Nieuws uit Thailand – 19 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
19 september 2013

De bewoners van de provincie Ubon Ratchatani en het zuidelijk deel van het Noordoosten moeten rekening houden met overstromingen. Een tropische depressie die nu boven de Zuid-Chinese zee ligt, arriveert vandaag in Thailand en gaat ook morgen gepaard met zware regens.

De depressie kan ook het Noorden en de Central Plains bereiken, maar vice-minister-president Plodprasop Suraswadi verwacht geen herhaling van de overstromingen van 2011, toen grote delen van het land en Bangkok onder water liepen.

Als eerste komt de depressie in Vietnam aan land om daarna in westelijke richting over Laos te trekken. Ubon Ratchatani krijgt het als eerste voor zijn kiezen in Thailand. Daarna kunnen de bewoners van Mukdahan, Amnat Charoen en de oostelijke provincies hun borst natmaken, aldus het Meteorological Department. Het stormachtige weer zal tot zaterdag aanhouden.

Ook in Bangkok wordt meer regen verwacht. De gemeente gaat kanalen baggeren en pompen in gereedheid brengen. Langs de rivier Chayo Praya zijn al noodvloedweringen geplaatst.

In Ayutthaya hebben de bewoners die langs de rivier wonen, al natte voeten. Op sommige plaatsen staat 1 meter water en er komt 30 centimeter per dag bij. De bananenplantages lopen gevaar.

De snelweg Phitsanulok-Lom Sak is gesloten nadat waterstromen vanaf de Wang Thong berg over de weg gutsten en een gat met een diameter van 15 meter in de weg was gevallen.

In het district Sam Ngam (Phichit) is de rivier Yom buiten haar oevers getreden. Twintig huizen in rambon Rang Nok liepen onder water.

– Het opbreken van de wegblokkade in Nakhon Si Thammarat vorige week maandag door de oproerpolitie is sterk veroordeeld door een netwerk van rubberboeren uit zestien provincies, die gisteren in Trang vergaderden. Ook het Democratisch parlementslid voor de provincie, Witthaya Kaewparadai, heeft geen goed woord over voor het optreden van de politie. ’De regering had naar onze waarschuwing moeten luisteren om geen geweld te gebruiken.’

Witthaya zegt dat de boeren hun blokkade hervat hebben, omdat ze zich bedrogen en slecht behandeld voelen door de regering. Regeringsvertegenwoordiger Pracha Promnok had beloofd de prijs voor unsmoked rubber sheets op 90 baht per kilo te handhaven, maar die deal werd ingetrokken. In plaats daarvan biedt de regering nu 2.520 baht per rai, wat op hetzelfde zou neerkomen.

Witthaya en drie andere Democratische parlementsleden brachten gisteren een bezoek aan de protestlocatie op de Khuan Nong Hong kruising, die door zeshonderd boeren bezet wordt gehouden.

Het netwerk van rubberboeren dreigt in een verklaring in elke provincie protesten te ontketenen wanneer weer geweld wordt gebruikt om de boeren te verspreiden. Bij de ontruiming van maandag werden tientallen agenten gewond en tien politievoertuigen in brand gestoken. [Ook nu rept de krant niet over gewonden bij de demonstranten.] De politie trok zich ’s middags terug.

Het netwerk eist ook dat de demonstranten, die zijn aangehouden, worden vrijgelaten en ze roept leiders van rubberboeren in andere provincies op in gesprek te gaan met hun provinciaal gouverneur en politiecommandant over de vraag hoe eventuele toekomstige protesten tegemoet worden getreden.

– De vastgelopen verkoop van een afgeschreven Airbus van luchtvaartmaatschappij THAI heeft geen consequenties voor de diplomatieke relaties met Saoedie-Arabië, zegt minister Chadchart Sittipunt (Transport). Namens een Saoedische prins heeft het Britse bedrijf AvCon Worldwide Ltd een bod van US$23 miljoen op het toestel gedaan en een aanbetaling gestort.

De Raad van Bestuur van THAI ligt nu dwars omdat de boekwaarde van het toestel $66,9 miljoen bedraagt. Volgens AvCon staat het toestel met zo’n hoog bedrag op de balans, omdat THAI als overheidsbedrijf elk jaar minimaal afschrijft op haar vloot, vergeleken met de afschrijving op vliegtuigen van commerciële ondernemingen. De Airbus die ze wil kopen, voldoet niet aan de criteria die gelden voor marktwaarde omdat het toestel de helft van haar levensduur heeft gepasseerd.

De verhoudingen tussen Thailand en Saoedie-Arabië zijn sinds 1989 verzuurd, toen in dat jaar een Thai, die in het paleis van prins Faisal werkte, er met zijn juwelen vandoor ging. Die zaak is nooit door Thailand tot klaarheid gebracht.

