Reclame voor de film ‘The Legend of King Naresuan 5’ voor winkelcentrum Siam Paragon. Vanochtend wordt de film gratis vertoond in 160 bioscopen in het hele land.

Meer nieuws over de exodus van Cambodjaanse arbeiders (zie Cambodjanen ontvluchten in groten getale Thailand). Sam Rainsy, leider van de oppositie Cambodia Nation Rescue Party, is geschokt over de veronderstelde mishandeling van Cambodjanen in Thailand.

Cambodjanen die zijn teruggekeerd, zeggen dat het leger invallen heeft gedaan in de huizen van vermeende illegale migranten. Ze zouden ook documenten hebben verscheurd van Cambodjanen die legaal in Thailand werken. Een Cambodjaanse mensenrechtengroep beweert dat het leger negen migranten heeft gedood.

Een bouwvakker vertelde tegen de Phnom Penh Post dat zijn werkgever hem voor de keus stelde: ‘Ga nu naar huis of blijf en trotseer soldaten die je misschien arresteren of zelfs doodschieten.’

Een andere arbeider: ‘Ze kwamen alle driehonderd arbeiders van de bouwplaats ophalen. Eerst namen ze onze bagage mee en daarna ons. Ze sloten ons op en zeiden dat we 300 baht moesten betalen om vrij te komen. Toen we bij de controlepost kwamen, dreigde de politie ons met stokken en moesten we in de rij gaan staan. Zo behandelden ze ons.’

De NCPO ontkent Cambodjanen uit te wijzen en te mishandelen. Veel migranten zouden naar hun land terugkeren om te helpen bij de rijstoogst. NCPO-woordvoerder Patamaporn Rattanadilok Na Phuket zegt dat de NCPO niet voornemens is een razzia tegen Cambodjaanse werkers te houden, alhoewel ze een commissie heeft gevormd die het immigratiebeleid voor buitenlandse werknemers gaat herzien.

De NCPO is zich ervan bewust dat er ‘geruchten’ circuleren over zo’n razzia. Die hebben ervoor gezorgd dat werkgevers in paniek raakten en migranten hebben weggestuurd. Coupleider Prayuth heeft de autoriteiten bevolen Cambodjanen te helpen bij hun terugkeer. Hij wil dat ze veilig thuiskeren.

– De junta wuift zorgen over marteling en schending van de mensenrechten weg. Die zorgen worden volgens de NCPO geuit door sommige internationale en binnenlandse groepen, die de Thaise politieke situatie ‘niet volledig begrijpen’.

‘Omdat het land zich onder ongebruikelijke omstandigheden bevindt, worden sommige maatregelen genomen om de mensenrechten voor de meerderheid van de bevolking te waarborgen. Dat is geen schending van hun rechten, want ze maken zich er zorgen over’, zegt NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree.

‘Er wordt niet gemarteld. De NCPO heeft al informatie gegeven over de omstandigheden waaronder sommige leiders van politieke groepen worden vastgehouden. Dat moet voldoende zijn om de zorgen weg te nemen.’

Over het breidelen van de media zegt Winthai dat de media in drie categorieën verdeeld kunnen worden. De eerste groep is niet direct betrokken bij de politieke onrust. De tweede stookt onrust, verdraait het nieuws, voert lastercampagnes en schendt de rechten van mensen. Deze groep dient haar houding te veranderen. De derde groep omvat illegale media en die zijn het pakkie-an van mediawaakhond NBTC.

Zorgen over de politieke situatie in Thailand zijn onder andere geuit door VN secretaris-generaal Ban Ki-moon en de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Ze hebben aangedrongen op respectering van de mensenrechten en opgeroepen tot een snel herstel van de rechtsstaat.

– Acht personen zijn blind geworden na slecht uitgevoerde ‘filler injections’, een cosmetische behandeling om rimpels weg te werken. De Dermatological Society of Thailand (DST) dringt aan op strengere controles van en strengere straffen voor exploitanten van ongeregistreerde klinieken. Ze adviseert het werk te laten doen door een arts wanneer klanten van een kliniek vulstoffen voor hun gezicht willen die verder gaan dan de gebruikelijke indicatie.

Maatregelen [welke?] zijn aangekondigd door het Department of Health Service Support (DHSS), de DST, de Food and Drug Administration en de Consumer Protection Police Division. Die hebben zich over het probleem van illegale klinieken gebogen na een inval in een ongeregistreerde kliniek in Sutthisan (Bangkok), waar ongekwalificeerd personeel operaties verrichtte.

