Nieuws uit Thailand – 12 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
12 september 2013

Laat ik vandaag eens beginnen met een rectificatie. Pracha Maleenont die tot 12 jaar gevangenisstraf is veroordeeld (zie Nieuws uit Thailand van gisteren) was niet minister van Binnenlandse Zaken, maar staatssecretaris. Mijn fout. Hij is wel minister geweest: van Toerisme en Sport, maar dat was later.

Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) bekijkt momenteel of het vermogen van Pracha plus dat van de brandweercommandant die 10 jaar kreeg, geconfisqueerd kan worden. Van Pracha is bekend hoeveel dat bedraagt, want ministers zijn verplicht een opgave van hun vermogen en verplichtingen aan Amlo te verstrekken.

Pracha had in 2007 218,1 miljoen baht op zijn bankrekening staan; 148,6 miljoen baht aan investeringen, 82 percelen land ter waarde van 154,9 miljoen baht en 1 miljoen aandelen ter waarde van 100 miljoen baht. Hij was bestuurslid van 20 bedrijven. Zijn passiva bedroegen 3,72 miljard baht. Pracha’s echtgenote had een vermogen van 55,9 miljoen baht en geen schulden. Pracha was in 1996 medeoprichter van TVB Three Network. Dit bedrijf is deels eigendom van TVB (Overseas) Co, een bedrijf dat gevestigd is in het belastingparadijs Bermuda.

Pracha en de voormalige brandweercommandant van Bangkok werden dinsdag door de afdeling Holders of Political Positions van de Hoge Raad veroordeeld wegens corruptie bij de aanschaf van brandweermaterieel voor de gemeente Bangkok. Naar verluidt zou Pracha naar het buitenland zijn gevlucht en de brandweercommandant kwam dinsdag evenmin opdagen toen het vonnis werd voorgelezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen verzoek gekregen Pracha’s paspoort in te trekken of hem op te sporen.

Pichai Kriangwattanasiri, directeur van de afdeling Disaster Prevention and Mitigation van de gemeente Bangkok, zegt dat de gemeente niets kan doen met de gekochte brandweerwagens en blusboten, zolang de zaak in behandeling is bij het Internationale Hof van Arbitrage in Geneve. De 315 wagens staan sinds 2006 op de kade van de haven van Laem Chabang en de boten liggen in een loods in Nonthaburi. Voor zover Pichai weet, bevinden ze zich in goede staat, alhoewel ‘other parts’ (?) verslechterd zijn. Wanneer de gemeente het materieel in gebruik neemt, kost herstel miljoenen baht, aldus Pichai. Een bron bij de juridische afdeling van de gemeente denkt dat het vonnis van dinsdag gunstig is voor de gemeente bij een aantal juridische procedures waarin ze verwikkeld is.

– De prijs van eieren (niet de eieren zelf) wordt drie weken bevroren op 3,5 baht. Het ministerie van Handel heeft dat besloten naar aanleiding van het protest van gisteren, toen driehonderd demonstranten voor het ministerie tegen prijsverhogingen protesteerden. Zo gaat de prijs van LPG sinds deze maand elke maand met 50 satang (een halve baht) omhoog.

De prijsmaatregel werd bekend gemaakt na een ontmoeting tussen de staatssecretaris van Handel en eierenproducenten (daarmee zullen wel niet de kippen zijn bedoeld). Drie weken wordt voldoende geacht; daarna komt een eind aan het thans ingezakte aanbod, is de verwachting. Volgens producenten in Phichit is het aanbod ingezakt omdat de kippen vanwege het ‘ongebruikelijke’ weer minder eieren leggen.

Behalve met de prijsmaatregel komt het ministerie nog met een andere maatregel tegemoet aan het protest. Blue Flag gaat 30 eieren voor 99 baht verkopen, wat neerkomt op een korting van 20 baht. Blue Flag is een distributiekanaal met een aantal dagelijkse levensbehoeften die tegen gereduceerde prijs te koop zijn.

