Nieuws uit Thailand – 16 december 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
16 december 2014

Slechts drie dagen had de politie nodig om de man, die ervan verdacht wordt zijn vriendin te hebben vermoord en in stukken gehakt, aan te houden.

Eerder alleen bekend als ‘Am’ is inmiddels bekend hoe hij heet. Hij werd zondagavond in een restaurant aan de Somdet Phrachao Taksin weg in Chom Thong (Bangkok) in de boeien geslagen.

Thani Phokaeo (28), verkoper van gegrilde inktvis en ex-gedetineerde wegens een overval, heeft bekend zijn vriendin om het leven te hebben gebracht omdat hij kwaad was dat ze hem voor een ander in de steek wilde laten. Volgens eigen zeggen heeft hij haar ‘dood geschopt’. Maar de politie weet niet zeker of dat waar is; dat zal moeten blijken uit de autopsie.

Nog dezelfde dag hakte hij in zijn appartement haar lichaam in stukken en dumpte het op twee plaatsen in Muang (Samut Prakan): het hoofd bij een steiger in het Mahawong kanaal en de overige lichaamsdelen bij een benzinestation. Gisteren vond een reconstructie in zijn appartement plaats (foto).

Hoe de politie de moord op het spoor is gekomen, lees ik niet in het bericht. De verdachte kwam in beeld, doordat in zijn appartement bloedsporen werden gevonden, waarvan het DNA overeenkwam met de lichaamsdelen die op 11 december waren gevonden. Zie verder derde bericht in Nieuws uit Thailand van gisteren.

– De National Reform Council (NRC) is begonnen aan de bespreking van 246 voorstellen, bedacht door achttien commissies. Gisteren boog de raad zich over de voorstellen ter bestrijding van corruptie door politici en overheidsdienaren. Het zijn er dertig en ze hebben tot doel, zegt Pramon Sutheewong, voorzitter van de commissie regering en corruptie, om van het land een ‘corruptievrije samenleving’ te maken.

Voorgesteld wordt de verjaringstermijn voor corruptiezaken te schrappen en de onafhankelijke instellingen die verantwoordelijk zijn voor corruptiezaken, meer macht te geven. Ze zouden verdachten moeten kunnen vervolgen. Tijdens het debat, gevoerd door zeven NRC-leden, dook nog een 31ste voorstel op. Van degenen die schuldig worden bevonden aan corruptie, dient het vermogen in beslag te worden genomen, zelfs wanneer dat al naar erfgenamen is gegaan.

– Het gaat goed met koning Bhumibol, die op zijn verjaardag niet, zoals gebruikelijk, in het openbaar verscheen omdat zijn artsen dat niet verantwoord achtten. Maar inmiddels is zijn gezondheidstoestand verbeterd. De monarch eet meer en slaapt goed, aldus het twaalfde communiqué van het Royal Household Bureau. Hij is koortsvrij en heeft ook geen maagpijn meer. Hartslag en ademhaling zijn normaal. Begin november leed de koning aan een darmontsteking en eerder is hij geopereerd aan zijn galblaas.

– De koers op de Stock Exchange of Thailand heeft gisteren een val van 9,2 procent gemaakt, maar herstelde zich grotendeels aan het eind van de middag. Het was de grootste koersval in zes jaar. Uiteindelijk bleef het verlies beperkt tot 2,41 procent. Volgens de minister van Financiën werd de paniek veroorzaakt door geruchten en de prijsdaling van ruwe olie. Hij maakt zich weinig zorgen: ‘Thailand’s economische basis is solide en onveranderd.’

– De ministers van Volksgezondheid van de Asean-landen en China, Japan en Zuid-Korea hebben vier strategieën in petto om een uitbraak van ebola in de regio te voorkomen. Minister Rajata Rajatanavin maakte die na een meeting [geen details] bekend, maar erg veel wijzer word ik er niet van. Het bericht omschrijft ze als grensoverschrijdende preventie, mechanismen om een uitbraak te bestrijden, meer communicatiekanalen en samenwerking bij research.

Voorbereiding is het sleutelconcept, zegt de minister, omdat de betrokken landen nauw verbonden zijn met elkaar door toerisme, bedrijfsleven en handel en in het bijzonder internationaal transport. ‘Wanneer een uitbraak zich in één regio voordoet, is er een groot risico dat de ziekte zich naar andere gebieden verspreidt.’

