En weer lopen de schattingen van het aantal demonstranten op de Ratchadamnoen Avenue uiteen. De autoriteiten houden het op 26.000, verslaggevers van Bangkok Post op 40.000. De politie heeft nu ook het deel van de brede avenue tussen het Democracy Monument en de Khok Wua intersection afgesloten.

Rallyleider Suthep Thaugsuban kondigde gisteravond vier nieuwe actiemiddelen aan, nadat zijn oproep eerder deze week tot stakingen en werkonderbrekingen nauwelijks effect had. Suthep riep de bevolking op een petitie te tekenen waarin het ontslag wordt gevraagd van alle 310 parlementsleden die voor het controversiële amnestievoorstel hebben getekend. De petitie gaat naar de National Anti-Corruption Commission. De drie andere zijn:

 • Blaas op een fluitje wanneer je sidekicks van Thaksin ziet, zoals het hoofd van het Department of Special Investigation en de voorzitters van Huis van Afgevaardigden en Senaat. Kabinetsleden worden al op een fluitconcert getracteerd.
 • Boycot producten en diensten van bedrijven die banden hebben met het Shinawatra imperium.
 • Ga in staking (gericht aan ambtenaren deze keer) en vraag zo veel mogelijk mensen (gericht aan de aanwezige demonstranten) om de anti-Thaksin beweging te steunen. Suthep wil dat het aantal demonstranten naar 1 miljoen groeit. ‘Deze maatregelen zijn de enige manier op het Thaksin regime te elimineren.’

Ander protestnieuws:

 • Vice-minister-president Pracha Promnok, verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid, zei gisteren bereid te zijn om met Suthep over beëindiging van de anti-regerings rally’s te overleggen.’ Alle partijen moeten in gesprek met elkaar gaan in plaats van te demonstreren, nu het blanco amnestievoorstel van de baan is en het ICJ in Den Haag een uitspraak heeft gedaan in de Preah Vihear-zaak’, aldus Pracha. De vier extra actievormen noemde hij geen probleem, zolang het protest vreedzaam blijft.
 • Een groep academici, geleid door Banjerd Singkhaneti van het (altijd kritische) National Institute of Development Administration, roept onderwijsinstituten op om hervormingen te stimuleren die een eind maken aan de sociale en politieke problemen van het land. Banjerd zegt dat ‘zijn’ beweging anders is dan voorgaande bewegingen omdat die grotendeels geleid werden door academici en personen hoog in de machtstructuur. ‘Het onderwijs heeft een sleutelrol, gegeven hun recente rol in de anti-amnestie campagne. Politieke hervormingen moeten het parlementaire systeem versterken en immuun maken voor de “dictatuur van de meerderheid”. Ze moeten van het parlement een lichaam maken dat de bevolking echt vertegenwoordigt.’
 • Supporters van de V for Thailand-groep (witte maskers) hielden gisteren rond het middaguur een fluitconcert op de Ratchaprasong intersection. Ze eisten dat de regering het vonnis van het ICJ in de Preah Vihear-zaak negeert, en protesteerden tegen wijziging van artikel 190 van de grondwet. Dit artikel regelt in welke gevallen de regering toestemming aan het parlement moet vragen bij internationale overeenkomsten. De regering wil de reikwijdte van het artikel beperken.
 • Werknemers in Pratunam gingen ook tekeer op fluitjes (foto), waarbij ze gezelschap van oppositieleider Abhisit kregen. Toen ze uitgeblazen waren, trokken ze naar de Ratchadamnoen Avenue.
 • Het Network of Students and People for Reform of Thailand eiste bij het kantoor van het Department of Special Investigation het vertrek van diensthoofd Tarit Pengdith, omdat hij met juridische acties tegen de financiers van de rally’s heeft gedreigd.
 • Universiteits studenten en de Business Club for Democracy verzamelen handtekeningen voor een petitie aan de Senaat, waarin gevraagd wordt de parlementsleden te ontslaan die voor het amnestievoorstel hebben gestemd. Het streven is dinsdag 20.000 handtekeningen te hebben.
 • 146 parlementsleden hebben hun handtekening gezet onder een petitie, waarin het ontslag van premier Yingluck en twee ministers wordt geëist. De petitie is gisteren door de tweede senaatsvoorziter in ontvangst genomen.
 • De oppositie heeft ook om een zogeheten no-confidence debat gevraagd, maar de Kamervoorzitter heeft bedenkingen omdat de oppositie de reden onvoldoende had gemotiveerd. De voorzitter overlegt met het juridisch team van het Huis of aan het verzoek kan worden voldaan. Maandag maakt hij zijn besluit bekend. De oppositiewhip verwacht dat het debat volgende week plaatsvindt, voordat het parlement op 28 november met reces gaat.
 • De Rural Doctors Society heeft haar leden opgeroepen woensdag voor de woning van premier Yingluck een fluitconcert te houden, maar dit protest heeft niets te maken met het amnestie-gedoe. Gefloten wordt tegen het nieuwe P4P-beloningssysteem, waarbij plattelandsartsen op basis van prestatie worden gehonoreerd. De plattelandshospitaals is gevraagd uit protest te vlaggen.

