Grote delen van de provincies Chumphon en Ranong zijn gisteren na zware regenbuien dinsdagnacht onder water gelopen, de bewoners nopend hun woning te verlaten. Boosdoener was een actieve zuidwestelijke moesson boven de Golf van Thailand en de Andaman zee.

Nog meer zware regens mogelijk leidend tot overstromingen, voorspelt het Meteorological Department voor deze twee provincies alsmede voor zeven andere provincies.

Chumphon
De adjunct-gouverneur van Chumphon heeft de autoriteiten van acht districten opgedragen de situatie nauwkeurig te volgen en stand-by te staan voor hulp aan slachtoffers.

In de provincie werd gisteren het district Phato het zwaarst getroffen. Veel palmplantages en rijstvelden liepen er onder water. Volgens het provinciaal Disaser Prevention and Mitigation Office bedroeg de gemiddelde regenval in Phato de afgelopen 24 uur meer dan 100 centimeter. Verschillende wegen raakten onbegaanbaar. Er staat 30 tot 50 centimeter water op.

Ranong
De situatie in Ranong is al niet veel beter. Water van de bergen stroomde vier districten in. Tachtig huizen, rijstakkers en scholen liepen onder water. Op sommige plaatsen waren grondverschuivingen.

Prachin Buri
Water uit nationaal park Khao Yai overstroomde twaalf dorpen in het district Muang. Honderden gezinnen hebben dringend behoefte aan steun. De gouverneur belegde gisteren een spoedvergadering met de diensten die verantwoordelijk zijn voor watermanagement en hulpverlening. Hij vertelde hen voorbereid te zijn op nog meer overstromingen indien de regens aanhouden en de hulpverlening te versnellen.

Boven-Thailand
Het Meteorological Department voorspelt voor boven-Thailand zware regens, veroorzaakt door de tropische storm Kalmaegi en in beneden-Thailand zware regens waarvoor een moesson die van de Filipijnen komt, gaat zorgen. De meteo heeft ook stormwaarschuwingen afgegeven.

Kalmaegi bereikte gisteren het noorden van Vietnam en verzwakte er tot een tropische storm. Gisteravond zou de storm, nu een depressie, het noorden van Laos moeten hebben bereikt.

Op de foto een palmplantage in Takua Pa (Phangnga), ondergelopen nadat de rivier Takua Pa buiten haar oevers was getreden.

– Jullie misleiden de omwonenden. Dat verwijt maakt de exploitant van de Chatree goudmijn in Phichit milieuactievoerders, die in een petitie aan de NCPO, ondertekend door 179 dorpelingen, het bedrijf ervan beschuldigen het milieu en de gezondheid van de dorpelingen te schaden.

Het bedrijf dreigt naar de rechter te stappen. Het zegt dat sommige actievoerders oud-werknemers zijn die met hun hetze het bedrijf willen dwingen hun land tegen exorbitant hoge prijzen te kopen.

‘Iedereen weet dat ze gedreven worden door eigenbelang. Door hun valse beschuldigingen brengen ze het levensonderhoud van honderden dorpelingen en hun gezinnen in gevaar’, zegt directeur Nucharee Sailasuta. Nucharee ontkent dat de mijn schadelijk is voor milieu en gezondheid van omwonenden.

De actievoerders zijn niet geïmponeerd door het dreigement van de mijn, want ze zijn al eerder verschillende keren bedreigd. Tegen protestleider Nantida Sangwal is aangifte wegens smaad gedaan, maar het OM heeft nog niet besloten haar te vervolgen. Nantida ontkent dat oud-werknemers achter de protesten zitten. Oppositie tegen de mijn bestaat al 10 jaar, terwijl pas onlangs werknemers zijn ontslagen.

– Studenten studeren om een graad te halen en hebben geen belangstelling voor de leerstof. Dit vindt 43 procent van de 1.250 graduates, die door het National Institute for Development Administration zijn geënquêteerd. De steekproef was verspreid over  het gehele land.

