De meest belachelijke veiling ter wereld. Zo noemde Suriyasai Katasila, leider van de Green Politics groep, de gisteren gehouden 3G-veiling.

De veiling bracht een bedrag van 41,625 miljard baht op, 16,3 miljard baht minder dan economen van de Chulalongkorn universiteit als bodemprijs hadden aanbevolen. Suriyasai, die vorige week tevergeefs had geprobeerd de veiling via een rechterlijk bevel te laten afgelasten, stelde vast dat de operators minder voor 3G betalen dan wat ze de overheid nu elk jaar betalen voor hun huidige concessies.

Somkiat Tangkitvanich, president van het Thailand Development Research Institute, vindt dat de National Broadcasting and Telecommunications Commission, die de veiling organiseerde, de bevolking maar eens moet uitleggen hoe ze de verantwoordelijkheid voor de schade op zich neemt.

De drie bieders, AIS, Dtac en TrueMove, sleepten elk hun maximumquotum van 15 MHz binnen. Ze betalen elk minder dan 1 miljard baht per jaar voor hun concessie.

Volgens een expert van P&P Law Firm was de veilingprijs de laagste ter wereld in 15 jaar. Hij acht het mogelijk dat de bestuursrechter de veiling ongeldig verklaart wegens gebrek aan concurrentie. Omdat het aantal bieders klein was, had het volgens hem voor de hand gelegen met gesloten enveloppen te werken, zoals in Europa in dit soort gevallen gebeurt.

– Het laatste slachtoffer van een gerechtelijke dwaling in de Sherry Ann Duncan moordzaak is vrijdag overleden en gisteren gecremeerd. De 16-jarige Thais-Amerikaanse werd in juli 1986 om het leven gebracht. Vier mannen kregen de doodstraf, maar in 1993 vonniste de Hoge Raad dat ze onschuldig waren en liet hen vrij. Eén was inmiddels al in de gevangenis overleden, één overleed kort na vrijlating en de derde in 1999. In 1995 arresteerde de politie een vrouw die twee mannen de opdracht had gegeven om Duncan te vermoorden omdat ze het vermoeden had dat het meisje een relatie met haar vriend had. De vrouw werd vrijgesproken.

– Een 49-jarige mor lam zangeres is gisteren aangehouden op verdenking van de moord op haar echtgenoot. Volgens de vrouw hadden ze na een avondje stappen ruzie gekregen. Ze zou uit zelfverdediging hebben gehandeld toen haar echtgenoot probeerde haar aan te vallen. Mor lam is de traditionele muziek van het Noordoosten en Laos. De vrouw heeft twee albums opgenomen.

– Mineraal stof of aarde? Daarover verschilt het Department of Special Investigation (DSI) van mening met een fabriekseigenaar in Chon Buri. De DSI, die gisteren met andere instanties een inval deed, gaat voor mineraal stof, dat het bedrijf zonder vergunning heeft opgeslagen. Het lokale kantoor van het ministerie van Industrie zegt dat het om staalstof gaat en daar zou weer geen vergunning voor nodig zijn. De inval volgde op klachten van omwonenden die waterbronnen in de buurt mijden omdat ze bang zijn dat het water verontreinigd is.

In Ayutthaya inspecteerde de DSI een stortplaats. Er ligt 300.000 ton afval, dat volgens omwonenden een gezondheidsrisico vormt. De stortplaats wordt beheerd door de gemeente Phra Nakhon Si Ayutthaya. Volgens de burgemeester is het meeste huishoudelijk afval.

– De overheid heeft de afgelopen 4 jaar 60 miljard baht aan inkomsten misgelopen door het ontduiken van importheffingen door een viertal autodealers. Ze importeerden 10.000 wagens per jaar, de meeste uit Engeland, en gaven lagere aankoopprijzen aan.

Adjunct-secretaris Dusadee Arayawuthi van het ministerie van Justitie zegt dat hij tijdens zijn onderzoek niet gestuit is op betrokkenheid van topambtenaren of politici. Maar hij vermoedt dat ze wel degelijk betrokken zijn omdat dezelfde importeurs anders niet jaren hadden kunnen doorgaan.

– Duizend verpleegsters van overheidsziekenhuizen hebben gisteren bij het Government House gedemonstreerd. Ze eisten uitleg van de regering waarom ze nog steeds niet de beloofde ambtenarenstatus hebben gekregen. De minister van Volksgezondheid beloofde in juni dat de eerste lichting van 3.367 van de 17.000 verpleegsters die status binnen 3 maanden zouden krijgen.