– Prinses Bajrakitiyabha, permanent vertegenwoordiger van Thailand bij de VN in Geneve, beschouwt hiaten in het rechtssysteem en ineffectieve rechtsregels als de kern van de sociale problemen. Dit zei ze gisteren in een keynote speech op het seminar ‘Bangkok Dialogue on the rule of law’.

‘Hoe kan er sprake zijn van duurzame ontwikkeling, wanneer ongelijkheid sociale spanningen blijft creëren? Wanneer grote delen van de bevolking nog steeds geen toegang tot de rechtspleging hebben? […] Het is niet langer voldoende om het economisch succes van een land af te meten aan de groei van het GPD. Ook een goed functionerend rechtsysteem is een noodzakelijke variabele die effectieve dienstverlening en gelijke kansen op economische mogelijkheden verzekert.’

– Twee agenten zijn gisteren bij een bomaanslag in Rangae (Narathiwat) om het leven gekomen. Een derde werd ernstig gewond. De drie agenten waren op de terugweg naar het politiebureau, nadat ze onderwijzers hadden geëscorteerd.

Bij een bomaanslag in Mai Kaen (Pattani) zijn gistermiddag drie militaire rangers gewond geraakt. Ze waren met drie anderen te voet aan het patrouilleren.

– Niet slim van het personeel van een geldtransport om drie zakken met 4,6 miljoen baht uit te laden en op de grond te leggen, want op dat moment sloegen drie mannen met bivakmutsen en kogelvrije vesten toe. Dat gebeurde voor een filiaal van Tesco Lotus in Chachoengsao. De mannen gingen er in een zwarte Totyota Vigo pickup truck vandoor. Er hangen geen bewakingscamera’s in de buurt, dus wie weet ontspringt het drietal de dans van aanhouding en en verblijf in de gevangenis.

– De twee dochters van Thaksin zijn kwaad. Op Facebook en andere kanalen circuleert een foto met hun namen, details van de ingecheckte bagage en hun stoelnummers. Pinthonga en Paethongtan stapten donderdag op een toestel van THAI naar Londen. Ze hadden acht koffers bij zich, wat tot het geruchte leidde dat ze Thailand wilden ontvluchten vanwege de politieke spanningen. Maar volgens hen komen ze over zes dagen weer terug. Bovendien reisden ze samen met vier anderen naar Engeland.

– De eigenaren van twee populaire Thaise restaurants in Californië zijn schuldig bevonden aan overtreding van de Labor Code over een periode van drie jaar. De 47 personeelsleden moesten regelmatig 11,5 uur per dag werken, zes of zeven dagen per week, lunchpauzes waren er niet bij, overwerk werd niet extra beloond en nog meer van die grappen. Dus mogen de eigenaren nu diep in de buidel tasten om hun personeel te compenseren.

