Een flatgebouw van 53 verdiepingen, in aanbouw in Pattaya, belemmert het uitzicht op het strand en daar gaat het ONREPP-kantoor onderzoek naar doen (Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning). Het onderzoek is een reactie op een online bericht, voorzien van een tekening, waarin de NCPO (junta) wordt gevraagd de zaak te bekijken.

Volgens het bericht, dat door veel internetgebruikers is gesteund, blokkeert de flat het uitzicht vanaf het populaire uitkijkpunt Phra Tamnak Hill. Op die berg staat een standbeeld van prins Chumphon Khet Udomsakdi, die over Pattaya uit kijkt.

De ONREPP secretaris-generaal vindt de timing van de klachten vreemd, want het gebouw is bijna afgebouwd. ONREPP bekijkt of de bouw voldoet aan de criteria vastgelegd in de milieu-effectrapportage die gedaan is.

De MER is door een provinciaal panel goedgekeurd. Wanneer het project aan de criteria voldoet, is er geen vuiltje aan de lucht.

– Phirasak Porjit, vice-voorzitter van de NLA (het noodparlement), waarschuwt voor vriendjespolitiek bij de selectie van kandidaten voor de nationale hervormingsraad (NRC) door provinciale selectiecommissies. Volgens hem proberen de provinciale gouverneurs van Tak en Uttaradit hun voorkeurskandidaat naar voren te schuiven in plaats van te kiezen uit de lijst van degenen die een aanvraag hebben ingediend.

De 77 provincies van Thailand dienen elk een kandidaat te nomineren voor de NRC, die gaat bestaan uit 250 leden. Phirasat waarschuwt de NCPO (junta) voor een mogelijk gebrek aan transparantie, want dan kan de nationale hervormingsagenda (die de NRC moet opstellen) geen weerslag zijn van wat de bevolking wil.

Luang Pu Buddha Isara, voormalig anti-regerings actieleider, overweegt zijn tempel een groep kandidaten voor de NRC te laten kandideren op het gebied van energie en ethiek. De monnik vindt de selectiecommissie energiehervormingen qua samenstelling eenzijdig omdat de leden voormalige werknemers van staatsoliebedrijf PTT Plc zijn. De commissie is een van de elf selectiecommissies, die elk een eigen beroepsgroep vertegenwoordigen. Zij dragen de overige NRC-leden voor.

– Uit de opslagplaats met in beslag genomen wapens in het gerechtsgebouw van de krijgsraad zijn veertig wapens gestolen. Dit heeft het ministerie van Defensie gisteren bekend gemaakt. Rechter advocaat-generaal Jira Komutpong zegt dat de wapens, vermoedelijk ontvreemd door twee legerofficieren, niet gebruikt zijn tijdens de politieke onlusten en ze zijn ook niet afkomstig van de recente zoektocht naar illegale wapens door het leger. Op twee na zijn ze afkomstig van strafrechtzaken waarin de krijgsraad al een uitspraak heeft gedaan, zegt Jira. De wapens blijven enige tijd in bewaring voor het geval een zaak later wordt heropend.

De krijgsraad heeft een officier die gedetacheerd is bij de rechtbank, opdracht gegeven tegen de twee legerofficieren die van de diefstal worden verdacht, aangifte te doen. Een van hen, de sleutelbewaarder, is al aangehouden; hij is geschorst. De ander, ook werkzaam bij de rechtbank, is nog niet opgespoord. Vandaag geeft het kantoor van de rechter advocaat-generaal op een persconferentie een toelichting op de diefstal.

– Particuliere ziekenhuizen koeren over de kosten van medische hulp, die ze verplicht zijn te verlenen bij noodgevallen. Die hulp moeten ze gratis verlenen, ongeacht de verzekering die de patiënt heeft. De maatregel is twee jaar geleden door de regering Yingluck genomen om het gesleep met slachtoffers van verkeersongelukken te voorkomen. Die kunnen nu terecht in het dichts bijzijnde ziekenhuis.

Wanneer het slachtoffer is opgelapt, zou het moeten verhuizen naar het ziekenhuis dat door zijn verzekering is toegewezen, maar volgens de particuliere ziekenhuizen is dat niet altijd mogelijk wegens plaatsgebrek.

Volgens Chalerm Harmpanich, voorzitter van de Private Hospital Association, hikken meerdere particuliere ziekenhuizen tegen ‘hoge kosten’ aan. Dat zei hij gisteren tijdens een seminar. De ziekenhuizen dringen er bij de staat op aan de vergoeding voor de noodhulp te verhogen, omdat die de kosten niet dekt. Voor de eerste 24 uur bedraagt de vergoeding 10.500 baht.

