Superman, Spiderman, Batman, de Hulk en Hitler. Wie past er volgens jou niet thuis in dit rijtje? Dat is voor ons een gemakkelijk opgave. Zo niet voor Thaise studenten van een gerenommeerde universiteit in Bangkok.

Een groot spandoek opgehangen op de Chulalongkorn-universiteit in de Thaise hoofdstad heeft tot woede gewekt in het buitenland waaronder het Simon Wiesenthalcentrum in Wenen. Op het doek was een paar dagen lang Adolf Hitler te zien als superheld tussen stripfiguren.

Hitler als cultfiguur

Een rabbijn van het Wiesenthalcentrum noemde de afbeelding weerzinwekkend en zei dat het schandalig is dat de leiding van de Chulalongkorn-universiteit er niet tegen is opgetreden.

De universiteit heeft in middels excuus aangeboden voor de ongepaste afbeelding van de nazi-leider. De schildering was gemaakt door eerstejaars, die oudere studenten feliciteerden met het afstuderen aan de faculteit Toegepaste Kunst. Het doek hing er een paar dagen en trok veel aandacht. Voorbijgangers en pas afgestudeerden lieten zich voor de afbeelding fotograferen, waarbij sommigen de Hitlergroet brachten.

De leider van de faculteit biedt in een verklaring excuus aan en zegt dat onwetende jonge studenten zich niet hebben gerealiseerd hoe kwetsend de afbeelding van Hitler als held kan zijn.

Bron: NOS.nl

19 reacties op “Hitler afgebeeld als superheld in Thailand zorgt voor boze reacties”

 1. Khun Peter zegt op

  Volgens mijn vriendin wordt er in Thailand op school en in schoolboeken niets gemeld over de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging, maar dan gaat het over de basisschool. Je zou van Universiteitsstudenten wel iets meer verwachten. Alhoewel een Universitaire studie ongeveer gelijk staat met de Mavo in Nederland, heb ik mij weleens laten vertellen.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Mijn vrouw is 49 jaar en zij weet perfect wie Hitler was. Ze heeft dit gewoon geleerd op de Thaise schoolbanken. Zij is de dochter van een militair en ging dus naar scholen van het leger. Misschien hebben die scholen dat wel in hun pakket. Wie wal het zeggen.

   Ik kan echter moeilijk geloven dat Thaise studenten dat mannetje niet kennen.
   Zeg nu zelf – Ze kennen de groet maar komen verder uit de lucht gevallen als je vraagt wie hij is….

   Mijn ervaring – Ik heb eigenlijk nog maar weinig Thai tegengekomen die niet wist wie Hitler was.

   • Khun Peter zegt op

    Tussen kennen en kennen zit wel verschil. Vraag eens door en vraag wat voor rol hij in de geschiedenis heeft gespeeld. Overigens zijn er in Nederland linkse politici die fan zijn of waren van de massamoordenaar Pol Pot. Lijkt mij min of meer vergelijkbaar.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Juist maar Thai hoeven ook Hitler niet tot in detail te kennen. Toch niet het basisonderwijs. Veel Europese studenten weten trouwens ook helemaal niks van wat er zich in Azië heeft afgespeeld. Vele denken dat WOII alleen in Europa was. Als je dan vraagt waarom het wereldoorlog wordt genoemd …. we zullen dan inderdaad nog maar zwijgen wat er zich na WOII heeft afgespeeld in de regio.

    • Johan zegt op

     Moderator: uw reactie heeft niet met Thailand te maken.

  • TH.NL zegt op

   Ben het helemaal met je eens Peter.
   Ooit vroeg mij een jongeman van een jaar of 21 die volgens hem de Thaise Highschool – wat dat dan ook wezen mag – had gehad of Europa in Amerika ligt.
   Geschiedenis buiten Thailand zal wel nergens gegeven worden vermoed ik.

  • BA zegt op

   Volgens mij krijgen de Thai sowieso maar heel weinig geschiedenis en de meesten weten vrij weinig van wat zich allemaal in de wereld heeft afgespeeld inderdaad.

   Wij hadden gisteren een film op staan, “Django Unchained” welke tijdens de tijd van de Amerikaanse slaverij speelt. Dat het in het verleden ooit toegestaan was om zwarte mensen legaal als slaaf te gebruiken en te verkopen was totaal nieuw voor haar. Ook zit er een scene in met witte maskers, daar had ze ook nog nooit van gehoord of gelezen.