Volgens een adjunct-secretaris-generaal van de premier, die naar buiten kwam om met de verpleegsters te overleggen, wordt er hard aan gewerkt. Aan het eind van het jaar zou de zaak geregeld zijn. De verpleegsters die nu niet aan de beurt komen, worden mogelijk gecompenseerd met gelijke voordelen, zoals een startsalaris van 15.000 baht.

– De Basic Education Commission (Obec) is niet van plan de startdatum van het schooljaar te wijzigen. Ze volgt niet het voorbeeld van de Council of the University Presidents in Thailand die besloten heeft de universitaire semesters parallel te laten lopen met die in de andere Asean-landen. Volgens de secretaris-generaal van Obec begint het schooljaar in zes van de tien Asean-landen tussen mei en juli.

– De directeur-generaal van het Royal Irrigation Department maakt zich zorgen over de te kleine watervoorraad in vier grote stuwmeren. De landbouw in de Central Plains kan daar last van gaan krijgen. De vier bevatten 8 miljoen kubieke meter water terwijl 10 miljoen nodig is. Als gevolg daarvan is er slechts genoeg water voor 5,4 miljoen rai van de 5,9 miljoen rai landbouwgrond.

– Een groep van 67 senatoren wil dat het Constitutionele Hof zich uitspreekt over de vraag of de verkoop van rijst van regering tot regering goedkeuring van het parlement behoeft conform artikel 190 van de grondwet. De senatoren hebben de senaatsvoorzitter gevraagd de zaak bij het Hof aanhangig te maken.

Achtergrond van het verzoek is de bewering van de minister van Handel dat 7,3 miljoen ton rijst, opgekocht in het afgelopen seizoen, aan vier landen is verkocht. Rijstexporteurs en critici zeggen dat de minister bluft. De kritische senatoren redeneren dat de verkoop de economische stabiliteit in gevaar kan brengen doordat de staatsschuld toeneemt. Artikel 190 zou van toepassing zijn omdat de verkoop alle burgers van het land aangaat.

Een senaatscommissie heeft bij het ministerie geïnformeerd naar details over de verkopen, maar ze kreeg nul op het rekest. De deals zouden vertrouwelijk zijn.

Oppositieleider Abhisit zegt dat de regering de boeren beter 150 miljard kas in het handje kan geven in plaats van hun rijst tegen een bovenmarktprijs op te kopen, op te slaan en te proberen te verkopen. ´Ik ben niet sarcastisch, maar op deze manier zouden veel meer boeren ervan profiteren en zou het geld niet in de handen komen van molenaars en handelaren.’

Democratisch parlementslid Warong Detwikrom wees er nog eens op dat de boeren niet 15.000 baht voor een ton witte rijst krijgen, zoals de regering beweert, maar gemiddeld 10.500 tot 11.000 baht. De boeren klagen ook over trage betalingen.

Economisch nieuws

– Binnen 3 jaar telt Thailand, voornamelijk in Bangkok, tien gyoza (knoedel) restaurants. Ze worden geëxploiteerd door een onlangs opgerichte joint venture van See Fah Restaurant Co en de Japanse restaurantketen Eat & Co. Het eerste restaurant ging in augustus open op de eerste verdieping van het Fifty Fifth Building in Thong Lor, de tweede opent eind dit jaar in het Thaniya Building aan de Silom Road.

De nieuw opgerichte maatschappij is geïnteresseerd in het vestigen van Japanse restaurants omdat de economische situatie in Thailand beter is dan in Japan. Bovendien is in Thailand Japans eten populairder dan Westers eten. Verwacht wordt dat de omzet van Japans eten, vorig jaar 20 miljard baht, de komende jaren met 15 tot 20 procent per jaar groeit.

– Vier jaar geleden bezocht Thidasak Rowland-Jones (32) met haar toen 6 maanden oude zoontje Engeland. Ze raakte ‘verliefd’ op de ruime keus aan kant-en-klaar babyvoedsel. Dat moet in Thailand ook kunnen gezien de overvloed aan vruchten en groentes, dacht ze. En er moet ook een markt voor zijn met werkende ouders die geen tijd hebben voor hun kleintjes te koken of supermarkten af te struinen op zoek naar gezonde ingrediënten.

Drie jaar van productontwikkeling en 10 miljoen baht resulteerden in juni in de eerste vijf purees voor kinderen van 6 maanden tot 3 jaar. Niet in potjes, zoals ander babyvoedsel, maar in een afsluitbare zak. Korter gesteriliseerd en zonder toevoegingen als suiker, zout, kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

De babymaaltijden onder de merknaam Peachy worden gemaakt door een exportbedrijf van ingeblikt fruit en groente, eigendom van Thidasak’s oom. Peachy is te koop in 400 winkels door het hele land.

