Pontificaal staat het in het grootst mogelijke corps op de voorpagina van Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post: 373. ‘This is the number of people who died on the roads last Songkran, and nothing seems likely to change.’ Trouwe lezers van Nieuws uit Thailand weten al dat de krant niet kan rekenen, maar een dergelijke blunder mag ik wel uniek noemen. 

In een piepklein kadertje – alsof de krant zich schaamt – staat op pagina 3 van de krant dat het aantal 323 bedraagt en niet 373. Het verkeerde aantal staat ook in het overzicht met de cijfers van de afgelopen zeven jaar.

Na de eerste van de ‘seven dangerous days’, vrijdag, staat het dodental op 39, evenveel als vorig jaar. Het aantal gewonden bedraagt 402 (2013: 342), het aantal ongelukken 379 (326). De provincie Chiang Rai telde de meeste doden: 4. Als deze cijfers indicatief zijn voor de volgende dagen, beloven ze weinig goeds.

Zie ook de posting Songkran: een uitbundig feest met een zwart randje.

– Zeven drugssmokkelaars zijn gisteren door soldaten in een bos in Ban Lao Sip (Chiang Rai) doodgeschoten. Het leger zegt daarmee voorkomen te hebben dat 700.000 speedpillen tijdens Songkran grote steden zouden overspoelen. De pillen hebben een straatwaarde van 200 miljoen baht.

De smokkelaars kwamen om in een vuurgevecht van circa een half uur in het bijna donker, anderhalve kilometer vanaf Doi Mae Salong. De soldaten van de Pha Muang Task Force stuitten er op tien mannen met rugzakken. De smokkelaars zouden begonnen zijn met schieten toen de soldaten hen het bevel gaven halt te houden. Tijdens het vuurgevecht kwamen geen soldaten om het leven.

De legereenheid deed geen poging de smokkelaars te achtervolgen die kans zagen te ontsnappen uit angst in een hinderlaag te lopen.

– De luchtmacht ontkent dat een luchtmachtofficier betrokken is bij de drugsbende, die donderdag met een miljoen speedpillen in Pathum Thani is aangehouden. Media hebben gesuggereerd dat een van de gearresteerden een officier van Wing 41 uit Chiang Mai is, maar een woordvoerder van de luchtmacht zegt dat de man niet in dienst van de luchtmacht is. Wel werkt de man, zegt een legerbron, bij het Defence Energy Department in Chiang Mai.

De drugsbende werd in Lam Luk Ka (Pathum Thani) aangehouden toen ze de drugs uit een geheim compartiment van een container truck op een pickup truck aan het overladen was. De politie kwam de bende op het spoor doordat ze de officier vanaf Chiang Rai had gevolgd waar hij het vliegtuig naar Bangkok had genomen.

– Minister Chaikasem Nitisiri (Justitie) heeft ook een duit in het zakje gedaan om uit de politieke crisis te geraken, maar zijn ideetje is direct al afgeschoten door critici. Chaikasem heeft voorgesteld een aanbeveling aan de koning te vragen wanneer het Constitutionele Hof Yingluck schuldig acht in de zaak Thawil, waardoor zij met onmiddellijke ingang haar werk moet staken. Critici vinden dat de minister de vorst niet in het politieke gekissebis moet betrekken. Pheu Thai, de partij van de minister, zegt dat het voorstel van hem een persoonlijke mening is.

Wirat Kalayasiri, juridisch expert van de Democratische partij, noemt het idee van de minister onacceptabel. ‘Het is een poging van de regering om haar politieke opponenten met gelijke munt terug te betalen’, zegt hij, doelend op het voorstel van actieleider Suthep Thaugsuban om een interim-premier aan te stellen, wanneer Yingluck vertrekt.

Volgens Chaikasem ontstaat er een patstelling wanneer het Hof Yingluck schuldig acht. De grondwet schrijft namelijk voor dat een kabinet verplicht is de zaken waar te nemen totdat een nieuwe regering is gekozen. Yinglucks vertrek plus in haar kielzog het kabinet zou daarmee in strijd zijn. Dus stelt de minister voor artikel 7 van de grondwet te gebruiken, dat bij onvoorziene problemen uitkomst kan bieden. De koning grijpt dan in.

Chaikasem zegt zijn voorstel te hebben gedaan om geweld te voorkomen. ‘Wanneer beide partijen [regering en anti-regerings beweging] de koning om een beslissing vragen, zullen hun supporters hun acties stoppen en op het resultaat wachten.’

PDRC-kernlid Thaworn Senneam vindt dat de regering niet het recht heeft om artikel 7 uit de kast te halen omdat ze de grondwet al enkele malen heeft overtreden. Pheu Thai-strateeg Noppadon Pattama vindt het prematuur om commentaar te leveren, zolang het Hof geen uitspraak heeft gedaan. De partij buigt zich na Songkran over de kwestie. Noppadon verwacht dat het Hof niet tegen Yingluck zal vonnissen.

– Een zware storm heeft vrijdag huisgehouden in de provincie Phayao. Het ergst werd het district Muang getroffen. Huizen werden met de grond gemaakt en daken vlogen de lucht in. In het natuurgeweld (en dat is geen overdrijving, ik heb de tv-beelden gezien) kwam de adjunct-gouverneur van de provincie om het leven, toen zijn huis instortte.