 2. Frank zegt op

  Als je in gesprek gaat met de Thai en vraagt wie Pol Pot is en wat hij gedaan heeft in buurland Cambodja, weten ze het niet. Wat leren ze dan wel op de “MAVO Universiteit” , zou je je afvragen ?

  Op mij maakte de Killing Fields in Phnom Penh zeer veel indruk, net zoals Bergen Belsen indruk op mij maakte.

 3. Maarten zegt op

  Iedereen lijkt er maar van uit te gaan dat de Thai niet weten wat Hitler gedaan heeft. Waarom de mogelijkheid uitsluiten dat Thaise jeugd het wel cool vindt dat iemand in het echt heeft gepresteerd wat ze in videospelletjes en films zien? Ik lees om de haverklap uitslagen van ondetzoekjes in de Bangkok Post en zou wel eens onderzocht willen zien wat er nou echt achter die fascinatie met Hitler zit.

 4. Gerard zegt op

  Tja, iedereen heeft wel weer een mening. Ik zou zeggen, laat het en laten we het betuttelende Europese vingertje ook gewoon in Europa achterlaten. We leven hier in Azie, waar ik zo langzamerhand iedere dag wel een T-shirt zie met een swastika of een Duitse helm op een motorfiets incl. SS-teken en nog sterker een hamburger restaurant (a-la KFC) in Bangkok, genaamd, jawel “Adolf Hitler” met ook diens foto’s. Ik heb er naar gekeken en moest wel lachten. Kijk ik ben van Joodse afkomst en m’n halve familie is uitgemoordt maar het leven gaat wel door. Vergeten doe ik niet, maar laten wij als Thaise gasten er (vooral hier) eens over ophouden. Over tien, twintig jaar zul je het nog tegenkomen in Thailand.

  Mijn beide thaise schoonouders zitten in het universitaire onderwijs en geven toe dat het schoolsysteem er niet op geent is alles te moeten weten van de gruweldaden in Europa aangericht door de nazi’s, mits je geschiedenis wilt studeren.

  Kortom, ik neem het hier in Thailand allemaal met een korrel zout en geniet gewoon van elke dag hier of in Maleisie.

  • HansNL zegt op

   Gerard, je halve familie is uitgemoord, zeg je.
   Is heel vervelend, moet je wel denken, door te zeggen het leven gaat wel door.

   Jouw manier van omgaan met de materie is nu precies de manier van doen die in WO2 de moffen het mogelijk maakte ongestraft op industrieele schaal te moorden.

   Oftewel, kop in het zand, kont in de lucht en net doen of het er niet is.

   Het is wel zaak dat de Thaise jeugd leert dat er toch wel mensen zijn die zich beledigd, getroffen, verdrietig, of wat dan ook voelen als ze de stupiditeit van de uitingen ziet.

   Jouw oplossing om het belerende vingertje thuis te laten, en de andere kant op te kijken is nu juist de verkeerde.

   Weten je schoonouders ook dat de vriend van Duitsland, Japan, in Thailand ook aardig heeft thuisgehouden?
   Weten ze ook van de vele “dwangarbeiders” die net als Wim Kan “nog voor Hirohito hebben gewerkt” en daarbij het leven hebben gelaten?
   Hebben ze enig idee hoeveel doden WO2 heeft gekost?
   In Europa en in Azie?

   Net als jij neem ik veel dingen in Thailand met een pond zout.
   Maar er zijn dingen die me te ver gaan, en daar probeer ik op een redelijke manier wat aan te doen door voorlichting aan studenten.

  • kees 1 zegt op

   Beste Gerard
   een uitermate vreemde reactie voor iemand die zijn halve familie vermoord is.
   Jij lacht er om. Denkt de rest van je familie er ook zo over ? Dat betwijfel ik ten zeerste.
   We hebben het volste recht om verontwaardigt te zijn.
   En wat dat betuttelende vingertje betreft. Het is noch niet zo lang geleden dat de Firma Boels zijn mobile toiletten uit Amsterdam moest weghalen om dat er een Boeddha op geschilderd was. Dat vonden de Thai hier in Nederland ongepast.
   En zo als het een fatsoenlijk mens betaamt en rekening houd met de gevoelens van andere mensen. Hoor je daar wat aan te doen.
   Het feit dat ze er niets aan doen In Thailand is ronduit gezegd onbeschoft.
   en getuigd van grote minachting naar de mede mens

