De methode om met zandzakken in rioleringen overstromingen te voorkomen, staat bekend als het poldersysteem, naar voorbeeld van Nederland.

De methode vereist het gebruik van waterpompen om haar effectief te maken bij overstromingen. Ze wordt al tientallen jaren op 18 plaatsen in Bangkok toegepast, zegt Piboon Klabprasit, hoofd van de afdeling Drainage and Sewerage System Division. De zandzakken worden in december weer verwijderd.

Over de zandzakkenkwestie is de afgelopen dagen flink gebakkeleid door de gemeente en minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van de (regerings) Water and Flood Management Commission, maar inmiddels hebben beide de strijdbijl begraven. [Zie eerdere afleveringen van Thais nieuws over de ruzie.]

– Een beloning van 100.000 baht is uitgeloofd voor degene die de politie op het spoor kan brengen van het echtpaar dat in 2009 spoorloos verdween en vermoedelijk vermoord is door politiearts Supat Laohawattana, alias Dr. Death. De arts wordt ook verdacht van de moord op twee van zijn werknemers uit Myanmar. In zijn boomgaard zijn drie skeletten opgegraven, waarvan één van een van de werknemers is. Het echtpaar werkte ook voor de arts.

De arts en zijn echtgenote zitten beiden gevangen. Supat probeert zijn hachie te redden door te beweren dat het echtpaar betrokken was bij drugshandel en zich nu in Myanmar zou bevinden. De vader van echtgenoot heeft tegen Supat aangifte wegens smaad gedaan.

– Een opslagplaats met strandstoelen en parasols is kort na middernacht gisteren in vlammen opgegaan op Patong Beach in Phuket. De schade bedraagt 30.000 baht.

– Met het rookverbod op weekendmarkt Chatuchak zijn goede ervaringen opgedaan. Eigenlijk kan niet van een verbod worden gesproken, eerder een verzoek om niet te roken, want boetes worden niet uitgedeeld. Wel wordt mensen die roken, vriendelijk verzocht dat niet te doen. En elke 20 minuten wordt omgeroepen dat er op de markt niet gerookt mag worden.

Het ‘rookverbod’ werd eerder dit jaar door de State Railway of Thailand ingesteld, nadat die de exploitatie van de gemeente Bangkok had overgenomen. Er wordt nog nagedacht over rookruimtes voor kooplui die even willen paffen.

De organisatie Action on Smoking and Health-Thailand gaat de weekendmarkt ten voorbeeld stellen aan andere markten, zoals See Mum Muang en Talad Thai.

– Een emotionele bijeenkomst: zo omschrijft Bangkok Post de rally van de Democratische partij gisteren in Lumpini park. De partij probeerde duidelijkheid te verschaffen over de zogeheten ‘men in black’, die tijdens de roodhemdprotesten in 2010 verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van soldaten.

Dat tegengas is wel nodig want de roodhemden ontkennen het bestaan van die groep en de regering lijkt niet erg gemotiveerd om de ware toedracht aan het licht te brengen c.q. schuift de schuld voor alle (91) doden in de schoenen van de vorige regering Abhisit.

Behalve de rally in het park hield de partij ook een optocht door de stad, waarbij werd stilgehouden bij de vijf plaatsen waar de zwart-geklede mannen in april en mei 2010 zijn gesignaleerd. Volgens de Truth for Reconciliation Commission, die 2 jaar onderzoek heeft gedaan naar de protesten, waren die mannen gelieerd aan het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). Ze gebruikten oorlogswapens om de veiligheidstroepen aan te vallen .

Tijdens de rally was voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban in tranen toen hij over de dood van kolonel Romkiao Thuwattham op 10 april 2010 sprak. Hij zei dat de regering Yingluck probeert hem en Abhisit te laten vervolgen voor de beëindiging van de protesten. Hij noemde dat ‘unfair’. Verder memoreerde hij dat de nabestaanden van de omgekomen soldaten 400.000 baht hebben ontvangen tegen de nabestaanden van de omgekomen roodhemden 7 miljoen baht.

– De debuutfilm van Nawapol Thamrongrattanarit heeft een gedeelde eerste prijs gewonnen op het Busan International Film Festival in Zuid-Korea. De jury noemde de film ‘breathtaking’. En dan te bedenken dat ‘36’ een lowbudgetfilm is, gemaakt voor $20.000. Dat geld is nu al terugverdiend, want Nawapol ging met $30.000 naar huis.

De film vertelt het verhaal van een jonge vrouwelijke filmlokatie-scout die een relatie krijgt met een art director. Een jaar later verlaat hij haar. Haar enige herinnering aan die tijd is een externe harde schijf met foto’s. Wanneer die crasht, probeert ze 36 verloren momenten te herleven.

