De zogeheten V for Thailand groep, herkenbaar aan witte Guy Fawkes maskers, heeft een druk weekend achter de rug. Op tal van plaatsen in het land protesteerden ze tegen de regering, het regeringsbeleid en voormalig premier Thaksin.

De meesten, zo’n duizend, verzamelden zich zondag voor winkelcentrum CentralWorld op Ratchaprasong intersection in Bangkok, die de roodhemden in 2010 wekenlang bezet hielden. Honderd roodhemden hielden aan de overkant bij Gaysorn Plaza een tegendemonstratie, maar tot schermutselingen kwam het niet dankzij zevenhonderd man oproerpolitie. De roodhemden verbrandden een doodskist met witte maskers en portretten van oppositiepartijleden.

De gemaskerde demonstranten trokken daarna naar Siam Square en scholden onderweg bij het hoofdkwartier van de Royal Thai Police de oproerpolitie uit voor Thaksin’s slippendragers. De politie ligt onder vuur omdat ze eerder tijdens een bijeenkomst in Chiang Mai in gebreke was gebleven toen de witmaskers door roodhemden werden belaagd.

Ook elders in het land manifesteerden demonstranten zich. In Nakhon Ratchasima protesteerden 500 personen met witte maskers tegen het rijsthypotheeksysteem van de regering en de lening van 2,2 biljoen baht voor infrastructurele werken.

In Udon Thani, een belangrijke machtsbasis van de roodhemden, demonstreerden 40 mensen. Een tegendemonstratie bleef uit omdat de roodhemden een feestje vierden ter gelegenheid van de 61ste verjaardag van hun leider Kwanchai Praipana.

Ook in Buri Ram, Tak, Songkhla en Nakhon Si Thammarat vonden demonstraties plaats van anti-regeringsdemonstranten.

– Het hypotheeksysteem voor rijst, dat volgens oppositiepartij Democraten een verlies van 260 miljard baht veroorzaakt, is een goed systeem en dient te worden voortgezet. Dit laat oud-premier Thaksin vanuit Dubai via zijn juridisch adviseur Noppadon Pattama weten. Thaksin dringt er bij de regering op aan zo snel mogelijk klare wijn te schenken om zo te voorkomen dat de bevolking door de oppositie op het verkeerde been wordt gezet.

Uit een peiling van de Assumption universiteit onder 1.384 personen in Bangkok en omliggende provincies blijkt 72,1 procent van de respondenten te geloven dat de regering verlies maakt op het systeem en 58,7 procent vindt dat de belastingbetaler daarvoor niet mag opdraaien. Regeringspartij Pheu Thai dient voor het verlies de verantwoordelijkheid te nemen en fondsen te zoeken om het verlies te compenseren. Volgens de meerderheid ondermijnt het systeem het vertrouwen in de regering en dertig procent vindt dat premier Yingluck moet aftreden.

Ook de Suan Dusit Rajabhat universiteit peilde de mening van de bevolking over het hypotheeksysteem, waarin de regering rijst van de boeren opkoopt tegen prijzen die 40 procent boven de marktprijs liggen. Van de 1.303 ondervraagde personen meent 47,5 procent dat het systeem het vertrouwen van de bevolking in de regering ondermijnt en 42 procent heeft vertrouwen in de oppositie vanwege haar onderzoek naar onregelmatigheden in het programma.

Volgens Democraat Ong-art Klampaibul zou minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) van plan zijn de garantieprijzen te verlagen omdat ze de economie benadelen.

– De Royal Thai Navy verzet zich tegen het plan van de regering om de passagierscapaciteit van marineluchthaven U-tapao in Rayong te vergroten. De regering wil zo de congestie op andere luchthavens verminderen. Maar volgens Wichean Potephosree, permanent secretaris van het ministerie van Transport, is de marine van mening dat de uitbreiding de nationale  veiligheid in gevaar brengt.

Thans biedt de marineluchtmachtbasis onderdak aan chartervluchten en vluchten van Bangkok Airways met jaarlijks 79.000 passagiers. Het Strategic Committee for Reconstruction and Future Development heeft voorgesteld 239 miljoen baht uit te trekken voor vergroting van de passagiersterminal en het platform. De marine verzet zich, maar wil wel in geval van nood de luchthaven ter beschikking stellen wanneer toestellen niet op Don Mueang of Suvarnabhumi kunnen landen.

