Het is nu nog een kaal grasveld bij ARL-station Makkasan. De junta (NCPO) wil dat de minibusjes van Victory Monument er voortaan aankomen en vertrekken, maar de directie van de Spoorwegen (SRT) heeft andere plannen. Die wil het terrein voor commercieel gebruik bestemmen.

‘Als de SRT het gebied aan de NCPO geeft, zal het voor ons lastig worden het te ontwikkelen, want wie zou er nog land willen huren’, zegt SRT-gouverneur Prapas Chongsanguan. Volgens Prapas vormt de verhuizing van de busjes geen oplossing, maar wordt het probleem verschoven naar Makkasan.

Omwonenden daarentegen zijn optimistisch over de economische voordelen van de verhuizing, alhoewel ze zich afvragen of het gebied de additionele verkeerslast aan kan. Een motortaxi bestuurder ziet de kassa al rinkelen. Allemaal passagiers die ergens in Bangkok moeten zijn. ‘We krijgen een goed leven.’

– Bewoners in de oevergemeenschap Kiao Khai Kha zijn niet enthousiast over het uit de koelkast gehaalde plan om een zesbaans dijkweg langs de Chao Phraya aan te leggen. De gemeenschap kijkt nu al tegen een torenhoge dijkverhoging aan, die na de grote overstromingen van 2011 is geconstrueerd.

Buurtleider Boonsom Somboon wijst erop dat veel hotels en restaurants hun aantrekkingskracht ontlenen aan het fraaie uitzicht. De eigenaars zullen niet staan te trappelen om dat te laten verzieken door zo’n weg. Dan maar liever een wandelpromenade langs de rivier.

– De Thai Health Promotion Foundation gaat actievoeren om rookvrije plekken echt rookvrij te krijgen. Uit een peiling is gebleken dat er nog steeds gerookt wordt op versmarkten, vlooienmarkten, in busstations, bij bushaltes en in sportstadions. Volgens Thai Health-manager Krissada Raungarreerat is meeroken nog steeds een groot probleem in openbare gebieden.

De campagne met als slogan ‘Claim your right – No smoking’ ging gisteren van start. De campagne moedigt niet-rokers aan om no-smoking stickers te plakken op plaatsen waar niet gerookt mag worden, die plaatsen te fotograferen en de foto op de app van de campagne te plaatsen.

– Drie gevallen van wederrechtelijke bezetting van grond in bosreservaten dienen opnieuw onderzocht te worden. Het militair gezag heeft het Royal Forest Department (RFD) deze opdracht gegeven omdat in de onderzoeken naar die zaken nauwelijks voortgang is geboekt.

Het gaat om de vermeende illegale uitgifte van grondaktes door ambtenaren in nationaal bosreservaat Khao Nak Kerd (Phuket), gronduitgifte aan staalgigant Sahaviriya Steel Industries voor een smelterij in bosreservaat Khlong Mae Ram Phueng (Prachuap Khiri Khan) en 43 gevallen in bosreservaat Khao Phu Luang (Nakhon Ratchasima).

Boonchop Suthamanaswong, hoofd van de RFD, heeft de opdracht van de NCPO ter kennis gebracht van de betrokken kantoren en eenheden in het land. Er is een centrum gevormd om aan de illegale praktijken een eind te maken. De RFD is al bezig drie diensthoofden in Lampang te ontslaan, die verzuimd hebben verdachten van de illegale aanleg van een reservoir in een beschermd bosgebied in Mae Mo aan te houden.

– De junta heeft de commerciële banken gevraagd onderzoek te doen naar 470 bankrekeningen van gedetineerden die verdacht worden van het witwassen van geld. Dat verzoek deed assistent legerbevelhebber Paibul Khumchaya gisteren tijdens een door de NCPO georganiseerd seminar.

De lijst met namen van witwassers is door het Anti-Money Laundering Office (Amlo) samengesteld en naar de banken gestuurd. Amlo heeft de banken ook gevraagd nog eens 1.100 bankrekeningen van vermeende drugsdealers en grote gokkers in de gaten te houden.

