bedelaar

27 bedelaars zijn gisteren in Bangkok opgepakt op de eerste dag van een zevendaagse campagne van het ministerie van Sociale Zaken en naar opvangcentrum Baan Mimaitree gebracht. Daar werden ze geregistreerd en aan de tand gevoeld over hun sociale omstandigheden. Van de 27 waren 10 Thais; de overigen waren buitenlanders, waaronder vier kinderen.

Alle bedelaars hebben verklaard uit vrij wil de straat te hebben opgezocht en niet door mensenhandelaren te zijn gedwongen om te bedelen, aldus de adjunct directeur-generaal van het ministerie.

Op de foto de 78-jarige Loon die op Victory Monument bedelt. Hij begon er in 1998 mee toen hij door een arbeidsongeval blind werd. Het geld dat hij ermee verdient (op weekdagen een paar honderd baht, in het weekend 1.800 baht) is bestemd voor zijn dochter die een universitaire opleiding volgt. Zij vult de verdiensten aan met het verkopen van staatsloten.

– Muay Thai topbokser Buakaw Banchamek, die zaterdag na drie ronden abrupt de arena verliet en niet kwam opdagen voor de beslissende laatste ronde, zegt vertrokken te zijn vanwege een wijziging van de regels, waardoor hij in het nadeel was. Volgens hem had hij de match gewonnen. ‘Ik ben er zeker van dat mijn fans dat ook vinden’, verklaarde hij gisteren op een persconferentie. Op vragen van verslaggevers over gokken weigerde hij in te gaan.

Buakaw blijft in K-1 vechten omdat hij onder contract staat van K-1 Global Holdings, die de sport over de hele wereld organiseert. Eind van dit jaar eindigt zijn contract. Buakaw wil dat over de details onderhandeld moet worden; K-1 Global Holdings zegt daartoe bereid te zijn.

Zie verder het eerdere bericht: Muay Thai topbokser Buakaw stelt fans teleur

– Een belasting douceurtje voor Thai die in het binnenland op vakantie gaan. De uitgaven voor een tourpakket en hotelaccomodatie zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting tot een maximum van 15.000 baht. Hotels die hun personeel in-service trainingen laten volgen, worden ook de in de watten gelegd. Die uitgaven worden niet belast. Beide maatregelen kosten de overheid 1 miljard baht. Ze hebben tot doel het binnenlands toerisme te stimuleren.

– De onderzoeken naar de aanschaf van nieuwe microfoons (met beeldschermpje) voor het Government House duren langer dan verwacht. Naar de aanbestedingsprocedure doen drie instanties onderzoek: de Rekenkamer, de National Anti-Corruption Commission en een juntacommissie. De wonderen der techniek zouden 145.000 baht per stuk moeten kosten. Ze waren al geïnstalleerd maar zijn weggehaald toen het vermoeden ontstond dat die prijs veel te hoog was.

Volgens premier Prayut is het nog te vroeg om vast te stellen of er sprake is van corruptie ‘De resultaten van de onderzoeken moeten nog geanalyseerd worden en er moeten diverse stappen worden gezet voordat een conclusie kan worden getrokken.’ Heer Bommel zou zeggen: Als je begrijpt wat ik bedoel.

– Vier dagen nadat begonnen is met de uitgifte van vouchers, te gebruiken bij de aanschaf van een set-top box [nodig voor de ontvangst van digitale tv-programma’s] wordt er alweer misbruik van gemaakt.

Bedrijven in Pathum Thani, Ayutthaya en Nonthaburi beloven buurtleiders een commissie wanneer ze een stapeltje vouchers van bewoners inleveren. En dat is in strijd met de regels van televisiewaakhond NBTC. Iemand mag maximaal namens drie anderen een decoder kopen.

Alle Thais krijgen een voucher die een korting van 690 baht geeft bij de aankoop van een set-topbox of een nieuwe televisie. De voucher regen heeft tot doel de overstap van analoge naar digitale televisie te stimuleren, waar volgens een consumentengroep veel televisiekijkers nog geen weet van hebben.