– Het World Heritage Committee (WHC) van Unesco is gisteren in Phom Penh (Cambodja) begonnen aan een 10-daagse vergadering. Zo’n 1.300 gedelegeerden buigen zich over voorstellen om de werelderfgoedlijst, die 962 sites telt, uit te breiden met 15 sites, waaronder Wat Mahathat in Nakhon Si Thammarat.

De Thaise delegatie is bang dat het boscomplex Dong Phayayen-Khao Yai in Prachin Buri en Nakhon Ratchasima van de lijst wordt geschrapt. Het WHC wil dat Thailand een eind maakt aan het illegaal kappen van palissander en de milieuschade als gevolg van de geplande aanleg van een snelweg en een dam vermindert.

Het grote hete hangijzer, een managementplan voor Hindu-tempel Preah Vihear, is niet door Cambodja geagendeerd. In voorgaande jaren werd zo’n plan door Thailand geblokkeerd vanwege de strijd om de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. Die zaak is momenteel in behandeling bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag.

Volgens een Thaise bron zou Phom Penh wel Unesco om financiële hulp voor Preah Vihear kunnen vragen. ‘Als dat gebeurt, zullen we ons verzetten.’

– De eigenaren van de zes luxueuze auto’s die vorige maand op een trailer in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) in brand vlogen, zijn bekend. Het Department of Special Investigation (DSI) verdenkt hen ervan de belasting te hebben ontdoken. Geruchten doen de ronde dat sommige wagens eigendom van politici zijn.

Volgende week begint de DSI een onderzoek naar 548 inbeslaggenomen auto’s. Ze zouden in Thailand geassembleerd zijn, maar de DSI betwijfelt dat. Wanneer blijkt dat dit niet het geval is, worden ze geconfisqueerd.

Voormalig senator Ruangkrai Leekijwattana gaat de DSI vragen een onderzoek te doen naar de Rolls Royce van vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Is die auto wel legaal geïmporteerd en is er belasting over betaald? Ruangkrai zegt dat de wagen inclusief belasting zeker 32,1 miljoen baht zou moeten kosten, maar de importprijs bedroeg slechts 26,9 miljoen baht.

– De twaalf soldaten van de 32ste Narathiwat Taskforce, die gisteren op weg waren naar een voetbalwedstrijd, hebben geluk gehad. De bermbom bij een brug in tambon Lubo Buesa verstopt in een waterpijp die voor hen was bestemd, explodeerde toen ze passeerden maar trof geen doel.

In Pattani werd een marine-officier doodgeschoten terwijl hij op het strand van Ban Pa Mai zat om met een groep lokale vissers te gaan vissen. Een man kwam op hem af en schoot hem in zijn hoofd.

– Een ordinaire roof met 5 miljoen baht als buit of een politieke afrekening? En wie precies vermoordde begin juni zakenman en anti-Thaksin actievoerder Akeyuth Anchanbutr?

Volgens Somchai Losathaphonphihit, voorzitter van de kamercommissie politiezaken, heeft de politie te snel een politiek motief uitgesloten. Somchai denkt dat de uit de woning van het slachtoffer gestolen hard disks en servers informatie bevatten die de politie naar de dader kunnen leiden.

Akeyuth kwam vorig jaar in het nieuws toen hij zei door een van Yingluck’s bewakers te zijn aangevallen. Hij was er toen getuige van dat Yingluck in het Four Seasons Hotel in Bangkok een afspraak met enkele zakenmensen had.

In de moordzaak zijn vier verdachten aangehouden. Twee zouden geholpen hebben het lichaam te begraven, een van de twee anderen zou de man gewurgd hebben. Een van hen was Akeyuth’s chauffeur.

– Een 16-jarige jongen is zaterdagavond doodgestoken tijdens een schermutseling in Ban Khen (Bangkok). Zo’n tien jongeren kregen er ruzie toen ze aan de maaltijd zaten. De politie heeft de verdachten in het vizier en heeft de ouders gevraagd hen naar het bureau te begeleiden.

