Twee maanden na de aanval op een mariniersbasis in Bacho is opnieuw een militaire basis aangevallen, ditmaal het kamp van rangers in het district Rangae, eveneens in de provincie Narathiwat. Pikant detail van deze aanval is dat het vlakbij de woning van Hussan Toyib ligt, een van de BRN-onderhandelaars bij de vredesgesprekken met Thailand.

Vrijdagavond openden vier of vijf militanten het vuur op de basis, waarna een vuurgevecht van zo’n vijf minuten ontstond. De aanvallers namen schielijk de benen, toen hulptroepen arriveerden. Uit angst voor een val door opstandelingen onder dekking van de donkere avond werd een inspectie van het terrein pas de volgende dag uitgevoerd. Daarbij werden 92 M60 machinegeweerpatronen en 44 patronen van een M16 geweer gevonden (zie foto). Bij de aanval vielen geen gewonden.

Suthep Thaugsuban, Democratisch parlementslid voor Surat Thani en voormalig vice-minister-president belast met veiligheidszaken, vraagt zich of de regering wel met de juiste groep aan tafel zit. Vorige maand vond het eerste gesprek plaats met vertegenwoordigers van rebellengroep Barisan Revolusi Nasional BRN). Op 29 april vindt het tweede gesprek plaats, eveneens in Kuala Lumpur onder het toeziend oog van Maleisië.

Vrijdagavond werd het assistent-hoofd van Moo 4, tambon Korlum (Pattani) in een hinderlaag doodgeschoten. Hij werd vanuit een rubberplantage onder vuur genomen, terwijl hij in zijn auto passeerde.

– Na drie dagen van de ‘seven dangerous days’ bedraagt het aantal verkeersdoden 173 en slachtoffers 1.526. Bijna de helft van de ongelukken was te wijten aan rijden onder invloed en bij 80 procent ging het om motorfietsen. De enige provincie die nog geen ongelukken heeft gemeld, is Trat.

– Door een zware storm met golven van wel 4 meter zijn zaterdag zo’n zeventig kleine vissersbootjes op het strand van Aou Noi (Prachuap Khiri Khan) terecht gekomen. Sommige bootjes zijn gezonken en verscheidene huizen aan de kust werden beschadigd. Nadat de storm was gaan liggen, probeerden de vissers met man en macht de boten terug het water in te duwen, wat nog niet zo gemakkelijk ging.

– Thailand en Brunei gaan op agrarisch gebied samenwerken. Dit jaar tekenen ze daarover een Memorandum of Understanding. Brunei is beroemd vanwege de productie van halalvoedsel, waarvan Thailand kan profiteren, en omgekeerd kan Brunei van Thailand’s landbouw profiteren. Thailand exporteert jaarlijks 32.000 ton voornamelijk jasmijnrijst naar Brunei, alsmede doerians en mango.

Brunei is thans grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen. Het maakt zich zorgen over de duurzaamheid van ‘s lands olie- en gasindustrie en wil zich gaan toeleggen op regionale handel, alternatieve energie, voedselveiligheid en landbouw.

– De politie heeft drie verdachten van de moord op dorpshoofd Prajob Naowa-opas (43) gearresteerd. Prajob stond bekend om zijn strijd tegen het illegaal dumpen van chemisch afval. Hij werd in het volle daglicht voor een garage doodgeschoten, terwijl hij stond te wachten op de reparatie van zijn auto.

Een van de drie zou de opdrachtgever zijn, de andere twee zouden de moord hebben uitgevoerd. Twee van de drie zeiden onschuldig te zijn, maar de politie denkt over voldoende bewijsmateriaal te beschikken om hen achter slot en grendel te krijgen.

Dorpsbewoners kwamen gisteren naar de persconferentie waarop de verdachten werden getoond, om de politie te bedanken voor de aanhouding van het drietal. Volgens hen hebben afvalbedrijven van dorpelingen grote stukken land gekocht, waarop ze het afval dumpen. Het afval verontreinigt water en lucht, waardoor hun oogsten verminderen.

– Chiang Mai is vrijdag door een lichte aardbeving met een kracht van 1,9 op de schaal van Richter getroffen. Een tweede beving van 4,1 volgde in Myanmar. Schade is niet gemeld.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee boekjes geproduceerd met informatie over de Asean Economic Community die eind 2015 van kracht wordt. 58 Common Questions About the AEC richt zich op volwassenen, Daddy, What is Asean?, een stripboek, op kinderen.