– Vanaf de tweede helft van volgend jaar is Koh Phangan door de lucht bereikbaar. Kan Air legt er voor 700 miljoen baht een vliegveld aan. Thans is het bekende feesteiland alleen vanaf Koh Samui per boot bereikbaar. Het vliegveld van Koh Samui is aangelegd door Bangkok Airways, die bijna als enige op het eiland vliegt. Kan Air is van plan regelmatig vanaf Don Mueang op Koh Phangan te gaan vliegen.

– Touroperators vrezen voor een daling van het toerisme uit Zuid-Korea wanneer het Department of Civil Aviation (DCA) de landingsrechten van T’Way Airlines en Eastar Jet, die op 28 oktober aflopen, niet verlengt. Beide maatschappijen voeren jaarlijks 100.000 toeristen aan die goed zijn voor 1,2 miljard baht. Vermoed wordt dat de houding van de DCA te maken heeft met het feit dat de Thai Airways-vluchten naar de VS geen tussenstop mogen maken in Zuid-Korea.

– Slechts 3.000 van de 30.000 motortaxibestuurders die sinds augustus een brandstof-creditcard hebben aangevraagd, kwamen ervoor in aanmerking; de overigen beschikten niet over een ‘public driving licence, zegt vice-minister Wichianchot Sukchotrat (Energie).

De kaart is goed voor een korting van 3 baht per liter gasohol 91, een mix van ethanol en benzine, alleen verkrijgbaar bij benzinestations van PTT Plc. Wichianchot zegt dat de regering haar uiterste best heeft gedaan de bestuurders over te halen om van benzine over te stappen op gasohol, want die zijn bang dat de brandstof schadelijk is voor de motor. Het ministerie verwacht dat tegen het eind van het jaar 70.000 bestuurders de kaart gebruiken. [Wie dit rekensommetje snapt, mag het zeggen.]

De creditcard voor taxichauffeurs komt volgend jaar ook beschikbaar voor chauffeurs buiten Bangkok. De kaart, die een limiet van 3.000 baht heeft (en 5.000 baht voor kaarthouders die op tijd afbetalen), geeft recht op een korting van 2 baht per kilo CNG (aardgas). Circa 57.000 chauffeurs gebruiken de kaart momenteel.

In Greater Bangkok rijden circa 200.000 motortaxi’s, 100.000 taxi’s en 20.000 tuk-tuks en minibusjes.

– Royal Dutch Shell, dit jaar 120 jaar gevestigd in Thailand, wil een stevige plaats op de gasmarkt verwerven met de levering van LNG. Thans is staatsoliebedrijf PTT Plc de belangrijkste speler op gasgebied. Shell beschikt over geavanceerde productietechnologie in tal van regio’s, waarbij elke regio verbonden is met een productiefabriek. Het grootste gasproductieproject bevindt zich in Quatar en in ontwikkeling is drijvende LNG in Australië.

Shell verwacht dat de energievraag in Azië de komende 10 tot 15 jaar met de helft toeneemt. Ook de vraag op de wereldmarkt neemt toe omdat met de groei van de wereldbevolking de midden- en hogere klassen uitdijen, die grote energiegebruikers zijn.

Sira Jirapongphan, directeur van het Petroleum Institute of Thailand, zegt dat Shell een belangrijke LNG-leverancier in Thailand kan worden, maar geen distributeur. Binnen 15 jaar is de binnenlandse gasvoorraad uitgeput en wordt de import van LNG een van de belangrijkste energiebronnen van Thailand.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 oktober 2012”

 1. Tookie zegt op

  Vanaf de tweede helft van volgend jaar is Koh Phangan door de lucht bereikbaar. Kan Air legt er voor 700 miljard baht een vliegveld aan.

  14 miljard euro voor een vliegveldje op een eilandje, en dan moet je er nog winst op gaan maken ook?? Zeker weer een thais rekenwonder die dit geschreven heeft?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tookie Mijn fout, miljard moet miljoen zijn. Dat klinkt aannemelijker. Ik heb het in de tekst veranderd.

 2. gerrieQ8 zegt op

  Dick, ik heb wat commentaren gelezen over de auction van de 3G netband in BP. Volgens enkelen hebben ze veel te veel betaald; de verkoop had al jaren geleden moeten gebeuren, maar werd om diverse redenen steeds maar uitgesteld. Blijkt dat 3G een kort leven beschoren is, elders in de wereld is 4G al in gebruik en er zijn ontwikkelingen gaande voor 5G. Zo zie je maar, zoveel mensen zoveel meningen.

  • @ Gerrie, de verwachting is dat 5G pas in 2020 een feit zal zijn in Europa.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website