Nieuws uit Thailand – 20 juli 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
20 juli 2013

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha vindt reparatie van het luchtschip Aeros 40D Sky Dragon geen geldverspilling.

‘Ik begrijp niet waarom er zoveel drukte over wordt gemaakt. Elk vliegend object kan vallen. Als een vliegtuig of helicopter kan crashen, kan een luchtschip dat ook’, zegt hij over het luchtschip dat sinds de aanschaf in 2009 nog niet één keer dienst heeft gedaan en vorig jaar december (voor de tweede keer) crashte. Voor de reparatie is 50 miljoen baht uitgetrokken.

Het luchtschip is door Prayuth’s voorganger aangeschaft voor surveillance doeleinden in het Zuiden. Het is al een keer gerepareerd in de VS omdat het lekte op de naden.

– Het schijnt een nogal gevoelige kwestie te zijn, want de National Security Council (NSC) dringt er nu bij Maleisië op aan het district Sadao uit te sluiten van het overeengekomen staakt-het-vuren. Eerder pleitten legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha en lokale autoriteiten daarvoor. De NSC heeft volgens Prayuth een brief met dat verzoek overhandigd aan Ahmad Zamzamin bin Hashim, voormalig directeur van de Maleisische inlichtingendienst. Ahmad staat aan het hoofd van een commissie die de vredesgesprekken faciliteert.

Vorige week vrijdag maakte Maleisië bekend dat Thailand en verzetsgroep BRN een staakt-het-vuren waren overeengekomen tot het einde van de Ramadan. De BRN beloofde verzetsgroepen te weerhouden aanslagen te plegen, Thailand zou wat met personeel schuiven. De overeenkomst geldt voor de drie zuidelijke provincies Yala, Narathiwat, Pattani en vijf districten in Songkhla waaronder Sadao.

Volgens een bron in de Thaise delegatie moet er sprake zijn van een misverstand. In tegenstelling tot de andere districten worden in Sadao nooit aanslagen gepleegd. Het district vormt ook geen gespreksonderwerp tijdens de vredesgesprekken. Een adviseur van de NSC meent te weten dat  Maleisië heeft voorgesteld ook over Sadao te praten, maar Thailand weigerde dat.

Sinds het begin van de Ramadan, negen dagen geleden, zijn drie aanslagen op soldaten gepleegd.

In Cho Airong (Narathiwat) is gisteren een vermeende opstandeling doodgeschoten toen hij probeerde arrestatie door soldaten te ontlopen. De man zou betrokken zijn geweest bij de bomaanslag op woensdag, waarbij twee soldaten gewond raakten.

– Jullie willen dat wij onze kaarten op tafel leggen, dan moeten jullie ook open kaart spelen. Zoiets moet de Foundation for Consumers (FFC) gedacht hebben bij haar verzoek aan overheidsdiensten, waaronder de Food and Drug Administration (FDA), om hun laboratoriumgegevens van rijsttesten openbaar te maken.

Volgens de FDA is uit eigen testen van 57 monsters gebleken dat die oké waren en dat gold ook voor het merk Co-co. Van dat merk heeft de FFC daarentegen in een eigen test van 46 monsters vastgesteld dat de concentratie methylbromide de veiligheidsnorm overschreed.

FDA adjunct-secretaris-generaal Srinuan Korrakochkorn zei gisteren dat de FDA sinds 18 juni 200 monsters heeft getrokken. Daarvan zijn inmiddels 143 onderzocht. Nu blijkt Co-co toch de veiligheidsnorm te overschrijden, aldus een verslag van dit onderzoek op de website van de FDA, 82 monsters waren licht verontreinigd en met 60 was niets mis.

– In tambon Tha Khamin (Pichit) wachten boeren al drie maanden op hun bai pratuan, een document dat ze hadden moeten krijgen, toen ze hun rijst voor het hypotheeksysteem inleverden. Dat document kan verzilverd worden bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. De boeren hebben bij de politie een klacht ingediend tegen betrokkenen.

– Tijdens zijn mobiele vergadering in Ayutthaya heeft het kabinet 26 projecten op het gebied van watermanagement en toerisme goedgekeurd, die waren voorgesteld door de National Economic and Social Development Board. Het gaat om projecten in de provincies Ayutthaya, Pathum Thani en Saraburi.