Paibul waarschuwt de banken gedetineerden niet toe te staan geldtransacties te verrichten zolang ze achter de tralies zitten. De banken zelf dienen maatregelen te nemen tegen het circuleren van besmet geld in hun systeem.

Paibul zegt dat het leger een lijst van gevangenen heeft, die ervan worden verdacht telefonisch vanuit de gevangenis drugstransacties te verrichten. ‘Als dat doorgaat, kan het voor de directeur-generaal van het Corrections Department niet gepast zijn om zijn post te behouden.’ [Is dat niet mooi gezegd?]

– Gisteren heeft een grote zoektocht plaatsgevonden in zone 2 van de Klong Prem Central gevangenis in Bangkok, waar grote drugsjongens gevangen zitten. In tegenstelling tot een eerder bericht (aangehaald in Fotoalbum van woensdag) werd er wel degelijk het een en ander gevonden: bankboekjes met tegoeden van 6.000 en 150.000 baht, Sim kaarten, notities over betalingen, telefoonnummers en hoestdrank. Sinds de gevangenis op 9 juni met de zoektochten is begonnen, zijn 16 mobieltjes, een halve gram crystal methamphetamine en enkele stalen stangen met punten in beslag genomen.

– De wederverkopers van staatsloten zijn niet gelukkig met de geplandse online verkoop van loten en prijsverlaging van loten. Klanten daarentegen  steunen over het algemeen de verlaging, maar ze denken dat de prijsmaatregel niet werkt. Voorgaande regeringen hebben dat al tevergeefs geprobeerd.

Alhoewel een lot officieel 80 baht kost, rekenen de meeste wederverkopers 110 tot 120 baht. Het Government Lottery Office heeft nu op bevel van de NCPO de groothandel en loterijagenten gezegd dat niet afgeweken mag worden van de prijs van 80 baht.

Een lotenverkoper op Victory Monument, die al 40 jaar loten verkoopt, verwacht dat het gemakkelijker wordt loten te verkopen wanneer de prijs naar 80 baht zakt, maar dan moet de groothandelsprijs wel zakken, zegt ze. Thans rekent de groothandel 80 baht.

Een andere verkoper in Saphan Kwai weet vrijwel zeker dat de introductie van lotenverkoop, online middels een apparaat, klanten bij de papieren loten weghaalt, vooral ook wanneer lotnummers met twee en drie cijfers gekocht kunnen worden. ‘Loten met twee en drie cijfers zijn goedkoper en ze hebben een grotere winkans, alhoewel de prijzen lager zijn. Die worden een interessant alternatief.’

Zelf denkt ze dat haar omzet omhoog gaat omdat ze zich kan veroorloven zo’n online apparaat aan te schaffen, wanneer ze daarvoor toestemming krijgt. Mensen die op grote prijzen azen, kopen de papieren lootjes; anderen de elektronische loten.

De voorgenomen uitbreiding van het aantal cijfers van zes naar zeven zal volgens haar de verkoop benadelen omdat kopers dan een kleinere kans op de jackpot hebben.

– Worachet Pakeerut, docent recht aan de Thammasat universiteit en kernlid van Nitirat, een groep van anti-coup juristen, is gisteren door de krijgsraad vrijgelaten na storting van een borgsom van 20.000 baht. Worachet had zich op 10 juni bij het leger moeten melden maar hij stuurde zijn vrouw omdat hij zelf te ziek was om te komen.

Maandag werd hij aangehouden toen hij uit Hong Kong in Bangkok arriveerde. Volgens een bron was hij direct na het bevel zich te melden naar Hong Kong afgereisd om er roodhemdleiders te ontmoeten.

– Nog eens 33 personen, grotendeels roodhemdleiders, hebben gisteren het bevel gekregen zich bij het leger te melden. Volgens de NCPO worden velen onmiddellijk vrijgelaten nadat ze zich gemeld hebben.

Human Rights Watch zegt dat dit niet geldt voor een vrouwelijke roodhemd supporter die op 28 mei in Chon Buri is aangehouden. De familie heeft sindsdien niets van haar vernomen.

– Werkgevers die met personeelstekorten kampen als gevolg van de exodus van Cambodjaanse werknemers, krijgen steun van het ministerie van Werkgelegenheid.

