Nieuws uit Thailand – 16 juli 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
16 juli 2013

De Chulalongkorn universiteit, Thailand’s oudste en meest prestigieuze universiteit, heeft gisteren haar verontschuldigingen aangeboden voor de schildering met Adolf Hitler temidden van stripfiguren, die eerstejaars van de faculteit Fine and Applied Arts hadden gemaakt.

Volgens faculteitsdeken Supakorn Dispan wilden de studenten met de schildering uitdrukken dat verschillende superhelden de wereld willen beschermen en dat er zowel goede als slechte mensen zijn. De schildering, die gemaakt was ter gelegenheid van een diploma-uitreiking op 11 en 12 juli, is inmiddels verwijderd. Zie verder de posting ‘Hitler afgebeeld als superheld in Thailand zorgt voor boze reacties’ (15 juli).

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat een arrestatiebevel aanvragen voor de controversiële ‘jet-set’ monnik Wirapol Sukphol. Het arrestatiebevel noemt twee vergrijpen: fraude bij het verwerven van donaties voor de constructie van een replica van de Emerald Buddha en seks met een minderjarige. Wanneer het arrestatiebevel door de rechtbank wordt verleend, gaat de DSI om zijn uitlevering en intrekking van zijn paspoort vragen. Naar verluidt zou de monnik in de VS verblijven.

Volgens Narong Rattananukul, adviseur van het Office of the Narcotics Control Board (ONCB), staat er nog 2 tot 3 miljoen baht op de 41 bankrekeningen van Wirapol. Eerder ging er 200 tot 300 miljoen baht per dag in om. De ONCB en het Anti-Money Laundering Office gaan snel proberen het ontbrekende geld te traceren.

Don’t shoot the messenger lijkt niet op te gaan voor premier Yingluck. De media dienen berichten over mogelijke chemische verontreiniging van verpakte rijst te verifiëren alvorens die te publiceren. Want de geloofwaardigheid van Thailand’s rijstaanbod staat op het spel, waarschuwt ze.

‘We maken ons zorgen dat die onbevestigde berichten paniek bij de bevolking veroorzaken en een gebrek aan vertrouwen in het vermogen van de regering om de voedselveiligheid te verzekeren’, zei de premier gisteren. Yingluck reageerde op berichten, de meeste online, dat verpakte rijst verontreinigd is met chemicaliën die gebruikt worden om ongedierte te doden.

‘Niet alle rijst is verontreinigd. Er kan zich wel eens een probleem voordoen, maar dat betekent niet dat de hele industrie is aangetast. Wees alsjeblieft fair. Soms gaat het om een eenmalige fout, om een gebroken verpakking. Dan moet je niet veronderstellen dat dit overal in de industrie gebeurt.’

Inmiddels heeft de aanstichter van alle schandelijke berichten, tv-producent Sutthiphong Thammawuthi, gebogen voor de dreigementen van een juridische procedure door grootwinkelbedrijven en het ministerie van Handel. Hij heeft de vice-minister gisteren zijn excuses aangeboden en gezegd Thaise rijst te zullen aanbevelen. Sutthiphong had op zijn Facebook-pagina geschreven dat verpakte rijst in winkelcentra niet veilig is en daarbij ook merknamen genoemd.

Maar de kou is nog niet uit de lucht. Parlementslid Warong Dechgitvigrom (Democraten) heeft de regering opgeroepen de beschuldiging van verontreinigde rijst serieus te nemen. Hij zegt dat sommige onscrupuleuze mannen slechte rijst in de regeringsvoorraad hebben gesmokkeld. ‘Die praktijken vinden plaats en ze zijn slecht voor de pogingen van de regering om haar gigantische rijstvoorraad te verkopen.’ Warong dringt aan op testen.

– Het district Sadao in de zuidelijke provincie Songkhla heeft geen last van geweld, het is een belangrijke economische zone en het wordt door de strijdkrachten gebruikt als toegangsroute. Bovendien geldt de Internal Security Act er in tegenstelling tot de andere districten niet. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha vindt daarom dat het district niet thuishoort in de overeenkomst over het staakt-het-vuren in het Zuiden tijdens de Ramadan.

‘Als de BRN zegt dat het wel zo is, dan is dat hun beslissing, niet de onze. Het Internal Security Operations Command zal de regering informeren dat het district niet in het staakt-het-vuren is opgenomen. De regering zal de BRN-claim wel weerleggen’, zegt hij.

Vrijdag maakte Maleisië, dat waarnemer is bij de vredesgesprekken tussen de National Security Council (NSC) van Thailand en verzetsgroep BRN, bekend dat overeenstemming was bereikt over een staakt-het-vuren tijdens de islamische vastenmaand. Dat geldt voor de provincies Narathiwat, Pattani en Yala alsmede vijf districten in Songkhla, waaronder Sadao.

