Nieuws uit Thailand – 2 augustus 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
2 augustus 2013

Uit protest tegen de manier waarop oliebedrijf PTT Global Chemical Plc (PTTGC) de olielekkage heeft aangepakt, gaan zeven winnaars van de Green World prijs hun onderscheiding teruggeven.

Een van de winnaars, Rangsit Kanjamavanit, president van de Lana Bird and Nature Conservation Club, maakte zijn beslissing woensdag op zijn Facebookpagina bekend. Zowel de onderscheiding als het prijzengeld van 100.000 baht die hij in 2007 kreeg, gaan terug.

Rangsit schrijft het comité, dat hem de prijs heeft toegekend, alsmede voorzitter en oud-premier Anand Panyarachun te respecteren, maar hij wil geen deel zijn van PTT’s groene propaganda. [PTT is het moederbedrijf van PTTCG.] ‘Persoonlijk wil ik me zoveel mogelijk distantiëren van de egoïstische en onverantwoordelijke organisatie.’

Olielekkages kunnen per ongeluk plaatsvinden, schrijft hij verder, maar het is evident dat PTT, via haar dochter PTTGC, niet de volledige verantwoordelijkheid heeft genomen voor het ongeluk.

Rangsit en Khemthong, kunstenaar en milieuactievoerder, leveren hun prijs vandaag in op het hoofdkantoor van PTT. Khemthong laat weten het geld niet te kunnen teruggeven, want dat heeft hij al uitgegeven. Khemthong ontving de prijs in 2003.

– Het hooggerechtshof is het eens met de rechtbank dat het onderzoek naar het Tak Bai incident door de provinciale rechtbank van Songkhla niet hoeft te worden overgedaan. 34 nabestaanden van de 78 doden die in 2004 zijn gevallen, hadden dat in een petitie gevraagd. Volgens hen blijkt uit het onderzoek niet wie hun dierbaren heeft gedood tijdens het protest voor het politiebureau van Tak Bai.

De rechtbank in Bangkok, die het verzoekschrift afwees, redeneerde dat de rechtbank van Songkhla dezelfde rechtsbevoegdheid heeft als haar, dus kon het niet het beroep tegen het onderzoek in behandeling nemen. Het hooggerechtshof heeft die redenering nu overgenomen.

De rechtbank van Songkhla stelde destijds vast dat de 78 mensen die voor het politiebureau zijn aangehouden en in vrachtwagens zijn afgevoerd, gestikt zijn tijdens het transport naar een militair kamp in Pattani. Volgens de nabestaanden had de rechtbank duidelijk de omstandigheden moeten aangeven die tot hun dood leidden. Ze willen weten hoe de slachtoffers stierven en wie hen doodden.

De slachtoffers werden destijds in de trucks opgestapeld en lagen uren in die houding. Het onderzoek rept daar niet over, aldus Yaena Salaemae, coördinator voor de 38 nabestaanden.

De regering heeft een bedrag van 7,5 miljoen baht per persoon [?] uitgetrokken als compensatie aan de nabestaanden, maar de 52 gewonden hebben nog niets gezien. Daarvan zijn vijf gehandicapt.

– De Maleisische premier Najib Razak heeft zijn gepland bezoek aan het Zuiden van Thailand geannuleerd. De trip zou niet in zijn agenda passen, aldus een bron, maar een andere bron zegt dat het bezoek is verschoven naar het einde van de Ramadan op donderdag. Oorspronkelijk zou Najib morgen komen. Premier Yingluck zou hem ontmoeten.

Ondanks het staakt-het-vuren ging het geweld gisteren weer door. In Than To (Yala) kwamen twee agenten van de grenspolitie bij een bomaanslag om het leven, toen ze aan het patrouilleren waren.

In Bannang Sata (Yala) werden vijf soldaten in een voertuig gewond toen een bom ontplofte.

In Rangae (Narathiwat) explodeerde eveneens een bermbom en die verwondde één van de zeven patrouillerende legerrangers.

Hetzelfde verhaal in Sai Buri (Pattani). Ook weer een patrouille, hier van twaalf rangers. Eén ranger raakte gewond.

In Rueso (Narathiwat) werd de politie getipt dat een bom geplaatst zou worden op de Sai Phitan Road. Toen de politie ging kijken, trof ze een bomkrater aan. Blijkbaar hadden de opstandelingen de bom al tot ontploffing gebracht, toen ze erachter kwamen dat de politie op de hoogte was.

Verder weer de bekende spandoeken met de tekst dat het leger dient te verdwijnen uit het Zuiden. Deze maal werden er 15 gevonden.

En bij leerlingen en leraren van de Ban Taopoon school in Bannang Sata (Yala) zit de schrik er goed in na de aanslag op een dorpsvrijwilliger op woensdag, want slechts twintig van de vijfhonderd leerlingen kwamen gisteren opdagen.

– Enkele uren voordat een team van het Narcotics Suppression Team (NST) een inval deed in het appartement van drugsbaron Waritnon Roengkamol, hebben zijn vrouw en twee andere vrouwen er geldzakken weggehaald. Dit is gebleken uit camerabeelden uit de lift van het condominium. De vrouw is voor verhoor opgeroepen.