– Vice-minister-president Pracha Promnok is niet van plan zijn handtekening te zetten onder een overeenkomst met de rubberboeren. Een groep boeren eiste dinsdag van de minister dat hij zwart op wit zou bevestigen dat de boeren 2.520 baht per rai krijgen. [Eerder schreef de krant dat ze bevestiging eisten van 90 baht per kilo unsmoked rubber sheets.] Wanneer de minister zijn handtekening niet uiterlijk vrijdag zou zetten, dan wordt er zaterdag gedemonstreerd.

Amnuay Yutitham, protestleider van boeren in 16 provincies, zegt dat de subsidie niet alleen naar de plantage-eigenaren moet gaan, maar ook naar de boeren die geen eigenaar van de grond zijn. De regering moet ook beloven protestleiders en demonstranten niet te vervolgen vanwege de wegblokkades.

Het voorstel om de boeren te paaien met de subsidie van 2.520 baht (een verdubbeling van een eerdere toezegging) is bedacht door het National Rubber Policy Committee en dinsdag door het kabinet bevestigd. Pracha zegt dat Thawach Boonfueang, adjunct-secretaris van de premier, zaterdagochtend de demonstranten voor onderhandelingen zal ontmoeten. Aan de eis van niet-vervolging komt de regering niet tegemoet, aldus Pracha. Volgens een woordvoerder van het kantoor van de premier zijn drie commissies gevormd, die zich met de protesten bezighouden.

Nog steeds zijn de rubberboeren verdeeld. Tijdens een vergadering dinsdag van vertegenwoordigers uit veertien zuidelijke provincies stemde de helft voor en de helft tegen het subsidieaanbod van de regering. De voorzitter bracht een beslissende stem uit: hij stemde voor en dat bevalt protestleider Santhat Dechkerd uit Bang Saphan (Prachuap Khiri Khan) niet. In zijn district vechten de boeren voor prijsinterventie niet voor een subsidie.

In Surat Thani zijn de boeren eveneens verdeeld, maar ze hebben besloten de protesten zestig dagen op te schorten om de regering in de gelegenheid te stellen haar belofte in te lossen.

– De voormalige geelhemdleiders Sondhi Limthongkul en Chamlong Srimuang weigeren nog steeds deel te nemen aan het verzoeningsforum van premier Yingluck (dat tot nu toe eenmaal heeft vergaderd). Prawase Wasi, die in de krant altijd wordt aangeduid als ‘respected social critic’, schuift wel aan.

Sondhi en Chamlong kregen gisteren bezoek van ex-premier Banharn Silpa-archa, coördinator van het verzoeningsforum. Maar zijn poging hen over te halen mee te doen, mislukte. Het gesprek werd uitgezonden via het satelliet tv-kanaal ASTV.

Volgens Chamlong is een verzoeningsforum helemaal niet nodig, omdat de regering het conflict eenvoudig kan oplossen wanneer ze ophoudt het te veroorzaken. Hij doelde daarbij op het amnestievoorstel, het voorstel om 2,2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken en de voorstellen tot wijziging van de grondwet.

Sondhi verweet Banharn dat hij zich door de regering laat misbruiken als pion, wat Banharn op zijn beurt ontkende. Hij zei dat het amnestievoorstel niet tot doel heeft Thaksin te helpen. Later gisteren ontmoette Banharn Prawase.

– De Expressway Authority of Thailand (EAT) gaat meer personeel inzetten om klachten over de Easy Pass in ontvangst te nemen en de slagbomen van de tolpoortjes te openen. Zo’n 21.000 tot 28.000 bezitters van de elektronische kaart hebben problemen omdat hun kaart wordt geweigerd of omdat er een foutief tegoed op staat. EAT belooft dat de problemen eind deze maand uit de wereld zijn.

– Het lijkt een beetje op handjeklap. Premier Yingluck heeft tijdens haar bezoek aan Italië de Italiaanse premier om steun gevraagd bij de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Thailand en ze beloofde dat Thailand bereid is Italië te steunen bij de Asia-Europe Meeting Summit in 2014 en het Italiaanse aanbod om in 2015 de Expo te organiseren.

