Verschillende goudwinkels hebben tijdelijk de deuren gesloten om verdere verliezen te voorkomen nu de goudprijs naar het laagste niveau in 2 jaar is gezakt. Sinds het begin van de week haasten kopers zich naar goudwinkels om goud te kopen. Sommige winkels die wel zijn opengegaan, weigeren goud te verkopen. Ze zijn alleen open voor klanten die goud in onderpand hebben gegeven voor een lening.

De eigenaresse van de Aurora Gold Shop aan Sukhumvit Soi 103 zegt dat ze de sluiting gebruikt voor enkele verbouwingen. De goudvoorraad is uitverkocht; ze gaat die pas aanvullen wanneer de prijs weer gestabiliseerd is. Normaal moeten goudwinkels eerst betalen, waarna het goud na een week wordt geleverd. Nu de vraag omhoog is geschoten, bedraagt de levertijd aanzienlijk langer.

De eigenaresse adviseert kopers naar betrouwbare zaken te gaan, want sommige verkopers zouden in de verleiding kunnen komen klanten op te lichten om hun verliezen te verkleinen.

– De ‘zeven dangerous days’ zijn voorbij met 1 verkeersdode meer dan vorig jaar en minder gewonden. Van 11 tot en met 17 april kwamen 321 personen om het leven (2012: 320) en 3.040 personen raakten gewond (3.320).

4.691 automobilisten krijgen een alternatieve straf wegens rijden onder invloed c.q. roekeloos rijgedrag gedurende de Songkran vakantie. Ze moeten 24 uur taken verrichten in ziekenhuizen. Vergeleken met vorig jaar is het aantal gevallen van rijden onder invloed afgenomen met 6,27 procent, wat door het Department of Probation wordt toegeschreven aan een strengere controle. De meeste dronken bestuurders werden in Bangkok gepakt op de Rama IX, Ratchadaphisek en Lat Phrao weg.

– Van de 114 geelhemden die vervolgd gaan worden voor de bezetting van de vliegvelden Subvarnabhumi en Don Mueang in december 2008, zijn nu 93 personen in staat van beschuldiging gesteld. Gisteren kregen tien personen de tenlastelegging te horen in de Criminal Court. Onder hen bevond zich onder meer de voormalige minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Abhisit en een voormalige adviseur van het Royal Thai Armed Forces Command. De resterende 21 personen worden uiterlijk 29 april in staat van beschuldiging gesteld.

– Voormalige leden van de Communist Party of Thailand roepen de regering op haar belofte uit 1980 na te komen om hen 650.000 baht per persoon te geven, wanneer ze de wapens zouden neerleggen en de partij zouden verlaten. Volgens Sawang Wongso telt het Noordoosten zo’n 700.000 voormalige communisten. Pas 100.000 hebben het beloofde geld gezien.

– De nieuwe treinstellen die de SRT Electrified Train Co Ltd (SRTET) wil kopen voor de Airport Rail Link, de metrolijn tussen Suvarnabhumi en het centrum van Bangkok, zijn te duur, vindt minister Chadchat Sittipunt (Transport). SRTET wil zeven treinen kopen met elk vier wagons voor 5,2 miljard baht. Chadchat zegt dat vergelijkbare treinen van Siemens goedkoper zijn.

Het bedrijf is ook van plan 420 miljoen baht te lenen om zijn liquiditeit op peil te brengen. Dat geld gaat voornamelijk gebruikt worden om reserve-onderdelen te kopen. SRTET is een dochterbedrijf van de State Railway of Thailand.

– De Wadah groep, een groep invloedrijke moslim politici in de drie zuidelijke provincies, heeft voorgesteld de hulp van Indonesië in te roepen bij het beteugelen van het geweld in het Zuiden. De groep doet deze suggestie omdat het geweld maar blijft doorgaan sinds Thailand en rebellengroep BRN vorige maand zijn begonnen met vredesgesprekken. Indonesië zou volgens de groep een nuttige bijdrage kunnen leveren omdat het ‘s werelds grootste moslimbevolking telt.

Een voormalige vermeende opstandeling is gisteren in zijn moestuin in Yaring (Pattani) door opstandelingen doodgeschoten. Yuso Matiryo (55) was al drie keer eerder het doelwit van een moordaanslag. De politie weet nog niet wat het precieze motief van de moord is. Het slachtoffer werd er eerder van verdacht een opstandeling te zijn, maar nadat hij zich had aangegeven bij de autoriteiten werd zijn naam gezuiverd.

Een Maleisische vuilnisman is gisteren op de Talo Kapo Beach, eveneens in Yaring, ernstig gewond geraakt toen hij een doos optilde en de bom die erin verstopt was, ontplofte. De politie vermoedt dat agenten die regelmatig op het strand patrouilleren, het doelwit waren.

