Nieuws uit Thailand – 13 november 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
13 november 2014

Ik beperk me maar grotendeels tot de foto met de regeringsleiders van de Aseanlanden die de 25ste Asean Summit in Nay Pyi Taw (Myanmar ) bijwoonden en houd het verder kort. Want wat valt er te vertellen over toespraken die bol staan van goede voornemens en clichés?

Zo riep de Thaise premier Prayut Chan-o-cha zijn collega’s op de samenwerking op economisch en sociaal gebied te versterken, vooruitlopend op de Asean Economic Community die eind 2015 van kracht wordt [c.q. moet worden]. Hij bepleitte ook de vorming van speciale economische zones in grensstreken en drong aan op gezamenlijke actie tegen mensenhandel, transnationale misdrijven, drugs en natuurrampen.

En zo leutert het openingsartikel maar door over wat Prayut allemaal heeft gezegd, maar wat de andere regeringsleiders zeiden, lees ik niet. Of zouden die stommetje gespeeld hebben?

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) en het kantoor van de procureur-generaal (OAG) zijn het erover eens dat er gronden zijn om de bekende tv-anchor Sorayuth Suthassanachinda te vervolgen voor verduistering, maar een finaal besluit is nog niet genomen. [Sorayuth is een breedsprakige presentator en interviewer. Bij interviews altijd te lang zelf aan het woord en met veel handgebaren zijn vragen stellend.]

Sorayuth’s bedrijf zou in 2005 en 2006 138 miljoen aan advertentie-inkomsten niet hebben afgedragen aan Mcot Plc, de eigenaar van tv-kanaal 9. Hij zou ook twee stafleden van Mcot hebben omgekocht om de boekhouding te vervalsen.

Het gezamenlijke panel van NACC en OAG heeft in een andere zaak wel de knoop doorgehakt. Die heeft  betrekking op mevrouw Juthamas Siriwan, destijds directeur van de Tourism Authority of Thailand (TAT). Zij heeft $ 1,8 miljoen aan steekpenningen van een Amerikaans echtpaar gekregen, dat in ruil daarvoor het Bangkok International Filmfestival tussen 2003 en 2006 en andere activiteiten van de TAT mocht organiseren. Ik schrijf in dit geval niet dat ze ervan verdacht wordt, want de Amerikanen zijn daarvoor in eigen land al veroordeeld. Dus mevrouw Juthamas: maak uw borst(en) maar nat, want omkopen is strafbaar.

– Na een juridische strijd van twee jaar is voormalig Democratisch parlementslid Kanchit Thapsuwan eindelijk veroordeeld voor de moord in december 2011 op een voormalig voorzitter van de Provinciale Staten van Samut Sakhon. De provinciale rechtbank veroordeelde hem tot de zwaarst mogelijke straf, de doodstraf, en weigerde ook hem op borgtocht vrij te laten zodat hij gisteren zijn eerste nacht achter de tralies doorbracht. De rechtbank achtte het vluchtrisico te groot.

Kanchit joeg de voorzitter op 25 december acht kogels door zijn hoofd in het toilet van een benzinestation. Volgens de politie waren beiden al lang verwikkeld in een conflict over een vrouw en had de moord niets te maken met het feit dat zij politieke rivalen waren. Kanchit meldde zich de volgende dag bij de politie, maar moest worden vrijgelaten op borgtocht omdat hij parlementaire immuniteit genoot. Zijn pistool weigerde hij in te leveren.

– Nog een moord, nu op Koh Samui. Een politieagent heeft bekend gisterochtend een collega te hebben doodgeschoten. Hij had zijn pistool getrokken, terwijl ze aan de maaltijd zaten en het vuur geopend op de eters. Daarbij raakte een tweede agent ernstig gewond. De verdachte handelde uit jaloezie omdat hij het slachtoffer ervan verdacht een affaire met zijn vriendin te hebben.

– Een magazijn van CVI Co in Pathum Thani, een bedrijf dat componenten voor CCTV camera’s maakt, is dinsdagnacht in de as gelegd. Zo’n driehonderd arbeiders, werkzaam in het aangrenzende fabrieksgebouw, maakten dat ze wegkwamen en brachten uit andere bedreigde magazijnen in allerijl de dure spullen in veiligheid (foto homepagina).

Omdat het de brandweer niet lukte het vuur onder controle te krijgen, moest de hulp van omliggende korpsen worden ingeroepen. Gewonden eiste de brand niet. Twee werkneemsters met ademnood konden na behandeling in een ziekenhuis weer naar huis. De schade wordt geschat op 500 miljoen baht. Oorzaak nog onbekend.

– Van de 218 moslim Uighur vluchtelingen, die in maart in Songkhla werden aangehouden, hebben tot begin deze maand 130 kans gezien te ontsnappen uit hun opvangplaatsen: het Songkhla Home for Children and Women en het Technical Promotion and Support Office. De vluchtelingen claimden aanvankelijk uit Turkije te zijn gevlucht, maar de Chinese ambassade bevestigde later dat ze uit Noordwest-China kwamen.

Het ministerie van Sociale Zaken is bang dat de ontsnapte vluchtelingen het slachtoffer van mensenhandel worden. Vanuit het buitenland wordt druk op Thailand uitgeoefend de vluchtelingen niet terug te sturen omdat ze in China mogelijk vervolgd gaan worden.

– Het verbod op openbare bijeenkomsten [vastgelegd in de krijgswet] dient te worden versoepeld zodat politieke partijen kunnen vergaderen over ideeën voor de nieuwe grondwet. Dit zegt voormalig oppositieleider Abhisit. Hij roept de NCPO (junta) op de touwtjes te laten vieren.