Thawee Piyapatana, voorzitter van de provinciale afdeling van de Federation of Thai Industries, zegt dat Sadao, dat aan Maleisië grenst, een sterk opkomend en bedrijvig zakencentrum is. Investeerders uit Hat Yai, dat geteisterd wordt door geweld, zijn ernaar toe getrokken. De afgelopen drie jaar is de hotel en entertainment sector er gaan bloeien met een gecombineerd investeringskapitaal van meer dan 10 miljard baht.

Voorlopig lijkt het staakt-het-vuren stand te houden afgezien van een bomaanslag vorige week donderdag, een beschieting van een man in Bannang Sata (Yala), en een beschieting van twee personen zondagavond in Sungai Kolok (Narathiwat).

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de NSC, zegt dat het onduidelijk is of de beschieting in Sungai Kolok het werk was van opstandelingen of dat het om een persoonlijk conflict ging. In Bannang Sata ging het om een man die op zijn motorfiets op weg naar huis was. De politie houdt het op een persoonlijk conflict.

– Het gepruttel over de controversiële audioclip van een gesprek tussen oud-premier Thaksin en staatssecretaris Yuthasak Sasiprasa (Defensie) gaat nog even door. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zegt dat de Defensieraad zich onmogelijk kan bezighouden met een amnestievoorstel [waarvan Thaksin zou profiteren].

In het gewraakte gesprek werd die mogelijkheid geopperd. De Defensieraad zou een goed woordje bij het kabinet doen in ruil waarvoor de huidige commandanten zouden mogen aanblijven. Ook de National Security Council zou zo’n verzoek doen.

Een bron bij Defensie zegt dat de clip bewerkt kan zijn om een verkeerde indruk te wekken. De bron zei dit omdat Yuthasak heel goed weet dat zo’n constructie onmogelijk is. Een amnestievoorstel kan niet door de Defensieraad worden gedaan.

De permanent secretaris van het ministerie daarentegen meent dat de Defensieraad zo’n voorstel wel kan bespreken wanneer de minister het agendeert.

– De provincie Maha Sarakham moet een ‘hub’ worden van onderwijs en gezondheidszorg. Dit voorstel van de Rajabhat Mahasarakham universiteit viel gisteren in goede aarde bij premier Yingluck, die een tour in het Noordoosten maakt.

Yingluck riep de universiteit op meer graduates op te leiden voor de agrarische industrie, wat de belangrijkste bron van inkomsten in de provincie is. De universiteit kan ook helpen de kwaliteitscontrole van organische producten te verbeteren. Organische producten doen het goed in de provincie.

Universiteits-president Supachai Samappito vertelde haar dat de universiteit studenten uit de andere landen van de Greater Mekong sub-regio kan bedienen, met name wanneer de regio een betere verbinding heeft met een hogesnelheidslijn. Verder is een ziekenhuis met 200 bedden gepland, later uit te breiden naar 800 tot 1.000 bedden.

– Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) wil een steviger vinger in de pap bij de jaarlijkse overplaatsingsronde van ambassadeurs en andere hoge functionarissen. De volgende keer wil hij zich daar persoonlijk mee bezighouden, zei hij gisteren op het ministerie bij de opening van een bijeenkomst van ambassadeurs en consuls-generaal, gestationeerd in Asean-landen.

De minister legde uit dat hij de afgelopen twee jaar was blindgevaren op voorstellen van de permanent secretaris en zijn assistenten, maar nu hij de ministeriestaf beter kent en een beter inzicht heeft in de prestaties van de ambassadeurs en ander personeel kan hij het zelf wel.

Uiteraard riepen de woorden van de minister het verwijt van politieke inmenging op. Een voormalige ambtenaar noemt de interventie van de minister ‘demoraliserend’. ‘Tegenwoordig maken alleen lieden die dicht bij Thaksin staan promotie.’ Een voormalige minister van Buitenlandse Zaken vraagt zich af of de minister wel over de juiste informatie beschikt om de goede personen te kiezen.

– Niet 54.758 rai maar 27.500 rai wordt dit jaar herbebost door het Royal Forest Department (RFD). De RFD staat in de startblokken, de lokaties zijn bekend, de jonge boompjes liggen klaar, maar toekenning van het budger stagneert. En zelfs wanneer de 168 miljoen baht wel snel zou komen, kan het niet omdat de jonge boompjes voor het eind van het regenseizoen in augustus geplant moeten worden.

Het budget van 168 miljoen komt uit de 350 miljard baht die de regering heeft uitgetrokken voor watermanagementprojecten. De Water and Flood Management Commission, die het budget beheert, heeft echter onlangs een nieuwe nogal omslachtige werkmethode aangekondigd met vier schijven.

– De aanhouder wint, moeten de familie en advocaat van Somyot Prueksakasemsuk, veroordeeld wegens majesteitsschennis, denken. Voor de vijftiende keer gaan ze om vrijlating op borgtocht vragen. Somyot, al 26 maanden achter de tralies, heeft een gevangenisstraf gekregen van 10 jaar. De voormalige redacteur van het tijdschrift Voice of Taksin publiceerde in 2010 twee artikelen die volgens de rechtbank niet door de beugel konden.