Tijdens haar bezoek besteedde de premier ook speciale aandacht aan de Italiaanse mode-industrie, een bedrijfstak waar Thaise producenten van zijde en katoen en ontwerpers maar moeilijk toegang tot hebben.

– Het verzoekschrift van het Network of Volunteer Citizens to Protect the Three Institutions om over de rechtmatigheid van de voorstellen tot wijziging van de grondwet te oordelen, is door het Constitutionele Hof deels afgewezen en voor het overige deel niet in behandeling genomen. Volgens het netwerk zijn de voorstellen in strijd met twee artikelen van de grondwet. Strijdigheid met artikel 68 over handelingen die de constitutionele monachie bedreigen, achtte het Hof ongegrond. Over het andere artikel boog het Hof zich niet.

– De immigratiedienst gaat 1.700 Rohingya, die worden vastgehouden in opvangcentra in het gehele land, vragen of ze bereid zijn terug te keren naar Rakhine in Myanmar. Gebleken is dat Maleisië hen niet wil opnemen en ze willen ook niet in Thailand blijven, zegt Panu Kerdlarppol, hoofd van het Immigration Bureau.

Vorige week kwamen Rohingya in een centrum in Nong Khai in opstand. Ze eisten te worden vrijgelaten en naar een derde land te worden gestuurd. Volgens Panu zouden sommigen willen terugkeren naar Rakhine. Over het voorstel om een vluchtelingenkamp voor de Rohingya op te zetten, zei hij kort en krachtig: Onmogelijk.

– Vijf agenten in burger en een lid van Provinciale Staten zijn gisteren in Thung Yangdaeng (Pattani) in koelen bloede vermoord. De agenten zaten in een pickup truck die door opstandelingen werd gevolgd. Ze werden doodgeschoten nadat de truck was gestopt en ze geprobeerd hadden dekking te zoeken. De agenten behoorden tot een eenheid die onderzoek doet naar de smokkel van olie. Het Statenlid werd later doodgeschoten, toen hij op weg naar huis was. Bekend is dat de opstandelingen in het Zuiden connecties hebben met de drugshandel en de smokkel van olie en andere goederen.

– Afvalverwerkingsbedrijven zullen moeten gaan dokken voor het opruimen van illegaal gestort afval. Het Industrial Works Department gaat een fonds opzetten dat gevoed wordt door bijdragen van de bedrijven en waaruit de opruimwerkzaamheden kunnen worden betaald. Over de hoogte van de bijdrage is nog geen besluit genomen.

– Olie- en gasgigant PTT Plc heeft zich gisteren verdedigd tegen beschuldigingen dat ze LPG voor 17,3 baht per kilo aan de petrochemische industrie verkoopt, terwijl huishoudens 18,1 baht moeten betalen [waar dit jaar elke maand 50 satang bijkomt]. Sinds eind vorige maand wordt voor het hoofdkantoor van PTT gedemonstreerd door een groep, geleid door senator Rosana Tositrakul.

PTT-directeur Pailin Chuchottaworn noemt de beschuldigingen bevooroordeeld en slechts half waar. De industrieprijs bedraagt 19,5 baht wanneer accijns en een bijdrage aan het State Oil Fund worden meegerekend. Een andere beschuldiging over de winst op benzine veegde hij ook met een rekensommetje van tafel.

Pailin zegt dat de protestleiders telkens weglopen wanneer PTT-staf is uitgenodigd toelichting te geven op de prijsstructuur. ‘En dan herhalen ze de beschuldigingen telkens weer zonder de correcte informatie te gebruiken. […] We leven in een onwetende samenleving, die geleid wordt door een groep mensen met verkeerde standpunten.’

– De bekende luk thung zanger Sayan Sanya is gisteren op 60-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Thonburi aan kanker overleden. Sayan werd door de beroemde liedjesschrijver Cholathee Tharnthong ontdekt toen hij een luk thung lied neuriede terwijl hij auto’s waste. Cholathee gaf hem zijn lied Police Chief’s Daughter dat een enorme hit werd. Sayan heeft meer dan duizend liedjes opgenomen.

