De gratis vertoning van The Legend of King Naresuan 5 heeft zondagochtend tot een ware run op de 160 bioscopen geleid, waar de film draaide. Uren voordat de kassa’s open gingen, stonden er al rijen wachtenden.

De belangstelling was zo groot dat enkele bioscoopcomplexen meerdere zalen openden om niemand te hoeven teleurstellen. Sommige bioscopen gaven kortingskaartjes voor andere films aan degenen die naast het net visten. De gratis kaartjes voor de voorstelling in SFX Cinema in winkelcentrum Lat Phrao vlogen binnen 15 minuten de deur uit.

De gratis voorstelling was een initiatief van de filmproducent en de biscoopexploitanten. Ze wilden daarmee aansluiten bij het charmeoffensief van de junta. De film toont de heroïsche strijd van koning Naresuan (1590-1605) tegen de Birmezen.

– Telenor, de grootste aandeelhouder van telefoonmaatschappij DTAC, heeft haar excuses aangeboden voor het bericht dat telecommunicatiewaakhond NBTC had gevraagd Facebook te blokkeren. In een verklaring, zondag uitgegeven, erkent Telenor dat het bericht ‘het image van de NBTC en de NCPO heeft beschadigd’.

Facebook ging 28 mei 45 minuten op zwart, wat volgens de NBTC het gevolg was van een technische storing. Volgens Tor Orland, vice-president van Telenor Asia, kreeg het bedrijf echter een telefoontje van de NBTC met het verzoek dat te doen. Hij schreef dat eerder deze maand in een mail aan de Noorse krant Aftenposten. Het bedrijf draaide om 14.35 uur de knop om, waardoor 10 miljoen DTAC-klanten hun account niet konden bereiken.  Zowel de NBTC als het leger ontkende dat een dergelijk verzoek was gedaan.

In de verklaring van zondag schrijft de directie van de Telenor groep en DTAC te betreuren wat er gebeurd is: ‘Zowel de Telenor groep als DTAC erkennen ten volle zowel de noodzaak van eenheid als de grotere gevoeligheid. We willen van de gelegenheid gebruik maken onze excuses aan te bieden. We gaan door onze dialoog met de bevolking van Thailand te versterken ter verbetering van het land. Wij zijn ons ervan bewust dat we allemaal moeten bijdragen aan het totstandbrengen van een betere omgeving, zodat we vooruit komen.’

– Cambodjaanse werknemers, die in groten getale terugkeren naar hun vaderland, zeggen te vluchten uit angst voor vervolging. Intussen probeert de junta de berichten over een op komst zijnde razzia de kop in te drukken en de industrie waarschuwt dat het bedrijfsleven ernstig gedupeerd wordt door de exodus, want het kampt al met een tekort aan arbeidskrachten.

Volgens het Provincial Immigration Bureau in Sa Kaeo zijn de afgelopen week bij Poi Pet 54.000 Cambodjanen de grens overgestoken. [Heerlijk, al die verschillende aantallen die de krant noemt.] Ze kwamen per bus uit onder andere Bangkok, Samut Sakhon, Nong Khai en Nakhon Ratchasima.

De exodus kwam op gang nadat de junta had aangekondigd een commissie in het leven te roepen die zich gaat buigen over de tewerkstelling van buitenlandse werknemers. Commissievoorzitter Tanasak Patimapagorn, opperbevelhebber van de strijdkrachten, heeft al met zeven betrokken regeringsdiensten overlegd. De commissie gaat zich concentreren op kinderarbeid en mensenhandel.

Woordvoerder Sek Wannamethee van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent geruchten dat er al een razzia aan de gang is waarbij Cambodjaanse arbeiders, ongeacht hun status (illegaal of legaal), met geweld worden gerepatrieerd.

‘De Thaise autoriteiten hechten een grooot belang aan buitenlandse werknemers omdat ze niet alleen een bijdrage leveren aan de economie van Thailand, maar ook vanwege de nauwe historische en vriendschappelijke banden tussen de regering en het volk van Thailand en die landen.’

