Eerst maar eens het goede nieuws van het thuisfront. De nieuwe haring, door kennissen van mij beschreven als zilt en vet, is gearriveerd in Thailand. Pim Hoonhout, die de maatjesharing importeert, meldt dat de Thaise douane na een extra keuring (ondanks het groene licht van de Nederlandse Keuringsdienst van Waren) de haringen uit Katwijk heeft vrijgegeven.

Ze zijn vanaf vandaag te koop bij Pim in Hua Hin (zie www.dutchfishbypim.nl), Enjoy Andre in Jomtien en Holland Belgium House in Pattaya. Pim waarschuwt dat op andere plaatsen oude haringen als nieuw worden verkocht, dus haringliefhebbers opgelet.

Op 18 juni is er een grote haringparty bij Duch Snacks in Chiang Mai. Dan worden ook haringen bij opbod geveild. De opbrengst is bestemd voor het goede doel van stichting Thailandblog Charity, dat deze maand door lezers van Thailandblog wordt vastgesteld.

– En dan nu het Thaise nieuws. De belangrijkste nieuwsfeiten heb ik al in een apart posting vermeld: het hypotheeksysteem voor rijst wordt niet voortgezet, de avondklok vervalt in het gehele land (goed nieuws voor voetballiefhebbers) en gestopt wordt met de distributie van tablet PC’s aan leerlingen van het basis en middelbaar onderwijs. Wat aan nieuws overblijft, volgt hieronder.

– Pogingen om de ‘gekleurde shirts te bleken’ en een eind te maken aan het langdurig politiek conflict zullen alleen maar leiden tot cosmetische veranderingen, zeggen mensen Udon Thani. Ze kunnen onmogelijk de politieke overtuigingen van de mensen beïnvloeden. Bewoners van tambon Nakha formuleren het zo: Je kunt een persoon uit een roodhemd dorp halen, maar je kunt een roodhemd dorp niet uit de persoon halen. ‘Gedachten hebben diepe wortels.’

Bangkok Post komt niet toevallig met een nieuwsverhaal over Udon Thani want die provincie is een van de bolwerken van de roodhemdbeweging. De junta heeft de provincie tot rolmodel verklaard voor haar pogingen verzoening tot stand te brengen middels feestelijke bijeenkomsten, het planten van bomen en de vorming van een ‘verzoeningscentrum’.

De tekst op het spandoek op de foto luidt: Democratie kan niet verstoord worden. Ga stemmen.

– Coupleider Prayuth Chan-ocha heeft ambtenaren gewaarschuwd (voormalige) politici niet om advies te vragen. Prayuth uittte deze waarschuwing gisteren nadat het militair gezag de richtlijnen voor de begroting 2015 had vastgesteld.

‘Dat is hun werk niet meer. Ga niet naar ze toe. Je kunt beter naar mij toe komen. Als je hun advies wil, moet je maar bij ze blijven. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb. Ik heb al iemand gewaarschuwd die [hoewel hij geen bevoegdheid heeft] advies geeft. Hij heeft me gezegd daarmee gestopt te zijn, maar hij weet niet hoe hij degenen die hem benaderen, moet tegenhouden.’ Over wie Prayuth het had, zei hij niet, maar dat laat zich raden.

Prayuth wees er het ambtelijk apparaat op dat de toewijzing van gelden in overeenstemming moet zijn met de plannen van het militair gezag; zo niet dan krijgen de betrokken diensten een strafkorting van 10 procent. De aangekondigde verhoging van het budget voor infrastructurele werken (zie: Geen 2 biljoen baht voor infrastructuur maar 3 biljoen) heeft nog niet het groene licht gekregen van de NCPO. ‘Elk project dat ik niet heb goedgekeurd, staat nog steeds niet vast.’

De generaal benadrukte dat de NCPO niet voornemens is populistische maatregelen te nemen, maar gekeken wordt naar tijdelijke maatregelen die tot doel hebben ontberingen te verlichten. Maar met sommige hervormingen op het gebied van bijvoorbeeld belastingen en energie dient nauwkeurig te worden omgegaan omdat ze op de lange termijn grote gevolgen hebben. ‘De begrotingsdiscipline mag niet ondermijnd worden.’