Waritnon werd dinsdag gedood nadat de politie zijn wagen had achtervolgd. Bij de inval in het appartement vond de politie twee afgesloten deposit boxes, contant geld, wapens, munitie en drugs.

– Voor de vijftiende keer is een verzoek van Somyot Preuksakasemsuk om vrijlating op borgtocht geweigerd. Het hooggerechtshof zegt dat zijn misdrijf (majesteitsschennis) te ernstig is om vrijlating te rechtvaardigen. Bovendien achtte het hof het niet onmogelijk dat hij zijn gevangenisstraf van 10 jaar zou ontvluchten. Somyot is voormalig redacteur van het tijdschrift Voice of Taksin. Hij is veroordeeld op basis van twee artikelen.

– Phayao is gisteren getroffen door twee lichte aardbevingen met een kracht van 3,7 en 2,5 op de schaal van Richter. Schade en gewonden zijn niet gemeld.

– Op het terrein van de PAO (gemeente) in Phuket is gistermiddag een zelfgemaakte bom ontploft. De bom was verstopt in een afvalbak en beschadigde een busje en twee auto’s. Niemand raakte gewond.

– De drie muzikanten, verantwoordelijk voor de dood van een 51-jarige Amerikaan in Krabi, zijn aangehouden. De Amerikaan overleed in het ziekenhuis nadat hij een steekwond had opgelopen. Zijn woon werd gewond.

Volgens zeggen zou Carter op het podium zijn gesprongen en begonnen zijn te zingen, maar hij weigerde later plaats te maken voor andere klanten die wilden zingen. De heren kregen ruzie en Carter zou de fooienpot omver hebben geschopt. De ruzie werd later buiten voortgezet met het fatale gevolg voor Carter. De drie zullen worden vervolgd voor doodslag.

Politiek nieuws

– Pheu Thai-parlementariër Worachai Hema dringt er bij premier Yingluck op aan het parlement te ontbinden, wanneer zijn amnestievoorstel tot sociale onrust leidt. Na ontbinding kan de regering in alle rust en duidelijk uitleggen wie van de amnestie profiteert, zodat de bevolking een weloverwogen besluit kan nemen bij de verkiezingen die op de ontbinding volgen.

Volgens Worachai wordt het amnestievoorstel als voorwendsel gebruikt om onrust te creëren, waarna het leger kan ingrijpen. Worachai waarschuwt dat één miljoen roodhemden klaar staan om het leger te bevechten. Tijdens een seminar, georganiseerd door de Thai Journalists Association en Isra News Agency, stelde hij de soldaten gerust die in 2010 betrokken waren bij de gevechten met de roodhemden. Soldaten worden niet vervolgd.

Het controversiële voorstel van Worachai wordt op 7 augustus in eerste termijn door het parlement behandeld. Demonstraties bij het parlementsgebouw worden vanaf zondag verwacht. Het kabinet heeft voor drie districten in Bangkok de veiligheidswet van kracht verklaard. De oproerpolitie heeft al afgelopen zondag geoefend op rellenbestrijding.

Pheu Thai-parlementslid Weng Tojirakarn zegt dat de groep ‘People’s Army Against Thaksin Regime’ van plan is de premier, de parlementsvoorzitter en zijn twee vice-voorzitters te ontvoeren.

Regeringspartij Pheu Thai gaat de Kiesraad vragen oppositiepartij Democraten te ontbinden, omdat partijleider Abhisit parlementsleden heeft opgeroepen zich aan te sluiten bij de protesten. Volgens PT staat die oproep gelijk aan het omverwerpen van het democratisch gekozen bestuur.

Foto: Studenten, gekleed in gevangeniskleding, demonstreerden gisteren bij het parlement. De boodschap is duidelijk.

Toerisme

– De ticketverkoophokjes in de vertrekhal van Suvarnabhumi verhuizen in het vierde kwartaal naar de vijfde verdieping, waar nu nog kantoren van CAT Telecom zijn. Er komt dan 900 vierkante meter bij, ruimte die goed gebruikt kan worden gezien de stijgende passagiersaantallen op de luchthaven.

Ter gelegenheid van het 7-jarig bestaan van de luchthaven heeft Airports of Thailand een loterij georganiseerd met als hoofdprijs een Mercedes-Benz C180 Coupe ter waarde van 2,9 miljoen baht. De lootjes worden uitgedeeld bij besteding van een bepaald bedrag in de restaurants en winkels. De winnaar wordt bekend gemaakt op 19 september en hij/zij mag achter het stuur van de wagen plaatsnemen tijdens een feestje op 26 september.

– De 100 jaar oude Hua Takhe markt in Lat Krabang is nog steeds open, alhoewel op 21 juli zeven houten winkels zijn afgebrand. De markt is gevestigd op de oever van de Khlong Prawet en is vooral populair bij kunstliefhebbers. Elk eerste weekend van de maand zijn er openlucht kunstklassen. De  markt brandde eerder driemaal af. De ergste brand was in 1998; toen brandden alle winkels aan de andere kant van het kanaal tegenover de huidige kunstmarkt af. De brand van vorige maand was te wijten aan kortsluiting.