Behalve de minister denkt ook de staatssecretaris van Transport dat de zaak geen gevolgen heeft voor de bilaterale verhoudingen. Maar hij vindt wel dat THAI de zaak snel moet oplossen. THAI wil af van vier afgeschreven Airbus 340-500. De toestellen zijn buiten dienst gesteld, omdat ze brandstof zopen.

– Een lokaal radiostation in Saraphi (Chiang Mai) is gisteren gesloten en de omroeper aangehouden omdat hij het radioverkeer van de luchthaven Chiang Mai stoorde. De man zond uit op 92,25 MHz en was al drie keer gewaarschuwd door waakhond NBTC. Andere lokale stations in de regio zijn gewaarschuwd niet in dezelfde fout te vervallen.

In Bangkok werd gisteren een seminar over de problemen met storingen gehouden. Piloten hebben vorig jaar 1.781 ernstige gevallen gerapporteerd en de eerste acht maanden van dit jaar 2.275. De problemen spelen vooral op Suvarnabhumi en Don Mueang. De storingen dwingen piloot en luchtverkeersleiding berichten te herhalen, wat het werk verzwaart en tot miscommunicatie en ongelukken kan leiden, zegt Aerothai-president Prajak Sajjasophon. Prajak riep op meer werk te maken van het opsporen van de boosdoeners. Hij hoopt dat het probleem kan worden opgelost wanneer radiostations digitaal gaan uitzenden. Thailand telt 8.000 lokale radiostations.

– Politieagenten die geweld tegen verdachten gebruiken, kunnen in de toekomst vervolgd gaan worden voor marteling. Dat is een van de wijzigingen van de Strafwet, die het ministerie van Justitie in petto heeft. Thans kunnen ze alleen vervolgd worden voor illegale detentie en mishandeling.

Het ministerie komt met drie wijzigingsvoorstellen. De andere twee hebben betrekking op de erkenning van huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht en exploitatie van boeren die contractwerk doen.

De anti-martelingswet is in overeenstemming met de VN Convention against Torture and other Cruel, Inhuman and Degrading Treatment van 1984. De voorgestelde straffen variëren van 5 tot 20 jaar gevangenisstraf of zelfs levenslang bij dood of ernstige verwondingen, zowel fysiek als psychisch.

Narat Sawettanant, directeur-generaal van het Rights and Liberties Protection Department van het ministerie, roept de bevolking op een petitie ten faveure van het huwelijksvoorstel te tekenen. Tenminste 10.000 handtekeningen zijn nodig wil het Huis van Afgevaardigden het voorstel behandelen. [Eerdere berichten reppen over een samenlevingscontract, geen huwelijk. Het ging toen om een burgerinitiatief.]

Van het derde voorstel zullen 150.000 boeren profiteren. Zij werken als contractarbeider en worden soms uitgebuit door investeerders.

– Premier Yingluck en minister Kittirat Na-Ranong (Financiën) prikten gisteren een vorkje met leden van de Thai Bankers’ Association. Yingluck maakte van de gelegenheid gebruik hun steun te vragen voor de lening van 2 biljoen baht ten behoeve van infrastructurele werken. Dat bedrag moet voornamelijk uit de binnenlandse markt komen. Volgens een regeringswoorvoerder steunen de meeste bankiers het voorstel.

Vandaag wordt het voorstel in tweede lezing door het parlement behandeld. Het geld gaat voor een groot deel naar de aanleg van hogesnelheidslijnen. Het bedrag wordt niet in één keer geleend, maar gespreid over zeven jaar. 143 parlementsleden willen het woord voeren over het voorstel.

– Thailand en Myanmar hebben gisteren in Bangkok een overeenkomst gesloten over grensbewaking ter bestrijding van de grensoverschrijdende misdaad, de smokkel van narcotica en ter vergroting van de controle op illegale migranten. Tijdens de eerste vergadering van het Thai-Myanmar High Level Committee (HLC) zetten beider opperbevelhebbers hun handtekening. De HLC vergadert volgend jaar in Myanmar.

– Thailand komt tijdelijk vaccins tekort tegen mazelen, bof en rodehond (rubella, mazelen?). Wereldwijd is er sprake van een tekort, omdat er een grote vraag naar is en het aantal leveranciers beperkt is. De Thaise vaccins komen uit India. Het National Vaccin Sub-Committee gaat het vaccin nu in andere landen kopen. Een nieuwe voorraad wordt half november verwacht.

Thailand vaccineert elk jaar 700.000 baby’s en 1,2 miljoen kinderen. De baby’s worden tijdelijk drie maanden later gevaccineerd. De meeste vaccins die in Thailand worden gebruikt, worden geïmporteerd.