Abhisit is door de CDC [de commissie die de nieuwe grondwet gaat schrijven] uitgenodigd op 24 november zijn ideeën over de nieuwe grondwet te ventileren. Ook andere partijen zijn door de CDC uitgenodigd een bijdrage te leveren. Voormalig regeringspartij Pheu Thai wil dat wel, maar voelt zich beperkt door het verbod op bijeenkomsten. De Kiesraad heeft Pheu Thai al tweemaal een brief gestuurd met het advies geen politieke activiteiten te houden.

Vandaag praat de CDC met de monnik Phra Buddha Isara, een bekende actievoerder tijdens de anti-regerings demonstraties vorig jaar. Hij had de leiding van de bezetting van de Chaeng Watthanaweg bij het regeringscomplex. Het Bangkok Youth Network heeft de CDC gevraagd een sub-commissie te vormen waarin het vertegenwoordigd kan zijn.

– Het kabinet wordt uitgebreid met een staatssecretaris voor Landbouw en een voor Financiën. Wie die posten gaan bekleden, is ook al bekend. Staatssecretaris voor Financiën wordt een voormalig waarnemend permanent secretaris van Financiën en de ander werkte korte tijd als adviseur van een huidige vice-premier.

– Het gerucht dat Indonesië zou worden betrokken bij de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet, steekt weer de kop op en wordt opnieuw ontkend. Ditmaal door de National Security Council. Alles blijft bij het oude: Maleisië fungeert als facilitator [bemiddelaar mag niet worden gezegd] voor de gesprekken die sinds de Ramadan vorig jaar stilliggen.

Vorig jaar werd viermaal gepraat. Wanneer de gesprekken worden hervat, is nog steeds niet bekend gemaakt. Er moet ook nog een probleempje worden opgelost: wie gaat de Thaise delegatie leiden? Maleisië zou niet enthousiast zijn over de belangrijkste kanshebber omdat dat een militair is. En militairen zijn niet erg geliefd bij het zuidelijk verzet.

– Ik schreef het gisteren al: De komende vijf dagen wordt de krant niet bezorgd aan mijn hotel. Dus gisteren met een motorsai man, die de adresjes van verkooppunten in de wijk kent, de afspraak gemaakt dat ik om half acht zou komen om samen met hem de krant te kopen.

Kwam vanochtend op de standplaats, hing de krant er al in een plastic zakje. Had hij opgehaald. Hij vroeg 20 baht voor het ritje. Heb hem 100 baht gegeven inclusief 40 baht voor de krant. Soms sta ik verbaasd over Thailand [lees: Thaise mensen], ten goede dan. Een welkome afwisseling tussen al het nieuws over corruptie, overspel, bedrog, leugens, gebroken beloftes, laffe daden, moorden, martelingen enzovoort.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

‘Kleefrijst & kip’ meisje in één klap ‘beroemd’

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 november 2014”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  De motorsai die je krant gaat halen; wie goed doet, goed ontmoet. Duim omhoog voor jou!

 2. TAK zegt op

  40 baht voor de krant, die kost toch normaal maar 30 baht ?
  Je hebt hem dus 50 baht fooi gegeven voor een motor ritje
  van 20 baht. Dat is een tip van 150 % . Hij kwam waarschijnlijk toch langs de kranten
  winkel dus die 20 baht is ook al extra meevaller voor hem.
  Zo krijgen Thaise mensen nou een verkeerd beeld over ferang en drijven we
  zelf de prijzen onnodig op. Zeker weten dat hij met 60 baht inclusief krant van 30
  baht ook al heel blij zou zijn geweest.

  groeten,

  TAK

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ TAK Je hebt gelijk. Vergissing, moet zijn: 30 baht. Nee Tak, hij kwam daar niet toevallig langs. Hij moest er speciaal naar toe rijden, want ik ken het adresje. Ik was geraakt omdat hij niet op mij had gewacht, maar zelf het initiatief had genomen de krant te halen. Overigens ken ik de motorsai mannen goed. Ik mag graag met hen sparren en geef hen zo nu en dan M150. Maar als ze er om vragen, geef ik niets. In Nederland zeggen we tegen kinderen: wie vraagt wordt overgeslagen; in Thailand zeg ik het tegen volwassenen. U vindt de tip te hoog? Nou, goed dan, de volgende keer zal ik de gierige Hollander uithangen. Daar weten onze zuiderburen alles van; die maken er grappen over.

  • Ad zegt op

   Ik begrijp niet wat voor verkeerd beeld de Thaise mensen met deze tip over een farang ( niet ferang) zouden krijgen.
   De tip kwam recht uit het hart, zo wie goed doet goed ontmoet.

   Kan me niet voorstellen dat we hiermee de prijzen op drijven en waar praten we over 50 Thb is 1,20 € een kopje koffie voor de man.

   Ad.

 3. vanderhoven zegt op

  Regelmatig als ik een artikeltje wil “like-n” dan springt de teller met twee, drie of zelfs vijf eenheden vooruit!
  Ook met dit artikel ging de teller van 0 ineens naar 3?
  En wat het nieuws betreft……………. ook wanneer het wat later is zal het nog altijd relevant blijven.
  Ik alvast sta er dagelijks op te wachten.
  Doe dus zo voort!

 4. Frans Nico zegt op

  Beste Dirk,

  Ik vind het absoluut niet erg indien ik ‘Nieuws uit Thailand’ later ontvang. Het is immers in Europa 6 uur vroeger? Ik kijk er wel elke dag naar uit. Dus overslaan zou ik wel jammer vinden en het missen.

  Dankjewel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website