Loy Krathong

– Zondag wordt op veel plaatsen Loy Krathong gevierd, het feest waarbij krathongs te water worden gelaten en lampionnen de lucht ingaan. Het feest dateert vermoedelijk uit het Sukothai tijdperk,700 jaar geleden. Het was een dag om de Boeddha eer te bewijzen en de godin van het water om vergeving te vragen voor alle vergrijpen tegen haar domein. Tegenwoordig dient het meer om ongeluk te verdrijven en geluk af te dwingen.

De bodem van een krathong bestaat traditioneel uit de schijf van een bananenboom met bladeren, zodat die de vorm van een lotusbloem heeft. Daarop komen kaarsen, wierookstokjes, bloemen en soms muntjes en nagels. Vervolgens gaat het ‘scheepje’ te water.

In Bangkok wordt het feest onder andere gevierd bij Asiatique The Waterfront en langs de Chao Praya bij de Rama VIII brug. Verder zijn 28 parken open, waaronder Lumphini en Chatuchak. In Chiang Mai wordt van 10 tot 18 november het Yi Peng Festival gehouden en in Tak het Loy Krathong Sai festival tot woensdag langs de Ping.

In het Sukothai Historical Park wordt tot zondag de ‘Visiting Pasan Market – Payment With Bia (Shells)’ gehouden. Bezoekers ruilen hun geld in voor schelpen, waarmee betaald moet worden.

Commentaar

– ‘Het is een grote schande dat de uitrusting van ploegen van de explosievendienst, die in het Zuiden aan het werk zijn, zwaar onder de maat is, zo zeer zelfs dat de zolen van hun schoenen losraken’, schrijft Yvonne Bohwongprasert in een vlammend J’accuse in Bangkok Post. Doordat behoorlijke uitrusting en andere levensreddende apparatuur ontbreken zijn de teams een gemakkelijk doelwit. Ze hebben niet de beschikking over robots, veiligheidsschoenen, taktische knie- en elleboogbeschermers, een speciale helm en andere spullen om ervoor te zorgen dat ze hun ouwe dag halen.

De verslaggeefster reageert met haar aanklacht op de recente dood van drie leden van de Explosive Ordnance Disposal squad (EOD). Zij kwamen bij een ontploffing om het leven toen ze een verdacht voorwerp langs de Phetkasem weg in Bacho (Narathiwat) onderzochten. Goede uitrusting had dat kunnen voorkomen. Dat hun weduwes en kinderen smartegeld krijgen en dat ze een uitgebreide begrafenis krijgen, is een uiterst schrale troost.

Economisch nieuws

– Ondanks de toenemende politieke spanningen maakt de bevolking zich meer zorgen over de hogere kosten van levensonderhoud, hogere prijzen en de beroerde economische vooruitzichten dan over de politiek. Dit blijkt uit een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce onder 1.245 respondenten.

Dit pessimisme heeft echter geen invloed op de uitgaven voor Loy Krathong. Die blijven robuust met naar schatting ruim 10,87 mijard baht, 5,6 procent meer dan vorig jaar. Per persoon wordt gemiddeld 1.593 baht uitgegeven, 9,18 procent meer dan vorig jaar toen 1.449 baht per persoon aan het feest werd besteed. Het meeste geld gaat naar party’s en vervoer.

Van de respondenten zegt slechts 22 procent zich zorgen te maken over de politiek onzekere situatie. De overigen noemen hogere prijzen, de economische malaise, de economische situatie wereldwijd en het vertrouwen van buitenlandse toeristen.

De meeste respondenten dringen er bij de regering op aan het blanco amnestievoorstel definitief in te trekken en elke groep toe te staan haar politieke meningen vrij te uiten. Thanavath Phonvichai, vice-president research van de UTCC, verwacht niet dat de rally’s erg lang zullen duren. ‘Wij denken dat de demonstranten niet willen dat de mensen in het algemeen en ’s lands economie er gevolgen van ondervinden.’

