In een kanaal bij het huis van een man in Ayutthaya die zich bij het leger heeft moeten melden, is een verzameling oorlogswapens gevonden. De bewoner was opgeroepen omdat hij verdacht werd van verboden wapenbezit. De vondst bestond uit een M79 granaatwerper, 16 granaten, een AK-47 geweer plus munitie en twee kogelvrije vesten.

In het onderzoek naar de granaatontploffing vrijdagavond op de Rama IX weg (Bangkok) zijn nog geen vorderingen gemaakt. De ontploffing vond enkele uren voor de bekendmaking van beëindiging van de avondklok plaats. Onderzoek van camerabeelden heeft geen verdachte opgeleverd.

– Zeven infrastructurele projecten die meer dan 1 miljard baht kosten, worden door een NCPO-commissie tegen het licht gehouden. Zijn ze transparant en kosten ze niet te veel geld? Het gaat onder andere om de aanschaf van 115 passagiers treinstellen, 126 locomotieven, de uitbreiding van luchthaven Suvarnabhumi en een passagiers screening system voor Airports of Thailand.

Afhankelijk van het oordeel van de commissie worden de projecten geschrapt of naar beneden bijgesteld. Indien onregelmatigheden worden ontdekt, worden ze voorgelegd aan de National Anti-Corruption Commission en de procureur-generaal.

– Na twee jaar trekt de junta de stekker uit het controversiële tablet PC-programma van de vorige regering. Zelfs de leerlingen van onderwijszone 4 (Noorden en Noordoosten) die nog recht hebben op een tablet, vissen naast het net. Het is over en uit voor het speeltje van de voormalige Pheu Thai regering.

Het in de begroting 2013 en 2014 voor het programma uitgetrokken budget gaat besteed worden aan nuttiger projecten. De betrokken diensten is al gevraagd daarvoor voorstellen te doen. Suthasri Wongsaman, permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs, denkt aan de inrichting van de zogeheten smart classroom, een lokaal met geavanceerde technologie.

– De aanleg van dijkwegen langs de Chao Praya rivier is schadelijk voor oevergemeentes en het landschap, en ze verhoogt de kooldioxide-uitstoot. De Green World Foundation is niet te spreken over het plan dit oude project uit de kast te halen.

Volgens secretaris-generaal Saranarat Kanjanavanit leiden meer wegen alleen maar tot meer verkeer; ze doen niets aan de bestrijding van de verkeerscongestie in Bangkok, hetgeen de aanleg onder andere beoogt. Saranarat vindt dat beter geïnvesteerd kan worden in vervoer over water.

Noppanant Tapananont, docent architectuur aan de Chulalongkorn universiteit, is al even kritisch. Het project vormt een bedreiding voor de mensen die langs de rivier wonen, het blokkeert het uitzicht op historische sites en isoleert woonkernen.

De Stop Global Warming Association zegt dat over het project openbare hoorzittingen moeten worden gehouden, omdat het mogelijk schadelijke gevolgen voor omwonenden heeft. Wanneer dat niet gebeurt, stapt de vereniging naar de rechter.

Adjunct-gouverneur Jumpol Sampaopol van de gemeente Bangkok waarschuwt dat het slaan van heipalen in grond langs de rivier gevolgen heeft voor de waterstroom van de rivier, die tijdens het regenseizoen de belangrijkste afvoer van water uit Bangkok is. De NCPO dient het project in detail te bestuderen om problemen met de waterstroom te voorkomen.

Zie verder Plan voor dijkwegen langs Chao Phraya uit de kast gehaald in Nieuws uit Thailand van 16 juni.

– De krijgsraad heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen zeven personen die zich niet bij het leger hebben gemeld. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze voor maximaal twee jaar de bak in draaien en/of een boete krijgen van maximaal 40.000 baht.