– Illegale buitenlandse arbeiders worden niet met harde land uit gebonjourd, zegt de militaire junta. ‘De geruchten dat de autoriteiten met geweld een heksenjacht voeren, kloppen niet’, zegt NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree.

De junta zal nieuwe richtlijnen voor de tewerkstelling van buitenlandse werknemers opstellen om ervoor te zorgen dat de werkers hier legaal kunnen verblijven en aan de vraag uit de arbeidsmarkt wordt voldaan.

Naar verluidt zouden duizenden illegale buitenlandse werknemers in paniek naar hun vaderland zijn teruggekeerd uit angst gearresteerd te worden, voornamelijk naar Myanmar en Cambodja. Winthai zegt dat er geen reden voor paniek is. Het probleem van illegale werkers bestaat al lange tijd; hij erkent dat de autoriteiten de kwestie beter dienen te hanteren.

De NCPO is zich bewust van het tekort aan arbeidskrachten. Dat probleem wordt geleidelijk op een fatsoenlijke manier aangepakt. ‘De nadruk komt niet te liggen op strenge naleving van de wet waar velen zich zorgen over maken.’ Zo heeft het ministerie van Werkgelegenheid bekend gemaakt dat de termijn voor de verificatie van de nationaliteit van buitenlandse werknemers met een jaar wordt verlengd.

In Surin zijn donderdag meer dan negenhonderd Cambodjaanse arbeiders, die in bussen op weg naar huis waren, aangehouden. Leger, politie en ambtenaren hadden er langs snelweg 24 een controlepost ingericht om passanten te controleren. Ze zouden voor documentatie naar een immigratiekantoor worden gestuurd alvorens gerepatrieerd te worden.

Een van de arbeiders zegt bedroefd te zijn dat ze  wordt teruggestuurd. ‘Ik heb niet genoeg geld om mijn familie daar te eten te geven.’ De vrouw had gewerkt op een bouwplaats in Chon Buri, waar ze 250 baht per dag verdiende. Haar baas had haar weggestuurd omdat hij bang voor vervolging was.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft bij 17 financiële instituten 587 bankrekeningen met in totaal 1 miljard baht laten blokkeren van mensen die verdacht worden van drugshandel, fraude en illegaal gokken. De namen van de verdachten worden later deze maand bekend gemaakt.

Amlo heeft ook enkele banken gewaarschuwd die gokkers adviseren hoe ze geld via hun diensten kunnen overmaken. Wanneer de banken er niet mee ophouden, kunnen ze vervolgd worden wegens hulpverlening aan illegale activiteiten.

Verder heeft Amlo 104 banken, andere financiële instituten en creditcardmaatschappijen gevraagd verdachte transacties aan Amlo te melden. Van de 104 zijn 36 commerciële banken. Amlo heeft ontdekt dat rekeningen die bij Bangkok Bank en Kasikornbank zijn geopend, door illegale gokwebsites worden gebruikt. Kasikornbank is daarover al tweemaal geïnformeerd. De verhevigde strijd tegen gokken houdt verband met de WK Voetbal, een evenement waarop altijd zwaar gegokt wordt.

– Mensenrechten activiste en kandidaat-parlementslid bij de geannuleerde verkiezingen van 2 februari Jittra Cotshadet is gisteren op luchthaven Suvarnabhumi aangehouden. Ze arriveerde uit Zweden waarnaar ze op 24 april vertrokken was, een dag na de moord op roodhemd dichter Kamol Duangphasuk.

Jittra had zich op 1 juni moeten melden bij het militair gezag. Ze ontkent het bevel genegeerd te hebben en zegt zich op 3 juni gemeld te hebben op de Thaise ambassade in Zweden. Daar was ze op uitnodiging van vrienden op vakantie. ‘Volgens mij is de ambassade deel van de Thaise staat. Omdat ik niet direct naar Bangkok kon vertrekken, ben ik daar naartoe gegaan.’

Jittra kwam tijdens het bewind van het kabinet Abhisit in het nieuws toen ze een bord omhoog hield met de tekst dat Abhisit alleen maar goed is in praten. Tijdens de verkiezingen was ze kandidaat voor de Palang Prachatipatai partij.