– De politie heeft drie mannen aangehouden die betrokken kunnen zijn geweest bij de brandstichting in zes scholen zaterdagnacht in Pattani. Hun vingerafdrukken en DNA worden vergeleken met gegevens, gevonden in de afgebrande scholen. Volgens de politie maakt het onderzoek goede vorderingen omdat veel getuigen informatie geven.

De nieuw benoemde commandant van het Vierde Legerkorps sprak gisteren met vertegenwoordigers van een burgernetwerk. Hij drong aan op de gezamenlijke inzet van bewoners, soldaten en lokale autoriteiten bij de versteviging van hun gemeenschap zodat bewoners zelf zorg kunnen dragen voor hun woongebied.

– De gepensioneerde secretaris-generaal van de National Security Council Thawil Pliensri [u weet wel, de man die een tijd door de regering Yingluck op een zijspoor is gerangeerd] is benoemd tot adviseur voor oplossingen van het zuidelijk geweldsprobleem.

Thawil leidde vorig jaar de vredesgesprekken met verzetsgroep BRN, die sinds de Ramadan van dat jaar stil liggen. Zijn adviseursbenoeming betekent dat hij geen kans maakt weer delegatieleider te worden. De keuze daarvan schijnt een nogal heet hangijzer te zijn.

– Alle aan te schaffen 3.183 bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA), die aangedreven gaan worden door aardgas, krijgen een lage instap. Dat is leuk nieuws voor de Disabled Foundation and Foundation for Consumers die daar talloze malen op aan hebben gedrongen ten behoeve van gehandicapten en ouderen. Het besluit van de BMTA is genomen naar aanleiding van een openbare hoorzitting op 5 september, waarop beide organisaties hun pleidooi herhaalden.

Naar verwachting komen de eerste 489 bussen in maart volgend jaar in bedrijf. De bodemprijs van de air-conditioned bussen is vastgesteld op 4,5 miljoen baht en van de bussen zonder ac op 3,8 miljoen baht. Het plan om de busvloot te vernieuwen dateert al van acht jaar geleden.

– Zes Laotiaanse meisjes in de leeftijd van 15 tot 19 jaar zijn uit de klauwen gered van seksbazen in Muang (Nong Khai). Ze werkten er in een karaokebar en een massagesalon. Een vader en zoon werden aangehouden. Ze ontkennen iets te maken te hebben met prostitutie.

Elders in het district werden twee meisjes van 15 en 16 jaar gered en drie personen aangehouden. Ze liepen in een undercover operatie tegen de lamp. De 15-jarige heeft verklaard twee maanden seksuele diensten te hebben verricht, het andere meisje werkte er pas een week. De klanten betaalden 500 baht per keer, waarvan 300 baht naar de pooier ging.

– Het onderzoek naar corruptie bij de aanleg van futsalvelden in het Noordoosten gaat maximaal drie maanden duren, zegt het hoofd van de Rekenkamer. Voor de velden is te veel betaald en er is ondeugdelijk materiaal gebruikt. Naar de corruptie wordt onderzoek gedaan door de Public Sector Anti-Corruption Commission, de Rekenkamer en het Department of Special Investigation (de Thaise FBI).

– De vijf vorige maand aangehouden ‘men in black’ (eigenlijk vier, want een is een vrouw) hebben hun bekentenis ingetrokken. Ze zeggen bekend te hebben omdat ze door de politie waren mishandeld en daar konden ze niet meer tegen.

De advocaat heeft het OM gevraagd zich niet langer te verzetten tegen het verzoek van de verdachten om vrijlating op borgtocht. De ‘men in black’ was een groep zwaar bewapende mannen die in 2010 tijdens de roodhemd ongeregelheden het leger bestookte

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Koh Tao moorden: Thailand schoorvoetend akkoord met buitenlandse waarnemers

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website