Als kolonel Sanya Kiatsarn zijn woord houdt, wappert de Thaise vlag op een heuvel in de omstreden 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear.

De demonstranten, die gisteren het gebied wilden binnendringen (zie het bericht ‘Preah Vihear in Den Haag: Thailand slaat terug’), overhandigden de vlag aan Sanya, tweede commandant van de Suranee taskforce van het Tweede Legerkorps, met het verzoek de vlag te plaatsen als symbolisch gebaar dat het gebied aan Thailand behoort. Sanya beloofde dat.

Suriyasai Katasila, coördinator van de Green Politics Group, kritiseert de regering op zijn Facebook-pagina voor het feit dat de demonstranten zijn tegengehouden. Volgens hem kan Cambodja nu betogen dat het gebied Cambodjaans grondgebied is omdat Thais zijn tegengehouden het gebied te betreden. Anderzijds heeft Cambodja haar bevolking aangemoedigd zich in het grensgebied te vestigen, zonder enige oppositie van Thailand.

De situatie aan de grens is verder normaal en militaire versterkingen zijn niet gemeld.

– Ook elders wordt gedemonstreerd. Bij het Lam Ta Klong reservoir in Nakhon Ratchasima al sinds 9 april door het Thai Patriots Network. De demonstranten bestrijden de rechtsbevoegdheid van het ICJ in de zaak en zeggen dat de 4,6 vierkante kilometer Thais grondgebied zijn.

Rallyleider Chaiwat Sinsuwong roept de regering op zich uit de hearing in Den Haag terug te trekken. Volgens hem hebben al 1,5 miljoen mensen hun handtekening gezet onder een petitie waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de hearing. Het netwerk is van plan naar Bangkok te gaan om de regering onder druk te zetten.

– De marine heeft dinsdagavond 455 toeristen van het eiland Koh Ta Chai gehaald die niet meer terug konden vanwege het noodweer. Met het patrouillevaartuig HTMS Pattani zijn ze terug naar de kust van Khura Buri (Phangnga) gebracht, omdat de veerdienst was gestaakt. Tevens zijn 28 toeristen en duikers gered nadat hun boot ’s middags voor het eiland was gekapseisd en gezonken.

Het Hat Jao Mai National Park in Trang heeft zijn stranden gesloten. Het park ligt in het district Si Kao en bestaat uit verschillende eilanden en stranden, zoals Pakmeng Beach, Hat Yao (Long Beach), Koh Mook, Koh Kradan, Koh Wan en Koh Chuek en Morakot Cave.

Het Meteorological Department heeft voor zware regens gewaarschuwd in het zuidelijk deel van de Central Plains, Oosten en boven-Zuiden. Golven van 2 meter beuken op de kust van delen van de Golf van Thailand en Andaman Zee. Songkhla moet oppassen voor grondverschuivingen en overstromingen.

– Het beeld blijft ongewijzigd: na zes van de zogeheten ‘seven dangerous days’ ligt het aantal verkeersdoden iets boven dat van vorig jaar en het aantal slachtoffers is minder. Van 11 tot en met 16 april kwamen 285 personen om in het verkeer (vorig jaar 282) en 2.783 personen raakten gewond (3.059). De provincie Roi Et is opgeschoven naar de provincies met de meeste dodelijke slachtoffers: elf personen kwamen er om het leven, evenals in Kanchanaburi en Prachuap Khiri Khan.

– De bomexplosies in Boston zijn voor de gemeente Bangkok (BMA) aanleiding om de bewaking op plaatsen waar veel toeristen komen, te verscherpen. Dat geldt onder meer voor Sanam Luang, het Bangkok Art and Culture Centre, Siam Paragon en het Royal Pavilion Nahajetsadabadin.

Niet alleen de BMA houdt die plaatsen met bewakingscamera’s beter in de gaten, maar ook de politie krijgt de opdracht de beveiliging te verscherpen. De Amerikaanse ambassade en het consulaat hebben extra bewaking gekregen.

Woordvoerder Dithaporn Sasasamit van het Internal Security Operations Command (beter bekend als Isoc) zegt dat Isoc gaat analyseren wat de VS na de explosies hebben gedaan. De Amerikaanse werkwijze zou in het Zuiden van Thailand kunnen worden toegepast, zegt hij.

– Twee weken lag ze in coma, gisteren overleed de 3-jarige peuter, die 5 uur in een warm schoolbusje was achtergelaten door personeel van een kindergarten in Samut Prakan. Ze was met opgezwollen hersens opgenomen in het ziekenhuis. De politie gaat de twee onderwijzeressen die het kind achterlieten, vervolgen.

– Een vermeende drugshandelaar is gisteren bij de Rangsit universiteit doodgeschoten in een undercover operatie van de politie. Toen de agent, die zich voordeed als koper, zijn identiteit bekend maakte, haalde de handelaar een vuurwapen tevoorschijn, maar de agent was niet iets sneller.

In de auto zaten behalve de handelaar ook twee studenten, maar die werden niet gewond. Ze worden wel gehoord door de politie. Volgens het tweetal hadden ze niets te maken met de drugshandel, maar had de man hen een lift naar de slaapzaal gegeven.