Ook de junta heeft al meermalen ontkend het bevel te hebben gegeven om de migranten het land uit te zetten.

De Federation of Thai Industries (FTI) vreest dat de exodus van illegale werkers het al nijpende tekort aan arbeidskrachten in alle sectoren zal verergeren. De buitenlandse beroepsbevolking dient zorgvuldig gemanaged te worden anders kunnen problemen ontstaan zoals mensenhandel, zegt FTI vice-voorzitter Chen Namchaisiri. Naar schatting werken in Thailand 1,4 miljoen migranten, van wie 1 miljoen illegaal zijn.

– Vermoedelijk als gevolg van een klapband is zaterdagavond een pickup truck met Cambodjaanse arbeiders in Ratchasan (Chachoengsao) over de kop geslagen. Zeven inzittenden vonden de dood en zestien raakten gewond. De Cambodjanen waren op weg naar de grens.

– Wees mild voor de arme, landloze Thais die in beschermde bossen wonen, bepleit de Assembly of the Poor (AOP). Ze roept de junta op juridische procedures tegen hen uit te stellen totdat ze een eerlijke behandeling krijgen. ‘De armen worden vervolgd, terwijl de rijken buiten schot blijven.’

De organisatie reageert met haar pleidooi op een oproep van de junta aan betrokken overheidsdiensten om ‘strenge juridische actie’ te ondernemen tegen zowel mensen die zich wederrechtelijk in beschermde bossen hebben gevestigd, als tegen degenen die deze praktijk steunen als een manier om beschadigde bossen te herstellen.

Volgens de AOP zijn de problemen vaak te wijten over onrealistisch getrokken grenzen en overlappen die gebieden waar mensen al eeuwen in vrede hebben geleefd. Indien de overheid hen dat recht niet gunt, zullen 2 miljoen mensen moeten verkassen, zei onlangs Thiti Kanokkavithakorn, voormalig inspecteur-generaal van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Het Royal Forest Department zegt dat het om 14 miljoen rai bosgebied gaat.

– Charoensri Hongprasong, directeur nieuwsproductie en programmedirecteur van NBT-kanaal 11, een spreekbuis van de overheid, is geschorst wegens het brengen van ‘ontoelaatbaar’ nieuws. Naar verluidt heeft de nieuwsuitzending van vrijdag 7 uur de irritatie gewekt van de junta. Onduidelijk is om welk item het gaat. Charoensri moet vandaag bij het Public Relations Department op het matje komen om uitleg te geven.

– Universitaire docenten en studenten moeten beter voorgelicht worden over de noodzaak van de coup, vindt de National Council for Peace and Order (NCPO, junta, militair gezag). Een praatje op de Thammasat universiteit door de commandant van het Eerste Artillerie Regiment heeft vorige week al effect gehad. Hij kreeg een ‘positieve respons’.

Kort na het uitroepen van de coup demonstreerden zo’n veertig personen op de Tha Pra Chan campus voor vrijheid van meningsuiting, maar de universiteit wordt niet langer voor politieke doeleinden gebruikt sinds de NCPO die verboden heeft.

Coupleider Prayuth hecht groot belang aan de voorlichting op Thammasat omdat de campus een belangrijke verzamelplaats is voor anti-coup demonstranten en leden van Nitirat, een groep kritische docenten recht. Prayuth zou van plan zijn persoonlijk met hoogleraren en studenten te gaan praten. De NCPO heeft ook al met docenten en studenten van de Kasetsart universiteit gesproken en met vertegenwoordigers van het International Student Centre of Thailand. Ze snappen het nu allemaal, zegt legercommandant Songwit Nunpukdee.

– De politieke situatie is verbeterd en detentie van activisten en politieke figuren dient alleen maar om de gemoederen tot rust te brengen. Ze worden niet langer dan zeven dagen vastgehouden. De meesten van de 440 gearresteerden zijn al vrijgelaten. Deze geruststellende mededelingen heeft de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay, te horen gekregen van de permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De OHCHR (kantoor van de commissie voor de mensenrechten) liet eerder weten zich ongerust te maken over mogelijke mensenrechten schendingen, met name de detenties. Het riep Thailand op maatregelen te schrappen die in strijd zijn met het principe van mensenrechten of die beperken.