– Het University Network of Thailand’s Reform vraagt de junta voormalig premier Thaksin op te roepen. Thaksin’s paspoort zou ook moeten worden ingetrokken. Thaksin ontvluchtte Thailand in 2008 kort voordat hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar wegens machtsmisbruik bij de aankoop van land door zijn toenmalige echtgenote.

– De junta heeft de politie opgedragen op te treden tegen afpersing van motortaxi bestuurders. Sommige bestuurdersgroepen zeggen dat ze elke maand 300 baht aan de politie moeten betalen. De politie ontkent de beschuldiging en vermoedt dat de afpersers zich voordoen als agenten.

Wanneer er aan de afpersingspraktijken een eind komt, kan er ook een eind komen aan gesjoemel met de ritprijs, zegt Aphirat Khongsompong, commandant van de Eerste Infanterie Divisie, die van de junta de opdracht heeft gekregen schoon schip te maken. Twee andere legeronderdelen gaan wangedrag van taxichauffeurs en illegale minibusjes aanpakken.

Slechts 5.000 bestuurdersgroepen staan geregistreerd bij het Land Transport Department; de overigen [hoeveel?] zijn illegaal.

– 56 overheidsbedrijven treffen voorbereidingen om hun boeken te openen zodat de junta inzicht krijgt in de betaalde bonussen en douceurtjes. Bekeken wordt of die in overeenstemming zijn met de voorschriften van de Bank of Thailand en de Stock Exchange of Thailand.

De jacht van de junta op al die voordeeltjes is begonnen met het besluit vrij reizen voor leden van de raad van bestuur plus familie van Thai Airways International (THAI) te schrappen. In andere bedrijven kunnen ze er ook wat van.

Luchthavenbeheerder Airports of Thailand bijvoorbeeld keerde vorig jaar bonussen van elf maal het maandsalaris uit. Een bron zegt dat de hoogte gerelateerd is aan de gemaakte winst. Die bedroeg vorig jaar 16 miljard baht.

De bonus bij THAI bedraagt 1 tot 2 maandsalarissen. De president van de THAI-vakbond vindt dat er niets uitgekeerd moet worden omdat het bedrijf verlies maakt. Hij pleit voor een maximum van vier maanden.

De spoorwegen hebben nog nooit een bonus uitgekeerd, want dat bedrijf maakt alleen maar verlies. Dit jaar zou de eerste keer kunnen zijn, wanneer het bedrijf zijn target haalt. Aeronautical Radio of Thailand kent geen bonussysteem. Wel betaalt het bedrijf jaarlijks een speciale toelage.

– Het anti-coup drievinger gebaar geschreven op bankbiljetten, alhoewel niet verboden, valt niet in goede aarde bij de Bank of Thailand (BoT). Beelden van aldus toegetakelde bankbiljetten circuleren op de social media.

De BoT dringt erop aan bankbiljetten correct te gebruiken zodat ze langer mee kunnen. Elk jaar worden nieuwe bankbiljetten gedrukt; 80 procent daarvan dient ter vervanging van versleten biljetten. De bank adviseert mensen die zo’n bankbiljet bezitten, het bij de Government Savings Bank om te wisselen.

– Tor Odland, vice-president van Telenor Asia, mag zijn koffers pakken, want hij is overgeplaatst van zijn standplaats Bangkok naar Noorwegen. Odland bracht de junta in verlegenheid door te verklappen dat de black-out van DTAC’s Facebook vorige maand geen technische storing was. De knop was omgedraaid op verzoek van telecommunicatiewaakhond NBTC [lees: de NCPO]. Ook het hoofd van Telenor Asia riskeert ontslag. Telenor is de grootste aandeelhouder van DTAC.

De NBTC heeft een straf in petto voor DTAC en Telenor. Ze gaat bekijken of Telenor niet te veel aandelen in DTAC bezit. Ze overweegt ook de veiling van de vierde generatie mobile broadband voor bepaalde bieders te blokkeren. Daarvan zou DTAC de dupe zijn.

