Jakkrit Panichpatikum, die vorig jaar het nationaal team pistoolschieten op de Olympische Spelen in Londen vertegenwoordigde, is gisteren aangehouden.

Hij wordt beschuldigd van poging tot moord en bedreiging. Donderdag vuurde hij in de echtelijke woning een pistool in de lucht af om zijn vrouw vrees aan te jagen. Daarna belaagde hij haar en zijn moeder.

Jakkrit verklaarde tijdens de persconferentie, volgend op zijn arrestatie, dat ruzies een ‘normaal’ onderdeel van een huwelijksleven zijn, maar details gaf hij niet. Hij toonde met veel misbaar een polshorloge dat hij van plan was zijn dochter van 5 te geven. Jakkrit heeft ook nog een zoon van 11 maanden.

Volgens de echtgenote gebruikt Jakkrit al een tijdje drugs, maar zijn verslaving was erger geworden na terugkeer uit Londen. Eén keer had ze hem gezegd te willen scheiden met medeneming van de kinderen. ‘Hij stak een pistool in mijn gezicht en dreigde dat ik alleen hun ziel kon meenemen.’

– Luang Pu Nen Kham heet voortaan Wirapol Sukphol. Hij mag de titel ‘Luang Pu’ niet meer gebruiken, omdat gisteren een eind kwam aan zijn monnikenstatus. Tijdens een vergadering van hoge monniken in Wat Pa Sri Samran, het provinciaal kantoor, viel het besluit hem zijn pij te ontnemen wegens overtreding van boeddhistische principes. Zij baseerden zich op bewijsmateriaal, geleverd door het Department of Special Investigation (DSI) en het Office of Buddhism in Si Sa Ket, over onder andere het seksueel wangedrag van Sukphol.

De voormalige monnik werd in 1999 gewijd in Wat Pa Don That in buurprovincie Ubon Ratchatani. In Si Sa Ket bouwde hij een klooster in het bos en noemde zichzelf ‘Luang Pu’ ondanks zijn leeftijd van 34 jaar. Die titel mag alleen door oudere monniken worden gebruikt, maar Sukphol telde de jaren van zijn vorige levens bij zijn leeftijd.

Wat er gaat gebeuren met het bosklooster is nog niet bekend. Het heeft tien afdelingen in andere provincies. De desbetreffende provinciale kantoren hebben de opdracht gekregen na te gaan of ze illegaal zijn opgezet. Het centrale klooster Khantitham is niet geregistreerd als tempel, waardoor die nooit is gecontroleerd, inclusief financiële transacties.

Sukphol is door de DSI beschuldigd van misleiding, verkrachting, belastingontduiking, drugsgebruik, fraude, roekeloos rijden, witwassen van geld en claims over bovennatuurlijke gaven. Hij zou momenteel in de VS zijn, waar hij een huis in Californië heeft. De DSI gaat de Amerikaanse autoriteiten vragen zijn visum in te trekken. De zaak kwam aan het licht nadat op de social media onder andere beelden waren opgedoken van de monnik in een privéjet.

– Laten we Cruijff’s gevleugde uitspraak ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ eens omdraaien. Verzetsgroep BRN heeft toegestemd in een staakt-het-vuren in het Zuiden tot het einde van de Ramadan: da’s het voordeel. Maar dat stelt de opstandelingen in staat te hergroeperen en in alle rust wapens en explosieven op te slaan. Bovendien versterkt het de positie van BRN aan de onderhandelingstafel.

Bangkok Post schrijft deze theorie toe aan een anonieme security-officer in Bangkok. Hij noemt het staakt-het-vuren een public relations stunt die geen voordeel voor de staat oplevert.

Senator Anusart Suwanmongkul uit Pattani vermoedt dat de BRN het geweld als wisselgeld bij de vredesgesprekken gaat gebruiken, wat hij ‘onacceptabel’ noemt.

‘Wanneer de BRN het geweld tijdens de Ramadan kan beheersen, maar een aanslag toestaat [een dag na het begin van de Ramadan werden acht soldaten  gewond], wijst dit op een taktiek om te krijgen wat ze willen. Het staakt-het-vuren valt te prijzen, maar het zou iedere maand moeten worden nagekomen, zodat de vredesgesprekken vlot kunnen doorgaan.’