Wanneer de vergoeding niet omhoog gaat, zullen particuliere ziekenhuizen patiënten zo snel mogelijk moeten gaan overplaatsen of lozen, waarschuwt een ziekenhuisdirecteur.

– Oud-premier Thaksin heeft zijn supporters opgeroepen zich niet tegen de junta te verzetten en af te wachten om te zien of het leger het land doelmatig kan besturen. Thaksin zei dit vorige week in Hong Kong waar hij bezoek kreeg van enkele politici en voormalige ministers uit de regering Yingluck.

Thaksin wees erop dat zij van het leger de schuld zullen krijgen, wanneer iets verkeerd gaat, in het geval ze zich geroerd hebben. De oud-premier denkt dat de junta hooguit een jaar aan de macht blijft. Tal van factoren zullen het de NCPO onmogelijk maken langer aan te blijven, zoals toenemende economische problemen, voorspelt hij.

– Thailand’s internationale scholen staan met open armen gereed om leerlingen uit de andere Asean-landen te ontvangen, wanneer de AEC (Asean Economic Community) eind 2015 van kracht wordt. De 170 scholen en zes die dit jaar open gaan, hebben voldoende plaatsen om grote aantallen leerlingen te plaatsen.

Bundit Sriputtangul, secretaris-generaal van Opec (Office of the Private Education Commission), wijst erop dat het onderwijs op Thailand’s internationale scholen van hoge kwaliteit is, hetgeen onder andere blijkt uit buitenlandse accreditaties. De scholen moeten ook voldoen aan visitaties door Opec en kwaliteitsbeoordeling door het kantoor van National Standards and Quality Assessment. De buitenlandse accreditaties zijn dit jaar door Opec geïntroduceerd.

Wanneer de AEC van kracht is, verwachten de scholen leerlingen te recruteren uit de CLMV-landen: Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam. Uit Singapore en Maleisië zullen geen leerlingen komen, want die landen hebben zelf uitstekende onderwijsvoorzieningen; sommigen menen beter dan Thailand.

– Het Lam Phra Phloeng waterreservoir in Nakhon Ratchasima verdient nauwelijks meer die naam want het reservoir is zo goed als droog gevallen. Het waterpeil staat op 12 procent van de maximum capaciteit. Bewoners kunnen er zelfs lopen om vis te vangen. De autoriteiten hebben gisteren de stuwdeuren gesloten.

De overige vier grote reservoirs in de provincie staan voor de helft vol. Die lozen nog steeds water voor irrigatie van boerenland. [Het is ongelijk verdeeld in Thailand, want ik zag op de televisie beelden van overstromingen in Chiang Rai.]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Fabrieksketel ontploft: 22 gewonden
IVF-arts moet zich melden; ministerie belooft hulp aan moeders

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 augustus 2014”

 1. tinus zegt op

  Erg jammer van dat condominium gebouw wat daar staat gepland er is zoveel ruimte naar links of naar rechts naar buiten toe maar met dit soort gebouwen gaat het natuurlijk om de verkoop argumenten van : 10 minuten naar het centrum 5 minuten naar het strand etc etc. Let wel pratamnak hill trekt veel toeristen die van het uitzicht willen genieten zowel over Jomtien en Pattaya. Ze kunnen vast wel een andere plek zoeken voor zo een gebouw en volgens het artikel is het nog in de papier fase zo we zullen wel zien … het zou in iedergeval zeer jammer zijn als het doorgaat.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ tinus In het artikel staat dat het bijna afgebouwd is. Dus niet in de papieren fase.

 2. l.lagemaat zegt op

  Deze week was ik nog op de Pratamnakhill bij het fitnesssportterrein,maar iedere keer bekruipt mij
  weer een machteloze woede hoe dit prachtige gebied zo de vernieling in geholpen wordt met dit
  wanstaltige smaakloze gedrocht.Wie heeft dit ooit bedacht en hoeveel zal er betaald zijn om toestemming
  voor de bouw te krijgen.
  Bovendien als dit mogelijk blijkt te zijn,wat volgt?
  De hele sky line van Pattaya gaat zo naar de knoppen!

  groet,
  Lodewijk

 3. danny zegt op

  Ik begrijp het probleem niet van dit gebouw in Pattaya .
  Deze erectie past toch uitstekend bij de uitstraling van Pattaya .
  Ik zou daarom zeggen ..meer en langer.
  Danny


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website