Nieuws uit Thailand – 17 april 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
17 april 2014

Drie mannen zijn aangehouden in verband met de schietpartij dinsdagavond in Phaya Thai (Bangkok), waarbij één man om het leven is gekomen en een andere gewond geraakt. Twee groepen jongeren kregen het daar met elkaar aan de stok.

De politie heeft op de plaats delict 40 kogelpatronen gevonden en twee vuurwapens. Volgens getuigen hebben de twee groepen al heel lang ruzie met elkaar. De drie verdachten die zijn aangehouden, geven toe aanwezig te zijn geweest, maar ze zeggen niet geschoten te hebben. Vier andere verdachten zijn nog voortvluchtig.

– Haal het niet in je hoofd te spijbelen, want dan zullen we je ter verantwoording roepen. Met deze dreigende woorden dringt het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo), het orgaan dat verantwoordelijk is voor handhaving van de speciale noodwet die voor Bangkok geldt, er bij de permanent secretarissen van de ministeries op aan vandaag de door Capo geconvoceerde vergadering te bezoeken. Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council en lid van het Capo, zei nog net niet dat ze disciplinaire straffen kunnen verwachten, maar daar kwam het wel op neer.

Tijdens de vergadering wordt gesproken over de wijze waarop ambtenaren dienen te reageren op de bezoeken die ze tijdens werktijd krijgen van anti-regerings demonstranten. En daar zal een hartig woordje over worden gesproken want het Capo heeft eerder ambtenaren verboden onder werktijd met de demonstranten te spreken. Op het ministerie van Volksgezondheid en Justitie werd actieleider Suthep Thaugsuban zelfs door de hoogste ambtelijke baas ontvangen.

Permanent secretaris Narong Sahametapat (Volksgezondheid), die openlijk de protestbeweging steunt, heeft al laten weten de vergadering niet bij te wonen. Hij vindt dat ambtenaren naar voorstellen over hervormingen moeten luisteren en moeten meehelpen het land van zijn politieke crisis te bevrijden.

De Justitiebaas komt wel. Hij wil graag uitleggen waarom hij met Suthep sprak. Vice-partijleider Ong-art Klampaibul van de Democratische partij heeft alle secretarissen opgeroepen de vergadering te boycotten.

Op de vergadering worden de dames [?] en heren permanent secretaris verder gebriefd over de geplande demonstraties van de PDRC (protestbeweging) en het UDD (roodhemden).

– De drie mannen die dinsdagmiddag een Montblanc horloge van 10,1 miljoen baht uit een winkel in Gaysorn Plaza stalen, zijn na hun brutale daad per taxi naar Suvarnabhumi gegaan. Dat heeft de taxichauffeur verklaard, die door de politie is opgespoord. Onderweg is een van de mannen, vermoedelijk Chinezen, uitgestapt op de Henri Dunantweg; de andere twee zijn bij gate 1 uitgestapt. De politie hoopt de man die onderweg is uitgestapt, te kunnen traceren.

– Ratchanee Sripaiwan, auteur van twaalf taalboeken voor het basisonderwijs, is dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden in het Vichaiyuth ziekenhuis. De boekjes zijn tussen 1978 en 1994 in de zes klassen van het basisonderwijs gebruikt. Aan de hand van de belevenissen van vier leerlingen leerden de leerlingen de Thaise taal. De boekjes zijn onlangs nog gebruikt voor een toneelstuk.

Ajarn heeft als docent Thaise taal gewerkt bij het voormalige Higher Education Department van het ministerie van Onderwijs. Vorig jaar won ze de Narathip onderscheiding.

– Hij heeft het al ettelijke keren gezegd, maar deze keer is het definitief. Het eind van de maand brengt de victorie voor de protestbeweging. Dat zei actieleider Suthep Thaugsuban gisteren zelfverzekerd tegen zijn supporters.

Vandaag trekken demonstranten naar overheidsdiensten om steun te verwerven voor het doel waar het allemaal om draait: nationale hervormingen. Gisteren overlegde Suthep met vertegenwoordigers van vakbonden over de geplande acties. Vorige week bezochten demonstranten ook al ministeries. Bij enkele sprak Suthep met de permanent secretaris, de hoogste ambtelijke baas.

De protestbeweging (en trouwens ook de roodhemden) wacht met spanning op de uitspraak van het Constitutionele Hof in de zaak Thawil. Die kan de kop van premier Yingluck kosten. Mogelijk moet ook het kabinet of moeten enkele kabinetsleden het veld ruimen. Suthep heeft eerder aangekondigd op de dag van de uitspraak een rally te zullen houden.

Een andere zaak die consequenties kan hebben voor 308 parlementsleden, speelt bij de National Anti-Corruption Commission. [Niet te verwarren met het onderzoek tegen Yingluck door de NACC.] Zij stemden vorig jaar voor een wetsvoorstel tot wijziging van de Senaat, een voorstel dat door het Constitutionele Hof in strijd met de grondwet is genoemd. Via een procedure in de Senaat zouden ze een politieke ban van 5 jaar kunnen krijgen. Het is niet zeker of alle 308 leden vervolgd gaan worden. Volgens een bron bij Pheu Thai ontspringen 70 wellicht de dans.

Morgen houdt het UDD (roodhemden) een rally. De bron verwacht dat die meer roodhemden trekt dan de vorige rally op de Aksa weg, die 35.000 supporters trok. Maar de 100.000 wordt zeker niet gehaald, aldus deze bron. Waar de rally plaatsvindt morgen, vermeldt het bericht niet.

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, verwacht dat incidenten deze week uitblijven, omdat het Constitutionele Hof eerst partijen zal willen horen alvorens het zwaard van Damocles te laten vallen. Paradorn denkt dat de rally’s van de anti-regerings beweging en het UDD een hoge opkomst zullen scoren.

