Hoera, Thailand heeft weer een nieuw Guinness wereldrecord. Vijftig oogartsen hebben in een uur tijd 450 patiënten onderzocht en behandeld. Het vorige record stond op 140 patiënten.

Het record werd gisteren in Ayutthaya gevestigd tijdens het Volunteers Doctors Project, een initiatief van het King Prajadhipok’s Institute, de Medical Council en het ministerie van Volksgezondheid.

Zo’n vijfduizend personen kwamen naar de Suvarnabhumi campus van de Rajamangala universiteit om zich medisch te laten onderzoeken. Meer dan driehonderd artsen uit twintig specialismen, allen vrijwilligers, stonden hen met raad en daad bij.

– De provincie Uttaradit kampt met een ongekend groot aantal dengue fever (knokkelkoorts) infecties. Vorige maand werden 59 personen geïnfecteerd tegen 12 in dezelfde maand vorig jaar. De infecties concentreerden zich in het gebied Tha Pla, Thong Saen Khan en Muang. Vermoedelijk heeft de uitbraak te maken met de droogte omdat de bewoners water opslaan in tonnen zonder deksel. Die tonnen zijn een ideale plaats voor muskieten om zich voort te planten.

Over het gehele land genomen zijn tussen het begin van het jaar en 11 maart 13.200 gevallen gemeld. Zestien personen zijn overleden, voornamelijk kinderen jonger dan 14 jaar.

– Een rebellengroep genaamd ‘Warriors of Fatoni’ zou bij de Thai-Maleisische grens honderden jonge rebellen opdracht hebben gegeven om aanvallen uit te voeren uit protest tegen de vredesbesprekingen die rebellengroep BRN met Thailand gaat voeren. Die jongeren vormen de Permudo, een jeugdafdeling die sympathiek tegenover het geweld staat.

Naar verluidt zou de campagne van Permudo vandaag beginnen, twee weken voordat de Barisan Revolusi Nasional (BRN) en Thailand aan tafel plaatsnemen voor het eerste gesprek. Op 28 februari tekenden de BRN en Thailand een principe-overeenkomst om vredesgesprekken te beginnen.

– Ook gisteren ging het geweld weer door in het Zuiden. Bij een checkpoint in tambon Krado (Pattani) openden zaterdagavond vier mannen op motorfietsen het vuur op soldaten die een pickup truck controleerden. Tussen de soldaten en mannen ontstond een kort vuurgevecht, waarbij één soldaat gewond raakte. In Si Sakhon (Narathiwat) werd zondag een lid van de tambon administration organisation doodgeschoten.

– Met 8 onder par 64 in de vierde en laatste ronde en 2 in totaal heeft Prayad Marksaeng (47) gisteren als derde Thai de Thailand Open gewonnen en mocht hij de King’s Trophy mee naar huis nemen. De Engelsman Chris Wood die zijn titel verdedigde, eindigde op de Thana City Golf and Sport Club in Samut Prakan als vierde.

Prayad, geboren in Hua Hin, verdiende met zijn overwinning US$180.000 (circa 5,4 miljoen baht) en omdat dit de vierde JGTO was die hij won, kwalificeerde hij zich tot 2015 voor zowel OneAsia als JGTO. Die vorige drie overwinningen behaalde hij in de Dunlop Phoenix Open, Mizuno Open en Mitsubishi Diamond Cup Golf. Stil zitten is er niet bij, want na Samut Prakan neemt hij deel aan de Malaysian Open en de Chiangmai Golf Classic.

– Vierhonderd agenten van de oproerpolitie zijn gisterochtend opgetrommeld om een eind te maken aan een oproer in de gevangenis van Samut Sakhon. Ze hoefden niet in actie te komen want de rust keerde na 30 minuten weer na een gesprek tussen oproerkraaiers en functionarissen.

Zo’n vijftig gedetineerden waren begonnen te rellen en vernielden bewakingscamera’s en andere eigendommen, uit kwaadheid omdat het lang duurde voordat het lichaam van een overleden man werd weggehaald. Volgens de gevangenisdirecteur was dat geen kwade wil, maar was op dat moment, half drie ’s nachts, slechts een klein aantal gevangenbewaarders in dienst.

Het adjunct-hoofd van het Corrections Department zegt dat de oproerkraaiers ook geërgerd waren vanwege de strikte toepassing van gevangenisregels door de hoofdgevangenbewaarder en zijn jacht op illegale drugs.

Vermoedelijk is de man, een 25-jarige drugsverslaafde, overleden aan een hartaanval. Het gevangenispersoneel zegt niet geweten te hebben dat de man hartproblemen had.

– De gedachte dringt zich op dat het programma van eisen, opgesteld voor de watermanagementprojecten waarvoor een bedrag van 350 miljard baht beschikbaar is, met de natte vinger is opgesteld. De Water Management and Flood Prevention Commission onder voorzitterschap van minister Plodprasop Suraswadi heeft het programma ingrijpend herzien aan de hand van de conceptuele voorstellen die door zes bedrijven zijn gedaan. Het aanvankelijke programma was ‘irrelevant’ voor wat de bedrijven voorstelden, aldus de minister.

