Nieuws uit Thailand – 17 oktober 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
17 oktober 2014

Het is de junta menens met de strijd tegen illegale bouwsels op stranden en in nationale parken en bosreservaten.

Bij het Lam Takhong waterreservoir in Nakhon Ratchasima zijn arbeiders gisteren begonnen met de sloop van eetgelegenheden. Ze maakten er in één dag korte metten met twintig. Zo’n 51 bouwsels moeten verdwijnen op last van de provincie. Wanneer de eigenaren ze niet zelf afbreken, komt het leger in actie.

De eigenaren zeggen dat ze nergens anders naar toe kunnen en dat uitzetting hun bestaansmiddel bedreigt. Volgens de advocaat van het Tweede Legerkorps zouden ze mensen willen mobiliseren om zich tegen de uitzetting te verweren; de advocaat zegt te beschikken over 100.000 supporters [doelend op soldaten, neem ik aan] om hen tegen te houden.

De eetgelegenheden zijn niet alleen illegaal opgetrokken, maar de restaurateurs donderen ook hun afval in het water. Als gevolg daarvan, beweert de advocaat, is het ecologisch systeem van de Lam Takhong rivier vernield. Die rivier levert het water aan een half miljoen inwoners in Nakhon Ratchasima.

Het dorpshoofd van een dorp in Pak Chong ontkent dat weer. De restaurateurs zouden afvalwerkingssystemen hebben geïnstalleerd. Ze vestigden zich voor het eerst dertig jaar geleden in het gebied om vis te vangen en die voor bezoekers te bereiden. Volgens hem zijn de meesten bereid te vertrekken. Hij doet een beroep op de autoriteiten voor een uitstel met twee maanden zodat ze een alternatieve locatie kunnen zoeken.

– De vrouw die zichzelf in brand heeft gestoken, kan gerust ademhalen – als ze daartoe nog in staat is met derdegraads brandwonden op haar borst. Na een gesprek met de gouverneur van Lop Buri heeft haar crediteur erin toegestemd de in vijf jaar opgebouwde schuld van 1,5 miljoen baht kwijt te schelden, die aanleiding vormde voor de actie. Tevens krijgt ze het land terug dat als onderpand voor de lening diende.

De vrouw had het geld geleend om kunstmest te kopen voor het land dat ze ook van haar huurde. Volgens de gouverneur hadden de autoriteiten de vrouw al een keer geholpen, waardoor de schuld was teruggebracht naar 1,5 miljoen baht. (Zie verder het bericht: Wanhopige vrouw steekt zichzelf in brand)

De brandstichting is voor een parlementscommissie aanleiding het in behandeling zijnde wetsvoorstel over schulden en incassopraktijken uit te breiden. Dat voorstel is eind augustus in eerste lezing goedgekeurd. Het gaat niet alleen voor formele maar ook voor informele leenovereenkomsten gelden.

De wet wil onder andere een einde maken aan geweld en intimidatie bij het innen van schulden en stelt een bovengrens aan rentes, die thans 20 procent per dag kunnen bedragen.

– Pech voor de reiger maar ook pech voor AirAsia. De vogel overleefde de botsing niet en de linker turbine van het toestel werd licht beschadigd. Dit drama speelde zich gisteren in de lucht af toen een toestel op de luchthaven van Nakhon Si Thammarat landde. De terugvlucht werd erdoor vertraagd.

Dit jaar is hetzelfde al drie keer gebeurd met een toestel van AirAsia en eenmaal met een toestel van Nok Air. In twee gevallen moest vanwege beschadigingen op een andere luchthaven een noodlanding worden gemaakt.

– Een aantal lessen aan het Pathumwan Institute of Technology (PIT) en de Rajamangala University of Technology (campus Uthen Thawai), twee beruchte beroepsleidingen, zijn geschorst nadat woensdag studenten op bus 29 hadden gevochten. Bij het PIT vervallen drie dagen de lessen electrical engineering en bij Uthen Thawai negen dagen de lessen civil engineering en logistics. Dit is afgesproken tijdens overleg tussen het Office of the Higher Education Commission en de twee opleidingen.

De politie maakte woensdag een eind aan het gevecht en arresteerde vier studenten. Wanneer de schorsing ingaat, is nog niet bekend. Wel hoeveel studenten thuis mogen blijven: zeventig bij het PIT en zevenhonderd bij de andere opleiding. De animositeit tussen beide opleidingen leidde vorige maand tot de dood van een PIT-student. [Volgens eerdere berichten twee studenten; BP: zit je weer te slapen?]

