niet verdraaid worden, de samenleving mag niet in verwarring worden gebracht en het interview mag niet leiden tot geweld.

Verboden is ook het verspreiden van onjuiste informatie, verslagen die smadelijk voor personen zijn en informatie die beschouwd kan worden als een belediging van de monarchie of een bedreiging van de nationale veiligheid.

De media mogen ook kritiek op het werk van de NCPO en zijn staf niet verspreiden alsmede vertrouwelijke informatie van regeringsdiensten in welke vorm dan ook: geluidsopnamen, beelden of videoclips.

En nog is de junta niet tevreden, want het publiceren of uitzenden van informatie waarin mensen worden opgeroepen zich tegen de NCPO en zijn staf te verzetten, zijn eveneens uit den boze. Kortom: een hele waslijst aan verboden.

Soldaten, provinciale gouverneurs en gemeentelijke en provinciale politiecommissarissen zijn bevoegd media te sluiten, die in de fout gaan. Volgens Pradit kunnen zij misbruik van hun machtspositie maken, omdat de richtlijnen niet helder zijn Volgende week belegt de TJA een bijeenkomst met de leiding van media-organisaties om de zaak te bespreken en gezamenlijk te bepalen hoe met de aanwijzingen moet worden omgegaan.

– Coupleider Prayuth Chan-ocha heeft een beroep gedaan op degenen die naar het buitenland zijn gevlucht om terug te keren. Hij belooft dat ze rechtvaardig behandeld zullen worden.

‘Denk er nog eens over na en kom terug. Waarom blijven we elkaar maar bevechten? Als je terugkomt en een helpende hand biedt, denk ik dat de Thaise bevolking je vergeeft. Kom alsjeblieft terug. We kunnen niet langer in conflict blijven. We moeten samenwerken om het land naar een betere toekomst te leiden.’

Volgens politieke waarnemers was de boodschap van Prayuth gericht aan oud-premier Thaksin, van wie verondersteld wordt dat hij aan de touwtjes trekt bij de roodhemd- en anti-coup beweging. Thaksin woont sinds 2008 in ballingschap in Dubai.

Een bestuurslid van voormalig regeringspartij Pheu Thai noemt Prayuth’s oproep ‘een positieve stap richting eenheid’, maar hij waarschuwt wel degenen die gevraagd zijn terug te keren, zich ervan te vergewissen dat hen recht wordt gedaan. Wanneer de junta wil dat personen die in ballingschap leven, terugkeren dient ze de krijgsraad op te heffen en terug te keren naar het rechtbanksysteem met drie lagen, zegt hij.

Nipat Intarasombat, vice-partijleider van de Democraten, zegt dat zijn partij ook wil dat de gevluchten terugkeren en zich overgeven aan het juridisch proces, zodat ‘dit allemaal tot een einde komt’. Degenen die voor of na de coup van 22 mei zijn gevlucht, maken nu kans op een eerlijk proces. Hij vraagt de junta nog eens na te denken over een verzoek tot uitwijzing van Thaksin.

Suriyasai Katasila, coördinator van de Green Politics groep en kernlid van de anti-regerings beweging, juicht Prayuth’s oproep toe. ‘Bevordering van het respect van de bevolking voor de rechtspraak is essentieel bij het bouwen aan nationale eenheid.’

– In oktober wordt begonnen met de aanleg van dubbelspoor op vijf drukke treinroutes. De rails krijgen dezelfde breedte als het huidige spoor, ondanks plannen naar 1,435 meter te gaan, de spoorbreedte in de andere Zuidoost-Aziatische landen. Wanneer de rails er liggen, kan meer vracht worden vervoerd en nemen de logistieke kosten af, aldus coupleider Prayuth Chan-ocha vrijdag tijdens zijn wekelijks tv-praatje.

De routes die verdubbeld worden, zijn (in volgorde van prioriteit): Chachoengsao-Khlong Sib Kao-Kaeng (Saraburi), Lop Buri-Pak Nam Pho (Nakhon Sawan), Map Kabao (Saraburi)-Thanon Chira Junction (Nakhon Ratchasima), Nakhon Pathom-Nong Pla Duk junction (Ratchaburi)-Hua Hin en Prahuap Khiri Khan-Chumphon.