  • Sir Charles zegt op

   Wat is dat toch wanneer je ergens te gast bent eigenlijk geen mening behoort te hebben over bepaalde aspecten die het gastland hanteert?
   Kom het regelmatig tegen als dooddoener ‘ja maar het is hun land, wij zijn hier in Thailand te gast’ daarom behoren wij daar ons niet over uit te laten. In die zin zou men dus óók geen mening mogen hebben over de positieve aspecten…

   In het verlengde van de consternatie vanwege de misplaatste afbeelding van Hitler doch ben er indertijd ook van geschrokken toen ik met mijn Thaise familie Kanchanaburi e.o bezocht.
   Dat ze niet alles in detail weten dat valt te billijken -dat weten wij zelfs over Westerbork eerlijk gezegd ook niet- echter ze hadden geen enkele flauwe notie – herhaal geen enkele- wat zich daar op Thais grondgebied onder gruwelijke omstandigheden toentertijd heeft plaatsgevonden.

   Eh ja, heb ze met een ‘belerend vingertje’ het een en ander in grote lijnen uitgelegd en dat ze het niet direct bevatten wil ik ze ook niet kwalijk nemen doch acht het tot mijn morele plicht hen te informeren cq te waarschuwen dat dergelijke uitwassen nóóit meer voor mogen komen.

   • Kees 1 zegt op

    Moderator: een herhaling van standpunten. Het wordt nu chatten. Laten we de discussie stoppen.

 5. jm zegt op

  Hoe moet je hier nou op reageren ?? Eerste jaars studenten die nog niet eens weten wat er zich in Syrie afspeelt (ik spreek hier uit ervaring) kun je het toch niet kwalijk nemen want sie haben es nicht gewusst. De leiding van deze zgn mavo universiteit moeten zich de ogen uit het hoofd schamen dat ze hier niet eerder op gereageerd hebben , en met een excuus komen en daarmee is de kous af ?? We hebben hier al een Hitler restaurant wat opschudding veroorzaakt , t-shirtjes met hitler afbeeldingen ??
  Hier moeten scherpere maatregelen getroffen worden en andere universiteiten zouden hierop moeten reageren alsmede joodse organisaties zouden harder moeten reageren.
  Gebeurt dit niet dan gebeurt dit volgend jaar weer in een andere vorm.
  De thais hebben hier geen weet van ze worden alleen maar dom gehouden maar de intellectuelen en hogeropgeleiden moeten hierop afgerekend worden.
  Maar ja zoals wel vaker T.I.T en daarmee is de kous weer af.
  Gegroet

 6. Rick zegt op

  Misschien is het typisch westers om hier zo fel op te reageren omdat mensen hier de oorlog hebben meegemaakt of familie hebben die deze heeft meegemaakt is gesneuveld.
  Thailand heeft met WO2 niks of vrij weinig te maken gehad dus een hakenkruis etc. is voor hun meer een symbool als voor ons een kruis etc.
  Eigenlijk is die oorlog ook zo oud alweer dat we ons er misschien iets minder druk over moeten maken.

  We hebben 100 jaar oorlog gehad met de Spanjaarden maar bijna iedere Hollander is dol op Spanje en Spanjaarden met de tijd helen alle wonden.
  Dus als ze dit in Thailand nu leuk vinden laat ze lekker, laten we niet vergeten dat we massaal in Europa ook hun nationale god maar overal te pas en te onpas als decoratie en vaak ook niet met bijster veel respect gebruiken

  • kees 1 zegt op

   Beste Rick
   Dat mensen een boeddha beeldje in hun tuin zetten om dat ze dat mooi vinden
   Vertel mij is wat daar mis mee is. Je vergelijk slaat nergens op.
   Lees je eerste regel eens een paar keer over. Misschien begrijp je dan waarom de westerling zo reageert.
   Er word een persoon verheerlijkt die verantwoordelijk is voor de grootste moord partij ooit plaats gevonden op deze aarde. En dat op gewone burgers die niets te maken hadden met die oorlog. Dat mag en moet je nooit vergeten. Het gaat hier niet om de Duitsers
   Het gaat om de persoon hitler. Hoe haal je het in je hooft om dat te vergelijken met mensen die een Boeddha beeldje kopen.
   Er moet een waarschuwing uit gaan naar dat soort Beesten dat we ze zullen blijven achtervolgen tot de dood. En geen enkel respect meer zullen krijgen van wie dan ook op de wereld.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Rick,
   Ik heb het al eerder hierboven aangehaald. WOII was meer als een hakenkruis en speelde zich niet alleen in Europa af.

