Omdat de deadline van drie dagen was verstreken, hebben demonstranten gisteren eigenhandig het prikkeldraad voor het Government House verwijderd. Ze hebben tevens de elektriciteit afgesneden. Nadat het prikkeldraad was weggehaald, bleven de demonstranten buiten de hekken.

De demonstranten zijn boos op het hoofd van de landelijke politie, die hen in een brief van rebellie beschuldigt, een vergrijp waarop als maximumstraf levenslang of de doodstraf staat. Ze hebben een spandoek over het naambord van het ministerie van Binnenlandse Zaken gehangen met de tekst ‘Het ministerie dient de massa te dienen’.

De gemeentepolitie zegt dat de politie bij het Government House blijft en uiterste terughoudendheid zal betrachten in de omgang met demonstranten.

– Wanneer oppositiepartij Democraten de verkiezingen boycot, dient een referendum te worden gehouden ‘om de kiezers te helpen een uitweg uit de politieke impasse te vinden’, zegt Pheu Thai-voorzitter Charupong Ruangsuwan. Maar hij dringt er bij de Democraten op aan om aan de verkiezingen deel te nemen, zodat Thailands politieke toekomst in de handen van de kiezers ligt.

Pheu Thai gaat met de huidige (imiddels demissionaire) premier Yingluck als lijsttrekker de strijd aan. Alhoewel ze nog niet heeft toegestemd, denkt Charupong dat ze wel naar de partij zal luisteren. Een andere kandidaat ter vervanging van haar is er niet.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut (Democraten) zei gisteren dat veel partijen twijfelen of de verkiezingen doorgaan. Verkiezingen lossen de problemen van het land niet op. Yingluck heeft het Huis [van Afgevaardigden] uit eigen belang ontbonden, net als grote broer Thaksin dat in 2003 deed.

De Democraten hopen, zegt Chavanond, dat Pheu Thai zich realiseert dat een meerderheid behalen bij verkiezingen geen vrijbrief is om de wet te overtreden. Volgens hem vinden veel partijen dat nationale hervormingen de enige manier zijn om problemen op te lossen.

Roodhemdleider en staatssecretaris Nattawut Saikuar gooit nog eens olie op het vuur en noemt actieleider Suthep een ‘dictator’. ‘Suthep’s eisen voor het aftreden van de demissionaire premier en zijn plannen voor een eigen kabinet zijn dictatoriaal. [..] Vandaag is de vraag: wat beslist de bevolking? Als ze Suthep volgen, zijn ze medeplichtig aan de dictatuur. Als ze het niet met hem eens zijn, moeten ze de verkiezingen steunen.’

– Voormalig premier Abhisit, thans oppositieleider, is formeel in staat van beschuldiging gesteld voor moord en poging tot moord tijdens de roodhemdongeregeldheden in april en mei 2010. Gisteren verscheen hij voor de rechtbank om de tenlastelegging te horen (foto homepagina). Hij werd na storting van een borgsom van 1,8 miljoen baht, waarvan 600.000 baht in contant geld, op borgtocht vrijgelaten.

Voormalig vice-premier Suthep Thaugsuban kwam niet opdagen. Hij heeft het te druk met de anti-regeringsacties. Zijn advocaat heeft de rechtbank om uitstel gevraagd.

– Juridisch gedoe rond de vraag of de impeachtment van de 312 parlementsleden die voor het senaatsvoorstel hebben gestemd, consequenties heeft voor de verkiezingen. Zelfs wanneer de National Anti-Corruption Commission (NACC) meent dat ze de grondwet hebben overtreden en hen voordraagt voor afzetting, kunnen de verkiezingen doorgaan. Ze kunnen zich ook kandideren, zolang ze niet tot een gevangenisstraf zijn veroordeeld. Dit zegt Prapun Naigowa, lid van de Kiesraad.

De NACC buigt zich op verzoek van oppositiekamerleden over de zaak. Het senaatsvoorstel (door het Constitutionele Hof ongeldig verklaard) behelst onder meer verkiezing van de gehele Senaat in plaats van benoeming van de helft.

Prapun wijst de oproep van de anti-regeringsbeweging aan de Kiesraadleden om af te treden af. Hij is optimistisch dat de demonstranten en de demissionaire regering oplossingen voor politieke hervormingen vinden. Die kunnen na de verkiezingen van 2 februari worden uitgevoerd.