– Werkers in de informele sector dreigen minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) voor de rechter te slepen, wanneer het beloofde National Savings Fund niet uiterlijk 1 mei in werking treedt. Het fonds werd al door de vorige regering opgericht, maar de huidige regering draalt het te activeren.

Thailand telt circa 30 miljoen werkers in de informele sector. Zij hebben nauwelijks toegang tot sociale voorzieningen. Via het fonds kunnen ze voor hun pensioen sparen; de overheid legt er een bedragje bij.

– Een voormalige minister van Volksgezondheid heeft de plattelandsartsen en het ministerie van Volksgezondheid opgeroepen hun meningsverschillen over het nieuwe P4P-beloningssysteem bij te leggen. Mongkol Na Songkhla verwijt beide partijen hun hoofd te verliezen door hun patstelling voort te zetten.

De plattelandsartsen verzetten zich tegen het halveren van hun ongemakstoeslag en het introduceren van een beloning op basis van prestatie (P4P: pay-for-performance). Sinds het begin van deze maand houden ze elke week een protestrally. Ze weigeren met het ministerie te praten en eisen het vertrek van de minister.

Mongkol acht het onwaarschijnlijk dat een oplossing wordt bereikt met protesten en intimidatie. Hij doet een beroep op de Rural Doctors Society in gesprek te gaan met het ministerie. Tijdens de gesprekken zou het systeem tijdelijk opgeschort kunnen worden, stelt hij voor.

– Eitje gisteren, het voorstel om het amnestiewetsontwerp-Worachai van de 75ste plaats op de parlementsagenda te verschuiven naar de eerste plaats. Dankzij de overweldigende meerderheid van de regeringspartijen kreeg het voorstel 283 stemmen voor en slechts 56 tegen.

Het wetsontwerp, vernoemd naar de indiener, voorziet in amnestie voor alle personen die tussen september 2006 (militaire coup) en mei 2010 (einde roodhemdprotesten) zijn beschuldigd van politieke vergrijpen of gevangen gezet. Zaterdag gaat het parlement met reces. Wanneer het in augustus weer bijeenkomt, wordt het voorstel als eerste behandeld.

Democratisch parlementslid Sathit Wongnongtoey zei dat versnelling van de behandeling tot meer politieke conflicten zal leiden. ‘De kwestie zal een nieuwe ronde van verdeeldheid in het land veroorzaken. Het in alle haast opgestelde voorstel heeft tot doel mensen die een misdrijf hebben begaan, vrij te pleiten.’

Financieel-economisch nieuws

– Wanneer benzine in Thailand 40 baht per liter kost, worden auto’s die op waterstof rijden concurrerend, maar steun van de regering blijft nodig om de kosten laag te houden. Dit zegt Piyabut Charuphen, directeur van Bangkok Industrial Gas Co (BIG), aan de vooravond van de opening van de derde waterstoffabriek van BIG op industrieterrein Chonburi Industrial.

BIG heeft zich voorgenomen voortrekker te worden op het leveren van waterstof als alternatieve brandstof in de transportsector. De dochter van het Amerikaanse bedrijf Air Products and Chemicals Inc werkt thans samen met staatsoliebedrijf PTT Plc bij de ontwikkeling van een eerste waterstofstation als proefproject voor deze brandstof.

– De koersstijging van de baht is de belangrijkste risicofactor geworden voor de Thaise export, zegt de Federation of Thai Industries. Dit jaar is de baht 5,02 procent in waarde gestegen, wat een relatief hoog percentage is vergeleken met de 0,74 procent stijging van de Chinese yuan, 0,69 procent van de Indiase roepia en 0,1 procent van de Maleisische ringgit.

Alhoewel de Bank of Thailand haar exportprognose heeft terugggebracht van 9 naar 7,5 procent, heeft het ministerie van Handel zijn target van 7 tot 9 procent nog niet aangepast. Maar het ministerie maakt zich wel grote zorgen. In samenwerking met het Team Thailand en het particuliere bedrijfsleven gaat het ministerie roadshows organiseren in India, Indonesië, Myanmar, China, Rusland, Brazilië en Afrika in een uiterste poging om de exporttarget te halen.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) heeft andermaal een beroep gedaan op de centrale bank, de Stock Exchange of Thailand en de Securities and Exchange Commission om de koersstijging van de baht nauwkeurig in de gaten te houden. ‘Er is wel degelijk gespeculeerd met valuta. De regering voelt zich ongemakkelijk over baht speculaties’, zegt hij. Verder roept de minister bedrijven op om te profiteren van de koersstijging door de import van machinerie te vergroten. Overheidsbedrijven krijgen de instructie hun schulden in buitenlandse valuta versneld af te lossen.

Voor midden dit jaar wil de regering 40 tot 50 miljard baht aan buitenlandse schulden van de overheid en overheidsdiensten aflossen in een poging om de koersstijging te verzachten. In december bedroegen Thailand’s buitenlandse schuld 358,26 miljard baht.

