Boswachters en soldaten hebben gisteren in nationaal park Mu Koh Phi Phi-Nopparathara (Krabi) de kettingzaag in 20.000 illegaal geplante rubberbomen gezet. De werkzaamheden van de schoonmaakploeg, die uit vijfhonderd man bestond, werden door dorpelingen gadegeslagen, maar niemand claimde het eigendom van de bomen.

Er wordt tot vrijdag doorgewerkt om een eind te maken aan alle illegale activiteiten in het park. Volgens het parkhoofd is in 1983 begonnen met het planten van rubberbomen. Van de 22.507 bomen is het merendeel inmiddels geveld.

De afgelopen jaren zijn vijf personen voor de rechter gebracht op beschuldiging van illegaal grondgebruik. Twee hebben een gevangenisstraf gekregen, tegen drie loopt de zaak nog. Andere dorpelingen zijn tot nu toe de dans ontsprongen. Geprobeerd wordt ze op te sporen en ook te laten berechten. Een bron bij het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation zegt dat de rubberbomen in opdracht van een zakenman die buiten de provincie woont, zijn geplant.

– De Japanner die zeker vijftien baby’s via een IVF-behandeling heeft verwekt bij Thaise draagmoeders, dient naar Thailand te komen zodat DNA bij hem kan worden afgenomen. Het DNA van hem, dat de advocaat van de man heeft ingeleverd, is geweigerd door de politie omdat ze niet kan verifiëren of het werkelijk van hem is. De correcte gang van zaken zou zijn geweest wanneer het via de Japanse ambassade en een ziekenhuis aan de autoriteiten zou zijn overhandigd. De politie hecht ook geen waarde aan de schriftelijke verklaring, die de advocaat heeft ingeleverd.

Suchada Thaweesit, verbonden aan het Institute for Population and Social Research van de Mahidol universiteit, waarschuwt dat het van stal gehaalde wetsontwerp draagmoederschap de rechten van de draagmoeder miskent. Armoede drijft veel vrouwen ertoe draagmoeder te worden, zegt ze. De autoriteiten zouden hen daarom niet moeten zien als misdadiger. Volgens haar worden de vrouwen te vaak geëxploiteerd door tussenpersonen die meer om de baby’s geven dan om de moeders.

Suchada vindt dat draagmoeders in aanmerking moeten blijven komen voor vergoeding van de medische kosten gedurende de zwangerschap en na de geboorte. Ze vreest dat de wet het draagmoederschap in de illegaliteit duwt, waardoor draagmoeders geen toegang meer hebben tot rechtsbescherming.

– Twintig leden van zeven energienetwerken zijn gisteren in Hat Yai (Songkhla) begonnen aan een wandelmars van 950 km naar Bangkok. Ze werden uitgezwaaid door zo’n honderd medestanders. De wandelaars willen met hun mars aandacht vragen voor het energiebeleid.

In Bangkok gaat de groep vijf voorstellen aan de NCPO overhandigen. Ze vragen onder andere kolengestookte energiecentrales te schrappen en dringen aan op overheidssteun voor duurzame energie. Wanneer niemand de mars verstoort, arriveren de wandelaars over tweeëneenhalve maand in Bangkok.

– Nog meer actie tegen verkoopkramen. In Ayutthaya heeft de gouverneur de sloop geëist van kramen op historische sites en daarvan zijn er heel wat in de oude hoofdstad. Alleen op het terrein van de Viharn Phra Mongkhon Bophit en achter het oude gemeentehuis staan zo’n driehonderd kraampjes. Gisteren is begonnen met de sloop. Eind september moet die afgerond zijn.

Ook elders in het land worden maatregelen genomen tegen illegaal geplaatste kramen, onder andere in Bangkok en op stranden, waar het om restaurantjes en voedselkramen gaat.

– Negen stations hebben ze al, maar de perrons van BTS-station Mor Chit zijn nog niet uitgerust met panelen die moeten voorkomen dat passagiers op de rails vallen. En dat overkwam Warunwat Kaphan, nieuwslezeres bij Channel 3, gisterochtend vroeg [of maandagnacht?] (foto homepagina). Gelukkig kon ze tijdig van de rails gehaald worden door personeel en andere passagiers. Ze had slechts lichte verwondingen aan de benen. Ze zei oké te zijn en alleen maar een korte rust nodig te hebben.

Voordat de vrouw werd gered, had het personeel de noodstopknop ingedrukt om treinen te waarschuwen. BTS laat weten alle stations met de panelen te willen uitrusten.

– De vrouw van de politieofficier die maandag op heterdaad betrapt is op drugshandel, alsmede een derde verdachte zijn ook bij de handel betrokken. Beiden werden gisteren gearresteerd toen de politie het huis van de officier, die verbonden is aan het bureau Chai Prakan in Chiang Rai, doorzocht. In een kluis vond de politie er vijftien goudstaven ter waarde van 2,9 miljoen baht.

Als verklaring voor zijn daad heeft de officier een schuld van 1,9 miljoen baht aan het fonds van de politiecoöperatie gegeven. De politie hecht er weinig waarde aan gezien de waarde van het goud. Het hoofd van het bureau Chai Prakan is naar een inactieve post overgeplaatst. Nagegaan wordt of ook andere agenten bij de drugshandel betrokken waren.