– In de zaak van de gestolen visumstickers uit de ambassade in Kuala Lumpur is een eerste arrestatie verricht. De politie heeft een 39-jarige vrouw aangehouden, die bekend heeft aan drie buitenlanders een sticker te hebben verkocht. Ze waren geleverd door een Indiase man. De man rekende 30.000 baht voor een sticker, waarvan zij 3.000 baht kreeg. De zaak kwam aan het rollen omdat een Kameroener vorige maand een valse sticker in zijn paspoort bleek te hebben.

– De 80-jarige voormalige abt van Wat Tarn En in Ayutthaya is na een val van 4 meter uit zijn kamer overleden. De politie vermoed dat hij uit het raam werd geduwd door een dief, die er vandoor ging met dure Boeddha amuletten.

Economisch nieuws

– Het Fiscal Policy Office van het ministerie van Financiën is verder gezakt met zijn prognose van de economische groei. In juni schatte het FPO die nog op 4,5 procent, nu denkt het dat de groei tussen 3,8 en 4 procent uitkomt.

Omdat de export en het toerisme goed zijn voor 73 procent van het bruto binnenlands product zal de mondiale economische malaise zijn tol eisen, zegt Ekniti Nitithanprapas, adjunct-directeur-generaal van het FPO. Deze maand komt het FPO met een nieuwe prognose indien de binnenlandse bestedingen en particuliere investeringen blijven afnemen.

Ekniti verwacht dat de economie volgend jaar aantrekt. Ontwikkelde economieën zoals Japan, de VS en Europa krabbelden al op in het tweede kwartaal, maar het zal even duren voordat de effecten daarvan in Thailand merkbaar worden. Investeringen in infrastructuur noemt hij cruciaal om de economische groei van het land te stimuleren.

– De regering zou meer aandacht moeten besteden aan de verwerking van rubber als langetermijn oplossing voor de lage rubberprijzen in plaats van prijsinterventies, zegt Chayo Trangadisaikul, directeur van Bangkok Metropolis Motor Co en adjunct-secretaris-generaal van de Federation of Thai Industries. Daardoor vermindert de export en het helpt op die manier de prijs te ondersteunen.

Het ministerie van Industrie gaat een publiek-private commissie vormen en het Thai Industrial Standards Institute vragen een standaard voor banden vast te stellen, die overeenkomt met de regels van de VN Economic Commission for Europe. Thans sturen Thailand’s vijftien bandenproducenten hun producten naar het buitenland om getest te worden. Dat duurt twee tot drie maanden. Wanneer ze in eigen land kunnen worden getest, neemt het proces hooguit 30 tot 45 dagen in beslag. De bouw van een testeenheid kost 1 miljard baht en die zou de eerste in Asean zijn.

Thailand verwerkt zelf slechts 13 procent van de 3,7 miljoen ton natuurrubber die het jaarlijks produceert. In de eerste helft van dit jaar is 527.000 ton ruwe rubber verwerkt: 363.000 ton voor autobanden, 70.000 ton voor handschoenen, 70.000 ton voor elektrische snoeren en de rest voor andere producten zoals condooms.

– Nieuwe condo’s langs het in december te openen BTS-tracé Talat Phlu-Bang Wa gaan als warme broodjes over de toonbank, ze worden sneller verkocht dan de condo’s langs eerdere recente uitbreidingen. In de eerste helft van dit jaar bedroeg de take-up rate 86,1 procent. De gemiddelde prijs langs deze route blijft relatief laag met 63.457 baht per vierkante meter.

Elders zijn de prijzen hoger en ze stijgen nog meer wanneer de trein begint te rijden. Langs de route Wong Wian Yai-Talat Phlu bedraagt de vierkantemeterprijs inmiddels 82.543 baht tegen 63.123 baht in 2009.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website