– De economische groei kan dit jaar dit hoger uitvallen dan eerder verwacht, denkt de National Economic and Social Development Board (NESDB). De nationale economische denktank baseert dit op de export, die na de coup substantieel is toegenomen. Eerder voorspelde de raad een economische groei van 1,5 tot 2,5 procent; nu wordt gerekend op meer dan 2 procent.

De export draagt voor 75 procent bij aan het bruto binnenlands product. Indien de export dit jaar met 3 tot 5 procent stijgt, groeit Thailand’s BBP met 2,5 procent. De eerste vijf maanden van dit jaar kromp de export met 0,2 procent, maar in juni sprong ze omhoog naar 7,2 procent. Om de target van 3 tot 5 procent te halen, moet de export de tweede helft van het jaar met 6 tot 7 procent stijgen.

Volgens NESDB adjunct secretaris-generaal Poramethee Wimolsiri is dit mogelijk door twee factoren: een lage groei in de tweede helft van vorig jaar en ‘flat’ prijzen voor exportproducten.

– Een Thaise vrouw die tijdens de tsunami in 2004 het leven heeft gered van twee Britse kinderen, heeft gisteren uit handen van de gouverneur van Phuket een ere-plaquette en certificaat ontvangen. De vrouw kwam in beeld nadat de Britten een oproep op Facebook hadden geplaatst, waarin ze om hulp vroegen bij het opsporen van hun redder. Vijftien uur later was de vrouw opgespoord.

De twee Britten arriveren vandaag in Thailand. ‘Ik heb niets bijzonders voorbereid om hen te verwelkomen, maar als ze komen en iets willen eten, zal ik het voor hen bereiden’, aldus Yupin Sengmuang die een restaurant in Kathu uitbaat.

– Houd politieke invloed buiten de schooldeuren. Die oproep deed Sompong Jitradup, docent aan de faculteit onderwijs van de Chulalongkorn universiteit, gisteren tijdens een forum van het ministerie van Onderwijs, gewijd aan onderwijshervormingen. Tegelijkertijd dienen lokaal onderwijsmanagement en de particuliere sector meer invloed te krijgen op het onderwijsbeleid, vindt hij.

Andere kwesties die werden aangesneden, hadden betrekking op decentralisatie en een grotere continuïteit bij wijzigingen van het onderwijsbeleid. Het forum was het erover eens dat er een eind moet komen aan de huidige top-down benadering; de student dient centraal te staan.

Varakorn Samakoses, rector van de Dhurakit Pundit universiteit, wees op het probleem van discontinuïteit. ‘Als een politieke partij plaats maakt voor een andere partij, wordt het onderwijsbeleid ook veranderd. Politici moeten eens ophouden leraren te pleasen met als enige doel stemmen te verwerven.’

– Thai Airways International (THAI) heeft een businessplan gemaakt dat tot doel heeft volgend jaar de omzet met 3 miljard baht te verhogen en de kosten met 4 miljard baht terug te dringen. Prajin Juntong, voorzitter van de Raad van Bestuur, verwacht dat de financiële positie van het bedrijf in het derde kwartaal van volgend jaar verbetert.

Vorig jaar leed THAI een verlies van 12 miljard baht en in het eerste kwartaal stond het 2,63 miljard baht in het rood. Dit jaar wordt nog verlies gemaakt, is de verwachting. Prajin houdt er rekening mee dat personeel zal moeten afvloeien. Thans telt THAI 25.000 medewerkers.

– Personeel van nationaal park Kaeng Krachan is mogelijk nalatig geweest in de zaak van Porlajee Rakchongcharoen, de Karen activist die sinds april wordt vermist. Het kantoor van de Public Sector Anti-Corruption Commission gaat een werkgroep vormen, die de gang van zaken onderzoekt. Porlajee werd destijds aangehouden omdat hij wilde honing in zijn bezit zou hebben, maar nagelaten werd hem aan de politie over te dragen. Sindsdien is hij spoorloos.

Porjalee zette zich in voor het lot van de Karen die er wonen. In 2011 staken de autoriteiten de hutten van twintig Karenbewoners in brand. Volgens parkhoofd Chaiwat stonden die in een beschermd bosgebied. Porjalee verzamelde bewijsmateriaal en zocht getuigen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Rijstinspecties: Twee topambtenaren moeten het veld ruimen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 juli 2014”

 1. erik zegt op

  Ik lees dit wel vaker in de Nederlandstalige pers. “…Thaksin woont sinds 2008 in ballingschap in Dubai…”.

