Een ontploffing en brand in een warenhuis in Narathiwat, notabene in een veiligheidszone waar 24 uur per etmaal wordt gepatrouilleerd, heeft opnieuw laten zien dat de militanten heer en meester zijn in het Zuiden.

Vrijdagavond brandde de Super Department Store in het district Muang uit na een bomaanslag. Het warenhuis en zijn filialen in Narathiwat, Yala en Pattani zijn sinds 2004 al 17 keer het doelwit geweest van bomaanslagen.

De eigenaren zijn zo langzamerhand ten einde raad. De gehele inventaris ging in vlammen op, de schade wordt geschat op 60 miljoen baht en 600 werknemers staan op straat. Volgens de politie moeten de militanten zich voorgedaan hebben als klanten en zo de bommen hebben achtergelaten.

Het lijkt erop of de militanten proberen het economisch leven in Muang te ontregelen. In oktober vonden bomexplosies plaats in twee kruideniersbedrijven.

De aanslag van vrijdagavond was de finale van een honderdtal incidenten op vrijdag, de dag dat Maleisië 50 jaar geleden onafhankelijk werd en de Bersatu afscheidingsbeweging werd opgericht.

(Zie verder Nieuws uit Thailand, 1 september)

– Secretaris-generaal Dussadee Arayawuth van de Public Sector Anti-Corruption Commission wordt vermoedelijk overgeplaatst omdat hij met zijn onderzoeken naar fraude van politici hun irritatie heeft gewekt. Maar hij is vastbesloten ze voort te zetten.

Volgens een anonieme bron bij het ministerie van Justitie wordt Dussadee weggepromoveerd naar de post van adjunct-secretaris van het ministerie. De overplaatsing zou onder andere verband houden met Dussadee’s onderzoek naar de import van luxe wagens uit Engeland, waarbij gefraudeerd is met de invoerrechten, door ze aan te geven als tweedehands wagens. Andere onderzoeken betreffen frauduleuze leningen bij banken en het illegaal verwervan van overheidsland.

Als opvolger van Dussadee wordt het adjunct-hoofd van het Department of Special Investigation getipt. Hij heeft een wit voetje bij de regering gehaald met zijn onderzoek naar de rol van het leger tijdens de roodhemdongeregeldheden in 2010.

De minister heeft Dussadee gevraagd hem in zijn woning op te zoeken om hem op de hoogte te brengen van de overplaatsing. Dussadee doet nogal luchtig over de overplaatsing die hij als een promotie beschouwt en een beloning voor zijn werk naar corruptie.

– Tenminste 10.000 rai in de C Zone van Phu Luang National Park is kaalgeslagen om er rubber te verbouwen. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC). De C Zone is een oerbos, waar akkerbouw en andere menselijke activiteiten zijn verboden. De PACC is vastbesloten de rubberbomen te laten omkappen.

– Sanitsuda Ekachai en Wassana Nanuam van Bangkok Post en Phil Thornton, medewerker van Bangkok Post Sunday, mogen Myanmar weer in. Ze zijn met 61 andere Thais van de zwarte lijst gehaald van buitenlanders voor wie de grens gesloten bleef. De lijst bevat 1.147 namen. Volgens de regering van Myanmar vormen de gewitte buitenlanders geen gevaar meer voor de nationale veiligheid.

[Sinds wanneer de lijst bestaat, vermeldt het artikel niet. En wat voor verschrikkelijks die drie journalisten hebben gedaan, moeten we ook maar raden.]

– Sinds zaterdag moeten patiënten bij een ziekenhuisbezoek of medicijnverstrekking weer 30 baht betalen. Gratis gezondheidzorg met een eigen bijdrage van 30 baht werd destijds geïntroduceerd door de regering Thaksin. De regering Abhisit schrapte de 30 baht.

Twee grote ziekenhuizen, Chulalongkorn en Ramathibodi, incasseren de 30 baht voorlopig niet uit angst voor confrontaties tussen patiënten en staf.

[In het artikel komen verder enkele patiënten aan het woord, die het niet kan schelen. Informatie over het waarom van de regeringsbeslissing ontbreekt.]

– Het waterpeil in de vier grote waterreservoirs in de provincie Nakhon Ratchasima blijft laag. Ze bevatten nu respectievelijk 26, 10, 32 en 37 procent water, wat zwaar onvoldoende is om de huidige droogte in het gebied te bestrijden. Geprobeerd wordt kunstmatig regen op te wekken, ook in Buriram en Surin, waar hetzelfde probleem bestaat.

– In april 2010 stak personeel van het Kaeng Krachan National Park de hutten en rijstsilo’s van 80 Karen in brand. Ze zouden er illegaal wonen. Het Royal Initiative Discovery Institute is nu tussenbeide gekomen en gaat bemiddelen tussen Karen en parkdirectie. Bedoeling is dat de Karen elk 2 rai krijgen, maar zelf hebben ze om 4 rai gevraagd.