– Om te voorkomen dat er gejoemeld wordt met rijstvoorraden, gaat het leger in het Noordoosten alle 315 rijstpakhuizen verzegelen. Het leger wil er zeker van zijn dat rijst niet vervoerd wordt alvorens de voorraden zijn geïnspecteerd.

Achtduizend soldaten gaan assisteren bij de inspecties. Daarvoor krijgen ze een training. De junta heeft het controversiële en geldverslindende hypotheeksysteem voor rijst geschrapt. De inspecties hebben tot doel kwantiteit en kwaliteit vast te stellen om corruptie te achterhalen en rottende voorraden op te sporen. In het hele land ligt de opgekochte rijst in 1.800 magazijnen en silo’s.

– De politie heeft vier verdachten in het vizier voor de moord op een vrouw, zondag in een voedselwinkel  in Khok Po (Pattani). Bij de aanval door vier mannen werden ook twee personen gewond.

In Chanae (Narathiwat) is bij een bomaanslag een dorpeling om het leven gekomen en werd een defensievrijwilliger gewond. De aanslag was gericht op een team van de EOD dat samen met soldaten onderwijzers beschermt. De bom, die verstopt was in een metalen paal, ontplofte toen het team in een convooi passeerde. De dorpeling werd geraakt toen hij op zijn motorfiets passeerde. Enkele militaire voertuigen raakten beschadigd.

– Sinds de aftrap van de WK Voetbal vrijdag zijn 237 gokkers aangehouden, aldus de gemeentepolitie Bangkok. Ze werden betrapt tijdens invallen in nachtclubs, uitgaansgelegenheden en internetcafés. Minderjarigen waren daar niet bij. Voorts zijn 400 illegale goksites geblokkeerd.

– Het Land Transport Department gaat in samenwerking met de Medical Council of Thailand nieuwe richtlijnen opstellen voor het gezondheidscertificaat dat vereist is bij de aanvraag van een rijbewijs. Onlangs kreeg een bestuurder achter het stuur een epilepische aanval waardoor hij op schoolkinderen inreed. Vier werden gedood, tien raakten gewond.

De Medical Council heeft een versie van de richtlijnen ingeleverd, die gebaseerd is op studies in de VS en Europa. Maar die zullen moeten worden aangepast. In de VS en Europa zijn de meeste verkeersongelukken te wijten aan rijden onder invloed en symptomen van hartziektes, diabetes en epilepsie.

Exodus Cambodjanen

– De grenshandel op de Rong Kluea markt in de provincie Sa Kaeo ondervindt nog geen gevolgen van de exodus van Cambodjanen naar hun vaderland. Het is business as usual op de markt. De meeste Cambodjaanse werknemers werken er legaal, dus die hoeven niet de benen te nemen. De afgelopen week zijn circa 60.000 Cambodjanen op deze plaats de grens overgestoken.

In tegenstelling tot de grenshandel ondervinden de agrarische sector en bedrijven die van Cambodjanen afhankelijk zijn, wel de gevolgen. De eigenaar van een plantage zegt dat haar arbeiders het bos zijn ingevlucht. Meer dan een week komt ze handen tekort. Hetzelfde probleem hebben haar buren. Wanneer de geruchten aanhouden, vreest ze het ergste voor de landbouw en het MKB, daar veel Thais geen zin hebben in die sectoren te werken. Bovendien vragen degenen die wel op een boerderij willen werken, een hogere beloning.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Bedrijfsleven vreest tekort arbeidskrachten door exodus Cambodjanen
Junta houdt vol: Geen razzia’s tegen buitenlandse arbeiders


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 juni 2014”

 1. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Naar mijn mening moeten men maar eens eerst beginnen met de giga-achterstand van onderhoud en als allereerst die projecten die veel mensen vervoeren.
  Want er zullen b.v. best wel een paar meter nieuwe rails gelegd moeten worden.

  Natuurlijk is vliegveld en screening ook belangrijk, maar dat zijn weer nieuwe projecten, dus voordat de voorpagina’s weer volstaan met die verschrikkingen…..eerst achterstallig onderhoud.