– Het college van bestuur van de Mahidol universiteit heeft rector Rajata Rajatanavin drie weken de tijd gegeven om te beslissen of hij wil aan wil blijven als rector en zijn positie als minister op te geven. Het besluit is een reactie op de oproep van enkele docenten, geleid door decaan Sugree Charoensuk van het College of Music, om Rajata te ontslaan.

Sugree droeg vorige week een metalen kastje om zijn hoofd toen hij een vergadering van decanen bijwoonde. Dat kastje vormde een verwijzing naar het Thaise gezegde Ao Peep Klum Hua, dat betrekking heeft op iemand die zijn gezicht moet verbergen omdat die iets schandelijks heeft gedaan. Sugree en zijn medestanders vinden dat Rajata niet beide functies kan combineren.

Twee leden van de universiteitsraad, die eveneens in het kabinet zijn benoemd, hebben wel hun functie opgegeven. Het college van bestuur hakt op 15 oktober de knoop door.

– De gemeentesecretaris van Bangkok meent dat de dertig benoemde nieuwe leden van de gemeenteraad opgewassen zijn tegen hun taak. Hij gaat ervan uit dat ze zich al goed hebben verdiept in de problemen van de stad. De leden zijn benoemd en niet gekozen omdat de junta alle lokale en provinciale verkiezingen heeft opgeschort.

Volgens Ninnat Chalitanont maken ‘velen’ zich zorgen dat de nieuwelingen niet goed kunnen samenwerken met de kiesgerechtigden in het district dat ze geacht worden te vertegenwoordigen. Maar Ninnat zegt dat dit niet het geval is. Mochten er problemen zijn, dan kunnen bewoners altijd de hotline van de gemeente bellen, zegt ze.

De gemeenteraad van Bangkok telt 57 leden. Vorige maand eindigde de zittingsduur van dertig leden. Hun plaats is ingenomen door vier legerofficieren, drie politieofficieren, ambtenaren en voormalig gemeentepersoneel. Op 24 september vergadert de raad voor het eerst in de nieuwe samenstelling. Dan worden de voorzitter en vice-voorzitter gekozen.

– Somchai Preechasilapakul, docent rechten aan de Chiang Mai unversiteit, roept de politie op rustig aan te doen met een wetsvoorstel ter regulering van openbare bijeenkomsten. Meer input van de bevolking is nodig, want het voorstel heeft gevolgen voor de burgerlijke rechten.

Somchaoi vindt gezien de staat van beleg dat beter even pas op de plaats kan worden gemaakt, want mensen zouden nu schromen om hun mening te geven over het voorstel. Hij zei dit op een seminar over het voorstel, georganiseerd door de Royal Thai Police.

Het wetsvoorstel dateert al uit de regeringsperiode van Abhisit. Het is goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, maar nimmer behandeld door de Senaat omdat toen een einde kwam aan Abhisit’s bewind.

Voorvechters van mensenrechten zijn bezorgd over het voorstel omdat het het recht van vergadering beperkt. Zo moeten de autoriteiten 24 uur tevoren worden geïnformeerd over een bijeenkomst. Organisatoren die dat nalaten, riskeren een forse straf. Ze worden ook bestraft wanneer de bijeenkomst het openbaar vervoer ontregelt of schade aan de economie berokkent. In totaal bestaat het wetsontwerp uit 38 artikelen.

Amnat An-art-ngam, adjunct-hoofd van de landelijke poitie, zegt dat het voorstel aan de bevolking wordt voorgelegd voordat het ter behandeling naar de NLA (noodparlement) gaat.

– Ministeries moeten elke drie maanden een voortgangsrapport inleveren bij het kabinet. De plannen worden ook beoordeeld door de NCPO, begrotingscommissie, National Anti-Corruption Commission en de inspecteur-generaals van de ministeries. Plannen die incompleet zijn of waarvoor geen openbare hoorzitting is gehouden, krijgen niet het groene licht, zegt premier Prayuth Chan-ocha.