– De regering heeft de leiders van de Asean-landen gevraagd de verkiezingen van 2 februari te steunen. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) deed dat verzoek gisteren tijdens een briefing van negen Asean ambassadeurs en diplomaten die in Thailand zijn gestationeerd. Maleisië en Myanmar lieten zich door hun ambassadeur vertegenwoordigen, de andere landen door een diplomaat. De steun zou moeten bestaan uit een verklaring.

Een soortgelijk verzoek heeft de regering aan andere landen gedaan, waaronder de VS, Engeland en Frankrijk. Vijf landen hebben dat tot nu toe gedaan: de VS, Duitsland, Australië, Canada en Frankrijk. Zwitserland en Zweden hebben aangeboden tijdens de verkiezingen als waarnemer op te treden.

– Een 50-jarige vrouw is op de protestlocatie op de Ratchadamnoen Avenue gewond geraakt doordat een steen naar haar werd gegooid. Een motortaxibestuurder zag het incident. Hij zegt dat de steen vanaf het Government House werd gegooid.

– Voormalige studenten van de ‘prestigious’ Armed Forces Academies Preparatory School hebben volgens oud-generaal Boonlert Kaewpradit militaire officieren in actieve dienst opgeroepen steun te betuigen aan het People’s Democratic Reform Committee (PDRC) van actieleider Suthep Thaugsuban. Boonlert zei dit gisteren tijdens een bijeenkomst in de Royal Turf Club, waar hij zelf maanden geleden een rally tegen de regering heeft geleid.

Boonlert steunt de rally van de PDRC omdat de regering faalt het land op democratische wijze te besturen. Ze tolereert ook wijdverspreide corruptie en agressie tegen de monarchie.

– Acht personen zijn gisteren gewond geraakt bij een bomaanslag op een schoolterrein in Sai Buri (Pattani): zes militaire rangers die de school bewaakten en twee ambtenaren. Die twee bevinden zich in kritieke toestand. De bom was verstopt in een bloembak.

In vijf districten van Pattani hebben opstandelingen spandoeken opgehangen met de oproep gebruik te maken van Thailands politieke crisis en de ‘Patani State’ te heroveren.

De noodtoestand in de meeste gebieden van de drie zuidelijkste provincies Pattani, Yala en Narathiwat is voor drie maanden verlengd. In het district Kabang (Yala) wordt de noodverordening vervangen door de minder strenge Internal Security Act. Het district wordt nu als veilig beschouwd. Eerder gebeurde dat in het district Mae Lan in Pattani.

– Een 32-jarige inwoner van Sai Buri (Pattani) en zijn twee jaar oude zoon zijn gisteren bij een beschieting gewond geraakt, toen hij met zijn twee kinderen op de motorfiets reed. Zijn zes jaar oude dochter werd niet geraakt, maar raakte wel licht gewond toen ze vielen.

– Een 50-jarige roodhemdsupporter draait zes jaar en acht maanden de bak in omdat hij zich in augustus heeft schuldig gemaakt aan majesteitsschennis. Hij werd veroordeeld op basis van twee berichten. Volgens zijn advocaat heeft de rechtbank de wet opgerekt omdat een van de beschuldigingen ‘poging tot majesteitsschennis’ luidde.

– ’t Is weer eens wat anders: deze keer geen ontsporing – want daar zijn er goed in bij de spoorwegen – maar een locomotief waarvan de aandrijfas [?] brak. Dat gebeurde op korte afstand van het station Ban Khuan Khiam (Phatthalung) met de trein van Yala naar Bangkok.

– Overstromingen hebben gisteren weer danig huisgehouden in Phatthalung. Sinds 22 november zijn elf districten onder water gelopen. Gisterochtend vroeg stroomde modderig water van de Banthad berg het district Kong Ra in. Een van de bewoners zegt dat het dit jaar al de vijfde keer is dat haar huis onder water liep.

Sinds het begin van de overstromingen zijn twee personen om het leven gekomen, 30.539 huishoudens zijn gedupeerd en 9.106 rai rijsvelden en rubberplantages zijn beschadigd.