Angkhana Neelapaijit, voorzitter van de Working Group on Justice for Peace, betwijfelt de geloofwaardigheid van het staakt-het-vuren. Het is aangekondigd door Malesië, een handtekening van de BRN ontbreekt en vertegenwoordigers van de regering en de BRN ontbraken bij de aankondiging.

Boonsom Thongsripai, voorzitter van de Confederation of Teachers in the Three Southern Border Provinces, twijfelt of de BRN in staat is alle opstandelingengroepen in toom te houden.

– Hij moet een gevoelige snaar hebben geraakt met zijn bewering, want het ministerie van Handel sluit zich aan bij CP Intertrade Co, dat aangifte heeft gedaan tegen Sutthiphong Thammawuthi. Die beweert dat verpakte rijst in warenhuizen verontreinigd is met chemicaliën.

Sutthiphong, directeur van TV Burapha Co, heeft dat geschreven op zijn Facebook-pagina, maar vice-minister Yanyong Phuangrach (Handel) zegt dat rijst van het merk Tra Chatr veilig is. Dat is gebleken uit tests van de Food and Drugs Administration (FDA). De minister inspecteerde gisteren de Tra Chatr fabriek in Ayutthaya.

Sutthiphong lijkt de bui al te zien hangen, want hij heeft het ministerie om een afspraak gevraagd teneinde de zaak op te lossen en hij heeft ook contact opgenomen met het bedrijf met het verzoek de zaak te verduidelijken. CP Intertrade heeft nog niet besloten of de klacht wordt ingetrokken.

De Thai Rice Packers Association maakt morgen bekend wat voor acties ze gaat ondernemen tegen social-mediagebruikers die Sutthiphong’s bewering verspreid hebben.

Damrong Chirasuthat, hoofd van het Agricultural Department, zegt dat zijn dienst monsters van veertig merken heeft onderzocht, die liggen opgeslagen in Yasothon en Surin. Geen enkel was verontreinigd.

Het hoofd van de FDA zegt dat zijn dienst 107 monsters uit verschillende winkelcentra heeft onderzocht met hetzelfde resultaat. De FDA test elk jaar 10.000 monsters.

– Het Animal Quarantine Centre in Nakhon Phanom zit in zijn maag met de 92 katten die in beslag zijn genomen bij een man die ze uit Thailand wilde smokkelen. Het centrum zit al barstensvol met 1.432 honden, eveneens gered van een etensbordje in Vietnam. Het asiel heeft meer geld nodig wil het langere tijd voor de katten kunnen zorgen, want de bodem van de kas komt in zicht.

Het is voor eerst dat katten zijn onderschept. Katten- en hondenvlees is gewild in Vietnam niet alleen als hapje maar ook als medicijn. Honden brengen 5.000 tot 7.000 baht per stuk op en katten 2.000 tot 3.000 baht.

– Een tweede verdachte van de ontvoering van een zakenman in Sa Kaeo is gisteren in de woning van zijn echtgenote aangehouden. Kledinghandelaar Chaichana Mai-ngan werd op 1 juli ontvoerd. Eerder werd een voormalige politie luitenant-kolonel aangehouden. Hij heeft bekend, maar zegt niet te weten waar het slachtoffer zich bevindt. De tweede verdachte heeft ook bekend. Volgens de politie waren zes personen betrokken bij de ontvoering.

– Negentien jonge Rohingya vluchtelingen hebben de benen genomen uit een opvangkamp in Pattani. Sinds januari verbleven dertig vluchtelingen in het kamp.

– Een 28-jarige Hmong man is gisteren in Muang (Chiang Mai) gearresteerd omdat hij in het bezit was van 750 wilde orchideeën ter waarde van 50.000 baht. De handel in wilde soorten is verboden. De man heeft bekend de bloemen te hebben gekocht van stamgenoten in Mae Rim, die ze in een bos hadden geplukt.

– In Ratana Wapi (Nong Khai) zijn 300 cobra’s en 569 schildpadden onderschept. De dieren werden vervoerd in een pickup truck en zouden over de Mekong naar Laos worden gesmokkeld. De chauffeur en zijn bijrijder zijn aangehouden.