De hulp werd gisteren aan 1500 bedrijven in het Oosten aangeboden tijdens een ontmoeting in Si Ratcha (Chon Buri) met de permanent secretaris van het ministerie. Het ministerie gaat proberen arbeiders uit andere regio’s naar Chon Buri te dirigeren.

De provincie, waar meer dan de helft van de arbeiders uit Cambodja afkomstig is die er vaak illegaal werken, kampt thans met tekorten in de landbouw, visverwerkende industrie, dienstverlening en industriële sector.

Opas Uttaranakon, adjunct-hoofd van de 41th Military Circle belast met de regio Oost, ontkent ooit opdracht te hebben gegeven voor de jacht op illegale arbeiders. Maar de voorzitter van de Kamer van Koophandel in Rayong zegt dat de meeste buitenlandse werknemers nog steeds bang zijn voor een razzia ondanks alle bezweringen van de autoriteiten dat daarvan geen sprake is.

– Het Budget Bureau heeft de begroting 2015 van het ministerie van Transport teruggebracht van 3,88 naar 1,4 biljoen baht en dat hakt er flink in. De bron bij het ministerie die dit bericht heeft gelekt, heeft geen details genoemd, maar aangenomen mag worden dat enkele megaprojecten op het gebied van infrastructuur zijn gesneuveld.

– Uitstel van executie voor het Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het World Heritage Committee heeft besloten twee jaar te wachten alvorens een besluit te nemen over plaatsing op de List of World Heritage in Danger. Voorwaarde is dat Thailand effectiever optreedt tegen de illegale kap van palissander en belooft geen dammen in het bosgebied te bouwen.

– De Britse actievoerder Andy Hall, die in de clinch ligt met een producent van ananassap in Prachuap Khiri Khan, heeft gisteren twee uur in de cel doorgebracht en is daarna op borgtocht vrijgelaten. Hall is voor de vierde maal door het bedrijf aangeklaagd omdat hij een boekje heeft opengedaan over de schandelijke werkomstandigheden van arbeiders uit Myanmar in de ananas en tonijn industrie.

– De Cambodjaanse minister van Binnenlandse Zaken Sar Kheng beschuldigt Thailand ervan de exodus van Cambodjaanse arbeiders te hebben uitgelokt. ‘Na de militaire coup heeft het leger haastig illegale Cambodjanen weggestuurd zonder de kwestie met Cambodja te bespreken. De militaire leiders moeten verantwoordelijk worden gehouden voor wat er gebeurd is.’

Kheng voegt eraan toe dat acht Cambodjanen om het leven zijn gekomen bij verkeersongelukken, die verband houden met de exodus. Hij wijst er verder op dat Cambodjaanse migranten meegeholpen hebben de Thaise economie te bevorderen. ‘Hun afwezigheid zal opgemerkt worden. Nu ze gedeporteerd worden, ontstaat er een probleem.’

De Cambodjaanse ambasseur in Thailand, die dinsdag een ontmoeting had met een topambtenaar van Buitenlandse Zaken, zegt daarentegen dat de exodus het gevolg is van geruchten. Beiden zijn overeengekomen een hot line te openen.

– De junta heeft gisteren de militaire attachés van 18 landen gebriefd over de redenen voor de coup en gevraagd om begrip voor de politieke situatie. 22 attachés waren uitgenodigd; Cambodja, Laos, Spanje en Koeweit lieten verstek gaan. ‘Het land was in coma. We moesten de bloeding van het land stoppen’, kregen de attachés te horen.

Commentaar

– Sluit je ogen niet voor de zorgen van de migranten, schrijft Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse column in Bangkok Post. Ze doet een aantal suggesties voor een eerlijk beleid ten aanzien van buitenlandse werknemers.