– In een woning in Muang (Nakhon Pathom) heeft de politie abortuspillen ter waarde van 1 miljoen baht in beslag genomen. Twee mannen zijn gearresteerd; één verkocht de pillen via negen websites. Die zijn een jaar in de lucht geweest. De politie schat dat de verdachten met de verkoop 4 miljoen baht per maand verdienden.

– De voorwaardelijke straf wegens belastering van een rechter van het Constitutionele Hof tegen twee voormalige Pheu Thai-parlementsleden is door het gerechtshof omgezet in een onvoorwaardelijke straf van een jaar. Het hof oordeelde dat de twee opzettelijk de rechter hadden beledigd, daarmee de rechterlijke macht in diskrediet hadden gebracht, alhoewel ze goed opgeleid waren en een politieke positie bekleedden. Na storting van een borgsom van 100.000 baht huppelden de heren weer vrolijk naar huis.

Economisch nieuws

– De rijstboeren die sinds begin oktober op hun geld wachten, zien voorlopig geen cent, want niet alleen betaalt de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives hen niet (meer) uit eigen zak, maar nu stopt het ministerie van Financiën ook met het verlenen van een kredietgarantie. De wet verbiedt het gebruik van rijksfinanciën in de aanloop naar verkiezingen.

De kredietgarantie is van belang omdat de BAAC obligaties uitgeeft ter financiering van het hypotheeksysteem. Van de 75 miljard aan obligaties zijn er voor 37 miljard baht verkocht. De verkochte obligaties zijn gedekt, maar daar houdt het dan ook mee op.

De BAAC, die het geldverslindende hypotheeksysteem voorfinanciert, ziet geen kans meer de boeren uit te betalen voor hun ingeleverde paddy. De kredietlimiet van 500 miljard baht is al overschreden (de afgelopen twee seizoenen uitgegeven) en het ministerie van Handel lukt het nauwelijks om rijst te verkopen, waarvan de opbrengst kan terugvloeien naar de BAAC.

Het is trouwens de vraag of het ministerie rijst mag veilen (voor de binnenlandse verkoop), nu de regering demissionair is. Het gaat daarover advies vragen aan de Raad van State. Rijstverkopen op een regering-aan-regering basis kunnen zeker niet, dus Maleisië en Indonesië zullen moeten wachten.

– De nieuwe belastingtarieven en belastingschijven van de inkomstenbelasting kunnen nog niet voor het belastingjaar 2013 van kracht worden, verwacht het ministerie van Financiën. Het dienaangaande besluit is weliswaar goedgekeurd door het kabinet, maar nog niet voor ondertekening aan de koning voorgelegd.

‘Wanneer de procedure niet voor 31 december wordt afgerond, wordt het nieuwe tarief uitgesteld tot het belastingjaar 2014’, zegt Rangsan Sriworasart, permanent secretaris van het ministerie.

De wijzigingen bestaan uit twee extra belastingschijven en veranderde tarieven, waar met name de middeninkomens van profiteren. Wie minder dan 150.000 baht per jaar verdient, betaalt geen belasting.

– Alhoewel je het niet zou verwachten met de politieke spanningen en de teruglopende bestedingen dus lagere omzet van kleine en middelgrote bedrijven, neemt de vraag naar leningen vanuit het MKB af, stelt de Kasikorn Bank vast. Van de uitstaande leningen ad 516,17 miljard baht aan het MKB is een kwart vervallen omdat die zijn afbetaald. De kredietnemers zien af van een nieuwe lening, met name middelgrote bedrijven die een stevige financiële positie hebben.

De afname heeft geen gevolgen voor de groeitarget van de bank want die was met 10 procent al in september bereikt. Ook met de winst op MKB-leningen gaat het goed: de target was een nettowinststijging van 14 procent, het werd 21 procent.

Voor 2014 is de bank minder optimistisch. De nettowinststijging heeft als target 13 procent, maar dat zou een te ambitieuze doelstelling kunnen zijn gezien de risicovolle omgeving, zegt vice-president Patchara Samalapa.

K Bank is de bank met de grootste MKB-portefeuille. Thailand telt 2,6 miljoen geregistreerde MKB-bedrijven. Daarvan heeft 28 procent geen toegang tot officiële financiële bronnen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 december 2013”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Ik begin het overzicht in de politiek op dit moment te verliezen. Hoop niet dat het erg is, dat ik het weer op pik, zodra de door de overheid verstrekte mist is opgetrokken. Ligt niet aan jouw verslaggeving hoor Dick, waarschijnlijk aan mijn grijze massa, of de ontstane desinteresse.