– Voor de vijfde keer dit jaar gaat de regering proberen rijst te verkopen uit haar gigantische voorraad. Volgende week opent ze de inschrijving op 450.000 ton. Vorige inschrijvingen waren teleurstellend. In juli en augustus verkocht de regering 240.000 van 660.000 ton aan drie gegadigden en in oktober 53.000 van 300.339 ton.

Kopers staan niet te trappelen om oude rijst te kopen; ze wachten liever op de nieuwe oogst. Eind deze maand wordt de piek verwacht van de hoofdoogst in het seizoen 2013/2014. Naar schatting stroomt 28,4 miljoen ton de markt in. Onduidelijk is hoeveel rijst uit de voorgaande twee seizoenen de regering nog in voorraad heeft. Ministers noemen verschillende hoeveelheden en getwijfeld wordt aan de verkoopcijfers van de autoriteiten.

– De vastgoedmarkt in Greater Bangkok groeit dit jaar met 5 procent, veel minder dan de vorige voorspelling van 10 procent. De geringere groei is te wijten aan strengere hypotheekregels, hogere huishoudschulden en politieke problemen, zegt de Housing Business Association. Voor volgend jaar wordt eveneens een groei van 5 procent verwacht. De hypotheekvoorwaarden zullen weliswaar minder streng zijn en de economie blijft groeien, maar de politiek blijft een risicofactor.

Een nog groter probleem is het tekort aan bouwvakkers. Dit zal worden verergerd omdat de regering begint met de veelbeproken infrastructurele werken. De bouwsector komt 100.000 arbeiders tekort.

Volgend jaar stijgen de bouwkosten met 5 procent, met name de kosten van ready-mix beton, omdat de producenten niet van plan zijn hun machinepark of productiecapaciteit uit te breiden.

– De Bank of Thailand beschouwt binnenlandse factoren als een groter risico voor de Thaise economie dan externe druk, nu de bevolking [?] vertrouwd is geraakt met de mogelijke vermindering van het stimuleringsprogramma van de Amerikaanse Fed.

De meeste investeerders denken dat de Fed daarmee in december begint, maar de BoT denkt dat dit niet eerder dan begin volgend jaar gebeurt. Eerst moet de regering uit haar begrotingsimpasse geraken en het schuldplafond verhogen. Bovendien krijgt de Fed een nieuw hoofd en die zal eerst de Amerikaanse economische situatie willen bestuderen.

Op 27 november vergadert het Monetary Policy Committee van de centrale bank over de policy rate, het tarief waarvan de banken hun rentetarieven afleiden. Dit jaar ging er slechts een kwart procentpunt van af. Het bedraagt nu 2,5 procent. Belangrijkste doelstelling van het MPC is de inflatie binnen de perken te houden. Een analist van de CIMB Bank denkt dat het MPC het tarief iets verlaagt omdat de economie afkoelt en de export in het vierde kwartaal toeneemt. De politieke onrust heeft een minimaal effect op het consumentenvertrouwen en toerisme, tenzij de rally’s in geweld ontaarden. Dan blijven Chinese toeristen weg.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 november 2013”

 1. Rob V. zegt op

  Ik hoop dat de groep acedemici en ook prinses Bajrakitiyabha wat kan bereiken. Hun streven is nobel. Het mooie Thailand zou nog een stuk paradijselijker worden met een goed werkende verdeling der machten in de politiek en rechtsspraak. Dan nog de noodzakelijke hervormingen in het onderwijs en dan kan ook de toekomstige doorsnee Thai een goede kwaliteit van leven (geen onrecht, tot zover dat uit te bannen is) tegemoet zien.

 2. Maarten zegt op

  Volgens mij vergeet Suthep nog een manier om de regering weg te krijgen: de verkiezingen winnen. Ik weet het, daar moet hij wat geduld voor hebben, maar zo werkt dat in een echte democratie nu eenmaal.