Boonruang Triruangworawat, directeur-generaal van de DHSS heeft de indruk dat het aantal problemen met vulstofinjecties toeneemt. De acht blind geworden personen zijn in Thailand en Zuid-Korea behandeld. Zij ondergingen een neuscorrectie.

– Taxichauffeurs, motortaxibestuurders en exploitanten van minibusjes rekenen op de junta (NCPO) om een eind te maken aan de welig tierende afpersingspraktijken. Gezien de absolute macht van de NCPO is het voor haar gemakkelijker deze praktijken te stoppen.

Taxichauffeur Nopparuj Fukittiwin heeft er wel vertrouwen in. De junta wordt niet gehinderd door red tape en kan sneller handelen dan een democratisch gekozen regering. Maar het probleem bestaat al lang, dus het zal tijd kosten om het op te lossen. Nopparuj vertelt dat taxichauffeurs worden benaderd wanneer ze busstation Mo Chit binnenrijden. Ze krijgen te horen dat ze moeten dokken.

Hetzelfde gebeurt bij winkelcentra en in toeristische gebieden. Taxichauffeurs weigeren er ook hun meter aan te zetten en brengen klanten een te hoog bedrag in rekening. Nopparuj mijdt die plaatsen omdat hij anders problemen krijgt met andere chauffeurs.

Juntaleider Prayuth heeft al het bevel gegeven een eind te maken aan de afpersingspraktijken. Hij wil binnen een maand resultaten zien. De betrokken diensten dienen wekelijks rapport uit te brengen.

Het beroep van motortaxibestuurder is overigens geen vetpot. Laor Aiamkae rekent voor dat hij gemiddeld 500 tot 600 baht per dag omzet. Daarvan gaat 300 baht naar benzine. Bestuurders moeten elke maand 400 baht aan agenten betalen ‘voor bescherming’. Zonder die uitgavepost zouden de tarieven omlaag kunnen, meent hij.

Een chauffeur van een minibusje zegt elke dag 120 baht te moeten ophoesten voor een parkeerplaats bij het drukke winkelcentrum CentralPlaza Lardphrao. Dat geld wordt geïnd door ‘mannen in uniform’.

– Televisiewaakhond NBTC ligt onder vuur van de Digital Media for Consumer Association (DMCA). De vereniging verwijt de NBTC de bevolking slecht voor te lichten over de omschakeling van analoge naar digitale televisie.

Gezinnen krijgen van de NBTC een coupon van 1.000 baht, maar niet iedereen begrijpt wat de omschakeling inhoudt. De coupon kan gebruikt worden bij de aanschaf van een digitale set top box.

DMCA vice-president Visarut Piyakulawat vindt het bedrag te laag om mensen te verleiden zo’n box aan te schaffen. Het ergert de vereniging dat ze alleen via persberichten te weten komt wat de NBTC doet. ‘Dit is geen klein project. Er wordt 25 miljard baht aan de coupons besteed.’

Een vertegenwoordiger van de NBTC erkent dat de voorlichting traag op gang komt, maar dit komt omdat de digitale rollout nog in de kinderschoenen staat. De meeste van Thailand’s 48 digitale kanalen zijn eerder dit jaar met uitzendingen begonnen. Het analoge signaal wordt in 2020 geschrapt.

– Wanneer het geweld oplaait, wordt de avondklok weer ingesteld, waarschuwt de NCPO. ‘Als we dit niveau van rust niet kunnen handhaven, zullen we ons beraden over het terugbrengen van de avondklok’, zegt NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree.

Volgens de NCPO zijn er thans geen aanwijzingen dat groepen geweld willen uitlokken, reden waarom de op 22 mei ingestelde avondklok vrijdag is opgeheven, nadat eerder de restricties in enkele toeristenplaatsen waren geschrapt.

Opheffing van de avondklok betekent overigens niet dat de veiligheidsmaatregelen worden versoepeld. De zoektocht naar illegale wapens gaat onverminderd door.

Enkele uren voordat de avondklok werd opgeheven, is op de Rama IX weg (Bangkok) een granaat ontploft. Twee auto’s en een politiepost werden beschadigd. De politie denkt niet dat er een verband is met de avondklok. Onderzocht wordt of de aanval een politiek motief had. Camerabeelden uit de omgeving worden bestudeerd om de daders te achterhalen.

– De bouw van twee controversiële dammen, Mae Wong in Nakhon Sawan en Kaeng Sua Ten in Phrae, is iets voor de lange termijn. Dit zegt Lertviroj Kowattana, directeur-generaal van het Royal Irrigation Department (RID), na een gesprek donderdag met Prayuth.

