Sombat Boonngamnong kiest eieren voor zijn geld. De man die de tekst Catch me if you can op zijn Facebook-pagina plaatste en de bevolking opriep met drie opgestoken vingers tegen de coup te demonstreren, is bereid samen te werken met de junta.

Sombat, leider van de Red Siam Group en oprichter van de Mirror Foundation, werd gisteren in staat van beschuldiging gesteld voor het uitlokken van onrust, overtreding van de Computer Crimes Act en trotsering van de NCPO.Tot 23 juni blijft hij in voorlopige hechtenis. Sombat’s verzoek om borgtocht is door de Bangkok Military Court afgewezen.

Sombat meldde zich niet bij het leger toen hij werd opgeroepen, maar dook onder. Hij was ook de bedenker van het anti-coup gebaar met de drie vingers, dat hij ontleende aan de film The Hunger Games. Vorige week donderdag werd hij aangehouden.

Volgens een bron bij het leger blijft Sombat gekant tegen de coup, maar hij geeft toe de voorbije gebeurtenissen niet te kunnen veranderen, dus besloot hij maar tot samenwerking met de NCPO om eenheid te bevorderen.

– Roodhemdleider Kwanchai Praipana protesteert tegen de manier waarop het leger politieke groepen in de provincie Udon Thani aanpakt. Hij zegt dat roodhemden worden opgepakt of gemuilkorfd, maar leden van de anti-regerings beweging PDRC blijven buiten schot. Die aanpak leidt niet tot nationale verzoening omdat de roodhemden het gevoel hebben dat ze oneerlijk worden behandeld.

‘Het leger beschouwt ons als vijand. Zo wordt het gevoeld door de mensen. Dit is een potentiële tijdbom.’ Kwanchai roept het leger op om de restricties op de activiteiten van zijn groep te versoepelen en zo te tonen dat het oprecht is.

Udon Thani, een zwaar gepolitiseerde provincie, is door de NCPO gekozen als rolmodel voor zijn benadering eenheid te bevorderen. Woensdag lanceerde de NCPO in het openbare park van Nong Prachak Silpakhom het ‘Udon Thani model’. Zo’n vijfduizend mensen waren daar getuige van. Aan de foto op de voorpagina van Bangkok Post te zien, ging het er vrolijk aan toe. Ze zwaaiden er enthousiast met Thaise vlaggetjes.

– Nirun Witchasettasamitre (45), directeur van het Mayo ziekenhuis in Pattani, is gisteren uitgeroepen tot ‘Outstanding Rural Doctor’ van 2013. Nirun is de veertigste arts die de onderscheiding ontvangt. Hij is gekozen uit veertien kandidaten.

De selectiecommissie looft zijn rol als pionier bij het ontwikkelen van geïntegreerde gezondheidszorg, die ten goede komt aan patiënten, ziekenhuisstaf en bewoners, waardoor ze in harmonie kunnen leven.

Nirun neemt op 23 juni de onderscheiding plus 100.000 baht in ontvangst. Hij houdt dan een keynote speech over ‘Ways to create peace in the deep South’.

– De Verenigde Staten en verschillende andere westerse landen hebben een beter begrip van de politieke ontwikkelingen in Thailand nadat de junta de macht heeft overgenomen. Dit zeggen Thaise ambassadeurs en consuls-generaal die twee dagen zijn bijgepraat over de situatie. Woensdag kregen ze een peptalk van coupleider Prayuth.

De diplomaten hebben Prayuth verteld dat westerse regeringen geen drastische maatregelen tegen Thailand meer hebben genomen nadat ze hadden uitgelegd waarom de coup nodig was. Ze hebben die regeringen uitgelegd wat het driestappenplan van de junta behelst: verzoening, hervormingen, verkiezingen.

De Thaise ambassadeur in Washington wijst erop dat de eerste reactie van de VS ingegeven kan zijn door de onzekerheid rond de machtsovername. Nu de junta haar plannen heeft bekend gemaakt, lijkt de VS meer gerustgesteld.

