‘Het spijt me, ik had een slecht humeur.’ Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft zijn excuses gemaakt voor de ‘scherp geformuleerde’ kritiek die hij heeft geuit op het dagblad ASTV Manager. Hij ontkent evenwel soldaten opdracht te hebben gegeven bij het kantoor van de krant te demonstreren.

Dat was hun eigen initiatief en ze deden dat in hun vrije tijd, aldus Prayuth. Ze wilden laten zien dat ze trots zijn op het leger en ze wilden de reputatie van hun baas beschermen. Het was niet de bedoeling de media te bedreigen.

Vrijdag en zaterdag kwamen enkele tientallen soldaten bijeen bij het kantoor vanwege een commentaar van de krant waarin Prayuth werd vergeleken met ‘een vrouw in haar maandstonde’.  Het commentaar was een reactie op kritiek van Prayuth op de krant. ASTV Manager had op haar website de regering opgeroepen zich niets aan te trekken van een eventuele negatieve uitspraak van het Internationale Hof van Justitie in Den Haag in de Preah Vihear-zaak. Prayuth vond die opstelling ongepast.

Met het excuus van Prayuth is een eind gekomen aan de storm in een glas water. De krant bedankte op haar website de generaal voor diens excuus, maar schreef er tegelijk bij dat ze zal doorgaan kritiek te leveren op het leger als ze dat gewenst acht.

– De National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) is in een gulle bui. Tv-kijkers die een nieuwe digitale tv kopen of een ‘set-top box’ op hun analoge toestel om digitale signalen te kunnen ontvangen, krijgen een kortingsbon. Maar de waarde daarvan is nog niet bekend gemaakt. Indien de box, die 800 tot 1.000 baht kost, vergoed zou worden, kost dit de NBTC 22 miljard baht.

Door de digitalisering gaat het huidige aantal kanalen van zes naar 48. Daarvan worden 24 kanalen geveild, de overige 24 blijven beschikbaar voor publieksdoeleinden. De veiling wordt dit jaar gehouden. Per vergunning verwacht de NBTC 100 miljoen tot 1 miljard baht te kunnen beuren. De coupons worden vermoedelijk in juli verspreid.

– Tachtig bewakingscamera’s zijn gisternacht in Yala door brand vernield. De autoriteiten vermoeden dat de brandstichting het voorspel is van aanvallen. De nu zwart geblakerde camera’s (behalve de camera op de foto) hangen in zeven verschillende districten: Bannang Sata, Raman, Krong Pinang, Muang, Yaha, Kabang en Than To. In Bannang Sata werden bovendien een mobiele telefoontoren en een telefooncel vernield.

In Krong Pinang zijn enkele brandstichters op beeld vastgelegd. Ze gebruikten autobanden, gevuld met zakken en benzine, om de camera’s in brand te steken. Controleposten in de provincie zijn geïnformeerd dat ze moeten uitkijken naar een Toyota Vigo pickup truck, die bij de brandstichtingen is gebruikt. Vijf mannen reden daarmee rond.

Bij een inval in een woning in Bulor Bueas (Narathiwat) is een 35-jarige man gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht met vier anderen vorige week woensdag een bom tot ontploffing te hebben gebracht bij een karaokebar in Muang. Daarbij werden vier personen gewond. De autoriteiten vermoeden dat de overige vier zich schuilhouden in het district Bacho.

– Het idee van Nitirat, een groep progressieve docenten recht aan de Thammasat universiteit, om amnestie voor politieke delinquenten via de grondwet en een speciale commissie te regelen, is in strijd met internationale juridische principes, zegt een woordvoerder van de rechtbank. Alleen rechtbanken zijn bevoegd rechtsuitspraken te doen.