– De bekende modeontwerper Chakrit Chaowanonrohnaruj (61) heeft bekend zijn 60-jarige vriend te hebben doodgeslagen. Het lichaam liet hij de volgende dag in een koffer aan de kant van de weg in Chon Buri achter. Chakrit leidt de Taxila’s Fashion Design School. Het slachtoffer dat een party voor de leraren zou organiseren, bleef volgens Chakrit maar zeuren over geld, waarna hij boos werd en hem met een pijp sloeg.

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat alle kamnans (dorpshoofden) een smartphone cadeau doen. Volgens staatssecretaris Wisarn Techarhirawat komt dat de communicatie tussen kamnans en andere functionarissen ten goede. Ze kunnen ook worden gebruikt voor videoconferencing. De kosten bedragen 50 miljoen baht.

– Een 39-jarige monnik in Uttaradit is aangehouden op verdenking van diefstal van Boeddha afbeeldingen en amuletten uit tempels in Uttaradit en Phitsanulok. Hij was in het bezit van de contrabande toen hij werd aangehouden. De monnik is inmiddels ex-monnik.

– Vierhonderd boeren hebben gisterochtend voor het stadhuis van Ayutthaya de Asian Highway geblokkeerd. Ze willen dat de regering een handje helpt om de schuld van 30 miljard baht van 510.000 boeren door het hele land te saneren. De boeren, verenigd in het Thai Farmers’ Debt Network, trokken na beëindiging van de blokkade naar de Ramanjagala universiteit, waar het kabinet vergaderde.

Vijf vertegenwoordigers overhandigden een petitie met hun eisen. Het kabinet beloofde zich volgende week over de zaak te buigen. De protestleider zegt dat het netwerk bereid is wegen in Bangkok te blokkeren, wanneer aan hun eisen niet wordt tegemoet gekomen.

Commentaren

– Zeventig gezinnen die in Thon Buri al generaties lang op land van Wat Kalayanamit wonen, dienen hun biezen te pakken. En wanneer dat niet  goedschiks kan, moet het maar kwaadschiks. Vorige week haalden politieagenten en mannen in uniform Uncle Lor van zijn land en sleepten hem naar het politiebureau. In 2005 werd hem al te verstaan gegeven, op te krassen. Sindsdien volgden rechterlijke bevelen en zittingen. Waar hij naar toe moet? Hij heeft geen idee.

Ploenpote Atthakor schrijft in haar wekelijkse column over dit schrijnend voorbeeld van een tempel die liever toeristen trekt dan deel uit te maken van de gemeenschap. Want de abt wil het tempelland vrijmaken voor de bouw van een centrum voor culturele en historische studies.

Daarvoor moeten niet alleen de bewoners wijken, maar verdwijnen ook tal tal van historische gebouwen, zoals het Phattayakosol conservatorium, een beroemde woning van een Thaise familie van musici. Het ruen krueng, een traditioneel houten gebouw in Thaise stijl, herbergt instrumenten die een onschatbare waarde hebben.

Ploenpote wijst erop dat de tempel bezig is het concept van bor wor ror om zeep te helpen. Die termen verwijzen naar de drie belangrijkste instituten die tezamen de basis vormen van een hechte gemeenschap: de baan (huis), wat (tempel) en rongrian (school). ‘Als iemand sterft, houden we in een andere tempel de begrafenis, nooit meer in deze tempel’, zegt een van de bewoners.

Ploenplote denkt dat conflicten over land waarbij de sangha betrokken is, steeds vaker zullen voorkomen omdat de sangha in het hele land een belangrijke landeigenaar is. Nu land schaars begint te worden, wenden projectontwikkelaars zich tot tempels, vooral tempels op A-lokaties.

‘We hebben een oplossing nodig’, schrijft ze, ‘die ertoe bijdraagt dat we vertrouwen blijven houden in een religie die als eerste doel heeft ons te bevrijden van hebzucht.’ (Bron: Bangkok Post, 19 juli 2013)

– Het is niet de eerste keer dat Thailand belachelijke verklaringen heeft gegeven voor het verheerlijken van Hitler, schrijft hoofdredacteur Sumati Sivasiamphai van Guru, de vrijdagbijlage van Bangkok Post, in haar redactioneel. Ze reageert op de schildering die eerstejaars studenten van de Chulalongkorn universiteit maakten en de verklaring die de deken van de faculteit gaf:

‘De studenten wilden alleen maar laten zien dat er verschillende superhelden zijn, die de wereld beschermen, en dat er goede en slechte mensen zijn. Vergeet niet dat het eerstejaars studenten zijn die pas een paar maanden hier zijn.’