 3. chris zegt op

  beste Maarten,
  Zo werkt het inderdaad in een ‘echte democratie. Probleem is echter dat Thailand verre van een echte democratie is. Verkiezingen worden hier niet gewonnen met gedachtengoed, ideeen voor de toekomst van het land (waruit de kiezers een keuze kunnen maken) maar met geld en gratis eten en drinken in de dorpen en buurten voor de aanwezigen. Na de bijeenkomst (waarop wat populistische leuzen worden geroepen en de tegenpartij wordt aangevallen) wordt een cadeautje uitgereikt. Degene met het grootste cadeau krijgt de stem.
  Recent onderzoek toonde aan dat 71 van de 500 parlementsleden naaste familie van elkaar zijn; in ELKE partij. Dat is het hoogste percentage in de wereld.

 4. Tino Kuis zegt op

  Beste Chris,
  Het idee dat een groot deel van de bevolking (meestal geplaatst in het Noorden en Noord-Oosten) zijn stem uitbrengt op de kandidaat die het meeste geld en goederen uitdeelt is al lang niet meer waar. Ze nemen inderdaad geld aan van diverse kandidaten maar stemmen dan vervolgens gewoon op de persoon die hun voorkeur heeft. Dat is mijn persoonlijke ervaring en wordt door onderzoek ondersteunt. Dat de Phea Thai partij zijn overwinningen uitsluitend te danken zou hebben aan het ‘kopen van stemmen’ is de boeman die de elite in Bangkok voortdurend oproept om hun versie van ‘Thai-style democratie, een geleide democratie door de elite in Bangkok’ te verdedigen. De plattelandsbevolking is al 20 jaar wijzer dan jij veronderstelt en hun voorkeur voor de Pheu Thai partij is echt, en heeft weinig te maken met die schamele 500 baht. De Pheua Thai is de enige partij die niet neerkijkt op de plattelander. Maar natuurlijk is het uitdelen van geld voor de erkiezingen, wat alle partijen doen, onwettig.

 5. chris zegt op

  Beste Tino,
  Al enige weken betoog ik op deze blog en in mijn reacties op politieke artikelen in de Bangkok Post dat in Thailand de PROCESSEN moeten veranderen om tot een werkelijke en duurzame verbetring van alle Thai te komen. En bij die verandering van processen horen veel mensen die impliciet lak hebben aan democratie niet thuis. Voor mij geldt dat voor elke politieke partij. Een dergelijke verandering is niet eenvoudig omdat het huidige politieke systeem behoorlijk verziekt is. Het ‘grote’ bedrijfsleven, de rijke Thai en hun clans (met vertakkingen in politiek, bedrijfsleven, overheid, politie en leger) maken er de dienst uit. Zij hebben geen behoefte aan een meer zelfstandig denkende burgers, of dat nu opkomende middenstanders zijn, medewerkers van bedrijven of boeren (rijst, rubber, ananas, enz.).
  Politieke partijen hebben veel geld nodig en besteden veel geld om de verkiezingen te winnen. In de eerste plaats door populaire mensen ( niet alleen ondernemers maar ook gepensioneerde politie-officieren) veel geld te bieden om zich voor hun partij verkiesbaar te stellen. Daarnaast door veel populistische voorstellen te lanceren die ofwel later niet haalbaar blijken of maar ten dele ten goede komen aan de armere bevolking in alle regio’s van dit land. De aanvullende manieren zijn niet zozeer het uitdelen van geld (daar wordt tedege op gelet) maar allerlei andere creatieve manieren om ‘kiezers’ aan je te binden, alleen met het oog op de verkiezingen. (het betalen van de benzine van de brommer, uitdelen van telefonkrediet, mobiele telefoons, eten en drinken, dagvergoedingen voor mogelijke demonstraties). Zo maken de politici zich populair.
  En om Freek de Jonge te spreken: als ik arm was, nam ik ook ALLES aan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website