– Sportheld Jakkrit Panichpatikum, aangehouden wegens bedreiging van zijn echtgenote en moeder, wordt niet vrijgelaten op borgtocht, heeft de rechtbank in Min Buri gisteren besloten, overwegende dat hij wellicht getuigen gaat intimideren. Jakkrit sloeg zijn vrouw, gaf haar een elektrische schok en hij vuurde een pistool in de lucht af.

– Koning Bhumibol heeft gisteren een bezoek gebracht aan het Siriraj Phimukhsthan museum op het terrein van het Siriraj ziekenhuis, waar hij wordt verpleegd. In het museum wordt de geschiedenis van de gezondheidzorg in Thailand belicht. De eerste medische school was verbonden aan het Siriraj.

Economisch nieuws

– De hoge huishoudschulden en de economische malaise zijn voor banken aanleiding hypotheekaanvragen strenger te beoordelen. Om risico’s te vermijden wordt de LTV-verhouding (loan-to-value) verlaagd.

De United Overseas Bank (UOBT) brengt de verhouding (tussen de lening en de waarde van het vastgoed) terug van 90 naar 80 procent voor huizen of units die 10 miljoen baht of meer kosten. De bank is in navolging van zijn conservatieve collega-banken gestopt met rentevrije hypotheken, een marketinginstrument dat tot doel had leners te trekken.

Kasikorn Bank gaat van 80 naar 75 procent en voor derde huizen van 95 naar 90 procent.

TMB Bank zakt van 90-95 procent naar 70 procent voor tweede hypotheken en vakantiehuizen.

De banken reageren op herhaalde waarschuwingen van de centrale bank over stijgende huishoudschulden en aanwijzingen van een vastgoed luchtbel op sommige plaatsen. In 2011 waarschuwde de bank ook al, maar toen vanwege overaanbod. De bank kondigde verplichte LTV-verhoudingen aan voor condo’s vanaf 10 miljoen baht (90 pct) en vrijstaande huizen, duplexwoningen en stadswoningen (95 pct).

– Het aantal tweedehands auto’s zal aanzienlijk stijgen in Thailand als gevolg van het eerste-autoprogramma van de regering. Dit voorspelt de remarketing firm [een duur woord voor tweedehands autohandelaar?] Manheim Asia Pacific. Het bedrijf schat dat er dit jaar 2,5 miljoen te koop worden aangeboden. Vorig jaar bedroeg het aantal tweedehands auto’s 2,1 miljoen.

Het eerste-autoprogramma van de regering, dat eind vorig jaar eindigde, leidde tot de verkoop van 1,4 miljoen auto’s. Kopers van een eerste auto krijgen de betaalde belasting na een jaar terug, maar de verwachting is dat tal van kopers erachter komen dat ze de maandelijkse lasten niet kunnen opbrengen. Twintig procent van de autokopers in Thailand legt het aankoopbedrag in één keer op tafel, de rest moet lenen en bij die mensen zullen klappen vallen. Ergo: het aantal tweedehands auto’s neemt toe.

Directeur Simon Moran verwacht dat veel auto’s bij veilingbedrijven terechtkomen. Voor de lokale automarkt ziet hij op termijn geen grote gevolgen omdat bestedingen weer terug naar normaal gaan. Lage rentepercentages stimuleren bovendien de verkoop van nieuwe auto’s. Volgens Moran is de Thaise automarkt gezond met een verhouding van 1:2,5 van nieuwe tot gebruikte auto’s. Dat is aanzienlijk beter dan in de VS en de UK, waar tweedehands auto’s 75 procent van de markt vormen.

Manheim houdt elke woensdag online veilingen in Bangkok, Phitsanulok, Surat Thani en Nakhon Ratchasima. Per week wisselen 700 voertuigen van eigenaar: 400 auto’s, 150 wrakken en 150 motorfietsen.

– De schuldinsolventievoet van studieleningen is omhoog geschoten van 28 naar 50 procent. In juli had 50 miljard moeten zijn terugbetaald, maar er kwam maar 25 miljard baht binnen, zegt staatssecretaris Tanusak Lek-uthai (Financiën).

Om studenten te dwingen tot een betere betalingsdiscipline wordt de periode waarbinnen de lening moet worden terugbetaald, ingekort van 5 naar 3 jaar na afstuderen. Wie in gebreke blijft, komt op een zwarte lijst te staan. Dit betekent dat bij de meeste andere financiële instituten niet meer geleend kan worden.

Omdat er slecht wordt terugbetaald, is er minder geld beschikbaar voor nieuwe studieleningen. Dat budget gaat met 5,5 miljard baht terug naar 23 miljard baht, genoeg voor 35.000 studenten.

Studenten kunnen sinds 1996 goedkoop geld lenen bij de overheid. Tot nu toe hebben 800.000 tot 900.000 studenten van die mogelijkheid gebruik gemaakt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website