Premier Prayuth, gisteren op bezoek in Sukhothai, heeft de bewoners die in het stroomgebied van de Yom wonen, beloofd dat de regering een alomvattend plan gaat maken om het probleem van overstromingen en droogte duurzaam op te lossen.

De provincie Suthothai wordt dit jaar zwaar getroffen door overstromingen. Bijna alle negen districten van de provincie zijn de pineut. Gelukkig begint het water hier en daar al langzaam te zakken.

De Yom is de enige rivier in Thailand zonder stuwdam. De andere drie rivieren in het Noorden, de Ping, Wang en Nan, hebben wel dammen om de waterstroom te reguleren. Prayuth liet zich niet uit over eventuele bouw van een dam in de rivier. ‘Daar moet een diepgaande studie naar gedaan worden.’

– ’t Is een heet hangijzer in Thailand met de roodhemden die het ontkennen en de voormalige regering Abhisit plus aanhang die er nooit aan getwijfeld heeft. Vanuit de rode gelederen operereerden in 2010 ‘men in black’, die soldaten hebben doodgeschoten. De arrestatie van vier mannen en een vrouw deze week heeft aan die controverse nog geen einde gemaakt.

Somyot Phumpanmuang, adjunct-hoofd van de Royal Thai Police, verdedigde gisteren de arrestatie. Er is solide bewijs voor hun betrokkenheid en dat heeft de rechtbank overtuigd arrestatiebevelen uit te vaardigen, zegt hij. De vijf hebben ook toegegeven op de avond van 10 april 2010 op de Khok Wua kruising geschoten te hebben. Tijdens die gevechten kwamen 21 burgers om het leven en vijf soldaten.

Nee, de vijf zijn geen zondebok, benadrukt Somyot, de politie blijft zoeken naar de overige verdachten. Met de roodhemden die nog steeds niet overtuigd zijn, gaat hij niet in discussie.

Gisteren vond op de kruising een reconstructie plaats (foto homepagina) met 350 politieagenten om de verdachten te beschermen. De verdachten hebben verklaard dat ze hun wapens in een huis aan de Ram Intra weg ontvingen en vandaar naar de Ratchadamnoen Avenue gingen, waar troepen zich voorbereidden op het verspreiden van de menigte. Ze lieten zien waar ze uit het busje waren gestapt dat hen erheen had gebracht.

Premier Prayuth heeft er weinig over te zeggen. ‘Het is de taak van de politie om te bewijzen dat ze schuldig zijn. Ik heb geen commentaar en oefen geen druk uit. De overtreders zullen zich moeten verantwoorden voor hun daden.’

Donderdag heeft de politie in Wang Muang (Saraburi) een kleine wapenopslagplaats gevonden. Er lag een claymore [?] mijn plus een draad verbonden aan een mobieltje. De EOD heeft de mijn onschadelijk gemaakt.

– De microfoonrel blijft het nieuws beheersen. In een driekoloms kader bij het openingsartikel over de regeringsverklaring meldt Bangkok Post dat premier Prayuth himself opdracht heeft gegegen voor een ‘officieel onderzoek’ naar de aanschaf van de microfoons voor een vergaderzaal van het Government House. Daarvoor zou een te hoge prijs worden gerekend.

‘Het bestuur sluit zijn ogen niet voor onregelmatigheden’, zei Prayuth er gisteren over in het parlement, waar hij de regeringsverklaring aflegde. ‘Maar de zaak moet wel eerst worden onderzocht. We hebben gezegd dat we [ambts]misdrijven niet laten gebeuren. De bevolking moet vertrouwen in ons werk hebben.’

Het door Prayuth aangekondigde onderzoek wordt uitgevoerd door het Committee to Follow Up and Inspect the State Budget, een commissie die eerder is ingesteld door de junta. Daarnaast doen de Rekenkamer en de National Anti-Corruption Commission onderzoek.

Volgens de media zou er 145.000 baht betaald moeten worden voor de microfoons, maar het Department of Public Works and Town and Country Planning, dat verantwoordelijk is voor de aanschaf, zegt dat ze 94.250 baht per stuk kosten en de leverancier noemde donderdag eveneens dit bedrag. De krant meent echter op basis van de website van Bosch dat ze 55.580 baht per stuk kosten.

– Voor de nieuw benoemde ministers was het gisteren de eerste werkdag op hun ministerie. Op Buitenlandse Zaken vergaderde Tanasak Patimapragorn, nu nog opperbevelhebber der strijdkrachten, als eerste met zijn staatssecretaris en de ambtelijke top. Hij voelde zich er gelijk thuis want de afgelopen maanden was hij vanuit de NCPO (junta) verantwoordelijk voor buitenlandse zaken. Hij prees de top voor hun inspanningen om de internationale gemeenschap te overtuigen van de goede bedoelingen van de junta. ’Dat hebben ze goed gedaan.’ Tanasak sprak ook met de Amerikaanse en Japanse ambassadeur, die hij omschreef als ‘oude vrienden’.