De secretaris heeft Pillay verteld dat de avondklok is opgeheven, tv-kanalen hun normale programmering hebben mogen hervatten en de media, zowel Thaise als buitenlandse, zonder beperkingen hun werk mogen doen. Hij hoopt dat de OHCHR nu een tweede brief stuurt, waarin begrip voor de recente ontwikkelingen wordt getoond.

– Huishoudelijk personeel dient beter beschermd te worden door het ministerie van Werkgelegenheid. Deelnemers aan een seminar gisteren ter gelegenheid van International Domestic Workers’ Day, wijzen vooral op het voorschrift van één vrije dag per week, wat al 2 jaar verplicht is.

Huishoudelijk personeel zou ook recht moeten hebben op sociale voorzieningen en het minimum dagloon zou ook voor hen moeten gelden.

Volgens Regulation No. 14 van het ministerie heeft huishoudelijk personeel recht op één vrije dag per week, ze mogen niet langer dan zes dagen achter elkaar werken, ze hebben recht op minstens zes vakantiedagen per jaar en minimaal dertien vrije feestdagen. Sinds het voorschrift van kracht is, heeft het ministerie geen klachten ontvangen. Naar schatting telt Thailand 300.000 huishoudelijke werkers, van wie 45.000 buitenlanders.

– Aggresieve wilde olifanten gaan heropgevoed worden. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft een stuk grond van 4.000 rai in het Khao Ang Rue Nai Wildlife Sanctuary bestemd voor de gedragstraining.

Honderd olifanten komen ervoor in aanmerking. Tussen vorig jaar en eind mei zijn 25 personen door olifanten gedood. Het laatste incident vond vorige maand plaats in Kanchanaburi. Daarbij verloren twee personen het leven. Eind dit jaar gaat het kamp open.

– Drie studenten van een groep van veertig gaan twee uitzendbureaus aanklagen, die hen misleid hebben. De bureaus, Go Abroad Education Group en Study Plus, zouden gegevens hebben vervalst waardoor ze konden deelnemen aan een betaalde stage in Singapore, die alleen gevolgd mag worden door studenten van drie universiteiten.

De gedupeerde studenten hadden geen idee dat ze daarvoor niet in aanmerking kwamen. Kort na het begin van de stage werden ze in Singapore aangehouden. De twee bureaus beurden 45.000 baht per student voor hun frauduleuze bemiddeling. Het Employment Department verzamelt momenteel de klachten om tegen de bureaus te kunnen optreden.

Plan voor dijkwegen langs Chao Phraya uit de kast gehaald

– Je slaat er twee vliegen in één klap mee: dijkwegen langs de rivier Chao Phraya. Ze helpen de verkeersdrukte in Bangkok te verminderen en ze vormen een bescherming tegen overstromingen. Het ministerie van Transport haalt het plan maar weer eens uit de kast en wil er een haalbaarheidsstudie naar laten doen.

Behalve het verkeer profiteren ook stadsbewoners ervan, zegt Chula Sukmano, directeur van het Office of Transport, Traffic Policy and Planning. Ze kunnen dan gemakkelijker bij de rivier komen en er kunnen plaatsen voor recreatie worden ingericht.

Coupleider Prayuth gaf vorige maand tijdens een bijeenkomst met regeringsdiensten de voorzet. Hij noemde de beide voordelen van de aanleg van de dijkwegen.

Het plan behelst de aanleg van wegen aan beide zijden van de rivier tussen Bangkok en Nonthaburi. Dat kan op dezelfde manier gebeuren als thans in Pathum Thani en Nonthaburi gebeurt. Het Department of Rural Roads legt er op dijken wegen aan. Die werkzaamheden, begonnen in 2012, zijn een uitvloeisel van een anti-overstromings plan van de vorige regering.