 2. klaasje123 zegt op

  Ik probeer ook te begrijpen hoe de paarden lopen. Ik ben er nu achter (denk ik).
  De democraten vertegenwoordigen de upperclass, dus het geld.
  De Pheu Thai vertegenwoordigen de armen, maar lees de familie Taksim, nog meer geld.
  Beiden vechten voor hun belangen(geld).
  Daarvoor worden massa’s de straat op gestuurd en opgejut. Heel eenvoudig, de Thaise democratie is synoniem met geld, de rest is alleen een werktuig.

 3. LOUISE zegt op

  Hallo Hans,

  Ben het helemaal met Gerrie eens.
  Zie ook door de bomen het bos niet meer.
  Iedereen is tegen iedereen en welke kleur daar bij behoort, durf ik ook niet te zeggen.

  Maar wat Dick zegt dat yingluck het huis v. A. ontbonden heeft in eigen belang.
  (Laat ik nu in de veronderstelling leven dat yingluck het landsbelang moet laten prevaleren.
  Zal ook wel weer een domme gedachte van mij zijn.)

  Goooohhh, hoe zou ze op dat idee gekomen zijn
  Toch niet omdat broerlief dit in 2003 ook gedaan heeft?

  ik weet niet of iemand mailbag van Pattaya post gelezen heeft. (van vorige week)
  Een ingezonden stuk van een farang over yingluck en daar was geen woord spaans bij.
  Kijk maar even op het internet

  LOUISE.

 4. Song zegt op

  En over politieke kleur gesproken, ik citeer: “Yingluck heeft het Huis [van Afgevaardigden] uit eigen belang ontbonden, net als grote broer Thaksin dat in 2003 deed.”
  Ja, dank je de koekoek, als de tweede grootste partij haar biezen pakt dan is het democratische doel van het huis toch weg! Natuurlijk moet het dan ontbonden worden.

 5. chris zegt op

  Een paar opmerkingen :
  1. rood is niet hetzelfde als de Pheu Thai
  2. geel is niet hetzelfde als de democraten
  3. de demonstranten kwamen uit allerlei hoeken en niet alleen van de Democratische Partij (zou ook niet genoeg zijn om een vergaderzaaltje te vullen want er zijn ook heel weinig Thai lid van een partij, niet van de Democratische Partij maar ook niet van de Pheu Thai)
  4. de weerstand tegen de corruptie en de politieke cultuur en structuur in dit land komt vanuit velerlei hoeken, onder andere van het bedijfsleven. (zie het nieuws van vandaag)
  Er is veel en veel meer aan de hand dan een strijd om de macht en het geld, en veel meer dan een strijd tussen rood en geel. Zaken versimpelen maakt zaken overzichtelijk maar nog niet waar.

  • chris zegt op

   beste Hans,
   ik begrijp je reactie niet. Die elites houden Thailand nog stees in hun greep. De huidige strijd gaat niet (of beter: niet primair) om wie de macht krijgt na 2 Februari, maar of er voor (of na) de verkiezingen hervormingen moeten worden doorgevoerd op het gebied van een betere vertegenwoordiging van de bevolking in een parlement, de manier waarop partijen met elkaar omgaan, de strijd tegen corruptie en een hervorming van het corrupte politie-apparaat. Dat is geen strijd tussen rood en geel (of tussen Pheu Thai en Democraten) maar een veel fundamentelere discussie die gaat over de grondslagen van de Thai samenleving. Kijk naar het verslag van het overleg vandaag tussen het verenigde Thai bedrijfsleven en Suthep. Het bedrijfsleven en academici vergaderen as zondag met premier Yingluck en zullen daar ook aandringen op hervormingen. Suthep en consorten praten morgen met de legertop.

 6. Martin Veltman zegt op

  “De vicepremier die aanvoerder van de demonstranten werd”
  …Suthep was onder meer minister van communicatie en landbouw. In de jaren negentig raakte hij betrokken bij een corruptieschandaal toen hij ervan werd beschuldigd dat hij land aan rijke Thais gaf terwijl het was toegewezen aan de armen….. (Trouw, 4 december 2013)
  Ze denken daar ook al: met boeven vang je boeven….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website