– De Libanees-Zweed Atris Hussein is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 8 maanden wegens het bezit van verboden chemicaliën. Hij werd in januari op Suvarnabhumi aangehouden. In zijn huis in Samut Sakhon vond de politie ammoniumnitraat en kunstmest, stoffen die gebruikt kunnen worden om bommen te maken. Hussein heeft 1 jaar en 8 maanden in voorarrest gezeten, zodat hij nog 1 jaar mag brommen.

– Van een grote drugsbaron in Prachuap Khiri Khan is 120 miljoen baht aan vermogen in beslag genomen. De man is eigenaar van een luxueus resort dat als dekmantel zou dienen voor zijn handel. Hij werd dinsdag in een undercoveroperatie gearresteerd.

– Een Italiaan die wordt verdacht van seks in 2007 met een 11-jarig meisje in Pattaya, is dinsdag ter berechting in Thailand gearriveerd nadat hij door Spanje was uitgewezen. De man had in 2008 de benen genomen. Volgens de man had hij destijds seks met een meerderjarige prostituee.

– Gedetineerden als oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten in het midden- en kleinbedrijf. Dat ideetje heeft staatsscretaris Nattawut Saikuar (Handel) gedropt bij het Department of Business Development. Hij heeft de afdeling gevraagd het idee te bespreken met het Corrections Department. Volgens Nattawut zouden ze nuttig werk kunnen verrichten in zestien industrietakken. Wanneer ze ongeschoold werk doen tegen een beloning van 200 baht, 100 baht minder dan het verplichte minimumdagloon, en bij geschoolde arbeid meer.

– Een voormalige bankbediende is in een undercover operatie tegen de lamp gelopen en beschuldigd van het verkopen van valse buitenlandse bankbiljetten. De man kende de buitenlandse geldmarkt goed vanuit zijn vorige werkkring. Hij heeft tegen de politie verklaard de bankbiljetten niet zelf te produceren; hij had ze ‘van iemand’ gekocht en verkocht ze voor 1/3 van de waarde.

Economisch nieuws

– De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, vraagt het Public Debt Management Office (PDMO) een garantie op 170 miljard baht aan leningen te verstrekken.

Omdat de regering voor het nieuwe rijstseizoen een budget van 270 miljard baht heeft vastgesteld, resteert er nog een bedrag van 100 miljard baht. Dat geld moet het ministerie van Handel maar ophoesten uit de verkoop van de regeringsvoorraad, vindt de BAAC. Wanneer dat niet lukt (en daar ziet het inderdaad naar uit omdat de regering de rijst veel te duur opkoopt van de boeren), moet het ministerie van Financiën zijn verantwoordelijkheid nemen en een financieringsbron vinden.

Het ministerie van Handel heeft tot nu 150 miljard baht aan de BAAC terugbetaald in maandelijkse termijnen van 10 miljard baht. Aan het eind van het jaar moet 220 miljard baht zijn terugbetaald.

Eerder zei de PDMO-directeur dat het voor het nieuwe seizoen, dat volgende maand begint, 250 miljard baht aan garanties kan verstrekken.

De hoofdoogst duurt van 1 oktober tot 28 februari, de tweede oogst van 1 maart tot 30 september. In de hoofdoogst krijgen de boeren een garantieprijs van 15.000 baht per ton witte rijst en 20.000 baht voor een ton jasmijnrijst, in de tweede oogst wordt 13.000 baht voor witte rijst betaald.

– Nog meer rijst. Binnen 6 maanden krijgt Thailand een laboratorium waar DNA-testen op rijst kunnen worden gedaan en rijstsoorten gecertificeerd. ‘We hopen van harte dat dit nieuwe lab belangrijk zal blijken voor het vergemakkelijken van de rijsthandel en het vertrouwen van buitenlandse importeurs in Thaise rijst vergroot’, zegt Pranee Siriphand, directeur-generaal van het Foreign Trade Department.

Het lab is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Handel en de Kasetsart universiteit. Het wordt gevestigd op de campus van het universiteit. De kosten ad 64 miljoen worden door beide gedeeld: het ministerie betaalt 40 miljoen baht, Kasetsart 24 miljoen baht.

Thaise rijst heeft veel van zijn glans verloren. Niet alleen is Thailand zijn koppositie kwijt als ’s werelds grootste rijstexporteur, maar er zijn ook twijfels gerezen over de kwaliteit. In juli constateerde de Foundation for Consumers in 34 van de 36 zakken verpakte rijst uit winkels resten van methylbromide, het gas dat wordt gebruikt bij het uitroken van rijst.

Vorige jaar exporteerde Thailand 6,95 miljoen ton rijst, 35 procent minder dan het jaar ervoor. Dit jaar is tot nu toe de export met 4,46 procent op jaarbasis gedaald naar 4,46 miljoen ton.