– Het posten van anti-coup berichten online is uiteraard strafbaar, maar dat geldt ook voor degenen die op Like klikken, waarschuwt de gemeentepolitie van Bangkok (MPB). Wie dat doet, kan voor de krijgsraad worden gesleept. De MPB heeft de medewerking van de Technology Crime Suppression Division gevraagd bij het opsporen van boosdoeners. De MPB verwacht de komende dagen enkele arrestaties te kunnen verrichten.

– ‘Returning happiness to all Thais’ is de mantra van de junta en daar sluit het Fine Arts Department zich graag bij aan. De dienst schrapt de toegangsgelden voor alle archeologische vindplaatsen en nationale musea; let wel: alleen voor Thaise bezoekers. Buitenlanders moeten blijven dokken.

– De gouden artefacten die vorige maand in Khao Chaison (Phattalung) zijn opgegraven, zijn vermoedelijk 800 jaar geleden in China gemaakt. Een team van archeologen is tot die conclusie gekomen na onderzoek van de vier gouden ornamenten, vijf goudstaven en dertien gouden vellen. De waarde is nog niet bepaald. Vinders krijgen een derde van de waarde.

– De verkeerspolitie in Bangkok strooit sinds maandag enthousiast met bekeuringen. Meer dan 10.000 bonnen zijn al uitgedeeld, onder andere wegens rijden onder invloed. Ook zijn verkeerd geparkeerd staande auto’s weggesleept.

In enkele toeristische gebieden treedt de politie ook streng op: Patong beach in Phuket, Koh Samui, Night Bazaar in Chiang Mai en Pattaya beach.

– De eigenaren van twee vakantieparken in nationaal park Tab Lan dienen die voor augustus af te breken, zo niet dan doet het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation dat en krijgen ze de rekening. De vakantieparken zijn illegaal aangelegd, is na een lange juridische strijd vastgesteld.

Veertig zaken van soortgelijke illegale bebouwing zijn in behandeling bij de rechtbank en nog eens driehonderd worden door de politie onderzocht. Zodra dat mogelijk is, komt de dienst in die driehonderd zaken in actie zonder naar de rechter te stappen. ‘De wet op nationale parken geeft ons de volledige bevoegdheid om illegale bebouwingen te verwijderen’, zegt parkhoofd Taywin Meesap.

Economisch nieuws

– Diesel is vrijdag 14 satang in prijs verlaagd naar 29,85 baht per liter. De verlaging is de eerste van een serie maatregelen die de NCPO wil nemen om de kosten van levensonderhoud te beheersen. Voor het eind van de maand neemt het Energy Policy Management Committee een besluit over de prijs van elektriciteit, butagas alsmede tarieven en bijdragen aan diverse fondsen.

De dieselprijs is verlaagd omdat het EPMC vond dat de marketingmarge te hoog was. De oliehandel is akkoord gegaan met een verlaging van de marge met 71 satang per liter. Hiervan gaat 57 satang naar het State Oil Fund, dat voor 7,5 miljard baht in het rood staat. Na de toegenomen bijdrage stroomt er elke dag 30 miljoen baht in het fonds. Uit het fonds wordt onder andere butagas gesubsidieerd. Sinds 2011 is de dieselprijs onder de 30 baht gehouden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:
Bangkok Post: Herverdeling van land is te lang verwaarloosd
Doek valt voor controversieel hypotheeksysteem voor rijst
Avondklok vervalt in gehele land; tablet PC programma geschrapt


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Nieuws uit Thailand – 14 juni 2014”

 1. TLB-ik zegt op

  Een Diesel prijs verlaging naar 29,85 baht per Liter is alleen daar te halen, waar het station in de buurt van de raffinaderij ligt. In Khon Kaen en Aranya Diesel voor 30.08 Baht per liter

 2. Peter zegt op

  Heel erg bedankt voor de berichtgeving!

  Ik zat mij helemaal te verkneukelen op de nieuwe haring bij Enjoy André, maar niets van al.
  Een onbeduidend: Hebben wij niet was al wat ik te horen kreeg, hoe jammer !

