Onbeschoft en te vergelijken met iemand die op je spuwt. Zo betitelt vice-minister-president Plodprasop Suraswadi het gefluit van demonstranten wanneer ze een kabinetslid in de smiezen krijgen. Om dat te demonstreren blies hij gisteren tijdens een persconferentie zelf op een fluitje.

Een assistent van de minister maakte eerder gisteren kennis met het protestgeluid, maar hij deed of zijn neus bloedde. De ministers van Volksgezondheid en Onderwijs zijn ook al getrakteerd op gefluit.

Andere protestnieuws:

  • De drie groepen die op Ratchadamnoen Avenue demonstreren, streven niet hetzelfde doel na, maar ze coördineren wel hun acties. De Democratische partij protesteert tegen het amnestievoorstel en roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, de People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism (Pefot) en het Network of Students and People for Reform of Thailand (NSPRT) eisen het vertrek van de regering. Maar alle drie vechten ze voor het ‘nationaal belang’, zegt Preecha Iamsuphan, secretaris-generaal van Pefot. Wanneer premier Yingluck het Huis van Afgevaardigden ontbindt, blaast Pefot de rally af.
  • De V For Thailand groep (herkenbaar aan de witte maskers) heeft haar supporters opgeroepen vandaag rond het middaguur op Ratchaprasong intersection te verzamelen en vandaar naar de Ratchadamnoen Avenue te marcheren. De verkeerspolitie is met vijfduizend man aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden.
  • Vijfhonderd leden van de NSPRT hielden gisteren een rally voor het hoofdbureau van de Royal Thai Police (foto). Ze demonstreerden tegen wijziging van artikel 190 van de grondwet dat bepaalt in welke gevallen internationale verdragen enz. ter goedkeuring aan het parlement moeten worden voorgelegd. De reikwijdte van dat artikel wordt ingeperkt. De demonstranten zeggen dat hierdoor de bevolking geen invloed meer heeft op de grensonderhandelingen met Cambodja.
  • Parlementlid Worachai Hema, die het oorspronkelijke amnestievoorstel indiende, vermoedt dat twee rechters van het Constitutionele Hof met Suthep Thaugsuban, leider van de rally van de Democraten op de Ratchadamnoen Avenue, samenspannen om de regering ten val te brengen. Worachai zegt gehoord te hebben dat die twee met Suthep hebben gesproken. Hij voorziet een herhaling van de ontbinding van Thai Rak Thai en de People’s Power Partij (de twee voorlopers van Pheu Thai), die door het Hof werden ontbonden. Op 20 november buigt het Hof zich over een verzoekschrift van de Democraten om te beoordelen of het wijzigingsvoorstel voor de verkiezing van de Senaat al dan niet in strijd met de grondwet is. Dit voorstel is al door het parlement goedgekeurd.
  • De roodhemden houden van maandag tot woensdag een grote rally bij het Muang Thong Thani stadion. Pheu Thai parlementsleden uit het Noordoosten zijn bang dat de rally gezien wordt als een poging het Constitutionele Hof onder druk te zetten. Dat zou anti-regerings sentimenten aanwakkeren en terugslaan op Pheu Thai.

– De koning heeft 300 kilo goud gedoneerd aan Mahabodhi tempel in India (foto homepagina), een van ’s werelds belangrijkste boeddhistische heiligdommen. Het goud, dat volgens de huidige koers een waarde vertegenwoordigt van $ 14,5 miljoen, wordt gebruikt om de koepel ermee in te leggen. De tempel werd 1.500 jaar geleden gebouwd op de plaats waar de Boeddha in 531 voor Chr. Verlichting zou hebben bereikt.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn, mijn favoriete prinses, verliet gisteren breed glimlachend het Chulalongkorn ziekenhuis, waar een niersteen is verwijderd. Ze werd vorige week vrijdag in het ziekenhuis opgenomen. De artsen hebben haar geadviseerd nog even rustig aan te doen.

– De eis van verzetsgroep BRN het Zuiden de status ‘special administrative area’ te geven, is onacceptabel voor Thailand, zegt Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council en leider van de Thaise delegatie, die vredesgesprekken met BRN voert.

De eis is één van de vijf eisen die BRN aan voortgang van de gesprekken stelt. Thailand zal die tijdens het volgende gesprek niet ter sprake brengen, omdat de zaak ‘gevoelig en delicaat’ is. Naar verwachting worden de gesprekken begin volgende maand hervat. Tijdens de Ramadan is er niet vergaderd. Volgens Paradorn zouden andere verzetsgroepen ook willen aanschuiven.

– Een ‘non-formal education centre’ in Yarang (Pattani) is gisteren bij een brand licht beschadigd. Dorpelingen hielpen het vuur te blussen. In de buurt is een nepbom gevonden.

– Financiële instituten zijn sinds zondag verplicht verdachte transacties van personen wier positie van invloed is op het algemeen belang te onderzoeken en te melden bij het Anti-Money Laundering Office. De nieuwe regel heeft betrekking op leden van de regering, parlementsleden, leden van de rechterlijke macht, diensthoofden en onafhankelijke instituten. De maatregel is niet gericht op particulieren en heeft tot doel corruptie te bestrijden.

Amlo is op advies van de Financial Action Task Force bezig de touwtjes aan te trekken. De FATF is een intergouvernementeel orgaan dat beleid ontwikkelt tegen witwaspraktijken en financiering van terrorisme. Volgens de FATF doet Thailand te weinig op dit gebied. Amlo zegt dit jaar in 892 zaken al 5,4 miljard baht aan vermogen in beslag te hebben genomen.