– De infrastructurele projecten waarvoor Thailand 2 biljoen baht wil lenen, krijgen de steun van het National Institute of Development Administration (Nida). Montree Socatiyanurak, directeur van het Master of Public Administration programma, zegt dat ze kunnen helpen van Thailand een regionaal logistiek en transportknooppunt te maken.

Wanneer de Asean Economic Community eind 2015 van kracht wordt, kunnen die projecten de intra-regionale investeringen en handelsmogelijkheden voor Thailand vergroten. ‘Onze geografische positie geeft ons een voordeel in de regio, omdat we centraal liggen. Maar of Thailand een regionaal investerings en handelsknooppunt wordt, hangt van de verbindingen met andere landen af qua transport van producten of een grotere luchthavencapaciteit.’

Als gevolg van de leningen stijgt volgens Montree de staatsschuld van het huidige percentage van 44,5 procent van het bruto binnenlands product naar 50 procent, een percentage dat acceptabel wordt geacht.

– Het gaat blijkbaar goed met woninginrichters want Central Retail Coporation opent in november in Chiang Mai de eerste Baan & Beyond, een warenhuis met alles op het gebied van woninginrichting. Baan & Beyond is de derde merknaam van CRC in aansluiting op Thai Watsadu en HomeWorks, die bouwmaterialen en afwerkingsproducten verkopen. Na Chiang Mai krijgt Khon Kaen een B&B. Voor volgend jaar staan vijf of zes vestigingen gepland in Bangkok en de provincie. Aan het eind van het jaar gaan vijf Thai Watsau winkels open, waarmee het totaal aantal op 36 komt.

– Directeur Tassapon Bijleveld van Thai AirAsia is benoemd tot directeur van AirAsia Greater China. Hij volgt Kathleen Tan op die begin dit jaar directeur van AAE Travel werd. AAE Travel is een joint venture van AirAsia en Expedia, ’s werelds grootste online reisbureau.

Tassapon gaat zich bezighouden met de groei van alle AirAsia luchtlijnen in China. China biedt veel marktmogelijkheden omdat steeds meer Chinezen vliegen. Circa 20 procent van de omzet van AirAsia komt uit de Chinese markt. Vijftien Chinese steden en gebieden inclusief Hong Kong en Macau worden door AirAsia bediend met 300 vluchten per week.

– Mobiele apps, cloud computing, big data, business intelligence en Facebook application: Thailand komt mensen tekort die deze post PC-technologieën beheersen. Dit blijkt uit een onderzoek van Thailand’s IMC instituut onder honderd ICT-bedrijven. Wanneer de Asean Economic Community eind 2015 van kracht wordt, zal dit Thailand’s concurrentiepositie op ICT-gebied verzwakken.

In het onderzoek gaf 76 procent van de bedrijven aan het tekort aan personeel op deze gebieden als een grote uitdaging te beschouwen opdat ze de ontwikkelingen kunnen bijhouden. Uit het onderzoek blijkt verder dat bedrijven meer belang hechten aan het ontwikkelen van mobiele apps, maar ze komen personeel tekort dat verstand heeft van cloud computing. Dat geldt ook voor business intelligence en geavanceerde computerprogrammering.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 september 2013”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  In Ayutthaya hebben de bewoners die langs de rivier wonen, al natte voeten. Op sommige plaatsen staat 1 meter water en er komt 30 centimeter per dag bij.

  Gezien een deel van de familie daar woont kan ik dit bevestigen maar dit is wel al een tijdje zo.
  Vorige week is mijn schoonzuster nog bij ons langs geweest en toen wist ze al te vertellen dat het dorp ondergelopen was.
  Ze wonen vlak bij de rivier en het hoeft eigenlijk niet zoveel te regenen om dit te laten gebeuren. Elk jaar is het rond deze tijd wel van dat. De dorpjes zijn er dan ook wel op voorzien. Het zijn allemaal paalwoningen en zoals bij ons iedereen wel een fiets heeft, heeft daar elke woning wel een bootje om zich te verplaatsen. Als je zo vlakbij de rivier woont helpt er toch niets. Gewoon wachten tot het water weer weg trekt. Ook mijn schoonzuster vertelt hierover alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

  Twee jaar terug was dat wel anders. Het water steeg toen zo hoog dat zelfs de paalwoningen onvoldoende hoog bleken waardoor ze ook daar niet meer veilig waren.
  Laat ons hopen dat het zo ver niet meer komt.

 2. Joost-Buriram zegt op

  Hier in Buriram regent het, sinds vannacht een uur of een, onophoudelijk hard, het is nu dus al zo’n vijftien uur aan de gang en ik zie er voorlopig nog geen eind aan komen, er staat ook veel wind en het is zelfs koud te noemen met maar 22 gr.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website