Nieuws uit Thailand – 17 november 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
17 november 2014

Vijf demonstranten, de mond met zwarte tape afgeplakt en een verklaring in de hand, zijn gisteren aangehouden toen ze bij het Oct 14 Memorial op de Kok Wua kruising van de Ratchadamnoen Avenue protesteerden tegen het verbod van de junta om een talkshow over landhervormingen te houden.

De talkshow plus een concert had gisteren bij de Alliance Française aan de Witthayu weg moeten plaatsvinden. De praatshow kon volgens het leger niet door de beugel vanwege enkele sprekers, maar meer details hebben de organisatoren niet te horen gekregen. Ze vermoeden dat met name gedoeld werd op Sulak Sivaraksa, door de krant steevast omschreven als een prominent social critic. Gesproken zou worden over landhervormingen, ecologie en huisvesting.

Een van de vijf, Nitirat Sapsomboon, voormalig secretaris-generaal van de Student Federation of Thailand, was een stukje verder gaan staan om overtreding van de krijgswet te voorkomen (die bijeenkomsten van vijf personen of meer verbiedt), maar die truc mislukte. Ook hij werd aangehouden.

De vijf zijn naar het politiebureau van Chana Songkhram gebracht waar ze streng zijn toegesproken [of zoiets]. Tegen vijf uur werden ze vrijgelaten zonder dat ze ergens van beschuldigd zijn en dat valt dan weer mee, want de krijgswet is streng en berechting door de krijgsraad is geen lolletje.

– De werkgroep Media for National Reform van de Thai Journalists Association vergadert vandaag met de andere mediaorganisaties, media, mediadeskundigen en anderen over de affaire Nattaya Wawweerapkul, een verslaggeefster van Thai PBS die vorige week van een programma is afgehaald nadat soldaten het tv-station hadden bezocht. Zie de posting: Pers wil dat beperkingen worden opgeheven.

– De Chinese consul Qin Jan in Songkhla heeft aangedrongen op repatriëring van de moslim Uighurs vluchtelingen, die in Thailand zijn aangehouden. Hij ontkent dat ze in China bloot staan aan vervolging. ‘Als ze geen strafblad hebben, worden ze in China niet vervolgd.’

Zelf zeggen de vluchtelingen dat ze Turken zijn, maar die claim kan niet geverifieerd worden en ze weigeren medewerking te verlenen aan identificatie door de Chinese autoriteiten. De groep van 220 personen werd in maart aangetroffen in een ver afgelegen kamp, waar ze vermoedelijk door mensenhandelaren werden vastgehouden. Turks ambassadepersoneel heeft de groep ontmoet, maar kon verder geen klare wijn schenken.

De Uighur American Association, gevestigd in de VS, doet een beroep op de Thaise regering de vluchtelingen niet terug te sturen maar ze in contact te brengen met de vluchtelingenorganisatie van de VN zodat ze asiel kunnen aanvragen.

– Het Thai Labour Solidarity Committee dringt aan op ratificatie van twee conventies van de International Labour Organisation. Maar de particuliere sector dringt aan op uitstel, want zeggen de werkgevers: migranten krijgen dan te veel macht. ‘Onbehoorlijk en ongefundeerd’, zegt voorzitter Chalee Loysung over dit fraaie staaltje van discriminatie.

Chalee benadrukt dat de conventies voor betere regels zorgen. Ze hebben onder andere betrekking op de vrijheid van het vormen van vakbonden en onderhandelingen met werkgevers.

Lae Dilokwitthayarat, lector aan de faculteit Economie van de Chulalongkorn universiteit, zijn de conventies nuttig omdat veel buitenlandse arbeiders worden uitgebuit en niet door de wet beschermd worden. Maar hij betwijfelt of het lukt alle neuzen in één richting te krijgen omdat de conventies arbeiders het recht geven met de overheid te onderhandelen. In Thailand is het echter ongehoord met je superieuren te onderhandelen. Bek houden en doen wat er gezegd wordt, is het parool.

– Suan Pereewong, bijgenaamd de Thaise Robin Hood, is op 101-jarige leeftijd overleden. Zaterdag blies hij aan het begin van de avond de laatste adem uit in het Hankha ziekenhuis in Chai Nat. Suan leed aan een vergroot hart en had problemen met zijn nieren. Zaterdag wordt hij gecremeerd.

Suan was na de Tweede Wereldoorlog een bekende bandiet in de centrale regio. Hij werd beschermd door een amulet waardoor hij beschietingen door de politie overleefde. Net als Robin Hoof stal hij van de rijken en gaf het gestolene weg aan de armen. Na zijn gevangenschap [geen details] werd hij tot monnik en later Hindu priester gewijd. Over zijn leven zijn twee speelfilms gemaakt.

– Premier Prayut bezoekt begin volgende maand Maleisië en zal dan het hoofd van de Thaise delegatie bij de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet introduceren. Benoemd is de voormalig leger stafchef Aksara, een keuze waar Maleisië (dat de rol van facilitator bij de gesprekken heeft) niet blij mee zou zijn. [Militairen zijn niet zo populair bij het zuidelijk verzet.]

Tijdens het bezoek wordt een overeenkomst over hervatting van de gesprekken getekend met de BRN, een groep waarmee vorig jaar al is gepraat, en de Patani Liberation Organisation. Volgens een bron zouden die daarin al hebben toegestemd. Of andere groepen zich er bij aansluiten, vermeldt het bericht niet. De onderhandelingsteams worden teruggebracht van 15 naar 10 personen.

– De Mae Wong dam, waarvoor 13.260 rai beschermd bosgebied in nationaal park Mae Wong moet wijken, is helemaal niet nodig, stelt de Seub Nakhasathien stichting. Hetzelfde resultaat kan tegen geringere kosten worden bereikt door het graven van vijvers in rijstakkers. Die methode is al eens met succes toegepast in de provincie Uthai Thani. Het voorstel loopt vooruit op een vergadering van experts woensdag over de gezondheids- en milieueffectrapportage.

Volgens Sasin Chalermlap, secretaris-generaal van de stichting, die vorig jaar een protestmars hield tegen de bouw van de dam, kan de opslagcapaciteit van de Sakeakrang rivier aanzienlijk worden vergroot door de vijvers. De kosten bedragen 2 miljard baht tegen 13 miljard baht voor de bouw van de dam.

De stichting bestrijdt dat water uit nationaal park Mae Wong verantwoordelijk is voor overstromingen in Lat Yao (Nakhon Sawan), wat een van de argumenten is voor de bouw van de dam. Volgens de stichting wordt dat probleem veroorzaakt door ineffectief watermanagement en slecht ontworpen constructies die waterwegen blokkeren.

Gisteren demonstreerden studenten voor een kunstmuseum [geen naam] in Bangkok tegen de bouw van de dam (foto homepagina). Vermoedelijk wordt bedoeld het Bangkok Art and Culture Centre, maar waarom schrijft de krant dat niet, stelletje amateurs.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Vandaag geen Nieuws Uitgelicht.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website