   Indien je denkt dat Thailand niks met WOII te maken had kan ik je een stukje van TB aanraden. (Zie link op het einde)
   Het geeft in het kort een mooie samenvatting en misschien ga je verbaasd zijn van de rol die Thailand in WOII gespeeld heeft
   Trouwens, nu nog steeds is een van de grootste attracties(en dat bedoel ik respectvol) in Thailand iets dat zeer zeker met WOII te maken heeft.

   https://www.thailandblog.nl/geschiedenis/thailand-tweede-wereldoorlog/

 7. Rob V. zegt op

  Het is lastig om een oordeel te vellen. Persoonlijk maak ik de volgende observaties:
  – Hitler is vrij bekend rondom de wereld, als hij totaal onbekend zou zijn bij de meeste Thai zou het ook weinig zin hebben om zijn afbeelding of naam te gebruiken in de diverse scenario’s die de (online)media hebben gehaald (nazi Ronald McDonald, KFC Hitler, studenten in nazi outfit etc.).
  – Of iedereen nu precies weet wat hij gedaan heeft en welke gevoelens hij oproept is de vraag. Laat een westers Europeaan een afbeelding van Josef Stalin, Hirohito, Polpot, Mao Zedon, Che Guavara, Kim Il-sung of Kim Jong-il zien. Geen onschuldige jongens, maar toch wordt ook hun afbeelding of daaraan afgeleiden (hamer en sikkel) gebruikt in diverse vormen. Op T-shirts, petjes, in filmpjes, posters. Sommige zonder uitdrukkelijke betekenins, andere duidelijk als humor bedoeld (gekke fdigitale ilmpjes zoals Stalin’s hoofd die rond en rond draait, Hitler die een watermeloen eet, reclames zoals van een bekende verzekerings maatschappij met een look-al-like Noord Korean die een tand mist, …) of zelfs als een soort van verering. Dus zelfs als je de persoon en symboliek herkent hoef je nog niet volledig te beseffen waar die voor staat. Dan kun je dus gemakkelijk iemands portret verkeerd gebruiken (onbedoeld schokkend). Niet beseffen dat met wat jij als onschuldig iets ziet een ander diep kunt kwetsen (rel om de afbeelding van Buddha op de mobiele WC…).
  – Is de vraag dus of de studenten enig idee hadden waar Hitler in het westen mee wordt gelinkt (massa moord, misdaden tegen de menselijkheid, gruweldaden, terreur, vernietiging). Ik vermoed dat de meeste dit niet geheel besefte. Dat kun je wijten aan slechte educatie. Al valt dat ook gedeeltelijk te nuanceren, hoeveel westerlingen weten nu precies wat de namen die ik eerder noemde nu precies gedaan hebben? Zelfs als de naam een keertje is gevallen in de geschiedenis lessen en het woordje oorlog, regime of revolutie is gevallen.
  – Op nu.nl las ik dat een student verklaarde dat Hitler in het zwart wit als negatieve/slechte tegenhanger tegenover de superhelden (in kleur) moest worden gezien? Kan natuurlijk een slap excuus achteraf zijn of een kunstzinnig doordachte uitvoering (die door derde dus héél anders gezien wordt). Wie zegt dus dat dit als een verheerlijking van Hitler stond, laat staan het gedachtengoed waar deze man in het westen mee verbonden wordt?

  Dus wat de bedoeling hiervan nu precies was en waar dat aan lag, ik durf geen al wetend oordeel/conclusie te vellen over deze studenten.

  Wat wel vast staat is dat heel wat mensen geschokt zijn. Volkomen terecht dus dat er excuses zijn aangeboden vanuit de school. Wellicht dat de school (docenten) beter had kunnen weten, vooral na de ophef met bijvoorbeeld de universiteit in Chiang Mai. De poster is nu verwijderd, laten we hopen dat er wat mensen van geleerd hebben. Nu vooruit kijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website