Nitirat heeft voorgesteld bij de wijziging van de grondwet van 2007 een speciaal hoofdstuk in te ruimen voor amnestie en het oplossen van conflicten. Alle personen die sinds 2006 wegens politieke vergrijpen zijn aangehouden, zouden amnestie moeten krijgen, tenzij ze zich aan een misdrijf hebben schuldig gemaakt. Een speciale commissie zou over de amnestie moeten beslissen.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij verwerpt het idee van Nitirat. De voorgestelde commissie zou meer macht hebben dan het normaal rechtssysteem. Ze zou personen die verdacht worden van moord en brandstichting amnestie kunnen verlenen onder het mom dat die daden politiek gemotiveerd waren. Chavanond zei dat de Democraten bereid zijn amnestie te verlenen aan personen die [in 2010 tijdens de roodhemd onregeldheden] de noodverordening hebben overtreden, maar niet aan personen die criminele daden hebben verricht.

– Het militante Thai Patriots Network heeft bij de Criminal Court een klacht tegen de minister van Buitenlandse Zaken en vijf ambtenaren ingediend omdat ze ‘misleidende informatie’ zouden hebben verspreid over Hindu-tempel Preah Vihear.

Het netwerk verwijst onder andere naar de verspreiding van de notulen van de Thailand-Cambodian Joint Boundary Commission; volgens het ministerie dient Thailand zich aan de gemaakte afspraken te conformeren. Maar volgens het netwerk zijn de notulen niet bindend omdat ze niet zijn goedgekeurd door het parlement, zoals de grondwet eist.

Chaiwat Sinsuwong, een van leiders van het netwerk, zegt dat het netwerk al 700.000 handtekeningen heeft opgehaald ter ondersteuning van zijn standpunt. En dat is simpel gezegd: het Internationale Hof van Justitie in Den Haag heeft geen moer te maken met het conflict over het gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, dat door Thailand en Cambodja wordt betwist. Daarover doet het Hof dit jaar op verzoek van Cambodja een uitspraak. Bovendien vinden de patriotten dat de tempel ten onrechte in 1962 door het Hof aan Cambodja is toegewezen.

– Duizend kwekers van palmnoten hebben gisteren gedemonstreerd bij het Provinciehuis van Chumphon. Ze eisten dat de regering nu snel hun producten koopt tegen 4 tot 4,35 baht per kilo, zoals het Department of Internal Trade eerder heeft beloofd. Thans krijgen ze 3,40 tot 3,50 baht per kilo voor hun palmnoten.

– De politie is op zoek naar twee personen, die verdacht worden van betrokkenheid bij de smokkel van de Rohingya die in de provincie Songkhla zijn aangehouden. Het gaat om een voormalige burgemeester van Padang Besar en een persoon uit Myanmar. De twee worden ervan beschuldigd 843 Rohingya het land binnengesmokkeld te hebben. Een groep van 397 Rohingya was ondergebracht in de rubberplantage van de voormalige burgemeester.

Tegen deze twee zijn inmiddels arrestatiebevelen uitgevaardigd; tegen zes anderen, allen uit Myanmar, heeft de politie arrestatiebevelen in voorbereiding. Acht personen zijn al gearresteerd. Dat gebeurde na de ontdekking van de eerste groep donderdag in de rubberplantage. Het gaat om vier personen uit Myanmar, twee Rohingya en twee Thais.

De Rohingya bevinden zich nog in Thailand. De autoriteiten beraden zich wat met hen te doen, want terugsturen naar Myanmar brengt hun leven in gevaar. Het Anti-Human Trafficking Centre van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) overlegt daarover met functionarissen van de Verenigde Naties.

– Het ministerie van Onderwijs gaat een strategisch plan maken voor verbetering van het onderwijs tussen 2013 en 2015. Om ideeën te verzamelen worden in enkele provincies  bijeenkomsten belegd. Functionarissen van Unesco doen ook een duit in het zakje. In mei moet het plan ter goedkeuring bij het parlement liggen.

Alhoewel Thailand veel geld uitgeeft aan het onderwijs, scoren de leerlingen bij internationale vergelijkingen uitermate slecht en ook bij de landelijke examens liggen de scores doorgaans onder de 50 procent.

– Een Russische toeriste (53) is gisteren gewond geraakt toen twee mannen op een motorfiets in Pattaya haar tasje weggristen. De linkerarm van de vrouw raakte ernstig gekneusd. Ze was onderweg naar haar hotel op de slecht verlichte Kasetsin 11 weg, toen ze werd aangevallen.