De nieuwe minister van Transport zei gisteren dat de taxi- en veerdiensttarieven niet omhoog gaan. De minister van Social Development and Human Security gaat zich concentreren op het wegnemen van ongelijkheid, hij wil onrecht verminderen en hulp bieden aan de minderbedeelden. Een van de problemen die op zijn bordje liggen, is de kwestie van het draagmoederschap.

Minister Narong Pipathanasai van Onderwijs geeft toe voor een moeilijke taak te staan, want het is het ministerie eerder niet gelukt ‘educational management goals’ ondanks haar ruim budget te bereiken. Wat hij daarmee bedoelde, weet ik niet, maar het klinkt goed.

– De Nederlander die mogelijk het ebolavirus heeft meegenomen uit Nigeria, is bij de eerste bloedtest negatief op ebola getest. Nu nog een tweede test op maandag en dan kunnen hij en de autoriteiten weer gerust ademhalen (of niet). Volgens de eerste test heeft hij een koudje. De man (52) ligt in quarantaine in het ziekenhuis.

– Drie organisaties tegen drankgebruik roepen de autoriteiten op om op te treden tegen winkels die alcohol aan minderjarige studenten verkopen. Volgens het Youth Network to Prevent New Drinkers weigeren slechts 10 van de 62 winkels bij universitaire complexen alcohol te verkopen aan personen onder de 20 jaar, wat de wettelijke grens is.

– ’t Is eigenlijk overbodig om te melden, want zo voor de hand liggend. Het leger ontkent de beschuldiging van Amnesty International (AI) dat personen die op grond van de staat van beleg zijn aangehouden, zijn gemarteld. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een rare draai aan het deze week openbaar gemaakte AI-rapport, waarin Thailand er toch niet al te best vanaf komt. ‘Het rapport is nuttig en constructief in termen van bevordering van mensenrechtenbescherming.’

Volgens het rapport zijn tussen 22 mei (staatsgreep) en 5 september 571 personen opgeroepen, van wie 275 zijn gedetineerd en 86 voor de rechter moeten verschijnen (61 voor de krijgsraad). Vijftien personen worden verdacht van majesteitsschennis. Het rapport memoreert dat sinds 2006 verzoeken om borgtochtvrijlating systematisch worden geweigerd en dat roodhemden worden gediscrimineerd.

Ondanks zijn lof vindt de woordvoerder het rapport tekort schieten want het gaat niet in op de situatie die heeft geleid tot de militaire coup. ’Het rapport geeft niet de mening weer van de meeste Thais’, want uit opiniepeilingen is gebleken dat de meeste mensen geen moeite met de coup hebben.

De woordvoerder van de NCPO dringt er bij de mensenrechten NGO’s op aan de kwestie zorgvuldig te beschouwen zodat ‘ze niet de spreekbuis worden van degenen met verborgen agenda’s’.

– De pickup truck van waaruit het stadskantoor van Khok Po (Pattani) donderdag onder vuur werd genomen, blijkt te zijn gestolen in Thepha (Songkhla). Het lichaam van de eigenaar is gisteren gevonden in het Thungdon kanaal in Thepha dat aan Khok Po grenst. De man was door de aanvallers gedwongen met de truck naar Khok Po te rijden. Na de aanval doodden ze hem.

Het treinverkeer op de zuidelijke lijn naar Sungai Kolok is gestremd geweest nadat een bom gisterochtend bij de spoorbaan in Rangae (Narathiwat) was ontploft. Die was gericht op een militaire patrouille. Niemand raakte gewond. De spoorbaan was over een lengte van 20 meter beschadigd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Regering gaat inkomenskloof aanpakken
Chaos op de Airport Rail Link

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 september 2014”

  1. Massart Sven zegt op

    beste Dick

    even opgezocht Claymore mijn: de M18A1 claymore is een gerichte antie persoons mijn die van op afstand te bedienen is. Deze mijn is genoemd naar een lang Schots zwaard genaamd Claymore. vanwaar die naam komt voor het zwaard hebik niet kunnen achter halen

    Sven

  2. Dick van der Lugt zegt op

    @ Massart Sven Bedankt voor de toelichting. Ik denk dat Claymore ook wel eens de naam van een Schotse clan zou kunnen zijn met eigen patroon voor de kilt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website