Minstens 22 transnationale bendes hebben Thailand gekozen als basis voor hun criminele activiteiten zoals diefstal van identiteitsbewijzen, inbraken en skimming (van bankpasjes). Die conclusie trekt het Thailand Institute of Justice (TIJ) uit de analyse van zaken tegen 266 verdachten uit 101 landen, die gearresteerd en gevangen gezet zijn.

Van de buitenlandse zware jongens is één Russische bende het meest berucht. Die houdt zich bezig met het produceren van ATM- en creditkaarten op basis van geskimde gegevens. De bende koopt de gegevens van een andere criminele groep en gebruikt de informatie om in Thailand geld uit de muur te halen. De bende opereerde voornamelijk ’s nachts omdat vermommen dan gemakkelijker is.

Een groep uit Roemenië kan er ook wat van. Ze hebben kans gezien uit Spanje via de post in het zuiden van Thailand een apparaat om kaarten na te maken het land binnen te smokkelen. Met de valse kaarten kochten ze juwelen en computers, en smokkelden die naar Roemenië. De Roemenen sloegen met name in toeristische gebieden toe en in Bangkok in Sukhumvit.

Een Duitse bende deed het weer anders. Die verspreidde op internet virussen, waaronder Trojaanse paarden. Met de gestolen gegevens konden ze geld overmaken naar rekeningen in Rusland. Franse en Britse bendes opereerden voornamelijk in Phuket en Zuid-Amerikaanse bendes waren gek op inbraken.

– Rechtszaken bij het Hof van Beroep en het Hooggerechtshof die nu ellenlang duren, moeten sneller. Het Office of the Judiciary (OJ) werkt aan een plan om een speciaal Hof van Beroep voor drugszaken te vormen om ze sneller te laten verlopen. Thans zijn 70 procent van de zaken in behandeling bij het Hof van Beroep drugszaken.

Een andere verandering behelst vereenvoudiging van de procedure bij gespecialiseerde zaken die betrekking hebben op onder andere arbeid, bankroet, belastingen, intellectuele eigendomsrechten en binnenlandse handel. Daarvan is nog een stuwmeer van 20.000 zaken, waarin beroep is aangetekend bij het Hooggerechtshof.

Het is de bedoeling dat ook het hoger beroep door het Hof van Beroep wordt behandeld, nadat een panel van Hooggerechtshof rechters besloten heeft dat het niet voor behandeling in aanmerking komt. Volgens Bowornsak Thawipat, woordvoerder van het OJ, is in sommige zaken onnodig beroep aangetekend.

– De voorzitter van Provinciale Staten van Nakhon Ratchasima heeft zijn functie ter beschikking gesteld nadat de Staten akkoord waren gegaan met een voorstel om acht districten in een aparte provincie onder te brengen, die Bua Yai gaat heten. Het gaat om districten Bua Yai, Ban Luam, Prathai, Khong, Non Daeng, Kaeng Sanamnang, Bua Lai en Sida.

Het besluit heeft geleid tot een scheiding der geesten met voor- en tegenstanders die zaterdag in de provincie rally’s hielden. Ook online worden de nodige frustraties geuit. Volgens de voorstanders van scheiding leidt die tot een sterkere ontwikkeling van de acht districten.

Het provinciaal besluit heeft de goedkeuring nodig van het kabinet en het parlement. Volgens de gouverneur van de provincie geen gemakkelijke taak. ‘Het proces neemt veel tijd in beslag en het kost ook iets van 10 miljard baht om de nieuwe provincie te vormen.’ Als je het mij vraagt, komt die nieuwe provincie er nooit.

– De autoriteiten in Krabi hebben besloten 85 boeren in de boeien te slaan die illegaal bezit hebben genomen van een groot stuk land, voorheen in gebruik als oliepalmplantage. De voor het grootste deel landloze boeren willen er ook oliepalmen op gaan kweken.

Het gebied wordt beheerd door het Royal Forest Department sinds de concessie van Univanich Palm Oil Plc is verlopen. Van de 10.000 rai hebben de boeren maanden geleden 2.000 rai gekraakt. Eerder pogingen om hen weg te krijgen, zijn mislukt. De rechtbank heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd. Vandaag komen politie, soldaten, boswachters en bewakingsvrijwilligers in actie.

De autoriteiten zijn bang dat de kraakactie van de boeren elders in de provincie navolging krijgt. Dat gaat dan om 70.000 rai voormalige oliepalmplantages.

– De Immigration in Nong Khai heeft de hand weten te leggen op 1.765 valse dollarbiljetten die een tegenwaarde van 5,65 miljoen baht hebben. Drie mannen en een vrouw werden gearresteerd. De politie merkte hen op toen ze zich zaterdag verdacht gedroegen in een Mercedes Benz. Volgens een van hen hadden ze het geld gekocht van een man in Lop Buri en er 200.000 baht voor betaald.

