Nieuws uit Thailand – 14 oktober 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
14 oktober 2014

De Red Line, een light rail verbinding tussen Bang Sue en Rangsit, gaat 8,1 miljard baht meer kosten dan begroot. Volgende week buigt het kabinet zich over het extra budget dat nodig is vanwege enkele veranderingen. Het geld is bestemd voor de bouw van een station en reparatiewerkplaats in Bang Sue, de verhoogde aanleg over een lengte van 26,6 km en andere werkzaamheden.

De aanleg van de lijn is intussen vertraagd, waardoor die een jaar later in gebruik kan worden genomen: niet in 2017, zoals gepland, maar in 2018. Als ‘boosdoeners‘ noemt de minister van Transport het verplaatsen van water- en elektriciteitsleidingen. De hoogste ambtelijke baas van het ministerie maakte onlangs het plan bekend om het station een verbinding te geven met de nieuwe Sri Rat Outer Ring Road Expressway om de verkeersdoorstroming te vergemakkelijken.

– Het is technisch mogelijk de Memorial, Krung Thon en Nonthaburi brug over de Chao Phraya op te krikken, maar dat is de investering niet waard, zegt het Engineering Institute of Thailand (EIT). Het schat de kosten op een bedrag vele malen hoger dan het opkrikken van een huis dat 1 miljoen baht kost.

Het idee om de doorvaarthoogte te vergroten is afkomstig van de minister van Transport, die zo het scheepvaartverkeer tijdens het regenseizoen wil vergemakkelijken. Het EIT vraagt zich af hoeveel schepen ervan zullen profiteren.

De gemeente Bangkok wil vier nieuwe bruggen over de rivier aanleggen. Voor de aanleg van de Kiak Kai brug is alleen nog toestemming van de regering vereist. De drie andere in Ratchawong, Chan en Si Phraya zijn nog in studie.

– We hebben er weer een afkorting bij: CDC. Die staat voor Constitution Drafting Commission, een commissie die tot taak krijgt de nieuwe grondwet te schrijven. Van de 36 leden worden 20 voorgedragen door de NRC (National Reform Council, die hervormingen gaat voorstellen) en de overige door de NCPO (National Council for Peace and Order, junta), het kabinet en de NLA (National Legislative Assembly, noodparlement). [Hallo!!! Bent u er nog?]

De beoogde voorzitter van de CDC is een voorstander van openbare hoorzittingen over de grondwet en die zouden zelfs tot een referendum kunnen leiden. ‘Het is belangrijk om naar de stem van het volk te luisteren’, zegt Thienchay Kiranandana, voormalig rector van de Chulalongkorn universiteit. Thans is een beknopte grondwet van kracht ter vervanging van de grondwet van 2007. Ik ben even kwijt hoeveel grondwetten Thailand al sinds 1932 heeft versleten, toen de absolute monarchie plaatsmaakte voor de constitutionele monarchie. Ik dacht een stuk of 18.

– Nog een afkorting: PDC en die staat voor Political Development Council, een organisatie onder de vleugels van het King Prajadhipok Institute. De PDC wil dat de leden van de NRC en CDC in navolging van leden van de NLA inzicht geven in hun financiële situatie. [Wanhoop niet met al die afkortingen.]

De PDC doet die oproep omdat belangenconflicten kunnen ontstaan, want leden van de NRC kunnen belangen hebben in particuliere bedrijven, overheidsdiensten en –bedrijven en in de civiele sector. De PDC hekelde eerder de 28 NLA-leden die geen opgave wilden doen van hun bezittingen en verplichtingen, maar de bestuursrechter floot hen terug.

– Lees het nu pas in de krant: Een verkeersagent die weigert door een verkeersovertreder omgekocht te worden, krijgt een bonus van 10.000 baht. Somyot Punpanmuang, hoofd van de landelijke politie, vindt dat verkeersdeelnemers die corrupte agenten aangeven, ook beloond moeten worden.

Somyot zegt te gaan collecteren bij donoren om een fonds van 1 miljoen te vormen voor de beloning. Hij vindt dat de campagne landelijk uitgerold moet worden en alle vormen van misdaad dient te bestrijken, niet alleen verkeersovertredingen.

Sinds de regeling van kracht is, zijn twee bestuurders aangehouden. Een bood 100 baht aan, de ander 50 baht. [Ja ja, dat zijn nog eens Zware Jongens.]

– Kinderprogramma’s zijn zeldzaam op de televisie en slechts weinige worden op prime time uitgezonden. Wiwat Wongpattarathiti, producent van kinderprogramma’s, schaart zich daarom van harte achter het idee om een fonds te vormen waaruit kwaliteitsprogramma’s en tv-shows voor kinderen kunnen worden gefinancierd. De wet die dit regelt, is momenteel in behandeling bij het parlement.

Ook jurist Jate Donavanik [verder geen details] is een voorstander van het ‘fund for the development of safe and constructive media bill’. Het produceren van fatsoenlijke programma’s is een effectief lange-termijn middel om kinderen te behoeden voor schadelijke invloeden.

Thans worden kinderen dag in dag uit geconfronteerd met geweld en onbehoorlijke content via de televisie, mobieltjes en internet. Geen enkele dienst doet een serieuze poging er iets aan te doen, zegt Jate.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Brandstichtingen Pattani: Onderwijzers willen betere bescherming
Muay Thai topbokser Buakaw stelt fans teleur
Dubbelmoord Koh Tao: Politieonderzoek schaadt Thailand’s reputatie

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 14 oktober 2014”

 1. John zegt op

  Volgens mij is het belonen van een niet corrupte politieagent,typisch Thai denken. Wat voor een ambtenaar eigenlijk een normale houding zou moeten zijn,wordt hier nog een keertje met een extra 10.000 bath beloond. Een vervolging van iedere vorm van corruptie,en een gerechte bestraffing zou hier voorrang moeten hebben. Sarcastisch gezien, is een beloning van niet corrupte ambtenaren misschien de goedkopere oplossing,en bovendien met veel minder werk verbonden.

 2. riekie zegt op

  Ik vind het rond uit belachelijk dat ze beloont moeten worden om eerlijk hun werk te doen

 3. dontejo zegt op

  Het plan kan de politie ook meer corrupt maken. De politie kan nu iedere wetsovertreder aanklagen omdat hij probeerde hem om te kopen (terwijl dit niet het geval was) alleen om die 10000 baht te krijgen. Je werkt zo een grotere corruptie in de hand.
  Groet, Dontejo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website