– Oud-premier Thaksin heeft op zijn Facebook-pagina excuses gemaakt aan alle ‘senior figures’ die hij beledigd heeft. Ook schreef hij iedereen te vergeven die hem heeft aangevallen. Thaksin zegt dat Songkran een tijd is om te vergeven en excuses aan te bieden.

Wie hij met die hooggeplaatste personen bedoelde, schrijft hij niet, maar vermoed wordt dat hij Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, en andere leden op het oog heeft. Roodhemden beschuldigen Prem ervan de militaire coup van 2006 te hebben geregisseerd, iets wat de coupleiders ten sterkste ontkennen.

Politiek nieuws­

– Alsof er al niet voldoende politiek dynamiet is (grondwetwijziging, 2 biljoen baht) gooit een groep parlementsleden van Pheu Thai nog eens olie op het vuur door te pleiten voor versnelde behandeling van het amnestievoorstel van 42 roodhemd parlementsleden onder leiding van Worachai Hema. Ze willen dat dit voorstel in eerste termijn al op donderdag wordt behandeld, maar of ze hun zin krijgen valt nog te bezien, want de meningen zijn verdeeld.

Worachai’s voorstel is een van de acht amnestievoorstellen die zijn ingediend. Zijn voorstel heeft betrekking op een groot aantal personen die sinds 2006 zijn beschuldigd van deelname aan politiek geweld. Om het voorstel hoger op de agenda te krijgen, zijn 20 handtekeningen van parlementsleden nodig en wanneer bezwaar wordt gemaakt (wat wel valt te verwachten) 250.

Volgens PT-er Somkid Chuekhong, een van de indieners, heeft zijn groep een ‘signaal’ ontvangen van een phuyai (hooggeplaatst persoon) in de partij dat het voorstel eerder behandeld moet worden dan geagendeerd. Thans staat het voorstel als een na laatste op de agenda van het parlement.

Oppositieleider Abhisit wil dat alle amnestievoorstellen worden ingetrokken om verdere politieke spanningen te voorkomen. De regering zou er volgens hem goed aan doen de kalme stemming tot eind mei te bewaren wanneer de begroting voor het fiscale jaar 2014 wordt behandeld. Zaterdag gaat het parlement met reces en die periode leent zich er uitstekend voor om de voorstanders van de amnestievoorstellen ervan te overtuigen ze in te trekken, aldus Abhisit.

Economisch nieuws

– De Bank of Thailand heeft haar prognose voor de economische groei dit jaar bijgesteld van 4,9 procent naar 5,1 procent. De prognose voor de inflatie is met 0,1 procentpunt verlaagd. De centrale bank verwacht ook dat de exportgroei minder is dan eerder verwacht: 7,5 procent in plaats van 9 procent.

Bij de voorspelling van de economische groei is nu ook rekening gehouden met de 2 biljoen baht die de regering de komende zeven jaar wil uitgeven aan infrastructurele werken. In 2013 wordt van dit bedrag 93 miljard baht uitgegeven.

Vermoedelijk zal de export in de tweede helft van het jaar aantrekken als gevolg van de langzame verbeteringen in de VS, een toegenomen vertrouwen in Japan en over de gehele lijn sterkere Aziatische economieën.

De koersstijging van de baht (tegenover de dollar) heeft tot nu toe nog geen negatieve invloed gehad op de exportvoorspellingen van de bank. ‘De koers van de baht is de afgelopen maanden snel gestegen, maar de valuta blijft gelijk opgaan met regionale valuta, wanneer de bewegingen van vorig jaar worden meegerekend’, zegt assistent-gouverneur Paiboon Kittisrikangwan. ‘De verdiensten uit de export nemen weliswaar af door de koersstijging, maar uit onze studies is gebleken dat export orders van handelspartners belangrijker zijn voor de exportgroei.’

De zogeheten headline inflation wordt geschat op 1,6 in plaats van 1,7 procent. De nieuwe voorspelling is gebaseerd op de verwachting dat de prijs van een olievat daalt van $110 naar $105 en dat de voedselprijzen wat dalen. Volgens Paiboon is de inflatie stabiel en beweegt die zich op de korte termijn naar beneden. Niettemin houdt de bank de ontwikkelingen scherp in de gaten, waarbij gekeken wordt naar loonsverhogingen, tekort aan arbeidskrachten en een mogelijke verhoging van de olieprijs.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website