Nieuws uit Thailand – 2 december 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
2 december 2014

Interessante expositie voor wie van ruimtevaart houdt en ervan droomt astronaut worden. In het Bangkok Convention Centre in Central Plaza Lad Phrao is de komende twee maanden een tentoonstelling van Nasa te zien. De expositie met vierhonderd voorwerpen was eerder ook in Nederland.

Wie alvast een voorproefje wil van zijn/haar toekomst als astronaut kan in een module ervaren hoe gewichtloosheid voelt, zoals de foto toont.

– Zou het waar zijn? De vijf studenten die tijdens Prayut’s bezoek aan Khon Kaen vorige week het verboden drievinger gebaar maakten, werden daarvoor betaald. De commandant van de First Army Region zegt dat lokale politici hen 50.000 baht hadden gegeven. ‘Het was een stunt om media aandacht te krijgen en de aandacht af te leiden van de speech van de premier.’

Sasiprasa Raisa-nguan, een van de vijf, ontkent. ‘Ik heb dit gerucht eerder gehoord. Ze proberen ons in een kwaad daglicht te stellen door te beweren dat we tot een of andere politieke richting behoren. Het voelt als een belediging. Je kunt onze bankrekeningen controleren. Ik heb niet eens genoeg geld om de huur te betalen.’

– De vredesgesprekken tussen Thailand en het zuidelijk verzet moeten doorgaan, maar er wordt geen haast gezet achter hervatting van de gesprekken die al sinds het begin van de Ramadan vorig jaar stil liggen. Dat hebben premier Prayut Chan-o-cha en zijn Maleisische collega Najib Razak gisteren afgesproken tijdens Prayut’s bezoek aan het buurland.

Alhoewel gesuggereerd is dat Maleisië, facilitator van de gesprekken, niet gelukkig zou zijn met de voorgestelde nieuwe Thaise delegatieleider, een militair, heeft Najib geen bezwaar, aldus Prayut na terugkeer. Hij heeft Najib ook gevraagd te proberen alle zuidelijke verzetsgroepen aan tafel te krijgen. ‘We wachten nu op Maleisië dat met alle groepen contact opneemt. Wanneer groepen buitengesloten worden , nemen ze misschien hun toevlucht tot geweld.’

Volgens een bron worden de gesprekken medio januari hervat, nadat de teams eind december onofficieel bijeen zijn geweest. De partijen zullen dan een overeenkomst tekenen om zich aan het proces te houden [?].

Najib benadrukt dat alle partijen moeten meedoen, niet alleen twee of drie groepen. Het tijdspad is daarom onzeker. Maleisië stelt drie voorwaarden aan de gesprekken: een geweldloze periode, alle verzetsgroepen aan tafel en alle partijen verenigd [?].

Tijdens Prayuth’s bezoek protesteerde een tiental demonstranten bij de Thaise ambassade. Een spandoek sprak klare taal: Dictator not Welcome. De demonstranten riepen de Maleisische regering op de regering Prayuth niet te erkennen. Thailand moet de staat van beleg opheffen, stoppen met het vervolgen van politieke dissidenten en het verkiezingsproces herstellen, vinden ze.

– De politie looft een beloning van 1 miljoen baht uit voor inlichtingen die kunnen leiden tot de aanhouding van Sahachai Chiansoemsi, bijgenaamd Sia Jo, de leider van een bende die in het Zuiden olie smokkelt. Dat kon hij ongestoord doen dankzij betalingen aan het vorige week aangehouden hoofd van de Marine Police Division.

Sia Jo is sinds oktober spoorloos. Een politieagent hielp hem te ontsnappen nadat de rechtbank hem tot 21 maanden gevangenistraf had veroordeeld wegens het vervalsen van documenten.

Op het verlanglijstje van de politie staat ook de aanhouding van het adjunct-hoofd van de Crime Suppression Division sub-division 6. Hij heeft zich niet meer vertoond sinds zijn terugkeer van een werkbezoek in de VS. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij het netwerk van de hoofdverdachte in het corruptieschandaal, politietopman Pongpat.