– De politie vermoedt dat een bende uit Maleisië verantwoordelijk is voor het skimmen van bankpasjes in geldautomaten van de TMB Bank. Ze concludeert dat uit het feit dat de daders de rekeningen in Songkhla en Surat Thani hebben geplunderd. In totaal stalen ze 700.000 baht. De skimming vond plaats in een ATM in CP Tower 3 in Ratchathewi (Bangkok). Dinsdag deden de gedupeerden aangifte.

Volgens de Economic Crime Division zijn twee groepen skimmers actief in Thailand: een komt uit de Oostbloklanden, de andere uit Maleisië. De Russen hebben het voornamelijk voorzien op passen van Europeanen. Op 7 november zagen Oekraïners kans 78 passen te skimmen in het Apollogebouw aan de Witthayu weg. Zij incasseerden 1,3 miljoen baht.

– De emissie van koolstofdioxide is in de eerste helft van dit jaar met 2,3 procent op jaarbasis toegenomen.Tussen januari en juni ging 120,23 miljoen ton de lucht in. Elektriciteitscentrales zorgden voor het leeuwendeel (41 pct), gevolg door de transportsector (27 pct), industrieën (23 pct) en andere sectoren (9 pct).

– Bij een ontploffing van zuurstofcilinders in een winkel in Chachoengsao zijn twee personen om het leven gekomen en vijf gewond geraakt. Die stonden voor de winkel toen het zaakje ontplofte. De politie vermoedt dat de eigenaar van de winkel ook is omgekomen, maar zijn stoffelijke resten zijn nog niet gevonden. In de winkel werden de clinders niet gevuld, ze kwamen van een fabriek.

– En weer zijn smokkelaars van het beschermde palissanderhout aangehouden. Ditmaal in Nakhon Ratchasima. Twee mannen werden er aangehouden toen ze het hout op een pickup truck laadden en later werden nog eens drie personen bij een controlepost in de boeien geslagen.

Economisch nieuws

– Het Internationale Monetaire Fonds adviseert Thailand het kostbare hypotheeksysteem voor rijst te schrappen. ‘Het gebrek aan gegevens en de onzekerheid van het systeem hebben het vertrouwen in de openbare financiën van het land ondermijnd. Met de prijzen van 40 procent boven de marktprijzen, is het onvermijdelijk dat de regering verliezen leidt zolang het systeem onveranderd blijft’, schrijft het IMF in zijn jaarverslag. Het IMF zegt dat er effectievere manieren zijn om huishoudens te ondersteunen, zoals scholing en meer kansen voor jonge arbeidskrachten.

Minister Kittiratt Na-Ranong reageerde als door een wesp gestoken. Hij verwijt het IMF de economische structuur van Thailand niet te begrijpen en vraagt het oplossingen te bedenken die geschikt zijn voor de Thaise economie en het land.

Volgens het IMF-verslag heeft het systeem sinds de introductie in 2011 een verlies geaccumuleerd van 141 miljard baht. De minister van Handel noemt 100 miljard baht per jaar, maar anderen komen daarentegen tot veel hogere bedragen. Overigens zijn het allemaal schattingen, want de meeste opgekochte rijst moet nog verkocht worden. En dat lukt ternauwernood. Het systeem ligt ook onder vuur vanwege de corruptie en omdat slechts een klein aantal boeren ervan profiteert.

– Nog meer IMF. Het stelt vast dat de staatsschuld in 2012 is gaan stijgen en tegen 2018 53 procent van het bruto binnenlands product zal bedragen. Niet waar, zegt het ministerie van Financiën, het komt niet boven de eigen limiet van 50 procent uit en al helemaal niet boven de internationale limiet van 60 procent. Volgens Ekniti Nitithanprapas, adjunct-secretaris-generaal van het Fiscal Policy Office baseert het IMF zich op verouderde gegevens.

Oppositieleider Abhisit wijst erop dat het IMF niets anders doet dan aan te dringen op een gebalanceerde begroting. Het zegt dat de regering de inkomsten moet verhogen of moet snijden in de uitgaven door bijvoorbeeld overbodige uitgaven zoals voor het hypotheeksysteem voor rijst te schrappen.

– Grote projectontwikkelaars uit Bangkok trekken naar Chiang Rai, want daar valt geld te verdienen. Vastgoedprojecten in de noordelijke provincie doen het goed omdat het gebied een hoog potentieel heeft als gevolg van een verwachte toename van de grenshandel en nieuwe infrastructuur.

In december gaat een nieuwe brug over de Mekong open en er bestaan plannen voor een nieuwe snelweg vanaf de brug naar Muang, een tweede luchthaven en een verbinding met een elektrische bus tussen de stad en de Mae Fah Luang universiteit.

Dit jaar hebben al drie grote jongens, CP Land Plc, Sansiri Plc en Quality Houses Plc hun vleugels naar Chiang Rai uitgeslagen. Sansiri leverde onlangs een complex met 482 condominiums op met prijzen vanaf 1,45 miljoen baht. CP Land lanceert op 23 november Kallapapruek Grand Park Chiang Rai met prijzen vanaf 1,1 miljoen baht en QH gaat begin volgend jaar aan de slag met 400 condo’s. Eind dit jaar openen HomePro en Thai Watsadu (bouwmaterialen) een filiaal in Chiang Rai. De afgelopen 20 jaar is slechts één condoproject gerealiseerd, voor 90 procent bewoond door buitenlanders.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 15 november 2013”

  1. sander de breuk zegt op

    Moderator: lezersvragen kan je insturen naar [email protected]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website