  LOUISE

 2. Daniel zegt op

  Geen dijken nodig in Bangkok. Laat dan maar al het water naar daar vloeien en niet meer de hoger gelegen plaatsen onder water lopen. Nu is het Bangkok beschermen en andere plaatsen laten zitten met overstromingen. Dijken hoeven niet altijd wegen te zijn. Is wel praktisch.

 3. Farang ting tong zegt op

  Je kan Thailand vergelijken met een woning die sterk vervuild is in de afgelopen jaren. Met als de junta als schoonmaakploeg, en die is goed bezig! Het hele huis wordt aangepakt van boven tot onder, en er wordt niets stiekem onder het kleed geveegd.
  Daarom vind ik de periode van 15 maanden die men denk nodig te hebben voordat het huis weer echt een beetje bewoonbaar is een redelijk termijn,en dan maar hopen dat de nieuwe bewoners het huis niet meer uit wonen, en dat zij ook regelmatig een raam open zetten, zodat er ook een frisse wind door het huis kan waaien, en de rommelmakers op tijd de deur worden gewezen.

 4. willem zegt op

  Generaal Phrayut is heel goed bezig en doet wat het land nodig heeft. Snel alles onderzoeken en harde maatregelen nemen. Landsbelang gaat boven eigen belang. De nieuwe wegen bij de rivier moeten er gewoon komen, als dat het algemeen en landbelang diend. Je ziet de tegenwerking alweer opbloeien als voorheen. Uit ervaring weet ik dat dat typische thaise streken zijn. Ze werken niet met je, maar tegen je. Daarom hebben thaise bedrijven een hekel aan thais personeel en halen ze hun personeel uit het buitenland. Thaise werknemers willen geen orders accepteren over bepaalde werkwijzen, die het beste zijn voor het bedrijf en het algemeen. Hoe dat ze iets doen maken ze zelf wel uit. Er zijn ook hele goeie werknemers die wel goed werk afleveren, maar die worden tegen gewerkt door de werknemers die altijd met de gedachte rondlopen, er voor zorgen dat ze niet vooruit komen. Dit brengt de thaise maatschappij heel veel schade toe en dient ook te worden aan gepakt, dmv schadevergoedingen. Dit zal de thai misschien is wat meer verantwoordelijkheid voor hun daden bijbrengen, die nu nul komma nul is.
  Dat nu de gastarbeiders naar huis gaan hoeft geen enkel probleem te zijn, als de overheid de werkplicht invoerd, voor de thaise bevolking, vanaf en tot een bepaalde leeftijd. Er is in thailand heel veel werk dat gedaan moet worden, vooral in het onderhoud van alles. Maar omdat ze er geen zin in hebben, is en word het overal een rotzooi en verloederd het mooie thailand heel snel, met alle gevolgen van dien. De mentaliteit van de thai zal hard moeten veranderen, en hier dient op school veel aandacht aan besteed te worden. Heropvoeding van de onderwijzers en onderwijzeressen is hard nodig. De idiote persoonlijke gedachten en handelingen van onderwijzend personeel, dus mensen met een voorbeeld functie, waar men in thailand tegenop kijkt, lopen de spuigaten uit. Om een bv te noemen, het open houden van de deur voor elkaar ,ipv de deur tegen je smoel te laten vallen. Ik hoor heel veel klachten van buitenlanders over het onbeschofte gedrag van de thai, die voor ons westerlingen onaanvaardbaar zijn en agressie opwekken, daar waar wij automatisch behulpzaam zijn, zij tegenwerking geven. Desalniettemin, thailand
  is een schitterend land, met veel mogelijkheden, prachtige natuur, veel werk, waarin bijna alles in harmonie kan verlopen, maar waarin geen plaats is voor corruptie, liegen en bedriegen. Dat is wat generaal Prayuth wil bereiken. Hij is mijn man, een echte leider die we hier nodig hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website