In buurprovincie Lampang werden vijftien elektriciteitsmasten omver geblazen. Tien dorpen in het district Muang kwamen daardoor zonder stroom te zitten.

– 2003 huizen worden door de politie tijdens Songkran in de gaten gehouden in het kader van het programma ‘Leave your homes in police care’. In Bangkok gaat het om 731 huizen. Het programma is een initiatief van het adjunct-hoofd van de landelijke politie, tevens secretaris-generaal van de Narcotics Control Board. De politie brengt periodiek een bezoek aan de huizen en controleert of alles veilig is.

– Tweede senaatsvoorzitter Surachai Liangboonlertchai gaat naar verwachting het Constitutionele Hof vragen wie een vergadering van de senaat mag uitschrijven: hij of de regering. Over de geplande vergadering van 18 april is gedoe ontstaan omdat de Senaat dan beslist over het lot van de voorzitters van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, beiden Pheu Thai-ers.

Het Constitutionele Hof heeft van beiden vastgesteld dat ze vorig jaar tijdens de behandeling van een wetsvoorstel de fout zijn ingegaan. De Senaat moet nu beslissen of ze hun biezen moeten pakken. In afwachting daarvan wordt het voorzitterschap waargenomen door de tweede voorzitters.

De regering, op advies van de Raad van State, vindt  – ja, wat vindt de regering? Want nu lees ik een andere verklaring dan in vorige berichten.  Nu ja, laten we het er maar ophouden dat de regering de afzetting van beiden wil voorkomen. Daar komt het wel op neer.

Begrijpt u dat ik soms met mijn handen in het haar zit bij het maken van Nieuws uit Thailand? En nu helemaal, want ik word afgeleid door keiharde Songkran-muziek van buiten. Maar we doen ons best.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

8 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 april 2014”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Na 2 van de 7 ‘dangerous days’ is het dodental in het verkeer opgelopen naar 102 en het aantal gewonden naar 893. Op zaterdag kwamen 63 personen om het leven en raakten 491 personen gewond.
  Zoals elk jaar waren rijden onder invloed en te snel rijden de belangrijkste oorzaken. Bij de meeste ongelukken waren motorfietsen betrokken (80,75 pct) gevolgd door pickup trucks (25,27 pct). Ze vonden voornamelijk tussen 16 en 20 uur plaats.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik zie ze hier door LatPhrao 101 vliegen met 3 en 4 op een motorfiets maar de snelheid lijdt daar niet onder.
   Alcohol is zo te zien ook niet ver uit de buurt want ik zie net een voorbijlopen met een volle kist LEO op zijn schouder.
   Zo te zien vinden ze de cijfers in het Breaking News nog wat aan de lage kant en is het de bedoeling ze op te krikken….

 2. Dick van der Lugt zegt op

  In Vietnam draagt iedere bromfietser en iedere duopassagier een helm. Dat is sinds 2008 verplicht. Wie geen helm draagt, krijgt een boete van 6 euro. Toen ik tijdens een vakantie in Vietnam mijn helm een keer was vergeten, stopte het kennisje bij wie ik achterop zat, halverwege onze rit in Ho Chi Minh City. Met een nieuwe helm op mijn hoofd vervolgden we onze weg. Zo kan het in Vietnam, waarom in Thailand niet?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dick,
   Doen ze in Thailand toch ook.
   Halverwege stoppen en een helm op zetten.
   Meestal omdat er politie in de buurt is en de helm (plastieken pot) minder kost dan de boete.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ RonnyLatPhrao Je hebt mijn reactie slecht gelezen (deze keer). Mijn kernpunt is: in HCM haalt geen enkele bromfietser het in zijn hoofd zonder helm te rijden. Je wilt toch niet beweren dat dit ook praktijk in Thailand is? Hoe hebben ze dat geflikt in Vietnam? Door iedere overtreder consequent op de bon te slingeren. Ook dat is geen praktijk in Thailand.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Drieëntwintig passagiers zijn gewond geraakt toen vanochtend een dubbeldeks bus, onderweg van Bangkok naar Trang, kantelde. In de bus zaten bij vertrek 49 passagiers; 10 waren al uitgestapt in Nakhon Si Thammarat voordat het ongeluk gebeurde. Volgens Thai PBS is één passagier om het leven gekomen, maar BP Breaking News meldt dit niet.

 4. John Zwennis zegt op

  Krijg uit de strekking van het verhaal de indruk dat de aanschaf van de helm meer bedoeld was om een bekeuring te ontlopen lopen dan dat er aan de veiligheid gedacht werd.
  Een helm die je echt beschermt bij een ongeluk koop je niet ergens langs de weg voor een paar euro.
  En het nut van zo’n plastic potje op je hoofd is me nog niet helemaal duidelijk.

 5. Jerrie Pots zegt op

  Bestuurder of passagier geen helm.,voertuig aan de kant en na het tonen van een evt.nieuwe helm kan men het voertuig alsmede van het betalen van de boete kan men zijn vehicle weer meekrijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website