Morgen krijgt het kabinet het herziene programma van eisen op tafel, maar volgens experts rammelt ook dat aan alle kanten. Suwat Chaopreecha, president van het Engineering Institute of Thailand, zegt dat eerst haalbaarheidstudies moeten worden gedaan. Wanneer de regering op basis van het huidige programma contracten afsluit met bedrijven, kan dat leiden tot vertraging en juridisch gedoe. Haalbaarheidstudies en publieke consultaties kunnen uitwijzen dat bepaalde plaatsen ongeschikt zijn en vervolgens kunnen de aannemers de regering voor de rechter slepen.

De wijzigingen die in het programma van eisen zijn aangebracht, betreffen de integratie van de databases van alle stroomgebieden, verplaatsing van wateropslaggebieden van het zuidelijk naar het noordelijk deel van de Central Plains en een verdubbeling van het aantal waterwegen van één naar twee: de ene aan de oost- en de andere aan de westkant van de Chao Praya.

– Ook morgen buigt de regering zich over de infrastructurele plannen, waarvoor ze 2,2 biljoen baht wil lenen. Op 27 en 28 maart worden ze door het parlement behandeld. De regering heeft zich voorgenomen drie aspecten in detail toe te lichten: de noodzaak van de projecten, de gevolgen voor de staatsschuld en hoe de regering denkt de transparantie van de werken te verzekeren.

Volgens minister Chadchat Sittipunt (Transport) zijn investeringen in infrastructuur hard nodig, wil het land niet bij andere landen in de regio achterblijven, met name Maleisië en Singapore, die haast zetten achter verbetering van hun infrastructuur. Zonder die investeringen, zegt de minister, verliest Thailand zijn aantrekkingskracht voor investeerders omdat de logistieke kosten hoger zouden zijn dan in de andere landen.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) zegt dat de staatsschuld niet boven de 60 procent van het bruto binnenlands product uitkomt en derhalve geen schade toebrengt aan de economie. Bovendien wordt jaarlijks gemiddeld 330 miljard baht uitgegeven, wat weinig is vergeleken met het jaarlijkse bbp. De werken worden over 7 jaar uitgesmeerd.

– Omdat zijn echtgenote had besloten van hem te scheiden, raakte in Trang een man zo gedeprimeerd dat hij zijn drie kinderen van 3, 4 en 6 jaar en zichzelf vergiftigde met rattengif. Allen zijn opgenomen in het ziekenhuis en zijn buiten levensgevaar. Volgens de politie is de man een ex-drugsverslaafde, die een afkickprogramma heeft gevolgd. Hij zal worden vervolgd wegens poging tot moord.

– De politie van Chon Buri heeft dertien jongeren van 12 tot 15 jaar aangehouden die ervan verdacht worden lid te zijn van een bende die zich bezighield met het stelen van motorfietsen in het district Sri Ratcha. Ze werden gezocht vanwege diefstallen in Sri Ratcha en Bang Lamung.

Tijdens de arrestaties nam de politie achttien motorfietsen en reserve-onderdelen in beslag. De jongeren hebben bekend het afgelopen jaar zo’n honderd motorfietsen te hebben gestolen. Sommige werden verkocht voor 1.500 tot 2.000 baht, andere werden ontmanteld voor de onderdelen. De jongens openden de sloten van de motorfietsen met een ‘skeleton key’. De bende zou worden geleid door een 17-jarige jongen. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Politiek nieuws

– Je kon er vergif op innemen: de ontkenning dat Kasem Nimmonrat zijn parlementszetel opgeeft om ruimte te maken voor Thaksin’s jongste en invloedrijke zuster Yaowapa. Nee, zegt Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit, Kasem kampt met gezondheidsproblemen en wil het rustiger aandoen. Hoe rustig valt nog te bezien, want hij wil meedoen aan de provinciale verkiezingen van Chiang Mai en aast op de functie van vice-voorzitter.

De stoelendans zou volgens ‘bronnen’ te maken hebben met de mogelijkheid dat Yingluck moet aftreden als premier omdat ze over een lening gezwegen heeft. De National Anti-Corruption Commission doet daar momenteel onderzoek naar. Yaowapa zou haar in dat geval opvolgen, een mogelijkheid overigens waarover niet alle Pheu Thai-parlementsleden even enthousiast zijn omdat Yaowapa te veel weerstand zou oproepen.

Prompong zegt dat het verhaal over de lening door oppositiepartij Democraten verzonnen is om de regering en de premier in diskrediet te brengen. De krant laat het bij dit ene zinnetje; Thaise journalisten hebben blijkbaar nooit geleerd door te vragen of ze durven het niet.

– Er is nog meer reuring op politiek gebied. Een factie van oppositiepartij Bhumjaithai zou zich bij de huidige regeringscoalitie willen aansluiten. Volgens Manit Nopamornbodee, een van de dissidenten, heeft de factie daar ‘formeel’ niet over gesproken. Leden van de factie hebben wel met Yaowapa gepraat over de mogelijkheid dat ze de regering helpen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website