– De Crime Suppression Division van de politie heeft het OM gevraagd zeven personen te vervolgen die worden verdacht van het bezit van oorlogswapens. Een van hen is de voormalige tweede commandant van de 3rd Army Region. Hij zou wapens hebben geleverd aan de zogeheten ‘men in black’, een groep zwaarbewapende mannen die in 2010 vanuit de roodhemd gelederden het leger bestookte. De politie kwam de zeven op het spoor na invallen in drie wapenopslagplaatsen in Lop Buri, Samut Sakhon en Ayutthaya. Vier medeverdachten zijn nog voortvluchtig.

Economisch nieuws

– Het duurt zeven jaar om de schuld weg te werken die de regering Yingluck met het controversiële hypotheek voor rijst heeft opgebouwd, zegt Luck Wajananawat, president van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperation. De schuld bedraagt 705 miljard baht, een bedrag dat aanzienlijk hoger is dan de meest pessimistische eerdere schattingen door critici.

De zeven jaar lukt alleen indien de regering elk jaar 131,3 miljard baht op tafel legt. Voor afbetaling en rente heeft de regering in het begrotingsjaar 2015 71,3 miljard baht uitgetrokken; de overige 60 miljard baht moet uit de verkoop van de rijst komen. Van de 71,3 miljard baht is 36,9 miljard baht bestemd voor aflossing van de hoofdsom en de rest is rente.

Overigens bedraagt de schuld niet 705 miljard baht, maar 755 miljard baht wanneer de tekorten waarvoor vorige regeringen verantwoordelijk zijn, worden meegeteld.

Het hypotheeksysteem, dat in de praktijk een subsidiesysteem was, was een van de paradepaardjes van de regering Yingluck. Boeren kregen voor hun paddy (ongepelde rijst) bedragen die circa 40 procent boven de marktprijzen lagen. Doel was de boeren een hoger inkomen te verschaffen en tegelijk de wereldmarktprijs te manipuleren door de rijst op te slaan. Dat laatste mislukte grandioos: Thailand verloor zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteurs; het eerste lukte min of meer alhoewel de armste boeren niet van het systeem profiteerden en het systeem geteisterd werd door corruptie. Bovendien liepen de schulden van de boeren enorm op.

De junta heeft na vijf oogsten een eind gemaakt aan het systeem. Volgens de krant heeft de interim-regering ‘een helder beleid om de boeren op duurzame wijze te helpen door maatregelen te nemen ter verlaging van de productiekosten en verhoging van de productiviteit’. Maar wat dat ‘helder’ beleid concreet inhoudt, zal nog moeten blijken. (Bron: Bangkok Post, 17 september 2014)

– Ingewikkeld verhaal over accijns op dranken. Ik houd het simpel. De belastingdienst wil de regels voor belastingvrijstelling verscherpen door het vereiste niveau aan natuurlijke ingrediënten op te trekken van 10 naar 50 procent.

Dit zou betekenen dat voortaan ook accijns wordt geheven op groene thee en vruchtensap. Die bevatten weinig natuurlijke ingrediënten en veel suiker, wat schadelijk voor de gezondheid is. De huidige regelgeving heeft tot gevolg dat honderd dranken vrijgesteld zijn van accijns. Dranken waarin geïmporteerd concentraat wordt gebruikt die in lokale fabrieken worden gemixt, zijn eveneens vrijgesteld.

Uiteraard verzet de industrie zich. De Ichitan groep, de grootste producent van groene thee, zegt dat het onmogelijk is het percentage natuurlijke ingrediënten op te voeren (theebladeren dus), want dan zou het drankje te bitter worden. Geen enkele producent is zo gek om zulke groene thee te produceren.