– Thailand’s economie die voor een groot deel afhankelijk is van de export, zal dit jaar langzamer groeien dan het gemiddelde in de regio Azië-Pacific, verwacht de United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (Escap). Escap baseert haar prognose op de onzekere wereldeconomie en de koersstijging van de baht. Volgens Escap groeit de economie met 5,3 procent tegen 6,4 procent vorig jaar. Voor de gehele regio wordt 6 procent voorspeld; vorig jaar bedroeg de stijging 5,6 procent.

Volgens Aynul Hasan, hoofd ontwikkelingsbeleid van de macro-economische divisie van Escap, wordt Thailand’s groei beïnvloed door mondiale onzekerheden, zoals de Cyprus schuld en de dalende goudprijzen. ‘De sterkere baht heeft gevolgen voor de Thaise export en Thailand moet ook oppassen voor de instroom van wispelturig kapitaal.’

Hasan zegt dat Thailand kwetsbaar is voor een scherpe capital reversal omdat het de limiet op individuele directe investeringen in het buitenland heeft opgeheven. Hierdoor kunnen langetermijn fondsen worden verhandeld voor kortetermijn fondsen.

– Twee Thaise bedrijven zetten gebruikte bakolie om in biodiesel: Bangchak Petroleum Plc en Bangkok Produce Co. Bangchack betrekt de olie van voedselverkopers, kleinverbruikers, grote bedrijven zoals Thai Airways International en voedselverkopers in warenhuizen van Central. Elk weekend gaat personeel olie ophalen op 161 versmarkten in Bangkok. Consumenten kunnen olie verkopen in de 25 benzinestations van Bangchak. Een kilo levert 13 baht op.

Bangchak is daarmee in 2007 begonnen als onderdeel van haar campagnes voor CSS (corporate social responsibility) en om leider te worden in de productie van duurzame energie. Thans produceert het bedrijf 350.000 liter biodiesel per dag, waarvan het meeste uit ruwe palmolie en 50.000 liter uit bakolie.

Bangkok Produce, een kippenproductie eenheid van Charoen Pokphand Foods Plc, zet tijdens het productieproces gebruikte olie om in biodiesel. Per maand wordt 200.000 liter gebruikte olie omgezet in 142.000 liter B100 biodiesel.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 april 2013”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  De ‘zeven dangerous days’ zijn voorbij – Is het vandaag 19 april geen Songkran parade in Pattaya ? Ik dacht dat het vandaag de laatste dag was en daar de Songkranperiode afgesloten wordt ? Indien zo, zouden de cijfers nog wel eens kunnen oplopen.

  Dick: De ‘seven dangerous days’ lopen van 11 t/m 17 april en zijn dus afgelopen. Pattaya viert blijkbaar langer Songkran, maar elders in het land zijn de festiviteiten voorbij en gaan mensen weer aan het werk.

 2. Khun Peter zegt op

  Hier in Hua Hin leek het wel of ze het goud weggaven. Je kon over de koppen lopen. Zelfs bij de goudshop in Market Village, waar je normaal gesproken een kanon kunt afschieten zonder iemand te raken, was afgeladen vol.

 3. Harrie zegt op

  Was woensdagmorgen in China town, stonden er rijen voor de winkels, die nog gesloten waren, camera-ploegen waren mensen aan het interviewen, toen ik een uur later er weer langs kwam stonden de winkels vol, en ja er waren diverse goudwinkels gesloten,
  zag ‘s avond de beelden terug op de Thaise tv.
  En nu weer thuis in het koude Nederland.
  vreselijk,

  gr Harrie

 4. Cor van Kampen zegt op

  Pattaya viert feest tot 19 april. Op die datum is het grootste feest van Pattaya. Dan is de hele binnenstad omgetoverd in een waterfestival. Een dag eerder was het al in het noorden van Pattaya. De Chaos was groot. De beloofde politie controle was er niet. Er werd drank verkocht aan minderjarigen. De verboden waterspuiten werden gewoon gebruikt. Kijk maar op een een artikel van Pattaya one. Met angts en beven werd uitgezien naar vandaag. Volgens de journalisten een voorbeeld wat er vandaag ging gebeuren. Dan ook nog morgen 20 april. Dan gaat het in mijn dorp gebeuren en 21 april in Sattahip. De seven dangerous days zijn er nu al 11. Dan krijg je toch een heel ander beeld. Misschien over een paar jaar “vieren” ze songkran wel overal verschillend in Thailand wel de hele maand april. Mijn buurman rijd vanaf 13 april tot vandaag elke dag dronken in zijn auto. Ik denk dat er nog een paar doden bijkomen. Maar die horen natuurlijk niet onder die 7 dagen categorie.
  Cor van Kampen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website