Nieuws uit Thailand – 2 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
2 september 2013

We zouden het bijna vergeten, maar de echte slachtoffers van het geweld in het Zuiden zijn de vrouwen en kinderen van doodgeschoten soldaten, dorpshoofden, onderwijzers, boeren, soms zelf gewond, die verstoken zijn van een kostwinner en grote moeite hebben door te gaan met hun leven.

In een achtergrondverhaal in Bangkok Post laat Lamphai Intatyhep twee weduwen aan het woord.

Een 41-jarige vrouw werd in 2005 gewond bij een bomaanslag in Yala. Ze was toen zeven maanden zwanger. Ze verloor enkele dagen haar bewustzijn en kreeg een baby met hersenverlamming. De baby kreeg de naam Dang, wat luid betekent. Alhoewel ze elk jaar 130.000 baht van de overheid krijgt, maakt ze zich zorgen over wat er gaat gebeuren als ze niet meer voor haar kind kan zorgen.

Een 57-jarige vrouw verloor haar echtgenoot. Hij werd doodgeschoten, onthoofd en zijn lichaam werd verbrand. Zijn zoon werkt nu in de rubberplantage van zijn vader. Elke keer als hij naar zijn werk gaat, is de moeder bang dat hem hetzelfde overkomt.

Tot nu heeft het geweld in het Zuiden geresulteerd in 2.093 weeskinderen in Pattani, 2.013 in Yala en 1.918 in Narathiwat. Het aantal weduwen in de drie provincies bedraagt 3.000.

Zaterdag bezocht minister Paveena Hongsakul (Social Development and Human Security) Yala. Ze zei dat de regering zich behalve op financiële compensatie dient te richten op het scheppen van banen voor de weduwen en kinderen.

Sarah Binyor, assistent secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre, stipt een ander probleem aan. De weduwen moeten de schulden van hun echtgenotes overnemen. Sommigen hebben schulden van 1 miljoen baht en sommigen staan in het krijt bij geldwoekeraars. De secretaris-generaal stelt voor een speciale Kinderdag in te stellen voor de kinderen in het Zuiden.

– Op de dag gisteren dat de prijs van LPG voor huishoudelijk gebruik, het elektriciteitstarief en het tarief op tolwegen omhoog ging, heeft het economisch team van oppositiepartij Democraten fel uitgehaald naar de regering voor haar onvermogen de economie in de hand te houden. De bodem is nog niet bereikt, maar wanneer de regering niet snel iets doet, verslechtert de situatie binnen twee maanden, voorspelt het team.

Nu de consumentenbestedingen teruglopen als gevolg van de gestegen huishoudschulden, is de enige juiste reactie van de regering om de geplande begrotingsuitgaven te versnellen. ‘Maar het probleem is dat de gelden niet kunnen worden uitgegeven. Wanneer de regering het advies van ons had opgevolgd om de 350 miljard baht voor watermanagement in de begroting op te nemen, zou het geld al rollen’, zegt Sansern Samalapa.

Atthawit Suwanpakdi wijst erop dat zowel de huishoudschulden als de staatsschuld sterk zijn gestegen sinds de regering Yingluck aan de macht is. De huishoudschulden bedragen nu 78 procent van het bruto binnenlands product. ‘Wanneer die naar 80 procent stijgen, stoppen consumenten met geld uitgeven. Het enige wat overblijft is de overheidsuitgaven te laten stijgen. Maar we hebben te maken met een moeilijke situatie omdat de regering niet weet hoe erop te reageren.’

Actievoerders hebben gisteren bij het hoofdkantoor van PTT Plc [de producent van LPG] een post ingericht, waarin ze handtekeningen verzamelen voor een impeachment procedure tegen minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) en vier topambtenaren. De petitie vereist 50.000 handtekeningen. De actievoerders beschuldigen hen van plichtsverzuim en machtsmisbruik vanwege de verhoging van de LPG-prijs. Maandag organiseren ze een ‘massa rally’ bij het kantoor, wanneer de handtekeningenactie is afgerond. Vorige week hebben ze al een verzoekschrift bij de bestuursrechter ingediend met de vraag de prijsverhoging te verbieden.

Thanawat Polvichai, directeur van het Economic and Business Forecasting Centre van de University of the Thai Chamber of Commerce, zegt dat de prijsverhogingen nauwelijks effect hebben op de inflatie. LPG wordt slechts 3 procent duurder, rekent hij voor.

– De taxi’s op luchthaven Suvarnabhumi zouden in drie groepen moeten worden verdeeld: wagens voor korte, middellange en lange afstanden. Zo’n systeem komt tegemoet aan de wensen van de chauffeurs en reizigers zouden niet meer geweigerd worden. De suggestie is gedaan door minister Chadchart Sittipunt (Transport) na gesprekken met chauffeurs.