– Driehonderd bewoners van de buurten Klong Toey 4, 5 en 6 (Bangkok) hebben deelgenomen aan een lachttherapie. Dat was een van de activiteiten, georganiseerd door het Office of the Narcotics Board. Meer valt er niet over te melden want de krant besteedde er een fotobericht aan: een foto met een bijschrift van twee regels. De foto staat niet op de website van de krant, dus die kan ik ook niet laten zien. Wel een grappig gezicht: mensen die hun handen voor hun ogen houden. Zou bijna zelf gaan lachen.

– Het onder zware schulden gebukt gaande gemeentelijk vervoersbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft zijn herstelplan ingeleverd bij een commissie voor overheidsbedrijven met het verzoek aan het ministerie van Financiën om 60 miljard aan schulden over te nemen. Als dat plan wordt goedgekeurd, verwacht het bedrijf na zes jaar uit de rode cijfers te zijn en na tien jaar winst te maken.

Waarnemend directeur Nares Boonpiem schrijft de verliezen toe aan het beleid van de overheid om de tarieven te drukken. De schuldenlast is opgelopen tot 90 miljard baht, waarvan 58,5 miljard baht (65 procent) het gevolg is van dit beleid en niet van fout management. Het herstelplan van de BMTA bestaat uit veertien actieplannen die tot doel hebben de kosten te drukken, de inkomsten te verhogen en de efficiëntie van het bedrijf te verbeteren.

Varia

Niet uit Bangkok Post maar gelezen op de website stomp (Singapore press holdings website): Dutch student fakes entire 5-week vacation in Asia with just Photoshop.

De Nederlandse Zilla van den Born heeft een vakantie van vijf weken in Azië doorgebracht zonder haar kamer in Amsterdam te verlaten. Hoe flikte ze dat? Met Photoshop en enkele trucjes. Vrienden en familie hadden niets in de gaten. Ze Skypte zelfs met hen.

De gefantaseerde vakantie was een universitair project om aan te tonen hoe mensen een illusie van de wereld waarin ze leven, met behulp van de social media kunnen creëren. Zilla: ‘Mijn doel was om te laten zien hoe gemakkelijk het is de werkelijkheid te vertekenen.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Miljoenen kinderen gaan onbeschermd de weg op
Schoonmaak voetpaden in Bangkok succes (dankzij leger)

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 15 september 2014”

 1. Rob V. zegt op

  Die nep vakantie was eventjes in sommige Nederlandse media begin dit voorjaar, zoek maar eens op steekwoorden “student nep vakantie Thailand”. Ze stuurde ook kaartjes etc. naar de familie. Ze was niet de eerste met dit “project”, een andere studente van dezelfde school ging haar al voor maar dat betrof een nep vakantie elders ter wereld.

  Vraag me niet hoe het met de postzegels zit, een brief met Nederlandse zegel valt op. Dan moet je:
  – Of aan het begin van de straat je nep brief met Thaise postzegel (niet vergeten nep stempel en nagemaakte adresserings-barcode toe te voegen) aan de bezorger geven. Of snel na de bezorger de brief bezorgen.
  – Brieven en kaarten naar Thailand sturen en door een handlanger dan weer naar Nederland sturen.
  – Gewoon per Nederlandse post en hopen dat niemand opmerkt dat de brief Nederlandse zegels heeft?!

 2. Joseph Jongen zegt op

  Al die mensen die met hun reacties op een vorige posting omtrent geld overmaken via een Nederlandse of Thaise bank, de Nederlandse banken finaal met de grond gelijk maakten, moeten het artikel over de minimaal 22 in Thailand opererende bendes, die het voornamelijk op de bankpassen gemunt hebben, nog maar eens goed bestuderen. Hoe komt het dat die bendes hun pijlen speciaal op Thailand hebben gericht? Wellicht iets fout in de beveiliging van de banken daar? Moet voor die mannen toch wel erg gemakkelijk gemaakt worden om op een dergelijk grote schaal met succes te opereren. Ook ik ben eerder slachtoffer geworden voor een bedrag van 1200 euro. Geld terug van mijn Bangkok Bank? Had je gedacht. Nederlandse en ook andere Europese banken hadden het geld terugbetaald. Schei in hemelsnaam eens uit met het ophemelen van Thailand en het afbreken van je eigen land. Menigeen weet niet hoe goed wij het hebben en kan met een redelijk opgebouwd pensioen en aanvullende AOW mooi weer spelen in Thailand. Open je ogen eens en kijk eens naar de gemiddelde Thai en tracht eens nuchter en verstandig te denken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website