– De NCPO en Kiesraad ontkennen berichten dat de plaatsen in de te vormen National Reform Council (NRC, hervormingsraad met 250 leden) al vergeven zijn. Volgens een voormalig Pheu Thai parlementslid heeft het geen zin zich voor de NRC op te geven omdat de plaatsen al zijn toebedeeld. Dat zou de verklaring zijn waarom nog maar weinigen zich hebben opgegeven.

Maar Surasak Kanchanarat, permanent secretaris van het ministerie van Defensie, noemt die aantijging uit de lucht gegrepen. ‘Wacht maar tot de deadline [2 september] voor aanmelding dichterbij komt’, zegt hij. Hij verwacht dat nog veel mensen zich voor de deadline zullen opgeven. Sinds donderdag hebben vierhonderd personen belangstelling voor de NRC getoond.

Volgens Surasak verloopt de kandidaatstelling traag omdat kandidaten toestemming moeten vragen aan de rechtpersoon die hen kandideert. Hij gelooft niet dat iets anders een rol speelt, namelijk de angst dat kandidaten evenals parlementsleden een overzicht van hun vermogen en verplichtingen moeten overleggen.

– De plannen voor waterbeheer, waarvoor 350 miljard baht beschikbaar is, dienen zorgvuldig te worden opgesteld om het risico te vermijden dat ze ‘ongeorganiseerd en overbodig’ zijn en een duidelijke richting missen. Die waarschuwing uitte Nipon Poapongsakorn, president van het Thailand Development Research Institute, gisteren tijdens een seminar over nationaal waterbeheer.

Zijn opmerking heeft te maken met de opdracht die overheidsdiensten van de NCPO hebben gekregen om met ideeën te komen voor aan water gerelateerde problemen en sommige projecten in het (controversiële) miljardenplan te herzien.

De suggesties van diverse diensten komen al binnen, maar Nipon vindt dat de diensten het eerst eens moeten worden over een gezamenlijk doel. Ze moeten de verschillen in hun voorstellen regelen en voor een heldere richting zorgen. Voorts dienen de particuliere sector en de bevolking gestimuleerd te worden om een steentje bij te dragen.

Tot nu toe heeft de bevolking alleen iets kunnen zeggen op hoorzittingen, door Nipon gekenschetst als ‘mandatory ceremonies’, opgezet om besluiten bekend te maken die al genomen zijn.

Andere sprekers tijdens het seminar vroegen onder andere aandacht voor onzekere weerpatronen als gevolg van klimaatverandering, het risico van watertekorten (waardoor bedrijven het land zouden kunnen verlaten) en de noodzaak van een masterplan.

Het waterbeheerplan van 350 miljard baht was een initiatief van de regering Yingluck na de overstromingen van 2011. Het behelst de aanleg van waterreservoirs en een kanaal. Volgens critici is het slecht doordacht en mogelijk schadelijk voor milieu en bevolking.

– De voorzitter van de gemeenteraad van Bangkok is formeel in staat van beschuldiging gesteld voor afpersing, intimidatie en het eisen van ‘beschermingsgeld’ van straatverkopers. Volgens het Judge Advocate-General’s Department is daarvoor voldoende bewijs. Zelf zegt de man valselijk beschuldigd te worden omdat (illegale) straatverkopers boos zijn dat ze het veld moeten ruimen.

Medeverdachte is de adviseur van de voorzitter, tevens raadslid voor Bang Rak, het district waar straatverkopers hebben geklaagd over de afpersingspraktijken. Beiden zijn donderdag aangehouden. De politie gaat de rechtbank vragen hen langer in voorarrest te mogen houden.

– Het bestuur van de State Railway of Thailand (SRT) gaat er in principe mee akkoord de Airport Rail Link (ARL) los te koppelen van de spoorwegen en die te laten overnemen door de SRT Electrified Train Co. Doel van die overname is het management van de ARL te verbeteren.

Thans is de SRT eigenaar van de 28 km lange lijn tussen Phaya Thai en Suvarnabhumi. De SRT Electrified Co runt de dienst. Na overname hoeft het bedrijf niet meer voor elk wissewasje toestemming aan het SRT-bestuur te vragen. De ARL heeft een jaaromzet van 500 miljoen baht. Er rijden negen treinen op de route. De lijn is nu vier jaar in bedrijf.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Politie zet de aanval in op straatracers
Begroting 2015: Boeren kind van de rekening

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 augustus 2014”

  1. Farang tingtong zegt op

    Ze zijn goed bezig want, niet alleen een vrouw van een politieofficier is maandag op heterdaad betrapt op drugshandel,gisteren is er ook een hoog geplaatste politie-officier, belast met drugsbestrijding, in Chiang Rai aangehouden met 800.000 Yaba pilllen in zijn auto.

    (bron:Chiangrai times)

    • Cornelis zegt op

      Dat stond gisteren ook in ‘Nieuws uit Thailand’, Farang tington. Vandaag betreft het kennelijk de vrouw van de betreffende politieman.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website