‘Het komt nu soms voor dat chauffeurs uren op hun beurt moeten wachten en als ze aan de beurt zijn dan hebben ze een passagier voor een korte afstand. Dat is nauwelijks de moeite waard voor de chauffeur.’ Volgens Chadchart wordt het systeem toegepast in Singapore en daar werkt het goed. De chauffeurs in de categorie korte afstanden krijgen meer ritjes.

De minister verzet zich tegen het plan van Airports of Thailand (AoT), de beheerder van de luchthaven, om de taxistandplaats te verhuizen naar een gebied dat ver van de terminal ligt. De huidige standplaats kan beter aangepast worden, zodat die aangenamer is voor de chauffeurs die er enkele uren per dag doorbrengen. De minister denkt aan toiletten en een gym.

AoT houdt voorlopig vast aan het verhuisplan. Ze wil de huidige standplaats een horecabestemming geven. Volgens een bron worden de chauffeurs door zeven groepen ‘influential thugs’ afgeperst.

– Om de internationale druk op Thailand vanwege de illegale handel in ivoor te pareren, werkt het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservarion aan een wetswijziging waarbij de binnenlandse handel wordt verboden. De wijziging is niet onomstreden, reden waarom de DNP behoedzaam opereert.

Als eerste komt de controle van ivoorvoorraden aan de beurt. DNP-personeel gaat de voorraden controleren in 200 ivoorhandwerk bedrijfjes in de noordelijke provincies. Volgens de huidige wet mag de DNP voorraden controleren; de wetswijziging verbiedt dat nieuw ivoor of ivoren producten worden toegevoegd. ‘We gaan de regelgeving stapje voor stapje strenger maken totdat er aan de ivoorhandel een eind komt’, zegt DNP-hoofd Theerapat Prayulasidhi.

Begin dit jaar heeft premier Yingluck op de Cites-vergadering in Bangkok beloofd dat Thailand een eind zou maken aan de ivoorhandel. De internationale gemeenshap beschouwt Thailand als een knooppunt van de Afrikaanse ivoorhandel. Bij de DNP ligt 10.000 kilo inbeslaggenomen ivoor.

– Het ziekenhuis van Surin gaat een pilot doen van een project dat tot doel heeft de samenwerking met Cambodja op het gebied van gezondheidszorg in het grensgebied te verbeteren. Het ziekenhuis gaat een Memorandum of Understanding over medische samenwerking tekenen met het Oddar Meanchey Referral ziekenhuis aan de andere kant van de grens.

Veel rijke en hoge ambtenaren komen al uit Cambodja naar het ziekenhuis in Surin om zich te laten behandelen. Er worden ook veel migranten behandeld. Vorig jaar kostte dat het ziekenhuis 1,7 miljoen baht omdat ze de rekening niet konden betalen. Het Cambodjaans ziekenhuis kampt met een gebrek aan specialisten en apparatuur.

– Na een flitsende carrière als Supermodel of Thailand 1994; modellenwerk in Milaan, Parijs en New York, cover girl van Vogue Asia en boegbeeld van het Chanelparfum Allure raakte Rojjana ‘Yui’ Phetkanha (foto homepagina) aan de drugs en alcohol en kwam aan haar loopbaan een eind.

Nadat ze vorige week tweemaal op straat was gesignaleerd (de eerste keer viel ze mensen lastig bij een benzinestation, de tweede keer liep ze met een grote zak met eten en kleding over straat) is ze opgenomen in het Somdet Chaopraya Institute of Psychiatry. Daar kreeg ze gisteren bezoek van minister Paveena Hongsakul. Het ministerie gaat haar familie vragen de zorg voor haar op te nemen als ze uit het ziekenhuis wordt ontslagen.

– De politie in Khon Kaen heeft 102 schubdieren onderschept die in 50 dozen in een pickup truck zaten. De wagen stond geparkeerd bij een benzinestation. De politie vermoedt dat de chauffeur een plasje was gaan doen en de benen nam toen hij de politie zag.

– De kap en smokkel van het kostbare palissanderhout gaat maar door. De politie heeft gisteren in twee noordoostelijke provincies honderd houtblokken in beslag genomen. Vier personen zijn gearresteerd.

– Een vermeende geldwoekeraar en negen incasseerders hebben zich gisteren bij de politie in Bang Khen (Bangkok) aangegeven. Tegen hen waren arrestiebevelen uitgevaardigd, nadat ze hadden ingebroken in een huis van een schuldenaar, familieleden hadden aangevallen en eigendommen beschadigd. De bende leende geld uit tegen een maandelijkse rente van 20 procent. Wie in gebreke bleef met afbetalen, werd belaagd. Vijf medewerkers zijn nog op de vlucht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website