De coupleider heeft de RID gevraagd mee te helpen bij het herzien van de watermanagementplannen, waarvoor de vorige regering 350 miljard baht wilde uittrekken. De NCPO gaat een nieuw panel vormen dat de plannen onder de loep neemt.

Volgens Lertviroj dienen voor de bouw van de twee dammen eerst milieueffectrapportages te worden gedaan en openbare hoorzittingen gehouden. Twee projecten uit de plannen van de vorige regering kunnen onmiddellijk uitgevoerd worden: de aanleg van een waterreservoir in Surin en anti-overstromingswerken in Hat Yai (Songkhla).

– De junta laat haar besluit over de vier geplande hogesnelheidslijnen afhangen van een haalbaarheidsstudie. Die kan binnen drie maanden op tafel liggen. De aanleg maakt deel uit van de infrastructurele  werken waarvoor de vorige regering 2 biljoen baht had willen lenen, een besluit waar het Constitutionele Hof een streep door haalde.

De plannen voor de vier lijnen zijn niet geschrapt, zegt Somchai Siriwattanachoke, permanent secretaris van het ministerie van Transport, maar ze worden als ‘niet urgent’ beschouwd.

Vorige week verhoogde een strategiecommissie van het ministerie het benodigde bedrag van 2 biljoen naar 3 biljoen baht. Ze voegde enkele projecten toe zoals de aanleg van een diepzeehaven en de uitbreiding van Suvarnabhumi en Don Mueang.

– De National Anti-Corruption Commission heeft zich voorgenomen strenger de hand te houden aan de eis voor politieke gezagsdragers om een overzicht te geven van hun financiële positie. Wanneer ze niet binnen drie maanden met gegevens op tafel komen, riskeren ze een politieke ban van 5 jaar. De strengere aanpak moet corruptie voorkomen. Politici zijn verplicht jaarlijks een overzicht in te dienen van hun vermogen en verplichtingen.

Economisch nieuws

– RS Plc, het bedrijf dat de uitzendrechten van de WK voetbal bezit, gaat kopers van zijn decoder en abonneehouders van het World Cup Channel schadeloos stellen. RS heeft 300.000 decoders verkocht, die 1.590 baht kosten, maar die zijn niet meer nodig nu tv-waakhond NBTC en RS zijn overeengekomen alle wedstrijden op een gratis tv-kanaal uit te zenden. Aanvankelijk zouden slechts 22 wedstrijden gratis te zien zijn.

De decoder kan worden ingeleverd bij het magazijn van RS in Rangsit en in elk postkantoor. Het betaalde bedrag wordt volledig gerestitueerd. Dat grapje kan het bedrijf 477 mijoen baht kosten.

– Zo’n 500.000 kleine en middelgrote bedrijven liggen aan het gas. Ze kampen met ernstige liquiditeitsproblemen. Vooral bedrijven die voedsel en drank verkopen, hotels, de detail- en groothandel en de toerismesector worden het hardst getroffen, blijkt uit een peiling van de University of the Thai Chamber of Commerce.

‘Ze zijn te vergelijken met patiënten die op de intensive care liggen. Ze hebben wanhopig financiële hulp nodig om hun leven te verlengen’, zegt UTCC-president Sauwanee Thairungroj. Sauwanee vindt dat de overheid op de lange termijn het MKB steun moet verlenen voor bijscholing en het ontwikkelen van financiële know-how.

Thailand telt 2,7 miljoen MKB’s. Daarvan is 20 procent hard getroffen door de politieke onrust. De UTCC stelt de regering voor om een fonds van 50 miljard baht te vormen om bedrijven te helpen die geen toegang hebben tot financieringsbronnen. Een ander voorwerp van zorg is de werkloosheid. De UTCC hoopt dat het nieuwe infrastructuur plan waaraan door de junta wordt gewerkt, een stimulans geeft aan de werkgelegenheid en het vertrouwen van internationale investeerders doet toenemen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Cambodjanen ontvluchten in groten getale Thailand
Junta: Thaksin, bemoei je er niet tegenaan
Mijnbouw geboefte moet gestopt worden

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 15 juni 2014”

  1. Gerrie Q8 zegt op

    Over de RS decoder. Ook ik heb zo’n kastje gekocht, goedkoop schijnbaar, want ik heb er slechts 1.490 Baht voor betaald. Maar voordat ik dat ding weer ga inleveren bij het postkantoor, nog een vraag. Is het bekend of RS rechten heeft voor de Tour de France of Wimbledon? Zou van de gekke zijn dat ik mijn kastje weer terug zou moeten kopen. Heeft iemand ervaring met voorgaande jaren?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website