Gisteren ging het onderzoek door met huiszoekingen en eveneens gisteren gaf een verdachte, tegen wie een arrestatiebevel was uitgevaardigd, zich aan, waarmee het totaal aantal arrestaties op 20 komt: agenten en burgers. Ze worden verdacht van afpersing, majesteitsschennis, corruptie en nog wat kwalijke zaken.

– Malaria is onder controle, nu wordt het tijd de parasiet uit te roeien die de ziekte overbrengt. De strijd tegen medicijnresistente malaria strains is daarbij een van de grootste hordes. Dit zegt Jeeraphat Sirichaisinthop van het Department of Disease Control.

Volgens François Nosten, directeur van de Shoklo Malaria Research Unit in Mae Sot (Tak), is 80 procent van de parasieten die mensen langs de grens van Thailand en Myanmar infecteren, resistent tegen anti-malaria medicijnen. De resistentie is sinds 2003 scherp gestegen.

Thailand heeft op het gebied van malariabestrijding grote vorderingen gemaakt. Vijftig jaar geleden bezweken 10.000 patiënten per jaar aan de ziekte, thans minder dan 100.

– Verandering van de houding van de bevolking en een betere samenwerking tussen overheidsdiensten zijn cruciaal voor een effectieve strijd tegen corruptie. Corruptieonderzoeken zijn in het verleden mislukt, maar de huidige verscherpte anti-corruptie benadering zal ’s lands corruptieproblemen oplossen.

Minister Paiboon Koomchaya (Justitie) betoogde dit gisteren op een forum van de National Anti-Corruption Commission (NACC). De minister zei dat veel mensen twijfels hebben over de organen die geacht worden de corruptie te bestrijden, zoals de regering, NACC en het Openbaar Ministerie. Afgezien daarvan blijkt uit onderzoeken dat jonge mensen corruptie tolereren en dat maakt pogingen om corruptie te bestrijden, moeilijk.

Een ander obstakel, legde hij uit, is de beperkte bevoegdheid van de ministeriële Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC). Die mag alleen bij andere overheidsdiensten onderzoek doen indien ze daarvoor toestemming verlenen. De NCPO (junta) heeft aan die beperking een eind gemaakt. De PACC mag nu ongehinderd onderzoek doen naar ambtenaren die van corruptie verdacht worden.

Nog belangrijker is dat de PACC de medewerking van andere partijen nodig heeft om corruptie effectief te kunnen bestrijden, want ze mag alleen onderzoek naar ambtenaren doen en niet naar anderen die bij een corruptiezaak betrokken zijn. Om hierin verbetering te brengen, heeft de regering voor de coördinatie een nationaal anti-corruptie centrum gevormd.

Op de lange termijn dienen meer maatregelen genomen te worden, zoals de eis aan overheidsdienaren om hun bezittingen op te geven, een verlenging van de verjaringstermijn bij corruptiezaken en een nieuwe rechtbank voor corruptiezaken.

– De eerste nieuwe hesjes voor motortaxi (motorsai) bestuurders zijn gisteren uitgedeeld. Vanaf 1 januari zijn alle bestuurders verplicht het nieuwe hesje te dragen. Op het oranje hesje zit een reflecterende strip, een foedraal voor de ID van het Land Transport Department en het queue nummer van de bestuurder staat erop.

Sinds vorige maand zijn 80.135 van de 104.134 motorsai mannen (en een enkele vrouw) registreerd. De overigen zitten nog in de molen. De registratie is een initiatief van de NCPO (junta) om met name aan uitbuiting door maffia-achtige bendes een eind te maken. De hesjes mogen daarom niet doorverkocht worden.

– De gemeente Bangkok is begonnen de Nieuwjaars cadeaumanden, die al volop in winkelcentra te koop zijn, te controleren. Nagegaan wordt of ze niet te duur zijn geprijsd. De controles gaan door tot eind februari.

– Het ministerie van Transport heeft nog geen toestemming verleend voor verhoging van de taxitarieven. Dat gebeurt pas als 85 procent van de taxi’s is gekeurd. Tot nu toe voldeden slechts 20.000 van de 80.000 gekeurde wagens aan de eisen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

N.B. Evenals vandaag zal Nieuws uit Thailand morgen op een later tijdstip dan gebruikelijk verschijnen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website