Volgens een bron bij het ministerie heeft het project wel tot gevolg dat de rivier smaller wordt. Soortgelijke projecten die in het verleden zijn bestudeerd, stuitten op felle tegenstand omdat de economische haalbaarheid twijfelachtig was, maar de afgelopen 20 jaar zijn de economische en sociale omstandigheden van de woonkernen langs de rivier veranderd, legt de bron uit.

In de nieuwe studie moet gekeken worden  of het project voordelen oplevert voor de economie, samenleving, woonkernen en het land als geheel. Mogelijk moeten sommige gebieden langs de rivier onteigend worden.

Het plan voor de aanleg van de dijkwegen dook voor het eerst op in 1992. Tussen de Phra Pinklao brug en Pak Kret aan de oostzijde van de rivier, en vanaf die brug tot de Phra Nang Klao brug in Nonthaburi aan de westzijde zouden over 25 kilometer wegen worden aangelegd. Het plan leed schipbreuk omdat omwonenden bang waren dat de te slaan funderingspalen het scheepvaartverkeer en de toegang tot pieren zouden hinderen.

Een soortgelijk plan dook opnieuw vorig jaar op tijdens de gouverneursverkiezingen. De Pheu Thai kandidaat stelde voor aan beide zijden van de rivier tussen de Rama VIII brug en de Sathorn brug over een lengte van 17 kilometer dijkwegen te construeren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 juni 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Khaosod (on line meldde gisteren dat generaal Amnuay de bioscopen, waar gratis naar die film gekeken kan worden, heeft opgeroepen hun surveillance- camera’s aan te zetten. Iedereen die vroegtijdig de bioscoop verlaat en/of zijn kaartje verscheurt wordt geacht dat gedaan te hebben als protest tegen de junta en zal dus voor de krijgsraad moeten verschijnen. Nederlanders mochten destijds ook niet op Koninginnedag met een sinaasappel de straat op, er is dus niets nieuws onder de zon.
  Oppassen dus!

  • chris zegt op

   beste Tino:
   Geloof jij alles wat er geschreven wordt, zeker op de sociale media? Er is zo ontzettend veel onzin op deze media dat ik een aantal van hen niet meer volg. Zelfs de ervaren journalisten/twitteraars braken onzin uit. Michael Yon en Andrew MacGregor Marshall schrijven soms 30 tot 40 tweets onzin-tweets per uur. Allen maar om elkaar in de haren te vliegen te zorgen dat hun volgende boek beter verkoopt in de winkel. Daarnaast geeft een aantal van hen toe dat zij betaald worden voor het aantal tweets en volgers. Het is een broodwinning voor sommigen.

 2. Tino Kuis zegt op

  Chris,
  Ik heb het over Khaosod on line, dat is een veel gelezen dagblad. The Nation (ook gisteren) heeft hetzelfde, wat korter, bericht:
  “The police have received report that the movement would tear the movie tickets at the cinemas as a symbol against the coup, he said. However, the police will not arrest them but will take photos for further legal actions”. Ik ben verstandig genoeg zin van onzin te scheiden. Geloof je het nu?
  De grondwet verscheuren in niet strafbaar, maar bioscoopkaartjes……..
  Email me een onzin-tweet van Andrew en de bron waarin staat dat er voor betaald wordt.

 3. dyna zegt op

  Je kunt gerust spreken van een gedwongen deportatie van zeer velen onschuldige cambodjaner. Niet alles kan natuurlijk vertaald worden doch opvallend de bangkokpost begint een kritische krant te worden in tegenstelling tot velen anderen! Op de opiniepagina een kritisch artikel genaamd” a culture of explanation ” Thailand wordt daar afgeschilderd ” the worst and the worst “equal to North Korea ,Saudi Arabia and other slaverny enablers. Het gaat om slavenarbied en mensenhandel . En een van de laatste opmerkingen in dit artikel wi ik u niet onthouden en vrij vertaald.Het gaat om een cultuur van acceptatie van andere migranten van de nabije buren. Dit was mogelijk inhet verleden door verschillende succesvolle governermenten. Het huidige regime- ipv actie te ondernemen tegen mesenonhandel heeft zich een ander probleem geschapen met deze deportaties ! aldus het commentaar in de Bangkokpost van vandaag .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website