– Thai Airways International gaat binnen een jaar op Sendai in Japan vliegen. Sinds juli hebben Thai geen visum meer nodig voor een bezoek aan Japan. THAI vliegt al op Tokyo, Osaka, Fukuoka, Nagoya en Sapporo.

Economisch nieuws

– De economisch groei in het derde kwartaal zal vermoedelijk wat groter zijn dan in het tweede kwartaal. Het geleidelijk herstel in de ontwikkelde landen, met name in de VS, kan helpen de export te stimuleren, zegt Mathee Supapongse, directeur macro-economie en monetair beleid van de Bank of Thailand. De centrale bank verwacht dat de groei in het tweede kwartaal achterblijft bij de target van 4 procent op jaarbasis.

– De Thai Rice Exporters Association verwacht dat de export van rijst in de tweede helft van dit jaar zich herstelt onder invloed van hogere aankopen door China, Hong Kong en Singapore. Maar dat verandert niets aan de prognose van de vereniging die 6,5 miljoen ton rijst voor het gehele jaar bedraagt. Het ministerie van Handel rekent op 8,5 miljoen ton.

Vorig jaar exporteerde Thailand 6,95 miljoen ton rijst, waardoor het naar de derde plaats zakte van rijstexporterende landen.

In de eerste helft van dit jaar exporteerde Thailand 2,9 miljoen ton, een vermindering op jaarbasis van 8,4 procent. De rijstexporteurs hadden te maken met een scherpe concurrentie van andere exporteurs in de wereld en de vertragende wereldeconomie.

De tweede jaarhelft wordt beter, aldus Chookiat Ophaswongse, honorair president van de vereniging, omdat de regering begonnen is rijst te veilen uit haar voorraad tegen prijzen die in de buurt van de marktprijzen liggen. Bovendien wordt de tweede helft van een jaar beschouwd als een hoogseizoen voor rijstverkopen. Maar gemakkelijk wordt het niet. Rijst uit India en Vietnam is goedkoper en er is een ruim aanbod aan andere granen, zoals tarwe en maïs.

– Er is een goede kans dat de Master Group Corporation (Asia), beter bekend als MGC, het dealerschap van de Aston Martin krijgt. Tot nu toe werden de wagens vanuit Singapore geleverd. MGC is dealer van Rolls Royce, BMW en en Mini. Aston Martin heeft recent twee nieuwe modellen geïntroduceerd: de Vanquish coupé en de Volante convertible.

– In juni is de constructie begonnen van het Vana Nava Hua Hin waterpark, dat gaat bestaan uit een jungle waterpark, een hotel met vierhonderd kamers en een condoproject. Het waterpark gaat het tweede kwartaal van 2014 open, hotel en condo’s zijn in 2016 en 2017 klaar. Het park ligt vlakbij het InterContinental Hua Hin Resort.

Hua Hin verwelkomt nu 3 miljoen toeristen per jaar. De directeur van Proud Real Estate Co, eigendom van de Liptapanlop familie, gelooft dat Hua Hin zich dadelijk kan meten met Cannes en Nice. Het project gaat zorgen voor een toename van het aantal toeristen en de concurrentiekracht van het land verhogen tegenover andere attracties zoals Marina Bay Sands in Singapore en Legoland in Maleisië, zegt hij.

Het nieuwe waterpark is een ontwerp van WhiteWater West uit Canada. Het bedrijf heeft al vijfduizend waterparkprojecten ontworpen.

– Bang Sue en Chatuchak worden vanaf 2014 Bangkok’s nieuwe toplokaties vanwege de aanleg van nieuwe metrolijnen. Dit voorspelt Prasert Taedullayasatit, directeur van Pruksa Real Estate, Thailand’s grootste projectontwikkelaar. De grondprijzen beginnen er al te stijgen. Grond bij Bang Sue kostte vorig jaar 90.000 baht per vierkante meter en nu 150.000 baht, en condo’s worden nu geprijsd voor 2,09 miljoen baht tegen 1,62 miljoen baht eerder. Prasert verwacht dat de grondprijs boven de 200.000 baht stijgt. De lage en middeninkomens zullen zich er dan niet meer een condo kunnen veroorloven.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 2 augustus 2013”

 1. janbeute zegt op

  Wat lees ik nu weer .
  Sinds de maand Juli, hebben Thais geen visum meer nodig om naar Japan te reizen .
  Ik weet dat Japan ook deel uitmaakt van de ASEAN .
  Wanneer zou zo iets voor Nederland gelden .
  Sinds de maand xxxxx hebben Thais geen visum meer nodig om naar Nederland te reizen .
  Ik denk een Utopie of een droom .
  Maar voor mijn echtgenote goed nieuws we gaan naar Japan .
  Hi , van dat gezeur over visa en ambassades.
  Je kunt je in Holland zuur verdiende geld , met je Thaise vriendin of echtgenote ook hier in ASEAN landen uitgeven .
  Sorry voor de Nederlandse economie , ze luisteren toch niet .

  Mvg Jantje uit Pasang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website