911 agenten van de gemeentepolitie Bangkok namen gisteren deel aan de jaarlijkse trainingscompetitie, die tot doel heeft discipline, fysieke kracht en eenheid  te bevorderen.

De speciale gevangenis voor de politieke gevangenen uit 2010 in Lak Si wordt niet gesloten. Het Corrections Department ontkent de berichten die hierover zijn verschenen. Volgens een bron willen de autoriteiten de gevangenis vanwege de hoge kosten sluiten.

In de gevangenis, die gevestigd is in de Bang Khen Police Privates’ Training Schoool, zitten twintig mannen en twee vrouwen, bewaakt door vijftien agenten en tien personeelsleden van het Corrections Department. Ze hebben verschillende straffen, de langste 20 jaar.

De speciale gevangenis was een initiatief van de toenmalige minister van Justitite (Pheu Thai) om roodhemden te detineren die hadden geprotesteerd tegen de regering Abhisit, wat uiteindelijk culmineerde in een bloedig einde in mei 2010.

Familieleden van de gevangenen uit Ubon Ratchathani, gestraft wegens brandstichting, zouden blij zijn met de sluiting, want dan worden ze overgeplaatst naar de provinciale gevangenis en kunnen ze gemakkelijker bezocht worden.

De Lawyers Association of Thailand verzet zich tegen sluiting. ‘De junta zegt zich te willen verzoenen met andere mensen, maar deze faciliteit is geopend om politieke gevangenen in onder te brengen. Sluiting zou een misstap zijn.’

– Milieuactivist Sutthi Atchasai (38) heeft een eind aan zijn leven gemaakt. Hij werd in zijn huis in Muang (Rayong) door zijn 74-jarige moeder gevonden, nadat ze schoten had gehoord. Die kwamen uit de garage, waar hij in zijn pickup truck was gaan zitten. Volgens de moeder leed haar zoon aan stress. De politie heeft de zelfmoord nog niet bevestigd, want ze wil eerst de familie horen.

Sutthi leidde in zijn provincie tal van milieuprotesten, de bekendste tegen de bouw van een energiecentrale. De afgelopen jaren manifesteerde hij zich niet meer. Volgens een kennis had hij schulden opgebouwd en een hypotheek genomen op het land van zijn familie. Hij zou onder druk hebben gestaan van ‘invloedrijke figuren’ die zijn activisme hadden ‘verboden’.

– Coupleider Prachuth Chan-ocha is geschikt voor de functie van premier. Dat blijkt uit zijn daden, kracht en vastbeslotenheid, zegt waarnemend Supreme Patriarch Somdej Phra Maha Ratchamangalacharn.

De patriarch kreeg gisteren bezoek van de NCPO secretaris-generaal, die hem giften gaf in verband met de boeddhistische vastentijd die zaterdag begon. Volgens de patriarch gaan de daden van Prayuth de goede richting uit. Hij wil dat alle Thais zich verzoenen en verenigen, wat bereikt kan worden door de vijf doctrines van het boeddhisme te volgen.

– Het militair gezag heeft vijf voorstellen van de particuliere sector voor het stimuleren van de kwakkelende economie goedgekeurd. Ze hebben betrekking op bevordering van handel en investeringen, industriële ontwikkeling, toerisme, logistieke infrastructuur en wijziging van wetten en regelingen die voor bedrijven obstakels vormen.

Gisteren vergaderde de junta met het Joint Public-Private Consultative Committee. In die vergadering kwamen nog tal van andere zaken aan de orde, zoals de verhoging van de kredietgarantielimiet van de Thai Credit Guarantee Corporation van 18 naar 50 procent. Bedrijven krijgen daardoor meer toegang tot financieringsbronnen. Wie belangstelling heeft voor de overige voorstellen, leze ‘NCPO okays five plans to spur economy’ op de website van de krant.

– De check-in op ARL-station Makkasan verdwijnt vermoedelijk, omdat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt en de kosten te hoog zijn. Per maand worden er slechts tweehonderd stukken bagage afgegeven. [Voor welke luchtvaartmaatschappijen vermeldt het artikel niet.] De gemeente Bangkok betaalt maandelijks 5,27 miljoen baht voor de check-in, aldus een bericht op Facebook van de voormalige adjunct-gouverneur van Bangkok.

Waarnemend spoorweggouverneur Prasert Attanan vindt dat de check-in moet blijven. In plaats van die op te heffen, kunnen beter maatregelen worden genomen om het gebruik te stimuleren. De spoorwegstaf stelde eerder voor de dienst te schrappen.

– Voor de tweede maal is voormalig kroonprins Paras Shah uit Nepal aangehouden wegens drugsbezit. In een hotel in Bangkok werd hij gearresteerd met 13 gram marihuana. De prins was verlinkt door een bewaker van het hotel die zijn zaklantaarn kwam terughalen en het spul in zijn kamer zag.

Shah werd in oktober 2012 in Phuket aangehouden met 3 gram marihuana. Later dat jaar werd hij aangehouden omdat hij een luxueus appartement had vernield. In februari 2013 kreeg hij een hartaanval, waarna een ziekenhuisopname volgde.

– Geen 3,7 miljoen baht voor de 10 bewoners van Nakhon Pathom die dit bedrag hadden geëist wegens schade opgelopen tijdens de overstromingen van 2011. Ze waren naar de Central Administrative Court gestapt met een klacht tegen toenmalig premier Yingluck en enkele overheidsdiensten, maar de bestuursrechter wees hun klacht af. De overheid kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor een natuurramp, vond de rechter, en de overheid had voldoende gedaan om de schade te beperken.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Lokale verkiezingen uitgesteld
‘Eigen bijdrage leidt tot betere gezondheidszorg’
Verdachte in treinverkrachting nu al voor de rechter


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 juli 2014”

  1. Daniel zegt op

    De gemeente Bangkok betaalt maandelijks 5,27 miljoen baht voor de check-in,
    Waarnemend spoorweggouverneur Prasert Attanan vindt dat de check-in moet blijven. In plaats van die op te heffen, kunnen beter maatregelen worden genomen om het gebruik te stimuleren.
    Ik zou ook zeggen laat maar komen. Als dat enkel is om de check in op de luchthaven te ontlasten is voor die 200 stuks. Wil ik mij daar wel mee bezig houden. Kostprijs per stuk is dan 26.350 BT

  2. John zegt op

    “Milieuactivist Sutthi Atchasai (38) heeft een eind aan zijn leven gemaakt. Hij werd in zijn huis in Muang (Rayong) door zijn 74-jarige moeder gevonden, nadat ze schoten had gehoord.”Dat is een beetje verdacht! Na een schot ben je er toch klaar mee, lijkt me…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website