– Het hoofd van het politiebureau van Chokechai (Bangkok) en vier officieren zijn naar een inactieve post overgeplaatst, nadat de Economic Crime Division gisteren een inval had gedaan in een illegale gokgelegenheid in Lat Phrao. Daarbij werden 71 gokkers gearresteerd en 200.000 baht aan contant geld en voetbalgokkaartjes ter waarde van honderdduizenden baht inbeslaggenomen. Volgens getuigen was de tent eigendom van een invloedrijke figuur in Chokechai.

Vrijdagavond deed de politie van Lat Phrao ook een inval in een gokgelegenheid bij de Happy Land markt. 58 gokkers werden in de boeien geslagen. Het is een publiek geheim dat de wijk talloze gokgelegenheden telt.

– De autoriteiten in Hong Kong hebben een bedrag van 16 miljard baht inbeslaggenomen, die twee weken geleden vanuit Thailand was overgemaakt. Ze doen onderzoek naar de herkomst en bezitters van het geld om te bezien of er corruptie in het spel is. Het Nation Associate Anti-Corruption Network vermoedt dat het geld afkomstig is van het regeringsbudget van 120 miljard baht, dat bestemd is voor anti-overstromingsmaatregelen.

Oppositiepartij Democraten heeft premier Yingluck opgeroepen de zaak te laten onderzoeken. ‘Dat is een goede gelegenheid voor mevrouw Yingluck, die publiekelijk heeft verklaard corruptie te zullen bestrijden, om haar woorden in daden om te zetten’, zegt Democratisch parlementslid Ong-art Klampaibul.

– Vorige maand zei premier Hun Sen van Cambodja tijdens een vergadering van Asean ministers van Energie wel wat te zien in de bouw van een kerncentrale in de grensprovincie Koh Kong en nu beginnen activisten in Thailand al te koeren. Gaat Thailand van die centrale stroom afnemen, helpt ze bij de bouw en financiering, willen ze weten. ‘De regering moet klare wijn schenken’, zegt een vertegenwoordiger van Energy Watch in Bangkok.

De coördinator van een milieugroep in de provincie Trat denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen, omdat Cambodja al geïnvesteerd heeft in de bouw van een kolengestookte centrale in Koh Kong. De provincie is volgens hem te klein voor twee centrales.

– Om de corruptie te bestrijden die welig tiert in het hypotheeksysteem voor rijst, zullen op plaatsen waar boeren hun rijst inleveren, bewakingscamera’s worden opgehangen. De commissie, die de rijst in ontvangst neemt en keurt (onder andere op vochtigheid), wordt met twee politieagenten uitgebreid van drie naar vijf personen. Dit is bekend gemaakt door minister Boonsong Teriyapirom (Handel).

Het opkopen van de rijst in het seizoen 2011-2012 heeft de regering 359 miljard baht gekost. Hoeveel daarvan kan worden terugverdiend, is onbekend, want de minister weigert details bekend te maken over de 7,3 miljoen ton rijst die hij verkocht zou hebben aan vier landen. Maar rijstexporteurs en critici denken dat de minister bluft.

Voor het komende seizoen heeft de regering een budget van 405 miljard baht uitgetrokken. Dit bedrag wordt voorgefinancierd door de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het moet lenen op de geldmarkt.

Economisch nieuws

– Een Indonesische waakhond heeft haar regering opgeroepen Thaise rijst te testen omdat uit een onderzoek in de VS is gebleken dat Thaise rijst een zorgelijke concentratie niet-organisch arsenicum bevat. Het onderzoek werd gedaan door het Amerikaanse tijdschrift Consumer Reports. Onderzocht werden 200 dozen met 60 populaire rijstproducten. In 32 werd een verhoogd niveau aan niet-organische arsenicum gevonden. De Thaise Hom Mali (jasmijnrijst) bevatte overigens de helft van wat in Amerikaanse rijst werd gevonden.

De Thai Rice Exporters Association (TREA) heeft er, naar aanleiding van de Indonesische oproep, bij het ministerie van Landbouw op aan gedrongen het gebruik van pesticiden en kunstmest beter te controleren.

– De regering en rijstexporteurs slaan de handen ineen om de ingezakte export te stimuleren. Ze gaan gezamenlijk roadshows en beurzen in China, Hong Kong en Singapore houden, de belangrijkste afzetmarkten van Thaise rijst. De afspraak is vrijdag gemaakt tijdens een vergadering van minister Boonsong Teriyapirom (Handel) en de Thai Rice Exporters Association (TREA).

TREA-president Korbsook Iamsuri zegt dat de exporteurs het ministerie hebben voorgesteld de nieuwe Hom Mali zo snel mogelijk te verkopen, gezien de populariteit van die rijst. [Hom Mali groeit alleen in Kula Rong Hai velden in verschillende noordoostelijke provincies en kan alleen als hoofdoogst worden verbouwd omdat ze veel water nodig heeft.]

Tijdens de vergadering kwam ook Boonsong’s bewering ter sprake dat de regering met vier landen contracten heeft afgesloten voor de export van 7,3 miljoen ton rijst uit de vorige oogst. Maar details gaf hij niet. Exporteurs en critici, waaronder niet de minsten, denken dat Boongsong bluft.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website