– Het schooluniform mag duurder worden, zegt het Department of Internal Trade, dat daarvoor de verhoging van het minimumdagloon als verklaring geeft. Volgende week overlegt de dienst met verkopers van schooluniformen. De prijs is al lange tijd ongewijzigd. Het ministerie van Onderwijs verstrekt goedkope uniformen aan leerlingen uit arme gezinnen.

– Op 83-jarige leeftijd is Srifa Mahawan overleden, schrijfster van onder andere Khao Nok Na (Rice Outside the Paddy) en Prasart Mued (Dark Castle). De schrijfster gebruikte verschillende pseudoniemen, zoals Srifa Ladawan, Chunlada Phakdiphumin en Seefa. Die gebruikte ze voor romans over sociale misstanden. In 1961 kreeg Mahawan de titel National Artist.

– Tot het eind van het jaar kost een buskaartje op de route Sathorn en Ratchapruek in Thonburi in Bangkok niet 10 baht maar 5 baht. De verlaging is een van de verkiezingsbeloftes van de herkozen gouverneur Sukhumbhand Paribatra. Doel is forenzen te verleiden de auto voor de bus te verruilen.

In 2010 werd al eens een soortgelijke proef gedaan en toen steeg het aantal passagiers naar 20.000 per dag, maar na beëindiging van de proef zakte het naar 16.000.

– Bij een kettingbotsing op de Phahon Yothin Road (Bangkok) zijn zes personen gewond geraakt. Zeventien voertuigen knalden er op elkaar als gevolg van de zware regenval en het gladde wegdek. Het verkeer raakte geruimte tijd gestremd. Eén buschauffeur zat bekneld; reddingswerkers gebruikten zwaar gereedschap om de man te bevrijden.

– Aannemer PCC en de Royal Thai Police gaan tegen elkaar aangifte doen. De aannemer omdat het contract voor de bouw van 396 politiebureaus wordt beëindigd en de politie omdat de aannemer in gebreke is gebleven de bureaus tijdig op te leveren. Vorig jaar legden de onderaannemers het werk stil omdat ze niet betaald kregen. Zo’n 12 procent van het werk is pas gedaan.

De aannemer verwijt de politie te laat bouwterreinen te hebben vrijgegeven; de politie zou ook traag van betalen zijn geweest. Het Department of Special Investigation dat naar de zaak onderzoek doet, verdenkt de aannemer van prijsopdrijving en fraude.

– Zaterdag gaat het parlement in reces tot augustus. Regeringspartij Pheu Thai heeft gisteren besloten het amnestievoorstel-Worachai (een van de acht voorstellen, ingediend door roodhemd parlementsleden onder leiding van Worachai Hema) versneld te behandelen en wel zodra het parlement weer vergadert. Tijdens de PT-vergadering sprak oud-premier Thaksin via Skype tot de aanwezigen en we kunnen wel raden wat hij gezegd heeft.

Het voorstel voorziet in amnestie voor alle personen die tussen september 2006 (militaire coup) en mei 2011 (einde roodhemdprotesten) wegens politieke vergrijpen zijn aangeklaagd of gevangen gezet. De andere zeven voorstellen komen voorlopig niet in discussie. Worachai zegt dat zijn voorstel tot doel heeft onschuldige mensen te helpen die al 3 jaar gevangen zitten.

– 67 procent van de respondenten in een peiling van Deep South Watch en het Centre for Conflict Studies and Cultural Diversity heeft vertrouwen in de vredesgesprekken tussen Thailand en rebellengroep BRN, die vorige maand zijn begonnen. Ondervraagd werden 871 personen in 187 subdistricten in het Zuiden, die representatief kunnen worden geacht voor betrokken partijen.

Uit de peiling blijkt dat de zuiderlingen zich meer zorgen maken over drugshandel en werkloosheid.

– Miscommunicatie en gebrek aan samenwerking bemoeilijken de bestrijding van het geweld in het Zuiden, zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Hij zei dit gisteren na zijn eerste bezoek aan de regio vorige week. Volgens Chalerm zijn veel functionarissen in verwarring over de commandostructuur.

Vorig jaar opende Chalerm een nieuw commandocentrum in Bangkok om de operaties in het Zuiden te coördineren. De oppositie verzette zich er destijds tegen omdat het centrum het werk van andere diensten nog eens dunnetjes zou overdoen. Maar volgens de regering zou het centrum juist leiden tot meer efficiëntie en eenheid bevorderen tussen de verschillende diensten.

Maar zelfs Chalerm moet toegeven dat dit doel nog niet is bereikt. Diensten werken nog steeds langs elkaar heen. ‘Het centrum is er niet in geslaagd eenheid te creëren. Maar als dit probleem is opgelost, verbetert de situatie. Het centrum kan nog steeds als een effectieve coördinator voor veiligheidsdiensten functioneren.’