– De passagiers in de wagen van Farut Thaised, die op 20 augustus vanuit een passerende wagen werd doodgeschoten, zijn voor verhoor door de politie opgeroepen. Mogelijk zullen ze voor moord worden vervolgd, omdat ook uit Farut’s wagen werd geschoten.

De man die verantwoordelijk is voor Farut’s dood heeft zich aangegeven. Hij zegt uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Volgens de vader van Farut, die in een andere wagen zat, zaten er twee personen in de wagen van de verdachte. De verdachte is niet in voorarrest genomen. Hij wordt beschermd omdat hij voor zijn veiligheid bevreesd is.

– De Stop Global Warming Association is van plan de uitbreidingswerkzaamheden van luchthaven Suvarnabhumi via de rechter te laten stoppen, omdat de vereiste milieu- en gezondheidseffectrapportage nog niet heeft plaatsgevonden. Volgens het ministerie van Transport en de luchthaven is dat niet vereist omdat het om een uitbreiding gaat.

Dezelfde club boekte vrijdag een succesje. De ontwikkeling van Rayong Industrial Estate (Ban Khai), een gezamenlijk project van de Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) en IRPC Plc, is door de bestuursrechter stilgelegd. Het geplande terrein meet 2.500 rai. De IEAT gaat in beroep.

– Evenals in Nederland heeft een ambtenaar in Thailand een ijzersterke rechtspositie. Arglit Boonyai schrijft in zijn wekelijkse column My two satangs dat de Thai Labour Protection Act zes gevallen noemt, waarin een ambtenaar kan worden ontslagen en daar is incompetentie niet bij. Hij kent ook geen voorbeelden van ambtenaren die om die reden zijn ontslagen. Nee, in Thailand worden ze overgeplaatst naar een inactieve post, zoals dat heet. Om hoeveel ambtenaren het gaat, weet Arglit niet, maar hij vermoedt dat het er tallozen zijn.

Onlangs gebeurde dat met drie topambtenaren op het ministerie van Defensie. De minister was in zijn wiek geschoten omdat ze het gewaagd hadden (in het openbaar) kritiek te hebben op zijn keuze voor de opvolging van de vrijvallende post van permanent secretaris. Ze mogen op een andere plaats in het ministerie met hun duimen gaan zitten draaien.

Het is goed dat de rechten van werknemers worden beschermd, zegt Arglit, maar papier is geduldig en de praktijk kan daar vanaf wijken. Het absurd hoge aantal inactieve ambtenaren is het gevolg van het vermijden van confrontatie, angst voor gezichtsverlies en vriendjespolitiek. Bekwaamheid speelt slechts een ondergeschikte rol bij sollicitaties. Het is voldoende als je zegt: mijn vader kent jouw vader.

Intussen betaalt de belastingbetaler de rekening voor twee salarissen (voor de ambtenaar op de inactieve post en zijn vervanger). En dat alles omdat het old boys network zich gedraagt als een kindervoetbalteam en alleen de eigen vriendjes uitkiest.

(Bron: Bangkok Post, 1 september)

– Zoals bekend is Bangkok vanaf 23 april een jaar lang World Book Capital. Doel is het lezen te stimuleren. Guru, het doorgaans ondeugende maar nu serieuze zusje van Bangkok Post, zet een paar cijfers op een rijtje, ontleend aan het National Statistical Office Thailand en Unesco.

In 2008 bedroeg de gemiddelde leestijd van de Thaise bevolking ouder dan 6 jaar 39 minuten; in 2011 35 minuten. Niet wordt vermeld wat als lezen wordt beschouwd. Boeken, stripboeken, kranten, lezen op internet? Raden maar.

Qua nieuwe boektitels deed Thailand het in 2009 niet best in vergelijking met Vietnam en Indonesië, maar in die landen wonen dan ook veel meer mensen. In Vietnam verschenen 24.589 nieuwe boeken, in Indonesië 24.000 en in Thailand 13.607. Nog een aardig weetje: hoeveel mensen lezen in hun vrije tijd? In 2003 was dat 61,2 procent van de bevolking, in 2011 68,6 procent. Verder kwam in 2011 14,2 procent van de bevolking in een bibliotheek.

Behalve bibliotheken telt Bangkok ook een aantal coffeeshops met boekenkasten. Too Fast to Sleep (Rama IV) onder andere is 24 uur per etmaal open. Het is een trefpunt van studenten van de Chulalongkorn universiteit. Of neem My Cafe The Library (Kaset-Nawamin Road). Die zaak heeft niet alleen een verzameling van duizend boeken maar serveert ook nog eens verschillende gerechten met eieren. Als dat het lezen niet stimuleert.