– Veerdiensten in de provincie Nakhon Phanom worden gehinderd door het lager wordende waterpeil in de Mekong. Een overtocht die normaal 20 minuten duurt, neemt nu bijna een uur in beslag omdat de schepen tussen zandbanken moeten laveren. De vertraging levert ook problemen op bij de grenspost bij de Tha Uthen markt, die om 3 uur sluit.

De exploitanten houden hun hart vast voor de maanden maart en april, wanneer het waterpeil nog verder zal zakken. Veerdiensten zullen dan wellicht moeten stoppen.

Politiek nieuws

– Behalve de twee grote rivalen van regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten doen vijf ‘onafhankelijke’ kandidaten in maart een gooi naar het gouverneurschap van Bangkok. Je vraagt je af wat hen bezielt, want Bangkok is een bolwerk van de Democraten.

Alle kandidaten op een rijtje met hun fraaie voornemens:

 • Sukhumbhand Paribatra (60, Democraten) gaat voor herverkiezing als gouverneur. Zijn slogan: ‘Love Bangkok, make Bangkok a metropolis for all’. Zijn blazoen wordt ontsierd door een klein smetje: het Futsal stadion kwam niet op tijd klaar voor de wereldkampioenschappen. In 2011 lag hij tijdens de overstromingen regelmatig overhoop met de regering over de te nemen maatregelen.
 • Pongsapat Pongcharoen (57, Pheu Thai), voormalig adjunct-hoofd van de landelijke politie en secretaris-generaal van het Office of the Narcotics Control Board. Zijn slogan luidt ‘Working with the government seamlessly’, wat een duidelijke verwijzing is naar het gehakketak in 2011.
 • Sereepisuth Temeeyaves (64) is een voormalige politiecommissaris. ‘Het hele land kent me’, zegt hij. ‘Als je de populariteit van de partijen [Pheu Thai en Democraten] even buiten beschouwing laat, denk ik dat niemand me kan verslaan.’ Zijn slogan: ‘Bring eternal happiness to Bangkok people’.
 • Suharit Siamwalla (45), DJ, musicus en directeur van een bedrijf in kantoorartikelen. Hij gaat de verkeerscongestie aanpakken zonder dat dit geld kost. Zijn slogan: ‘Superb Bangkok, surprising Bangkok with Suharit’.
 • Waranchai Chokchana, voormalig ambtenaar. Doet al voor de zesde keer mee. De vorige keer scoorde hij 13.000 stemmen. Zijn slogan: ‘Bangkok, the capital of Asean’.
 • Kosit Suvinitjit (53), voormalig eigenaar van enkele mediabedrijven en adviseur van diverse kabinetsleden. Zijn slogan luidt: ‘Provide 24-hour service and safety for Bangkok people’.
 • Metta Temchamnan (64), voormalig legerofficier. Doet voor de derde keer mee. Hij pocht goede relaties te hebben met regeringspartij Pheu Thai en oud-premier Thaksin. Hij wil Thonburi (aan de andere kant van de rivier) teruggeven aan zijn bewoners. Slogan: ‘Revive Thai history by restoring Thonburi (Thailand’s former capital)’.

Economisch nieuws

– De regering komt ruimte tekort om alle nog op te kopen rijst in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst op te slaan. Rijstmolenaars klagen dat hun magazijnen al bijna vol zijn.

Manat Kitprasert, de nieuw benoemde president van de Thai Rice Mills Association, zegt dat de 800 molenaars die aan het systeem deelnemen, nog maar weinig ruimte hebben vanwege de enorme aanvoer in het vorige seizoen. Ze kunnen nog 7 miljoen ton gepelde rijst opslaan of gemiddeld per molenaar 100.000 ton. Sommige molenaars hebben al 100.000 jute zakken met rijst boven hun capaciteit opgeslagen. Eén jute zak bevat 100 kilo rijst.

