Nieuws uit Thailand – 2 januari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
2 januari 2013
2 januari 2012

Vandaag eindigen de ‘seven dangerous days’, een periode die elk jaar weer een triest aantal doden en gewonden in het verkeer eist. Op de vijfde dag, maandag, steeg het aantal doden naar 254 en het aantal gewonden naar 2.454 bij 2.351 ongevallen.

Chiang Mai had het hoogst aantal ongelukken met 104 en Nakhon Pathom telde het hoogste aantal doden met 12. Zoals altijd vormde drankmisbruik de belangrijkste oorzaak.

Vorig jaar verloren bij 3.093 ongelukken 335 personen het leven en 3.375 personen raakten gewond. In de provincies Buri Ram en Nakhon Sawan vielen de meeste doden; Chiang Rai had het hoogste aantal ongelukken en gewonden. 37,28 procent van de ongelukken was te wijten aan alcohol; 20,63 procent aan te hard rijden. Motorfietsen waren betrokken bij 81,46 procent van de ongelukken, gevolgd door pickup trucks.

– Koning Bhumibol heeft in zijn nieuwjaarstoespraak de wens uitgesproken dat Thais medeleven en sympathie jegens elkaar tonen en elkaar morele steun verlenen. Dat bindt de mensen aan elkaar, als familie en vrienden. De koning bedankte ook de bevolking voor de massale opkomst op de Royal Plaza op zijn verjaardag. ‘De morele steun die ik toen van de mensen kreeg, was onvergetelijk.’

Zoals al jaren heeft de koning weer een nieuwjaarskaart laten maken. De kaart toont de vorst, informeel gekleed, en geflankeerd door zijn twee honden. De tekst bestaat uit een gedicht en een koninklijke zegening.

– Een goede gezondheid voor de koning, is wens nummer 1 van 51 procent van de respondenten in een peiling van Suan Dusit. 26 procent wil dat de sociale conflicten eindigen en 21 procent wil betere economische voorspoed.

De respondenten werd ook gevraagd naar hun mening over politici. 60 vindt dat ze moeten ophouden met ruziemaken, 25 procent eist dat ze stoppen met corrupte bezigheden en 14 procent vindt dat ze meer moeten doen om het image van de politiek te verbeteren en het vertrouwen van de mensen te winnen.

– Op 15 juni 1962 oordeelde het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag dat de Hindu-tempel Preah Vihear (gebouwd van de negende tot de elfde eeuw) op Cambodjaans grondgebied staat. De uitspraak leidde tot demonstraties in Thailand die twee weken duurden en zich verspreidden over 15 provincies.

Dit jaar doet het Hof een uitspraak over het eigendom van de 4,6 omstreden vierkante kilometer bij de tempel. Cambodja is naar het Hof gestapt om het Hof daarover een uitspraak te ontlokken. In april krijgen beide landen de gelegenheid hun standpunt mondeling toe te lichten. In oktober wordt de uitspraak verwacht.

Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) heeft er een zwaar hoofd in. ‘Het is een “no-win” situatie voor Thailand. Als we de zaak verliezen, verliezen we grondgebied. Zelfs als we de zaak niet verliezen, gaan we terug naar het begin. Namelijk: dat de tempel aan Cambodja behoort en dat het omringende gebied blijft zoals het is.’

Surapong is bang dat ‘sommige groepen mensen gaan provoceren om verkeerde dingen te doen wanneer ze het niet eens zijn met de uitspraak’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat daarom een campagne voeren om de bevolking te informeren over de zaak, met als doel te voorkomen dat die gepoliticeerd wordt.

‘Het vonnis van het ICJ dient gerespecteerd te worden. Het vonnis negeren betekent dat Thailand in de problemen komt. We moeten aan de bevolking uitleggen wat de vorige regering deed, waardoor Cambodja naar het ICJ stapte.’

– En weer krijgen de media de zwartepiet van minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken). Te veel aandacht besteden aan het geweld in het Zuiden kan meer bloedvergieten uitlokken, zegt hij. Surapong wil dat de internationale gemeenschap minder aandacht aan het probleem besteedt, maar daarentegen degenen veroordeelt die onschuldige burgers aanvallen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een brief aan de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) gestuurd met ‘feiten over de regio’. De brief is een reactie op een verklaring van de OIC, uitgegeven in november.

Daarin stelde ze vast dat Thailand nog maar weinig vorderingen heeft gemaakt bij het beteugelen van de onrust in het Zuiden. Ze toonde zich teleurgesteld dat de noodtoestand nog steeds in het Zuiden geldt en ze hekelde de trage introductie van de plaatselijke Malayu taal in het leerplan van de zuidelijke scholen. Volgens de OIC heeft de constante aanwezigheid van het leger een negatieve invloed op het dagelijks leven van de bevolking.

– Nieuwe kunstmatige riffen om te voorkomen dat trawlers in kustgebieden vissen, die gereserveerd zijn voor kleine vissers. Dat plannetje is uitgewerkt door een groep van vissers en academici en het Department of Marine and Coastal Resources gaat er nu werk van maken.

Als proefgebied is Nai Yang beach in Phuket aangewezen. Daar worden ongeveer 3 kilometer buiten de kust twee riffen aangelegd. Volgens de wet mogen trawlers niet dichter dan 3 km vanaf de kust komen. In dit gebied kunnen vissen dan paaien en kleine vissers mogen er vissen.

Kunstmatige riffen zijn niet nieuw in de Thaise wateren. Op duizend plaatsen liggen ze al, zegt Sakanand Plathong, adviseur van de maritieme dienst. Ze blijken een gunstige invloed te hebben op de zeepopulatie.

– Een groep van 74 illegale Rohingya uit Myanmar is neergestreken op het eiland Koh Bon in Muang (Phuket). De vluchtelingen werden gisteren ontdekt. De meesten waren uitgeput omdat ze de afgelopen twee dagen niets gegeten en gedronken hadden. Volgens een van de vluchtelingen waren ze onderweg naar Maleisië en Indonesië, maar belandden ze per ongeluk in Thailand omdat hun boot in een storm terechtkwam. De Rohingya vroegen om proviand en brandstof zodat ze hun reis kunnen voortzetten. De gemeente Rawai heeft daarvoor gezorgd.

– Een 21-jarige Australiër is gisteren kort na middernacht van de achtste verdieping van een hotel op Patong beach in Phuket gesprongen en overleden. De man had op 30 december psychiatrische hulp gezocht in het Patong ziekenhuis, maar hij verdween later.

– Een 23-jarige Brit is 4 uur na de jaarwisseling in een bar op het eiland Koh Phangan getroffen door een verdwaalde kogel en om het leven gekomen. De politie hield op Nieuwjaarsdag al een 26-jarige verdachte aan. Hij had zich verscholen in de bergen en was in het bezit van een zelfgemaakt wapen, waarmee het fatale schot vermoedelijk was afgevuurd.

De Brit was met een groep vrienden en zo’n driehonderd andere toeristen aanwezig op een Countdown-party, waar twee groepen Thais slaags raakten. Nadat één groep de bar was uitgerend, keerde een man uit die groep zich om en vuurde een schot in de bar af. Die raakte de Brit in diens borst. Hij overleed later in het ziekenhuis.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website