  Misschien beter een volgend keer een gecheckte berichtgeving posten, dit wekt onvrede

  Mvg Peter

  • Pim . zegt op

   Beste lezers van het Thailandblog .
   Even een excuus van Pim .
   De haring was er wel maar de eigenaar die heel serieus is was er niet .
   Andre was op zakenreis wat ik niet wist .
   Deze wil er enkel zelf bijzijn om de kwaliteit te bewaken voor het product wat hij in dit geval de kwetsbare haring aanbiedt .
   Ik begrijp de man volkomen na de ervaring die wij met andere zaken hebben opgedaan .
   Als haring maar 5 minuten in de zon heeft gelegen proeft de kenner het verschil .
   De liefhebber kan ook naar Holland Belgium house gaan .
   Ze zijn er zeker van goede kwaliteit in Pattaya en Jomtien .
   Ik neem er nog een misschien wel meer omdat ze zo lekker zijn eet ik ze de hele dag .
   Sorry voor het ongemak wat ik dus niet wist ,Peter .

   Veel plezier met een Hollands product in Thailand .

 3. Tino Kuis zegt op

  ‘De geruchten dat de autoriteiten met geweld een heksenjacht uitvoeren (op illegale buitenlandse arbeiders), kloppen niet’, zegt een woordvoeder van de NCPO.
  Die geruchten kloppen wel. The Nation (13 juni) heeft het over diverse ‘raids’ (kun je vertalen met overvallen of razzia’s): ‘soldiers led numerous raids’. Ik heb foto’s gezien van volgeladen kleine vrachtwagens die mensen dumpen bij de Cambodjiaanse grens. New Mandala (13 juni) zegt het volgende: ‘De vervolging van ‘vreemde invloeden’ is begonnen. Er is (was) een bloeiende Birmese gemeenschap van eetstalletjes en kleine winkeltjes in de Phrakanong Markt. Gisteravond werd dit alles door soldaten gesloten en er waren arrestaties. Mij werd verteld dat de documenten van een Birmees door de autoriteiten werden vernietigd. Een verkoopster van Birmese traditionele kleding werd bedreigd. Haar werd verteld dat buitenlanders geen zaken mochten doen maar alleen werk als dienstmeisjes of arbeiders. Vanmorgen waren alle winkels gesloten en er heerst een klimaat van angst en onzekerheid’.
  Het tijdperk van extreem nationalisme is aangebroken. Wie zullen er volgen?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tino Kuis In de journalistiek zeggen we: In de oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer. Er wordt weliswaar nu geen oorlog gevoerd (behalve in de populaire film The Legend of Naresuan 5), maar de situatie is daarmee wel vergelijkbaar. De media laten het wel uit hun hoofd voor de NCPO onwelvallige informatie te publiceren, alhoewel uit je reactie blijkt dat The Nation meer durft dan Bangkok Post. Er is één medium dat niet gecensureerd kan worden en dat is de radio trottoir of de mofo koranti, zoals ze in Suriname zeggen, hoewel niet altijd even betrouwbaar. Hoef je trouwens ook niet voor te betalen.

  • chris zegt op

   Als je gebeurtenissen uit hun context licht worden ze belachelijk.
   Wat is de context van deze acties? De autoriteiten hebben een grootscheepse aanval ingezet op illegale activiteiten in dit land. En daar is alle reden toe: grootscheepse rechteloosheid (ook van buitenlandse werknemers), groeiende criminaliteit, tot nu toe laks optreden van politie en andere rechtshandhavers, intimidatie en omkooppraktijken en als gevolg daarvan het ‘normaal’ gaan vinden van deze zaken.
   Als IK de berichten de laatste week goed gelezen heb is er opgetreden tegen: de situatie in de goudmijn in Loei, tegen illegale houtkap, tegen afslachten van olifanten, tegen illegale casino’s en andere gokactiviteiten (de illegale, twee-weekselijke Thai loterij is zo goed als uitgestorven), tegen drugskartels (en tegen banken die geld witwassen), tegen illegaal wapenbezit, tegen de ‘openbaar vervoer’ maffia (motorcycles, vans, taxis), tegen de loan sharks. En ja, nu ook tegen illegale werknemers. Dat past in dit rijtje en heeft helemaal niks met extreem nationalisme te maken, maar gewoon met wetshandhaving. De wetgeving op het gebied van werken in Thailand door buitenlanders kan nauwelijks nationalistischer. Daarnaast moeten we niet vergeten dat zeker de ongeschoolde buitenlanders door Thai werkgevers worden uitgebuit en onderbetaald: niet het minimum-loon, geen werkvergunning en visum, geen ziektekostenverzekering of over andere zaken als huisvesting maar te zwijgen. En daarnaast ontduiken al deze werkgevers de belasting op grote schaal.
   Al deze buitenlandse werknemers kunnen terugkeren naar hun werk als zij daarvoor een visum en werkvergunning hebben en de werkgever gewoon belasting betaalt. Net zoals dat bij mij het geval is. En ook ik mag geen eigen bedrijfje starten. Gelijke monnikken, gelijke kappen. Ik ben ervan overtuigd dat deze actie de ongeschoolde buitenlandse werknemers zelfs al op korte termijn (als de AEC in 2015 in werking treedt) voordeel gaat opleveren.