 1. Om te beginnen moet de junta ophouden migranten te zien als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Hoe kunnen ze dat zijn als hun massale exodus de economie zo dupeert dat de junta ze moet verleiden terug te keren?
 2. Beschouw hen niet als besmettingshaard. Deze mentaliteit maakt van ‘uitroeiing’ een beleidsoplossing. Ze verklaart ook waarom deportaties de hoofdmoot van het overheidsbeleid vormen. Of waarom de junta overweegt speciale zones voor migranten aan te wijzen.
 3. Beschouw migranten zoals ze zijn: belangrijke contribuanten aan de nationale economie. Zonder hun goedkope arbeid kan de exportindustrie niet concurreren in internationale markten en binnenlands worden goederen te duur.
 4. Laat het nieuwe systeem ten goede komen aan de werkers, niet aan de bureaucraten of tussenpersonen.

‘De junta moet ook stoppen de slachtoffers te straffen’, schrijft Sanitsuda. ‘Richt je op de misdadigers die verantwoordelijk zijn voor het onderzoek naar Thailand’s schendingen van de mensenrechten: mensenhandelaren, corrupte ambtenaren en industrieën die de migranten uitbuiten. En het meest belangrijk: pretendeer niet dat de problemen niet bestaan.’

– De wittebroodsweken van de junta zijn snel voorbij. De eerste maatregelen waren hoopgevend: herstel van de vrede, beëindiging van het politiek geweld. Maar nu worden de meeste controversiële infrastructurele plannen van de vorige regering (die daarvoor 2 biljoen baht wilde lenen) overgenomen, met uitzondering van de hogesnelheidslijnen, maar uitgebreid met projecten op het gebied van lucht- en scheepvaart.

In haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag is de krant er niet gerust op. Zo proberen bureaucraten en zakenlui eigen stokpaardjes door te drukken, zoals de controversiële aanleg van dijkwegen langs de Chao Praya. Prayuth himself moest onlangs een stokje steken voor het reanimeren van een van de meest netelige voorstellen: de aanleg van het Istmus of Kra kanaal.

De krant roept Prayuth op ook de aanleg van de dijkwegen te schrappen. ‘De rivier is een stedelijke en nationale schat. In oevergemeentes wonen tienduizenden, die Bangkok charme en karakter verlenen. Dat mag niet vernield worden door een verkeersproject.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Junta haalt de bezem door taxi mafia op Suvarnabhumi
Junta heeft een oogje op de miljarden van spectrum veilingen

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 juni 2014”

 1. ron zegt op

  Ik heb nog nooit een loten verkooppunt (winkel,sigarenzaak, o.i.d ) gezien,
  Waar ik staatsloten kan kopen voor : thb 80,-
  Terwijl dit toch echt op het lot staat gedrukt.

  • Leo Th. zegt op

   Je hebt gelijk Ron, je kan ook nergens een lot kopen voor 80 Bath. In Nederland krijgen verkopers van bv. staatsloten provisie van de organisatie die de loterij organiseert, in dit geval dus de staatsloterij. In Thailand is dat anders geregeld, de loten worden door kapitaalkrachtigen opgekocht en vervolgens met een kleine winst weer doorverkocht aan andere handelaren. Uiteindelijk komen de loten terecht bij de loterijverkopers, waarvan je er zoveel op straat ziet. Maar deze verkopers hebben inmiddels zelf ook misschien wel 90 tot 95 Bath voor dat lot van 80 Bath moeten betalen! Bovendien lopen zij het risico dat ze niet alle loten kunnen verkopen en dan met het restant opgescheept zitten. Om wat te kunnen verdienen worden de loten uiteindelijk aan het publiek aangeboden voor zo’n 100 tot 120 Bath. Voor series met “geluksnummers” wordt er nog veel meer gevraagd. Vlak voor de trekking zie ik op Sukhomvit Road bij Pattaya vaak tientallen verkopers die van hun laatste loten afwillen en hun prijzen hebben laten zakken. Het leven van een loterijverkoper gaat niet over rozen en sommigen worden tegenwoordig zelfs beroofd van hun schamele broodwinning. Hoe de NCPO een lot wil laten verkopen voor 80 Bath is voor mij een raadsel, je kan toch niet verwachten dat de straatverkopers met verlies de loten gaan verkopen.

 2. Franky R. zegt op

  Ik snap het sowieso niet waarom de verkoopprijs van een staatlot naar 80 Bath moet, als de inkoopprijs ook 80 Bath bedraagt en niet verlaagd wordt naar bijv. 65 of 70?

  TiT!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website