– Bij haar ontslag uit het ziekenhuis had prinses Chulabhorn het advies gekregen drie maanden af te zien van werkzaamheden, maar ze heeft nu toch toestemming gekregen voor een vijfdaags bezoek aan China. Ze woont er twee conferenties bij. Vandaag is ze vertrokken. De prinses lag een maand in het ziekenhuis met infecties aan maag en alvleesklier.

– Een aantal aanlegplaatsen in Ayutthaya mag niet meer gebruikt worden omdat ze slecht beheerd worden, verkeersproblemen veroorzaken en voor overlast in de vorm van stof, stank en herrie zorgen. Omwonenden klagen er al langer over en nu doet het plaatselijk kantoor van het ministerie van Milieu er wat aan.

– In een laboratorium op de derde verdieping van het Department of Industrial Works heeft gistermiddag brand gewoed. Niemand raakte gewond. Een vergadering op de vierde verdieping moest worden afgebroken. De schade bedraagt 1 miljoen baht. In het lab wordt water getest. Wie de brand heeft geblust, moeten we maar raden.

– Het noodparlement oftewel de National Legislative Assembly (niet gekozen, maar benoemd) zit niet stil. In eerste lezing is een wetsvoorstel goedgekeurd dat eigenaren van schepen die olie lekken en het zeemilieu vervuilen, aansprakelijk stelt voor de schade. De eigenaren van Thaise en buitenlandse schepen met een laadvermogen van meer dan 2.000 ton die zich in Thaise territoriale wateren bevinden, moeten kunnen aantonen dat ze daartoe financieel in staat zijn.

De wet is in overeenstemming met de International Convention on Civil Liability for Oil Pollution Damage (1992) van de International Maritime Organisation. De aansprakelijkheid geldt niet voor oorlogsschepen, schepen eigendom van de staat die een niet-commercieel doel hebben en in het geval van oorlog of natuurrampen. Tussen 1973 en 2011 is 215 maal olie gelekt in Thaise wateren.

– Rubberboeren krijgen net als rijstboeren een cadeautje van 1.000 baht per rai mits de plantage niet groter is dan 25 rai en tot een maximum van 15.000 baht. Dat gaat de overheid de lieve som van 8,5 miljard baht kosten. De boeren hadden om 2.520 baht gevraagd, maar dat feest gaat niet door.

De regering heeft dat gisteren besloten om de (850.000) boeren tegemoet te komen, die al tijden aanhikken tegen dalende rubberprijzen. De regering heeft nog meer maatregelen in petto, maar die laat ik onvermeld omdat ze nogal gedetailleerd zijn. Volgens vice-premier Pridiyathorn Devakula ziijn de vooruitzichten voor de rubberprijzen verbeterd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Koh Tao moorden: Britten eisen onafhankelijk onderzoek

De posting ‘Premier Prayut uitgejouwd in Milaan’, die eerder op de blog stond, is vervallen. Wie wil weten wat daar precies is gebeurd, adviseren wij de westerse media te raadplegen. Prayut was in Milaan voor de tiende Asia-Europe Meeting (Asem).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 oktober 2014”

 1. NicoB zegt op

  Dirk, heb je een link naar het bericht inzake de nieuwe wet inzake rentes, ben nieuwsgierig, wat voor bovengrens wil de regering in de wet opnemen tav. formele leningen, banken aan bedrijven? en tav. informele leningen, particulier aan particulier?
  Dank voor je moeite.
  NicoB

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Nico B Hierbij de gevraagde link: http://www.bangkokpost.com/news/general/438051/burns-victim-spurs-loan-sharks-bill

 2. Rob V. zegt op

  “De posting ‘Premier Prayut uitgejouwd in Milaan’, die eerder op de blog stond, is vervallen. ” Ach, naar ik begreep was het BP stukje toch bagger. De essentiele W en H vragen (wie, wat, waar, hoe, waarom, wanneer, wat … ) kwamen niet aan bod… Dat ligt helaas normaal al moeilijk bij BP maar nu natuurlijk helemaal.

 3. Song zegt op

  Ik vind het frappant dat het telkens prijsvechter maatschappijen zijn met de vogel in turbine incidenten, of lijkt dat maar? Thai Airways maakt meer vluchten en toch in dezelfde omstandigheden?

  • ruud zegt op

   Mogelijk heeft de Thai minder problemen, omdat de Thai met grotere vliegtuigen vliegt, die grotere (en daardoor sterkere) motoren hebben.
   Die kunnen een vogel waarschijnlijk beter verteren, zonder een indigestie te krijgen.

  • marcus zegt op

   Loghisch toch, die andere maatschappijen zijn hardstikke duur en daar blijft een gewone vogel toch vandaan? 🙂

 4. marcus zegt op

  Moderator: geen Thai afzeik reacties graag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website