   • Tino Kuis zegt op

    Chris,
    ‘De autoriteiten hebben een grootscheepse aanval ingezet op illegale activiteiten’, schrijf je. Misschien dat de autoriteiten ook een bepaalde illegale activiteit op 22 mei jl gepleegd kunnen aanpakken?
    Maar je hebt gelijk: natuurlijk moet de wet worden gehandhaafd. Maar moet dat op deze manier? Razzia’s door zwaarbewapende militairen? Dumpen van mannen, vrouwen en kinderen bij de grens? Heb je geen hart? En waarom roep je niet om arrestatie van de werkgevers die de illegale buitenlandse arbeiders al jaren uitbuiten op de manier die je beschrijft? Hier is sprake van selectieve nationalistische wetshandhaving, dat is mijn punt.

    • chris zegt op

     Op 22 mei heeft het leger een einde gemaakt aan de voortdurende schending van de wet door alle partijen en ook om erger (een echte opstand) te voorkomen.
     Het gaat hier NIET om vluchtelingen maar om buitenlanders die willens en wetens de Thai wet overtreden, met medewerking van Thai ondernemers. Niks selectiefs, niets nationalistisch.
     Thai ondernemers hebben de illegalen ‘ontslagen” hetgeen volgens mij niet kan als je geen arbeidscontract hebt maar gewoon gedumpt,bang voor ingrijpen. Een andere groep heeft zelf eieren voor zijn geld gekozen en is opgestapt.
     Die Thai ondernemers snijden zichzelf in de vingers: penny wise, pound foolish. Zij hebben arbeid nodig om winst te maken. Nu huren zij goedkope arbeidskrachten in en maken misbruik van de situatie. Daar wordt tegen opgetreden. Heb ik absoluut geen moeite mee. Als verantwoordelijke ondernemer huur je legaal arbeidskrachten in, betaalt hun visum en werkvergunning (als hun salaris niet meer is dan het minimum-loon) en stopt ze in de ‘social security’.
     Zo hoort het en niet anders. En je zult zien: binnen 2 maanden is meer dan de helft van de nu illegalen terug maar nu met meer rechten en betere arbeidsvoorwaarden. En de overtredende werkgevers: die komen ook aan de beurt……

     Moderator: Tino en Chris, gelieve verder niet te chatten.

 4. dyna zegt op

  In jomtien ( dongtan beach) gisteren vijrdag de 13de een groot machtsvertoon van politie op zoek naar illegale arbeiders .Alleen er waren er niet veel meer. Wat dat betreft wordt er goed doorgeseind wanneer de politie verschiijnt. Vandaag was het erg leeg op het strand.Filmpjes gezien op facebook van vrachtautos volgeladen met Cambodianen,die mensonterend werden behandeld. Nationalisme is en was de basis van vele oorlogen !
  Ik ben benieuwd hoe dat volgend jaar gaat als de grenzen opengaan . Soms denk ik wel eens : Wie bedenkt zo iets !

 5. ruud zegt op

  Als de Junta een heksenjacht op illegale werknemers is begonnen, snijdt ze zichzelf daarmee in de vingers bij het charmeoffensief in het buitenland.
  Ik kan me ergens niet voorstellen, dat ze dit doen.
  Mogelijk is er een andere verklaring:
  Illegaal werken betekent de wet overtreden.
  De wet overtreden betekent ook dat er mensen zijn die daarvan mee willen profiteren.
  Dit is dus waarschijnlijk jaren het geval geweest.
  Nu de Junta criminele activiteiten aan willen pakken, hebben allerlei mensen opeens haast om van de bewijslast af te komen.
  Dat wil zeggen, met gezwinde spoed de grens over.

  Ik zeg niet dat het zo is, maar het is ook een mogelijkheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website