Volgens een analyse vandaag in Bangkok Post probeert het pro-regeringskamp steun te verwerven van de internationale gemeenschap. UDD-leiders ontmoetten tijdens Songkran de Franse ambassadeur, vorige week sprak Yingluck met de Britse ambassadeur, en de Australische ambassadeur bezocht een roodhemdleider in diens woning. Japanse en Amerikaanse diplomaten zouden hem ook bezocht hebben.

– De voor morgen geplande senaatsvergadering is uitgesteld naar 24 april. Het secretariaat noemt juridische problemen als reden voor het uitstel. Belangrijkste agendapunt is de afzetting van de voorzitters van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Die procedure is aanhangig gemaakt door de National Anti-Corruption Commission en houdt verband met hun optreden vorig jaar tijdens de behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging van de Senaat.

De Raad van State heeft bezwaar gemaakt tegen de (nu uitgestelde) vergadering. De vraag is wie de vergadering mag uitschrijven. Op de details ga ik verder maar niet in. Duidelijk is dat de regering probeert de twee voorzitters, beiden lid van Pheu Thai, te redden.

– Het zijn voor 40 procent moslim Uighur uit het noordwesten van China is vastgesteld van de 218 vluchtelingen die vorige maand in Songkhla zijn aangehouden. Dit heeft de Chinese minister-counsellor van de Chinese ambassade gisteren bekend gemaakt tijdens een bezoek aan het immigratiekantoor in Songkhla. Volgens hem zijn ze door een bende, bestaande uit Chinezen en Thais, Thailand binnen gesmokkeld.

– Evenals oppositiepartij Democraten woont ook voormalig regeringspartij PheuThai de vergadering bij, die volgende week door de Kiesraad is belegd ter voorbereiding van de nieuwe verkiezingen. Vandaag beraadt de partij zich over de voorstellen die ze er gaat doen.

Pheu Thai dringt, evenals 53 andere partijen, aan op snelle verkiezingen. De partij wil verder dat de Kiesraad de protestbeweging vraagt om haar verzet tegen verkiezingen op te geven. Bron: Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit. De Kiesraad praat vandaag met de regering.

En zoo gaat alles z’n gangetje en wee hem die vraagt: Waarom? (Titaantjes, Nescio – foto homepagina)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 april 2014”

 1. antonin cee zegt op

  Met de wet in de hand komt men door het ganse land. Het is zielig om te zien hoe de Thaise politiek, zich verschuilt achter wetten nu een werkelijke dialoog en een publiek debat onmogelijk zijn. En uiteraard, zoals gewoonlijk gaat het er alleen maar om gaatjes te vinden in de bestaande wetten en die ten eigen voordeel uit te buiten. Kampioenen van de kwade trouw, die politici, of is dat wellicht een algemeen trekje van de Thaise cultuur?

 2. wibart zegt op

  Ik lees bijna elke dag je overzicht en wil gewoon even zeggen dat ik je nieuwsoverzichten erg waardeer. Dank voor je inspanning om elke keer weer al die info in begrijpelijke (waar mogelijk lol) taal aan mij voor te schotelen. Respect !!

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Drie senioren zijn om het leven gekomen en 39 gewond bij het zoveelste ongeluk met een dubbeldeks bus. De bus die onderweg was van Thon Buri (Bangkok) naar een tempel in Tha Muang, kantelde vanochtend om nog onverklaarbare redenen en belandde dwars over de weg, beide rijstroken blokkerend. De politie vermoedt dat de chauffeur in slaap is gevallen, niet vertrouwd was met de weg en te snel reed.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 2 Nog een busongeluk. Daarbij kwamen vier personen om het leven en werden circa vijftig gewond. In het district Hot (Chiang Mai) botste een bus tegen een motorfiets, raakte van de weg af en kwam tegen een boom tot stilstand. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de chauffeur de macht over het stuur verloor. De motorfietser kwam uit tegenovergestelde richting. Het ongeluk gebeurde op een bochtige weg in bergachtig gebied.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 3 Het aantal verkeersdoden van de ‘seven dangerous days’ is na zes dagen opgelopen naar 277 en het aantal gewonden naar 2.926. Woensdag kwamen 29 personen in het verkeer om het leven en werden 283 personen gewond in 273 ongevallen. Het aantal verkeersdoden bedraagt negen minder dan vorig jaar, het aantal gewonden en ongevallen bedraagt meer. In Nakhon Ratchasima eiste het verkeer de meeste levens: 13. Chiang Mai had het hoogst aantal ongevallen: 107.

 6. John zegt op

  Gisteren was die Mont Blanc horloge nog 10 miljoen !
  Waardevermindering in 1 dag van 9 miljoen ??
  Wat is hij nu werkelijk waard ?

  John

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ John Je bent de eerste die de tikfout opmerkt. Ik heb het gecorrigeerd. Bedankt.

 7. Jan Hoekstra zegt op

  Beste Dick,

  Dank voor de vertaling van de Bangkok Post elke dag. Klopt het dat de Chinezen die het horloge hebben gestolen op de Henri Dunantweg zijn uitgestapt? Ik bedoel dit niet als kritiek, maar het klinkt nogal Nederlands….

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jan Hoekstra Doel je op ‘weg’ in plaats van ‘road’ of op de naam Henri Dunant? Dunant is een van de oprichters in 1863 van het Rode Kruis, dat ook een afdeling in Thailand heeft. De krant spelt ‘Henri’ als ‘Henry’. De Thai Red Cross Society is gevestigd aan de Henri Dunantweg. Deze weg loopt van Rama IV naar Rama I bij BTS Siam. Eén Chinees is er uitgestapt, de anderen zijn op Suvarnabhumi uitgestapt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website