Economisch nieuws

– Wanneer het de regering lukt het verlies van het hypotheeksysteem voor rijst beperkt te houden tot 68 miljard baht, dan kan ze het (veel bekritiseerde) systeem een succes noemen. Dit zegt Boonthai Kaewkhuntee, vice-president van de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives op basis van een rekensommetje dat hij heeft gemaakt.

Boonthai zegt dat de boeren onder de vorige regering, die een prijsgarantiesysteem hanteerde, gemiddeld 8.000 baht per ton paddy kregen in de twee seizoenen 2010 en 2011. In het hypotheeksysteem krijgen ze 15.000 baht per ton bij een marktprijs van 12.000 baht. Omdat de regering 17 miljoen ton paddy heeft opgekocht, hebben boeren hun inkomen zien toenemen met 68 miljard baht.

Boonthai’s conclusie: ‘Wanneer de regering op het hypotheeksysteem een verlies van 68 miljard baht maakt, is het succesvol omdat dat geld in de handen van boeren is terecht gekomen.’ Het prijsgarantiesysteem van de regering Abhisit kostte de overheid ruim 100 miljard baht over twee seizoenen.

Boonthai’s aanname dat het verlies op 68 miljard uitkomt, wordt overigens door velen bestreden. Die achten 100 miljard een realistischer schatting, omdat de regering de opgekochte rijst alleen met een aanzienlijk verlies zal kunnen verkopen. Volgens cijfers van het ministerie van Landbouw ontvangen de boeren gemiddeld 9.600 baht voor een ton witte rijst.

In het seizoen 2012-2013 wordt een eerste oogst verwacht van 15 miljoen ton en een tweede oogst van 10 miljoen ton. De BACC, die het programma voorfinanciert, heeft hiervoor 405 miljard baht gereserveerd. Het huidige seizoen dat op 15 september afloopt, heeft de bank 266 miljard baht gekost. En dat is dan nog exclusief de gelden die naar andere hypotheeksystemen zijn gegaan, zoals cassave.

Maar dat is nog niet alles. Op last van de regering verstrekt de BACC creditcards aan boeren. Dit jaar 1 miljoen en volgend jaar nog eens 1 miljoen. Tot nu zijn 840.000 kaarten uitgegeven met een kredietlimiet van 13,5 miljard baht. De gedurende 5 maanden rentevrije kaart kan alleen in deelnemende winkels worden gebruikt voor noodzakelijke agrarische uitgaven als kunstmest.

Naast de creditcard kunnen boeren ook een beroep doen op een schuldmoratorium. Ze hoeven dan 3 jaar niet af te lossen en betalen een lagere rente. Daarvan maken 2,36 miljoen boeren gebruik. Dit komt erop neer, zeggen critici, dat boeren drie jaar extra rente betalen.

Een compensatie van 1.111 baht wordt uitgekeerd bij schade door droogte of overstromingen, mits die minimaal 7 dagen hebben geduurd en het gebied tot rampgebied is uitgeroepen; schade veroorzaakt door insecten is goed voor 555 baht per rai. Thailandwatchers zal de symboliek van die bedragen niet ontgaan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 september 2012”

 1. Rob V zegt op

  Sneu die aanslagen, maar niet opmerkelijk als die controlles hetzelfde zijn als in het centrum van Krunthep: door de metaal detector (die soms aan, vaak uit staat maar dat doet er niet veel toe) en dan je tas openen. Ze werpen er een snelle blik op en je mag weer door. Onder in de tas zou van alles kunnen zitten (wapens, bom, gestolen waar, …). Nog gekker is dat ze het ene uur er wel staan, het andere niet en dan vaak niet eens bij alle ingangen van een winkelcentrum of de metro (MRT). Wel makkelijk natuurlijk want als toerist of winkelend publiek zit je niet op teveel gedoe te wachten, maar dan vraag je je af waarom je uberhaupt zo’n controlle post opzet… Achja, zo een paar mensen hebben weer een baantje.

 2. teun zegt op

  Weer een aanslag van dwangneurotische moslims. Die willen geen normaal gesprek, maar eisen dat hun wil direct wet (Shariah) wordt.
  En als ze zo graag bij Maleisie willen horen waarom biedt de thaise overheid ze niet direct een verhuis-premie (of oprot-premie) met gratis transport naar de grens?

  Dit soort onverdraagzame types passen totaal niet in het zeer verdraagzame boedistische thailand. Bovendien zijn ze naast onverdraagzaam, non-communicatief ook nog eens bijzonder laf. Bommen plaatsen in warenhuizen. Je kunt niks laffers bedenken.

  Moderator: laatste zin verwijderd. Oproepen tot geweld is niet toegestaan ook niet als beeldspraak.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website