Premier Prayut heeft de bevolking opgeroepen ‘bewust’ te zijn [van wat?] en niet in paniek te raken. ‘De gezondheidsdiensten zijn voorbereid op het virus’ [dat middels het leven heeft gekost aan 6.388 mensen, voornamelijk in West-Afrika].

– De familie van twee mannen die in februari na een overvalpoging in Thong Lor (Bangkok) door de politie zijn geslagen, heeft gisteren bij het ministerie van Justitie een klacht ingediend tegen de betrokken politieagenten. Die probeerden met hun hardhandige ondervraging de twee te bewegen de beroving van en moord op een student van de Bangkok University in januari toe te geven. Tevergeefs, want het tweetal ontkende.

De adjunct permanent secretaris van Justitie heeft toegezegd dat de zaak wordt onderzocht. Volgende week krijgen de mannen, die in de Bangkok Remand gevangenis in voorarrest zitten, een bezoekje van de onderzoekers.

– De Glory Hut Foundation die 48 HIV-positieve patiënten verzorgt, is niet meer welkom in Lang Nem (Chon Buri). Met 131 tegen 30 stemmen hebben de bewoners besloten de instelling de wacht aan te zeggen. Ze dient binnen zes maanden te vertrekken.

En da’s stank voor dank, want de liefdadigheidsinstelling doneert overtollige spullen aan de bewoners en geeft hun kinderen Engelse les, zegt woordvoerder Chachanok Khamtong. Een onmiddellijk vertrek is niet mogelijk want de stichting zit zonder geld. De gemeente Chon Buri gaat een betere locatie voor de stichting zoeken.

– Duizenden huizen in vijf tambons van de zuidelijke provincie Phatthalung staan nog onder water. De ellende begon zaterdagavond met zware stortregens waardoor water van de bergketen Banthat [in het Engels runoff] huizen en akkers onder water zette. Op sommige plaatsen bereikte het water een hoogte van 80 cm. Gisteren werd een 31-jarige man door het kolkende water van een houten brug gesleurd [verder geen details].

In buurprovincie Nakhon Si Thammarat maakten 22.140 bewoners van negen districten kennis met de zware regenval. Een 37-jarige man is er verdronken.

Ook vandaag gaan de weergoden door met hun regenbuien. Het Meteorological Department heeft de bewoners van Surat Thani, Nakhon Si Thammarat, Songkhla en Narathiwat ervoor gewaarschuwd.

– 202 politie-officieren van het Central Investigation Bureau kriijgen een strafoverplaatsing naar een afgelegen gebied, zegt een bron bij het CIB. Zij worden verdacht van banden met het criminele netwerk van het voormalig CIB-hoofd Pongpat Chayaphan. De schoonmaakoperatie heeft tot doel de reputatie van het bureau te verbeteren.

Een kwart van de boosdoeners werkt bij de Crime Suppression Division, de overigen bij de Highway Police, Technology Crime Suppression Division en de Marine Police Division. De overplaatsingen zullen wel enige tijd in beslag nemen, want de opengevallen plaatsen moeten worden opgevuld met officieren die bereid zijn de overstap te maken. [De krant schrijft: willing to move] Volgens de bron staan agenten in andere provincies niet te trappelen om te verkassen.

– De gemeente Bangkok houdt voet bij stuk: de Khlong Thom markt dient te verdwijnen. De markt hindert het verkeer en de omwonden, vooral in het weekend. De marktkooplui is een plaats aangeboden onder expressways in Uruphong en Chong Nonsi. Ze moeten voor het einde van het jaar verhuizen.

Gisteren protesteerden zo´n tweehonderd kooplui bij het stadhuis. Ze overhandigden er een protestbrief, maar veel indruk maakte die niet. De gemeente kreeg gisteren ook een klachtenbrief van verkopers in het gebied bij het Victory Monument. Tweehonderd zijn brodeloos geworden doordat ze moesten vertrekken, zegt een van de kooplui.

De gemeente heeft bekend gemaakt op zondag een deel van Silom voor het verkeer af te sluiten. Daar wordt van 15 tot 21 uur een vlooienmarkt gehouden met ruimte voor duizend kooplui. Aanstaande zondag is de eerste keer. Tijdens de jaarwisseling vervalt de markt om op 11 januari weer open te gaan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Vandaag geen Nieuws Uitgelicht.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 16 december 2014”

  1. tim poelsma zegt op

    Hoe wonderlijk is de rechtsgang in Thailand. Politieagenten die verdacht worden van ernstige misdrijven worden overgeplaatst, terwijl hier kortgeleden nog sprake was van een langdurige gevangenisstraf na het stelen van een paar mango’s.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website