– De Russische eigenaar (36) van een resort op het eiland Phangan is zaterdagavond op Walking Street Road in Zuid-Pattaya door een groep motorrijders mishandeld omdat hij weigerde plaats te maken toen ze hun motorfiets wilden stallen. De man liep een gebroken neus en diverse kneuzingen aan hoofd en lijf op.

– Geldwoekeraars hebben zaterdagavond huisgehouden in een geïmproviseerd restaurant in Thanyaburi (Pathum Thani), omdat de zoon van de eigenaar hen geld verschuldigd was. De schoondochter van de eigenaar werd daarbij geslagen en haar 7 jaar oude dochter raakte licht gewond. De zoon die voor 10.000 baht bij hen in het krijt stond, was niet aanwezig. De mannen vernielden eveneens zijn kamer.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 juni 2013”

 1. Cornelis zegt op

  Bedankt Dick, voor het weer oppakken van deze nieuwsvoorziening waarmee je velen een plezier doet!

 2. Joep zegt op

  Hallo Dick,
  Fijn dat je weer terug bent. Ik hoop dat je een goede vakantie hebt gehad. Fijn dat ik je kort nieuws uit Thailand weer kan gaan lezen. Bedankt. Ik heb het wel gemist.
  Joep

 3. GerrieQ8 zegt op

  Goed dat je weer de draad hebt opgepakt. Kan ik mijn abonnement op BP opzeggen! (grapje) maar wel blij met het nieuws.

 4. m.mali zegt op

  Ja super dat je weer terug bent Dick en het Thaise nieuws voortzet….want ik miste het elke dag.
  Het is zo lekker makkelijk lezen, dan de Bangkok Post zelf op het internet te lezen…
  Hoop dat je de volgende keer als je weer naar Nederland gaat (?) een opvolger hebt om alsnog het nieuws te plaatsen..

 5. willem zegt op

  Ik ga lekker niet zeggen”blij te zijn dat je wederom retour bent”! Aan je info valt wel af te leiden dat je geen last van de bekende yet-lag hebt gehad!
  Morgen Thaise temperaturen in Holland;Dick.Je had eigenlijk nog n weekje moeten blijven voor de Hollandse Nieuwe;of toch maar niet?
  Groet: Willem uut Schevenin”””.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Willem Ik heb meestal meer last van een jetlag in omgekeerde richting dan wanneer ik naar Thailand reis. Komt ook omdat ik om 17:50 uur vanaf Schiphol vertrok. En wat betreft de haring: ik vond de ‘oude’ haring ook niet te versmaden, maar ik ben natuurlijk geen fijnproever zoals Pim Hoonhout.

   • Ben Hutten zegt op

    Hoi Dick,

    Fijn voor je, dat je weer terug bent op je geliefde stekkie in Thailand. Nu weer met plezier jouw Thailand nieuws in begrijpelijke taal tot mij laten komen. Jetlag: Naar Thailand geen enkel probleem, een heel goed gevoel. Terug naar Nederland: een heel slecht gevoel, en voel mij ook slecht. Verlaten wat je lief is, en terug moeten naar wat je niet lief is, is denk ik het probleem. Die jetlag en wat langer vliegen, dat zal het naar mijn idee niet de oorzaak van dat slechte gevoel zijn. Ik hoop en wens dat het je goed gaat in Thailand.

    Groetjes,

    Ben Hutten

   • Pim zegt op

    Dick .
    Als welkom is de haring achter je aangevlogen .
    Ze konden je niet inhalen door de snelheid die je had ingezet weer in Thailand te zijn .
    Intussen zijn zij van hun jetlag aan het bekomen tot ze jou zien komen .
    Met plezier zien ze jou dan hier aan het bier .
    Je weet waar ze wonen .

 6. danny zegt op

  beste Dick,

  Ontzettende fijn dat je weer terug bent en , zoals je hebt beloofd , je weer super snel hebt ingezet om vele trouwe lezers zo snel na je vakantie weer te bedienen van een vertaling van de Bangkok Post.
  Het zou leuk voor je zijn als jouw trouwe lezers erbij vermelden in welke stad of provincie zich bevinden want dan weet jij dat je héél Thailand weet te bereiken.
  Fijn dat je terug bent bedankt.. groeten uit Khon Kean van

  Danny


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website