  Dat strookt niet met “…een beroep gedaan op degenen die naar het buitenland zijn gevlucht om terug te keren…”

  Thaksin is niet verbannen. Napoleon was verbannen. Thaksin is op de vlucht omdat in Thailand uitvoering van een vonnis wacht. Toch ?

  • chris zegt op

   Inderdaad. Thaksin heeft zijn balllingschap zelf gekozen. Als hij in Thailand zou zijn gebleven had hij zijn gevangenisstraf vanwege de Rachapisek-aankoop van grond al uitgezeten. Laat onverlet dat er nog een aantal rechtzaken tegen hem loopt, onder andere met betrekking tot zijn persoonlijk ingrijpen in het verhogen van een lening aan Myanmar zodat ze communicatie-apparatuur konden kopen van een bedrijf waarin hij grote belangen heeft.
   Bronnen in Bangkok beweren ook dat hij niet langer in Dubai welkom is maar meestal in HongKong verblijft.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Erik Er staat niet dat hij verbannen is; er staat dat hij in ballingschap woont – in zijn geval zelf gekozen ballingschap. Hij is ook op de vlucht, Thailand ontvlucht, heeft zijn vaderland achter zich gelaten, verlaten enz. Hoe mooi is onze Nederlandse taal dat je op tal van manieren hetzelfde kunt zeggen.

 2. dyna zegt op

  Thaksin is verbannen of in ballingschap omdat op zijn zacht gezegd zijn veroordeling erg beinvloed is door de junta die in 2006 zijn regering verjoeg.
  Als men in Thailand corruptie wil uitbannenb dan kan dat nog wel even duren !
  Velen hebben boter op hun hoofd -ook de aanhangers van de zogeheten geelhemden.
  Uitbannen van corruptie in Thailand ? Eem mooie gedachte . Toch ….
  En verder is de junta goed bezig met de persvrijheid te bekorten ! Zal het westen leuk vinden .

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ dyna Thaksin heeft in 2008 de benen genomen om zijn gevangenisstraf van 2 jaar te ontlopen. Die kreeg hij voor machtsmisbruik bij de aankoop van land door zijn toenmalige echtgenote. Er zijn nog tal van zaken tegen Thaksin, die nog behandeld moeten worden. Voor een overzicht zie: http://www.dickvanderlugt.nl/buitenland/thailand-2011/thais-nieuws-juni-2011/de-zaak-thaksin/

   • dyna zegt op

    Je gelooft toch niet echt dat de rechtspraak onafhankelijk is ? Ik heb wel eens eerder gezegd en zonder partij te trekken , er zijn er velen die in aanmerking komen voor een rechtsgang en dientengevolge gevangenistraf . Het ligt aan de kleur van de regering of aan het militaire bewind -wie er veroordeeld wordt of niet . Eerder heeft Chris gezegd dat Suthep wel degelijk is opgepakt , ja en na een dag weer op straat gezet ! Wat die man allemaal heeft uitgekraamd en gedaan heeft wordt met de mantel der liefde ( lees junta ) bedekt .

 3. Cornelis zegt op

  Ik zie hierboven wel reacties op het nieuws over Thaksin, maar niet op wat in feite veel ernstiger is: de steeds verdere inperking door het onwettige militaire regime van de vrijheid van meningsuiting. Zo kunnen ze lang blijven roepen dat de Thaise bevolking achter hen staat, als je alle tegengeluiden onderdrukt en bestraft……………………

 4. erik zegt op

  Persvrijheid bekorten ? Gewoon een extra kopje op wat er al was. Niks nieuws. Helaas, persvrijheid is in dit land al jaren een farce. Hoeveel internetsites verboden ? Moet in de tienduizenden lopen en dat was voor de coup al zo.

  En wat meneer Thaksin betreft, laten we het er op houden dat hij hier meer dan welkom is……

  • janbeute zegt op

   En wat heeft die Generaal Prayuth nog bereikt de laatste jaren in het Zuiden van Thailand .
   Totaal niks .
   Bijna dagelijks elke keer weer in het nieuws te zien , bomaanslagen doden en gewonden door de moslims fundamentelisten .

   Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website