Economisch nieuws

– Het langverwachte stimuleringsprogramma voor zonne-energie komt er dit kwartaal aan, zegt minister Pongsak Raktapongsaipal (Energie). Woensdag verleent de National Energy Polici Council naar verwachting zijn goedkeuring aan het feed-in tariff (FiT) en stimulansen voor investeerders.

Het FiT is het tarief dat voor de aan het net geleverde elektriciteit wordt betaald door de Provincial Electricity Authority en de Metropolitan Electricity Authority. Het bestaat uit een basistarief en een brandstoftarief. De voorgestelde FiT varieert naar gelang het gebruik van 6,96 baht per kWh (huishoudens en kleine ondernemingen) naar 6,55 en 6,16 baht voor grootgebruikers.

Het ministerie verwacht dat de productie van dakpanelen in Thailand op 200 megawatt uitkomt.

– In Chiang Mai is vrijdag het Art in Paradise Museum geopend. Het museum zou het grootste museum met 3D kunst ter wereld zijn. Het bevat meer dan 130 3D muurschilderingen. Volgens kenners verschilt het van het 3D museum in Pattaya omdat de schilderingen creatiever en fantasierijker zijn.

Dossier

Dossier is een rubriek met informatie over onderwerpen die regelmatig in het nieuws zijn of zijn geweest. Dossier geeft achtergrondinformatie, gebaseerd op artikelen in Bangkok Post. De rubriek zal niet iedere dag verschijnen, maar voorlopig kan ik wel een tijdje vooruit met de onderwerpen waarover ik in de loop der jaren gegevens heb verzameld. Ik hoop dat de bloglezers waar nodig fouten corrigeren en/of informatie toevoegen.

Landbouwgif
Thailand importeert jaarlijks 160.000 ton landbouwgif, wat het land 22 miljard baht kost. Volgens de Wereldbank is Thailand ’s werelds vijfde grootste importeur van chemicaliën. Circa 70 procent van de pesticides die er worden gebruikt, zijn uiterst gevaarlijk en verboden in het Westen. Als gevolg daarvan is 81 procent van de waterreservoirs verontreinigd. Dat geldt ook voor voedsel.

Het toegenomen gebruik van chemicaliën is rampzalig voor het milieu en de gezondheid van boeren. Wereldwijd is men het erover eens dat intensief gebruik van chemicaliën leidt tot verharding van de grond, organismen uitroeit en waterwegen, grondwater en de gehele voedselketen verontreinigt. Het gebruik van landbouwgif wordt ook in verband gebracht met de stijging van het aantal kankergevallen, diabetes en veel andere ziektes.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het aantal boeren en consumenten met gevaarlijke niveaus pesticide in hun bloed aan het toenemen is. (Bron: Bangkok Post, 12 juli 2013)

www.dickvander lugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 14 juli 2013”

  1. Harry zegt op

    Toen de ene na de andere ziek werd van de vogelgriep in Thailand, was vlg de minister ( en mede aandeelhouder in een grote kippenprocesor) er geen vogelgriep in Thailand (meer), en dat diverse keren. Wat dus een Thaise minister zegt, interesseert mij dus net zoveel als andere bronnen van trilling der luchtmoleculen.
    Echter, bij rijst is niet het gevaar van chemicaliën ( = begassing tegen ongedierte, fosfine of zelfs het in de EU reeds lang verboden methylbromide, die na een tijdje verdampen) maar de groei van een schimmel, genaamd aspergillus flavus die als “poep” aflatoxine achterlaat. Dit ontstaat bij hogere vochtigheid, dus ..boven 12-13%. Daar krijg je leverkanker van. Sowieso geldt in de EU een grens voor B1 van 2 ppb en B1+B2+G1+G2 van 4 ppb) en in Thailand ( en vele andere rijstlanden) 30 ppb als officiële maximum toelaatbare grens. En daar heeft menig rijstmill het onder normale omstandigheden al moeilijk genoeg mee; nogal wat partijen kunnen NIET naar de EU, maar gaan naar Indonesië en de Filipijnen.
    Even googelen, en u zult zien: afla is een sluipmoordenaar en “chemicaliën” enkel gevaarlijk als je een afgesloten of slecht geventileerde ruimte ingaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website