Sumati spot: ‘Uw verklaring raakt kant noch wal. We hebben het over Hitler, makker! Hitler!’

Ze brengt enkele oudere incidenten in herinnering: twee parades van leerlingen gekleed in Nazi-uniform, een advertentie voor potatochips en een incident in Pattaya met een billboard (Hitler is niet dood). De chip-advertentie plus tv-commercial dateert uit 1998. Het bedrijf verdedigde zich met: Zelfs Hitler is pret en beminnelijk als hij onze chips eet. Sumati vindt dat laatste wel een goed idee, mits hij stikt bij het eten van de chips. Dat zou een betere advertentie zijn.

Sumati eindigt met een sneer: ‘Thailand, ga vooral door je onwetendheid op wereldgebied te ventileren. Binnenkort zullen mensen beseffen dat we net zo idioot zijn als Hitler’s snor.’

Politiek nieuws

– Het amnestievoorstel van nabestaanden van slachtoffers van de roodhemdongeregeldheden in 2010 krijgt niet de handen op elkaar van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). Voorzitter Tida Tawornseth zegt dat de beweging het voorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema steunt. Volgens Tida lijkt het burgervoorstel bevooroordeeld jegens roodhemden. Ze wantrouwt het voorstel omdat oppositieleider Abhisit zich er direct achter schaarde. ‘Ik vraag me af wie het opgesteld heeft.’

Het burgervoorstel behelst amnestie voor burgers, ongeacht hun politieke kleur, met uitzondering van militaire en protestleiders en degenen die schade hebben veroorzaakt of eigendommen in brand hebben gestoken. Het voorstel van Worachai bestrijkt een grotere groep personen. Iedereen die vervolgd wordt of gevangen is gezet wegens het geweld in 2010 krijgt amnestie. Voor protestleiders en autoriteiten geldt geen amnestie.

Op dit moment zitten nog 30 politieke gevangenen vast. Suda Rangkupan, leidster van de January 29 for the Release of Political Prisoners groep, vindt dat ze met hulp van het Worachai-voorstel zo snel mogelijk moeten worden vrijgelaten. Dat voorstel kan snel door het parlement worden aangenomen. De steun van de Democraten aan het burgervoorstel noemde ze een poging het amnestieproces te vertragen.

En dan hebben we ook nog Chalerm Yubamrung, voorheen vice-minister-president en nu minister van Werkgelegenheid,  die een eigen voorstel steunt en dat behandeld wil zien door het parlement. ‘Ik geloof dat mijn voorstel eenheid in het land brengt omdat alle partijen er gelijkelijk van profiteren.’

Economisch nieuws

– Vertegenwoordigers van drie boerenorganisaties zijn bereid in het volgende oogstseizoen een verlaging van de garantieprijs voor paddy van 15.000 naar 13.500 baht te accepteren. Hierdoor neemt het verlies voor de overheid af en die prijs ligt altijd nog boven de marktprijs. Het plafond per gezin mag niet onder de 400.000 baht komen, benadrukken ze verder. Het voorstel moet nog wel met boeren in het land worden besproken.

De drie organisaties hebben nog meer wensen voor de boeren: de productiekosten moeten omlaag, zoals brandstofkosten en de rentes van 5 tot 7 procent die de Bank for Africulture and Agricultural Cooperatieves hanteert.

Het Internal Trade Department schat dat in het seizoen 2013-2014 28 miljoen ton rijst wordt geoogst. Het hypotheeksysteem kan zich slechts veroorloven 15 miljoen ton te kopen.

Vorige maand besloot het National Rice Policy Committee de garantieprijs met ingang van 1 juli te verlagen naar 12.000 baht per ton maar het trok die beslissing schielijk in onder druk van protesterende boeren. Wel bleef het nieuwe plafond van 500.000 baht per gezin gehandhaafd.