– De inschrijving van nieuwe studenten aan beroepsopleidingen blijft onder de target. Voor het vocational certificate level hebben 148.223 kandidaten zich opgegeven en voor het higher vocational certificate level 66.464. De target was respectievelijk 188.956 en 128.687 studenten. Het kantoor van de Vocational Education Commission (Ovec) heeft naar aanleiding van de teleurstellende aanmelding de bevolking opgeroepen haar houding tegen beroepslopleidingen te veranderen. Eind deze maand vindt een na-inschrijving plaats.

Uit cijfers van Ovec blijkt dat 16 procent van de 400.000 studenten in 2012 hun studie om uiteenlopende redenen heeft gestaakt, zoals een negatieve houding tegenover technische scholen, financiële problemen en een persoonlijke weerzin tegen vakken. Het eerste jaar telt de meeste drop-outs. [N.B. Dat laatste is in Nederland niet anders.]

– Een nieuw Department of Rail Transport (DRT) gaat de taken overnemen van de State Railway of Thailand (SRT) op het gebied van investeringen en regelgeving. Dit is gisteren voorgesteld tijdens een vergadering op het ministerie van Transport. De SRT zou alleen nog treinen mogen laten rijden en rails aanleggen.

De nieuwe constructie ontlast de schuldenlast van de SRT, omdat de SRT dan niet langer investeringskosten hoeft op te hoesten. De DRT gaat de SRT huren om spoorbanen aan te leggen. Het technisch personeel van de SRT, zo’n duizend man, blijft in dienst van de SRT en wordt niet overgeplaatst naar de DRT. Volgens Wichean Potephosree, permanent secretaris van het ministerie van Transport, duurt het een jaar om de DRT op te zetten.

Economisch nieuws

– Van de zes- tot zevenduizend winkels die meedoen aan het zogeheten Took Jai-programma, blijven er waarschijnlijk 4.600 over nu de regering de maandelijkse subsidie van 9.000 baht schrapt. Een probleem voor de winkels is ook dat ze voortaan de producten die via het programma worden verkocht, zelf moeten ophalen bij een van de 58 Makrowinkels.

Took Jai (niet te verwarren met het Blue Flag-programma dat via beurzen functioneert) werd begin vorig jaar door de regering geïntroduceerd om de kosten van levensonderhoud voor mensen met een laag inkomen te verzachten. Winkeliers die eraan deelnemen, hebben een hoekje in hun winkel met zo’n 20 producten: rijst, eieren, bak- en braadolie, suiker, enzovoort, kortom de dagelijkse levensbehoeften. Ze worden verkocht tegen prijzen die 20 procent onder de winkelprijs liggen.

Alhoewel de regering stopt met de subsidie van in totaal 1,32 miljard baht per jaar, stopt het programma niet. De Public Warehouse Organisation (PWO) neemt het over, wat wel voor de hand ligt, want de Took Jai-winkels vormen een prima distributiekanaal voor de verpakte rijst van de PWO. Vorig jaar verkocht de PWO via dit kanaal 600.000 tot 700.000 ton, wat een winst opleverde van 200 tot 300 miljoen baht.

Trantip Thumrongchot, die een kruidenierswinkel in Ekamai heeft, stopt er waarschijnlijk mee. Zelf ophalen van de bestelde goederen is te lastig, daar heeft ze het personeel niet voor. Maar ook zonder de Took Jai-producten gaat ze door, alhoewel die wel voor een extra omzet van 20 procent zorgen. Tenslotte bestaat haar winkel al 40 jaar. Ze zegt de winkel te willen upgraden en renoveren, zodat ze op hetzelfde niveau komt als de 7-Eleven.

– Thaise bedrijven doen er niet verstandig aan veel geld te lenen op overzeese markten, daarbij profiterend van de lage rente, zegt gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand. De afgelopen maanden hebben steeds meer middelgrote en grote bedrijven dat gedaan, gelokt door rentarieven die tegen de 0 procent aan liggen. Maar als ze de kosten van valutabescherming en het risico van veranderingen in de wisselkoers meerekenen, zouden ze net zo goed binnenlands kunnen lenen, zeker als de baht verzwakt, zegt Prasarn.

In de bestemming van buitenlands kapitaal is recent een verschuiving gekomen. Aan het begin van 2012 [moet een fout van de krant zijn, want de sterke koersstijging dateert van dit jaar] ging het naar kortetermijn aandelen, waardoor de koers van de baht steeg. Thans richten de buitenlandse investeerders zich meer op de lange termijn aandelen met looptijden van 4 jaar. De meeste nieuwe investeerders zijn pensioenfondsen. Ze kiezen Thaise aandelen omdat ze de Thaise economie als aantrekkelijk beoordelen in plaats van uit te zijn op kortetermijn winst.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 18 april 2013”

  1. henkw zegt op

    Thaise vlag wappert op omstreden 4,6 vierkante km bij Preah Vihear

    Dit is prematuur en zou alles in het honderd gooien en zou een overtreding zijn van de tweede voorwaarde. Hopelijk na oktober, als het hof zich al nader zal uitspreken, over de demarkering, nav Cambodja’s verzoek. Mede na onvangst van de coordinaten voor 24 april en 2 mei as. weergevende de vicinity volgens de beide landen van de tempel. Hier is specifiek door het ICJ omgevraagd op woensdag middag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website