De vereniging heeft een brandbrief naar het ministerie van Handel gestuurd en dat heeft beloofd voor extra opslag te zorgen. ‘Maar we betwijfelen of het daarvoor op tijd kan zorgen. De nieuwe oogst (de tweede oogst) komt er al in februari en april aan. Zonder meer centrale magazijnen raakt de ruimte bij de molenaars op en bestaat het gevaar dat ze boeren moeten wegsturen.’

Volgens de Public Warehouse Organisation heeft de overheid in het vorige seizoen zestig nieuwe magazijnen geopend, die door de deelnemende molenaars zijn geregeld. Ook is rijst verkocht, maar die hoeveelheid valt in het niet bij de hoeveelheid opgekochte rijst.

De rijsthandel schat dat de regering nu 11,5 miljoen ton rijst in voorraad heeft. Daar komt dit jaar 12 miljoen ton rijst bij. Van grote verkopen is nog geen sprake, alhoewel de regering beweert rijst aan andere regeringen te hebben verkocht.

In september zei minister Boonsong Teriyapirom (Handel) dat hij voor 7,33 miljoen ton deals had gesloten met Indonesië, de Filippijnen, China en Ivoorkust. Volgens rijstexporteurs is dat onmogelijk. Deze maand deed de permanent secretaris van het ministerie er een schepje bovenop door te zeggen dat nog eens 7 miljoen rijst was verkocht.

– Het gaat goed met de export van schoenen en leren producten. Vorig jaar werd voor 20 miljard baht geëxporteerd en dit jaar wordt een groei van 7 procent verwacht, ondanks de nadelige gevolgen van de verhoging van het minimumdagloon.

President Chanin Jitkomut van de Thai Footwear Association (TFA) schrijft de groei toe aan het van stal halen van Bangkok Fashion City, een project destijds door de regering Thaksin geïntroduceerd.  Het project dat stoffen, kleding, schoenen, leer en sieraden omvat, stimuleert bedrijven zich te concentreren op design in plaats van op arbeidsintensieve processen. ‘Wij hebben ons bijvoorbeeld gericht op sandalen. Dat heeft een stortvloed aan orders opgeleverd.’

Volgens Chanin worden vooral de kleine schoenenbedrijfjes getroffen door de loonsverhoging. De TFA schat dat 20 tot 30 procent in de problemen komt of zelfs moet sluiten. De loonkosten bedragen bij schoenmakers die kwaliteitsschoenen maken, 40 procent van de bedrijfskosten. Bij massaproductie zakt het percentage naar 18 tot 19 procent.

Sommige middelgrote en grote bedrijven zagen de bui al hangen en hebben hun fabriek naar het buitenland verplaatst. Maar andere kleine en middelgrote bedrijven hebben zich niet voorbereid, bijvoorbeeld door werknemers te trainen. En buitenlandse werknemers eisen hetzelfde minimumloon als ongeschoold Thais personeel. Chanin verwacht dat bedrijven de zaak een jaar zullen aankijken alvorens een beslissing te nemen. ‘De gevolgen van de verhoging zullen nog lang onduidelijk blijven’, zegt hij.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 15 januari 2013”

 1. Rob V. zegt op

  Een onafhankelijke gemeente Thonburi? Om welke reden precies, kan me niet voorstellen dat toch ten noorden Thonburi en later werd Krunthep aan de overkant gesticht (grappig dat juist Thonburi als “aan de overkant” wordt bestempeld, ligt er maar aan op welke oever je staat en vanuit welk oogpunt.), Bangkok slokte Thonburi op en Krungthep slokte Bangkok weer op, niet?

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Rob V Ik zou er maar niet wakker over liggen, want deze man wordt toch niet gekozen tot gouverneur. Bangkok Post schrijft letterlijk: One of his key campaign promises is to return the running of Thon Buri to its residents, though no details about that idea have been unveiled.

  Misschien weet hij zelf niet eens wat hij bedoelt.

  • Rob V. zegt op

   Ach, hij haalt er in iedergeval de krant mee. 😉
   *hier wat opvulling, laat ik van de gelenheid gebruik maken je te zeggen dat ik hier geen minuut minder om slaap, vond het een nogal merkwaardig campagnepunt… *


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website