Herziening van de accijnsstructuur is een van de beoogde belastinghervormingen van de regering. Andere zijn de onroerendgoedbelasting en de erfbelasting (successierechten).  (Bron: Bangkok Post, 17 september 2014)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Moord Koh Tao: Kamergenoot slachtoffer ondervraagd
Na dood 3 studenten: Prayuth dreigt opleidingen te sluiten
Vissers smeken: Stop bouw dammen in de Mekong

10 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 september 2014”

 1. chris zegt op

  700 miljard baht schuld door de rijstpolitiek van de democratisch gekozen regering Yingluck. Een schuld die de agrarische bank in 7 jaar denkt terug te betalen. 7 jaar. Dan is het 2021. Wat had er met dat geld niet allemaal voor moois kunnen worden gedaan? Even rekenen: 7 jaar gratis verlenging van het visum voor 50.000.000 expats. Zoveel zijn er niet eens. Ook het verdubbelen van het minimumloon gedurende 7 jaar voor ruim 900.000 Thai. Wat moeten we vrezen: een verdubbeling van de prijzen van visa wellicht.
  Een regering die alle, maar dan ook alle waarschuwingen vanuit het binnenland en buitenland in de wind sloeg dat deze rijstpolitiek op een financiele ramp zou uitdraaien. Een parlement dat deels zat te slapen, zich vooral bezig hield met onnuttige zaken (zoals een amnestiewet en een nieuwe grondwet) en werkelijk niks deed om de regering te controleren, wat de uiteindelijke democratische taak is van het parlement.
  Voor mij is hier maar 1 woord voor: schande !

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ga hier geen definitief oordeel geven over het rijsthypotheek systeem van Yingluck. Dick weet daar meer van af dan ik. Zeker is dat er veel fout ging, maar ik heb een paar overwegingen.
   1 Bijna alle voorafgaande, democratische en niet-democratische regeringen, hadden een of ander subsidie systeem voor rijst. Die van Abhisit kostte tussen de 200 en 300 miljard baht, en daarover zijn ook heel wat klachten nergelegd bij de NACC, die er niets mee deed.
   2 Alle hogere inkomstenlanden, als Japan, de VS en de EU hebben landbouwsubsidies en niet misselijk ook: 10.000 euro per jaar gemiddeld in de EU voor een landbouwer. Ook een hoger-midden inkomensland als Thailand zal de landbouw moeten subsidieren, en dat kost geld. Ze moeten wel een betere manier vinden.
   3 Hans zei het al: ook ‘verliezen’ van 500 en zelfs 400 miljard baht zijn genoemd. Een goede schatting zegt verder dat tussen de 40 en 60 procent ook daadwerkelijk bij de boeren terechtkwam, veel te weinig, en helaas ook te weinig bij de armste boeren want die eten bijna al hun rijst zelf op. Die zeg 50 procent is in mijn opinie goed besteed geld, dat komt ook weer in de economie terecht. De boeren konden daar smartphones en pick-ups van kopen, dat noemen we het multiplier effect.Om te doen alsof er 700 miljard over de balk is gegooid is dus onzin.
   4 Uiteindelijk zal het landbouwbeleid in Thailand het vooral moeten hebben van schaalvergroting (minder boeren), landverkaveling en verbetering van de kwaliteit van het product. Maar subsidies zijn onvermijdelijk. Het gaat er om een deugdelijk ssteem te ontwikkelen, dat laat ik aan anderen over. Een mooie taak voor Prayuth.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Tino Kuis Ik heb eens even in mijn rijstdossier gekeken. Je stelt 1: 40 tot 60 procent kwam bij de boeren terecht; 2: De boeren konden er smartphones en pick-ups [Tino, je loopt achter] voor kopen. Mijn gegevens zeggen iets anders:
    1 Volgens Niphon Poapongsakorn, president van het Thailand Development Research Institute, profiteert slechts 1 miljoen van de 3,8 miljoen rijstboeren van de hoge garantieprijs, die door de regering Yingluck wordt geboden; de overige boeren produceren alleen voor eigen consumptie. ‘Small-scale farmers have not benefited from the paddy pledging programme. Some of them have come to realise they’ve been misled, thinking they would be eligible for the programme’, aldus Niphon. (Bangkok Post, 25 juli 2012)
    2 Uit een onderzoek van de UTCC (University of the Thai Chamber of Commerce) in augustus 2012 is gebleken dat de boeren er met het hypotheeksysteem voor rijst niet op vooruit zijn gegaan, ondanks de hoge prijzen die de regering betaalt voor de paddy. Dat voordeel valt weg door hogere prijzen van kunstmest, pesticiden, zaaigoed en de stijgende kosten van levensonderhoud.
    Volgens het ministerie van Landbouw krijgen de boeren in de praktijk niet de voorgespiegelde prijs van 15.000 baht (witte rijst) en 20.000 baht (Hom Mali), maar 9.600 en 10.467 baht.
    (Bron: Bangkok Post, 16 of 17 augustus 2012)