– Naar aanleiding van het tragisch ongeluk, veroorzaakt door de schooldirecteur die achter het stuur van zijn wagen een epileptische aanval kreeg, praten de Medical Council en het Land Transport Department dinsdag over mogelijke aanpassing van de gezondheidseisen bij de aanvraag van een rijbewijs. Momenteel worden alleen mensen uitgesloten met besmettelijke ziektes, krankzinnigheid en alcohol- en drugsverslaafden.

In 2007 speelde de kwestie ook al eens toen een automobilist op een groep wachtenden bij een bushalte inreed. Ook hij kreeg een epileptische aanval. De Medical Council stelde toen voor de regels die in de VS en de EU gelden, over te nemen, maar het Land Transport Department deed met die suggestie niets. Volgens een bron bij het ministerie omdat de arbeidskosten bij rijbewijsaanvragen dan zouden toenemen waardoor het rijbewijs duurder moest worden.

– In diverse waterbronnen in een dorp in Mae Suai (Chiang Mai) is een mysterieuze olieachtige vloeistof aangetroffen. Die vloeistof zagen bewoners na de aardbeving van 5 mei. Ze is ook in de rivier Lao gezien. Volgens een gemeenteraadslid zou het een gevaarlijkse stof kunnen zijn. Experts zijn te hulp geroepen.

– Een meisje van 4 is gisteren in Yala om het leven gekomen toen een schoolhek bovenop haar viel. Ze is overleden aan zwaar hoofdletsel. Het hek viel om toen het meisje de school wilde binnen gaan.

– De gratis filmvoorstelling zondag van King Naresuan 5 is een initiatief van de filmproducent en bioscoopexploitanten en geen populistische campagnemaatregel van de NCPO, zegt NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree. Ze hebben het aanbod gedaan omdat ze zich willen aansluiten bij het beleid van de NCPO sociale eenheid te bevorderen. De film draait zondag om 11 uur in 160 bioscopen door het hele land. De gratis kaartje kunnen vanaf half elf worden opgehaald.

– Studenten die een aanvraag hebben gedaan voor een studielening, hoeven niet op een houtje te bijten. Het budget van het Student Loan Fund is vergroot met 3,6 miljard baht. De NCPO heeft daarvoor het groene licht gegeven.

Het SLF dreigde studenten te moeten teleurstellen omdat de regering Yingluck het mes in het budget had gezet en een latere aanvraag voor vergroting had afgewezen. De junta heeft dat nu recht getrokken. Het extra geld wordt uit de begroting voor 2015 gehaald.

– Afpersing van taxichauffeurs, motortaxibestuurders en exploitanten van minibusjes gaat streng aangepakt worden. Dat is gisteren afgesproken tijdens overleg tussen de NCPO, politie, de gemeente Bangkok, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Land Transport Department.

Coupleider Prayuth wil binnen een maand resultaten zien. Hij maakt zich ook zorgen over pasagiers die te veel moeten betalen. De exploitanten van busjes doen dat om het afgeperste geld terug te verdienen. Vooral in toeristische gebieden is het probleem van de transportmafia ‘rampant’ (welig tierend) en daar weten veel bloglezers in Pattaya en Phuket alles van.

De NCPO heeft al een lijst van vermeende afpersers. Sommigen zijn ‘mannen in uniform’, zegt Thirachai Nakwanich, commandant van het Eerste Legerkorps.

– Een voormalig parlementslid van de Democraten vraagt de NCPO onderzoek te doen naar Suwichak Nakwatcharachai, voormalig secretaris-generaal van het Huis van Afgevaardigden, die door het militair gezag is geschorst. De Democraat wijst op een groot aantal twijfelachtige uitgaven ten tijde van Suwichak’s termijn, zoals de aanschaf van 238 muurklokken die elk 70.000 baht kostten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Meer nieuws in:

Coup mag geen coup heten
WK gratis op vier tv-kanalen
Geen 2 biljoen baht voor infrastructuur maar 3 biljoen» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website