– Ch. Karnchang Plc (CK), bouwer van de controversiële Xayaburi dam in Laos, gaat een derde hydrokracht centrale in Thailand’s buurland bouwen. Met de bouw van Nam Bak (kosten 17 miljard baht) wordt later dit jaar begonnen. De centrale gaat 160 megawatt leveren. Behalve de Xayaburi dam bouwt CK ook de Nam Ngun 2.

CK is niet alleen actief in hydrokracht projecten maar ook op het gebied van zonne-energie. In het Noorden en het Noordoosten van Thailand heeft het drie zonneboerderijen met een gezamenlijke capaciteit van 22 MW. In Bang Pa-in komt een co-generation krachtcentrale met een capaciteit van 120 MW. Die wordt in 2017 gebouwd als aanvulling op de bestaande 117,5 MW centrale.

– Bangkok Bank (BBL) heeft het eerste halfjaar een nettowinst van 19,3 miljard baht gemaakt, 13,1 procent meer als in dezelfde periode vorig jaar. De netto renteopbrengst steeg met 657 miljoen baht op jaarbasis en de niet-rente opbrengst met 3,18 miljard baht. Uitgaven daalden met 299 miljoen baht. Op 30 juni had de bank 1,66 biljoen baht aan leningen uitstaan. Het percentage NPL’s bedraagt 2,4 procent. Aan deposito’s had de bank 1,87 biljoen baht.

– Het gaat goed met de condo-markt in Bangkok ondanks dat de markt in het tweede kwartaal afkoelde. De markt kende het eerste halfjaar een groei met 11 procent op jaarbasis. In aanbouw kwamen 28.637 condo’s: 16.071 in het eerste en 12.566 in het tweede kwartaal. 45 procent van de nieuwe condo’s bevinden zich langs de skytrain en metrolijn, 16 procent aan de Phahon Yothin en Ratchadaphisek Road. 14.440 nieuwe condo’s kwamen klaar, bovenop de bestaande 369.400. In de tweede helft van het jaar worden 66.800 condo’s opgeleverd. Veel projecten zijn vertraagd vanwege een gebrek aan arbeidskrachten.

– Thai Lotte Co, de Japanse maker van kauwgum en snoepgoed, heeft een derde fabriek geopend op industrieterrein Amata Nakorn in Chon Buri. De nieuwe fabriek gaat Koala’s March biscuits produceren alsmede nieuwe producten onder de merknaam Toppo. Lotte’s eerste fabriek (kauwgom en snoepgoed) staat op industrieterrein Sri Ratcha, de tweede (Koala’s March biscuits) op Amata Nakorn.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 juli 2013”

 1. Maarten zegt op

  Dick, het is mij een groot raadsel hoe je het iedere dag presteert om zo vlug zo’n uitgebreid en goed geformuleerd nieuwsoverzicht te fabriceren. Petje af en veel dank.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Maarten Een tipje van de sluier: De onderdelen ‘Commentaren’ en ‘Economisch nieuws’ had ik gisteren al geschreven. Economisch nieuws loopt altijd een dag achter, maar dat is geen ramp want doorgaans is het niet aan de actualiteit van de dag gebonden. Vanochtend om half zes begonnen. De zaterdagkrant heeft altijd minder nieuwspagina’s dan de andere dagkranten. Sommige berichten ram ik er zo uit; da’s routine. Maar op sommige zit ik te zweten – ook na zoveel jaar ervaring. Verder neem ik de al te gedetailleerde en de berichten die alleen voor een kleine groep Thais interessant zijn, niet over. Het wordt nooit gemakkelijk, maar dat maakt het werk des te leuker. Bedankt voor je compliment.

 2. cor verhoef zegt op

  Het komt zelden voor dat bestuurders of hoge militairen iets geldverpilling vinden. Het is immers dolle pret om andermans (de belastingbetaler) centen over de balk te gooien.

 3. GerrieQ8 zegt op

  Klopt Cor, dit is je puurste geldverspilling. Zo’n ding schiet je met een geweer naar beneden, want het komt niet hoog, zeker niet als er maar een klein beetje bewapening meegenomen wordt. Voor dit geld heb je een radiografisch bestuurde helicopter met een camera (sorry dat heet een drown tegenwoordig geloof ik) Veel efficienter, maar ja ………..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website