    • LOUISE zegt op

     Morgen Dick,

     ik heb wel eens de gedachte gehad dat hier veel meer achterzit.
     Want zoals boven reeds vermeld: “Wat heeft ze nu uiteindelijk gedaan?”

     Is het niet een eerlijke gang van zaken dat Y en de toendertijd “mede profiterende” regeringsleden allemaal een riante donatie aan de thaise schatkist doen?
     M.a.w., het “onrechtmatig” verkregen geld gewoon teruggeven?
     Ik denk dat dat toch weer een kleine gardarobe scheelt.

     En verder wil ik je even een groot compliment geven over al jouw berichtgevingen en vervolg stories, zoals b.v. de rijst-ellende.
     Man, jij moet een computer hebben, die qua grootte niet slecht zou staan in het Pentagon.
     Dit heeft een andere benaming, die de pc-techneuten kennen, maar ik ben nog steed een pc-dombo.
     Dank voor het vele werk/tijd die jij hier aan besteedt.

     LOUISE

     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Louise Dank voor je compliment. Wat betreft de grootte van mijn computer. Ik werk op een laptop. Op de harde schijf is nog 358 GB beschikbaar van de 448 GB. Dat komt omdat ik voornamelijk tekst opsla en die neemt weinig ruimte in beslag. Films heb ik nog nooit gedownload (die vreten ruimte), muziek alleen enkele favoriete cd’s.

 2. paul zegt op

  “Volgens het provinciaal Disaser Prevention and Mitigation Office bedroeg de gemiddelde regenval in Phato de afgelopen 24 uur meer dan 100 centimeter”

  1 meter regenval in 24 uur moet een natuurwonder zijn. Neem aan dat bedoeld is 100 mm.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ paul Hetgeen eens te meer bewijst dat er nog veel valt te verbeteren aan het Thaise onderwijs. Heb het zelf kritiekloos overgenomen. Foei Dick!

  • Mr Bojangles zegt op

   @Paul: Zulke regenval komt in India ook regelmatig voor. En ik heb in Pattaya wel eens 10 cm in 1 uur zien vallen. Dus als zo’n bui ff een dag duurt is dit helemaal niet onmogelijk.

   • Mr Bojangles zegt op

    Ik heb nog een aanvulling erbij gezocht voor wie het toch ongeloofwaardig vindt:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Maharashtra_floods_of_2005

  • noah zegt op

   Dat weet ik nog maar zo net niet…..Vergeet nooit dat ik op 2nd road ineens met de taxi moterbike ineens tot aan mn middel onder water was! Moter viel natuurlijk vanzelf uit, aant lopen en duwen dat hij was met mij achterop! Slippers weg, zeikenat, vergeet deze ervaring nooit, dus het kan wel degelijk, moet er nog om lachen! Ach wie weet, ooit komen er wegen en straten waar het water wel goed wegloopt?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website